مشروح گفتوگوی فارس با این نامزد انتخابات نهم مجلس شورای اسلامی را در زیر میخوانید.
سؤال: خانم نظری چه شد که کاندیدای مجلس شدید؟
نظری: به اعتقاد من نظام و انقلاب این منت را بر ما گذاشت که فرصتی ایجاد کند تا بتوانیم در هر عرصهای که حضور پیدا کردیم تجربیات خوبی را پیدا کرده و از آنها در راه اعتلای منافع میهن و نظاممان استفاده کنیم.
سؤال: اولویتهای کاری شما در صورت انتخاب شدن از سوی مردم چیست؟
نظری: اولویت کاری من در زمینه توجه به مسائل داخلی، رفع مشکلات اجتماعی و اقتصادی است. مجلس باید با واکاوی سیاستهای دولت نسبت به کارآمد کردن آنها کمک کند. در حوزه روابط خارجی تحکیم روابط با کشورهایی که متخاصم نیستند اهمیت دارد. همچنین باید گفتمان درست و منطقی را با دیگران برای رسیدن به مشترکات طراحی کنیم. ما در جامعه جهانی جدا از بقیه نیستیم و باید در تعامل منطقی و اصولی با هم باشیم.
سؤال: زنان در جمهوری اسلامی ایران خیلی در عرصه قانونگذاری و مجلس حضور پررنگی ندارند، به اعتقاد شما دلیل این امر چیست؟
نظری: زنان ایران به عنوان نیمی از جامعه همواره در تاریخ ایران حضور داشته و به نوعی نقش آفرین بودهاند. قبل از انقلاب برای خانوادههای متدین و متعهد، امنیت حضور زنان در عرصههای مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی وجود نداشت. ضمن اینکه خود رژیم هم مایل نبود که زنان اصیل، متعهد و مقید در عرصههای مختلف حضور یابند و شاید همین دو نکته باعث شده بود که زنان قبل از انقلاب، خیلی انگیزهای برای حضور نداشته باشند.اما بعد از انقلاب این شرایط به وجود آمد که با همراهی در راهپیماییها، حضور سیاسی زنان هم آغاز شود.
در همین راستا زنان هویت واقعی خود را پیدا کردند و در دستگاههای مختلف حضور یافته و نقش آفرینی کردند. به طوری که امروز درصد چشمگیری از این همراهی زنان را در عرصههای مختلف شاهدیم. زنان محقق، پژوهشگر و فرهیخته در جامعه داریم که در مدیریت کلان کشور حضور دارند و ثابت کردند در حوزههای مختلف میتوانند مفید باشند. زنان با توجه به این ویژگیها و توانمندیها میتوانند در عرصههای تقنینی نیز مثمر ثمر باشند.
سؤال: در حال حاضر لایحه حمایت از خانواده در مجلس مدتی است که معطل مانده، به اعتقاد شما خلاءهای موجود در قبال زنان و معطل ماندن اینگونه لوایح به دلیل حضور کمرنگ زنان در مجلس نیست؟
نظری: در مدتی که از پیروزی انقلاب اسلامی میگذرد تغییر و تحولات بنیادینی در همه عرصهها ایجاد شده است. در همین راستا می بایست اتاق فکری در همه موضوعات تشکیل میشد. شاید در زمان گذشته موضوعات زنان در اولویت قرار نداشت و ما باید به زنان و مردان فرصت میدادیم که واکاوی کرده تا موضوعات در اولویت را شناسایی و بر همان مبنا ورود پیدا کنند.
در گذشته بالاترین مسئولیت زن، همسر بودن و مادر بودن بوده است. اما امروز ما در عرصههای مختلف شاهد حضور زنان در جامعه هستیم و باید بین مادر و همسر بودن و نقش زن در جامعه تعادلی را پیش بینی کنیم. به نظر میرسد که به مطالعات عمیقتری نیاز داریم.
سؤال: به نظر شما حضور زنان در انتخابات موثر بوده و به اعتقاد شما آیا زنان باید برای حضور در عرصههای سیاسی وارد فعالیتهای حزبی شوند؟
نظری: نقش آفرینی زنان از ابتدای انقلاب اسلامی با ندای امام راحل آغاز شد، انقلاب پیروز شد و زنان در طول 8 سال دفاع مقدس در پشت جبههها کاری کردند که در تاریخ ثبت شد. حماسه آفرینیهای زنان ایرانی زبان زد زنان دنیا است. هر جا که زنان به همراه مردان حضور پیدا کردند کشور خیلی سریعتر به هدف خود نائل شد. زنان ثابت کردند که هر جا لازم باشد حضور خواهند یافت و موثر خواهند بود.
امروز زنان احساس کردهاند که باید در حوزههای تصمیم گیری و از جمله تقنینی حضور بیشتری داشته باشند.
ما جامعه را به زن و مرد تفکیک نمیکنیم، بحث مجلس بحث جنسیت نیست و ما این موضوع را از منظر جنسیتی نمیبینیم بلکه نگاه همراهی داریم و در رسیدن به اهداف مشترک همه باید با هم تلاش کنیم.
البته اگر بخواهیم در موضوع زنان به جزئیات بپردازیم. شاید هیچ کس بهتر از زنان نتوانند در این مسیر کمک کننده باشند.
سؤال: به نظر شما حضور زنان در انتخابات چقدر مؤثر بوده است؟
نظری: زنان در ایران ابتدا توانمندیهای خود را نشان داده و اثبات کردند که میتوانند در حوزههای مختلف حضور یابند، مجلس هم جدا از این قضیه نیست و اگر زنان بخواهند حضور پیدا کنند باید در رقابت سالم با مردان آرای مردم را کسب کنند.
در ابتدای انقلاب این مجوز از سوی امام راحل صادر شد که زنان میتوانند در این عرصه نیز حضور یابند. این مسیر جدیدی بود و ما باید در هر مسیر جدیدی دانشآموزی کنیم تا استاد شویم. در مجالس اول تا سوم تعداد زنان خیلی چشمگیر نبود. ضمن اینکه هم باید در جامعه باور ایجاد میشد که زنان میتوانند در این عرصه حضور یابند و هم اینکه خود زنان باید این آمادگی را پیدا میکردند.
اینگونه نیست که کشورهای پیشرفته و جهان غرب با این مشکلات دست و پنجه نرم نمیکردند، بلکه آنها نیز همین مشکلات را داشتند و این طور نیست که آنها در حوزه زنان به حد مطلوب رسیده باشند.
از اینکه تعدادمان کم است، نگران نیستیم. ما مسیری 33 ساله را شروع کردیم و علیرغم این مدت به دستاوردهای زیادی نائل شدیم.
تعداد نمایندگان زن در مجلس باید بیشتر باشد. این در شان نظام جمهوری اسلامی نیست که 290 نماینده داشته باشد و کمتر از 2 تا 3 درصد زنان حضور یابند. ما باید فضایی را ایجاد کنیم که زنان بتوانند حضور بیشتری داشته باشند.
سؤال: توصیه شما به زنان این است که در انتخابات به زنانی رای دهند که متدین، متخصص و ... هستند؟
نظری: رای متعلق به مردم است و آنها باید نماینده خود را انتخاب کنند. باید بستر فعالیت حضور زنان متدین و متخصص بیشتر ایجاد شود.
سؤال: آیا این زمینه و بستر ایجاد شده است؟
نظری: در حال تلاش هستیم و ناامید نیستیم. به نظر میرسد در این مدت کم نمره ما قابل قبول است. ولی تلاش میکنیم و میدانیم که زنان ایران توانمندیهای بسیاری دارند و به حد مطلوب خواهند رسید.
سؤال: آیا به اعتقاد شما مجلس نهم میتواند شاهد تحول چشمگیری در عرصه زنان، قانونگذاری در راستای منافع زنان و ... باشد؟
نظری: هر مجلس و هر دورهای با توجه به زمان و نیازها، ویژگی خاص خود را داشته است. شاید نتوانیم مجالس دورههای مختلف را با یکدیگر مقایسه کنیم. ولی طبیعی است که هر دوره جدید باید فضای جدیدی را در جهت رو به رشد تعریف کند. ما تلاش میکنیم این اتفاق بیفتد و خانمهای بیشتری در مجلس ورود پیدا کنند.
به عنوان مثال بحث انرژی صلحآمیز هستهای زمانی در اولویت نبود ولی اکنون در اولویت قرار دارد. مسئله زنان نیز به همین صورت است. زمانی که در اولویت قرار میگیرد باید زمینههای آن را فراهم کنیم و اتاق فکری که باید موضوعات را جزئی واکاوی کند و معضلات را بررسی کند، ایجاد شود.
سؤال: به اعتقاد شما آیا اصولگرایان میتوانند وحدت سابق را داشته باشند و با قوت در مجلس نهم ظاهر شوند؟
نظری: مجلس محل کار جمعی است و ما همه متعلق به طیف اصولگرا هستیم و مطابق با نظر مقام معظم رهبری باید در کنار هم باشیم و کار کنیم.
اصولگرایی را باید با عمل ثابت کنیم و در کنار هم و با همدلی در راستای منافع مردم و نظام به پیش برویم.
سؤال: ارزیابی شما از حضور مردم در این دوره از انتخابات چگونه است؟
نظری: مردم فهیم و با بصیرت ایران الحق طی 33 سال ثابت کردند که همیشه حضور دارند و سهم آنها در حماسه آفرینی برای پیروزی انقلاب و حفظ و نگهداری آن چشمگیر بوده است. این آب و خاک متعلق به ایرانیان است و هیچ کس دلسوزتر از خود ایرانیان نیست. مردم ایران بار دیگر اثبات میکنند که در صحنه پشت سر رهبری و مسئولان دلسوز و صدیق خود حضور دارند.
سؤال: به اعتقاد شما آیا حضور مردم در انتخابات میتواند در رفع تهدیدات و تحریمها موثر باشد؟
نظری: نظام سلطه در هر دورهای سعی داشته که سناریوی خاصی را برای ایران طراحی کند. در این انتخابات نیز سناریویی را تعریف کرده و به نوعی بر این باور است که اگر اقبال مردم به این انتخابات کمتر از 30 درصد باشد، میتواند مشروعیت نظام را زیر سؤال برد.
مردم ما فهیم هستند و آزمایش خود را پس داده و رو سفید خواهند بود.
مردم ایران روز 12 اسفند حماسه دیگری را میآفرینند. تحریمها و تهدیدها برای مردم ما تازگی ندارد و راهی را که امام راحل به ما نشان داد و در امتداد آن مقام عظمای ولایت پرچمدار شدند، ادامه خواهد یافت.
سؤال: برخی از سران فتنه حضور در انتخابات را تحریم کردند. ارزیابی شما از این اقدام چیست؟
نظری: این گونه اقدامات آب در آسیاب دشمن ریختن است. بر اساس فرمایش بزرگان ما این اقدام ظلم در حق مردم است، مردمی که با صداقت و همراهی هر آنچه که داشتند در طبق اخلاص قرار دادند.
سؤال: برخی از نخبگان سیاسی از جمله شریعتمداری بر این باورند که مردم از لیستهای اصولگرایان به صورت تلفیقی رای دهند. نظر شما در این خصوص چیست؟
نظری: به اعتقاد من باید صبر کرد و نتیجه را از صندوقها دید. الان کمی زود است. لیستهای مختلف مطرح شده و تصمیم گیر نهایی مردم هستند که از یک لیست انتخاب کنند یا تلفیقی از لیستهای موجود.
سؤال: در صورتی که در انتخابات پیروز شدید آیا از تجربیات آقای متکی همسرتان استفاده خواهید کرد؟
نظری: ایشان استاد بنده هستند و خدا را سپاسگزارم که در کنار کسی قرار گرفتم که خیلی بیشتر از من میداند و انگیزههای حضور من در عرصههای مختلف ناشی از تشویقهای ایشان است. من حتما از تجربیات ایشان استفاده میکنم.
سؤال: زمانی که آقای متکی وزیر امور خارجه شدند چه حسی داشتید و زمانی که برکنار شد چه حسی؟
نظری: زمانی که ایشان وزیر امور خارجه شدند احساس کردم تکلیف سنگینی بر دوش ایشان قرار گرفته و من باید همراه خوبی باشم و اگر بتوانم باری را از دوش ایشان بردارم. به لطف خداوند تلاشم را به اندازه بضاعتم انجام دادم.
سؤال: چه نمرهای به خود میدهید؟
نظری: آقای متکی باید به من نمره بدهند. چون ایشان استاد من هستند میدانم اگر بخواهند نمره بدهند عادلانه میدهند. زمانی که خبر عزل ایشان را شنیدم باز هیچ احساسی نداشتم، فقط خدا را شکر کردم که تکلیف سنگینی از دوش ایشان برداشته شد. ما برای این انقلاب و نظام کیسه ندوختهایم که در این جایگاه و آن جایگاه به فکر منافع خود باشیم.
سؤال: از نحوه برخورد با آقای متکی ناراحت نشدید؟
نظری: خیر.
سؤال: در مدتی که شما همسر وزیر امور خارجه بودید آیا آرزو کردید که ای کاش همسر وزیر نبودید؟
نظری: در ابتدای ازدواج شرطی بین من و ایشان مطرح شد که اگر قرار است ازدواج صورت بگیرد من بتوانم به تحصیل خود ادامه دهم و ایشان هم موافقت کرد. ایشان نیز شرطی را برای من گذاشتند که با توجه به اینکه من خدمتگزار نظام هستم، اگر نظام نیاز داشته باشد میخواهم 24 ساعت در خدمت آن باشم. بنده نیز با کمال میل پذیرفتم.
من اگر بخواهم خود را با زنانی مقایسه کنم که در ابتدای انقلاب همسرانشان را از دست دادند خیلی شرمنده هستم. تلاشم بر این بود که همراه ایشان باشم.
سؤال:آیا فکر میکنید در مدتی که آقای متکی حضور نداشت پدر خوبی هم برای فرزندانتان بودید؟
نظری: مادران میتوانند در هر دو جایگاه پدر و مادر ایفای نقش کنند. مقام معظم رهبری بر این اعتقادند که زنان میتوانند در عرصههای اجتماعی و سیاسی حضور داشته باشند. ما تعادلی را بین همسر و مادر بودن و فعالیتهای اجتماعی باید در نظر بگیریم. ایشان فرمودند ما زنان زیادی را داشتیم که مدیر خانه و کدبانو و معلم فرزندان بودند.