کد خبر 1494314
تاریخ انتشار: ۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۰:۳۱

بنا بر اسنادی که اخیرا منتشر شده مرحوم منتظری برخلاف ادعایش درباره پایان جنگ پس از آزادی خرمشهر، خواستار اشغال شهرهای عراق از جمله بغداد بود.

به گزارش مشرق، یکی از شبهاتی که جریان تحریف همواره روی آن مانور می‌دهد، بحث ادامه جنگ ایران و عراق پس از فتح خرمشهر است. در طول سال‌هایی که از دفاع‌ مقدس می‌گذرد، برخی شخصیت‌ها و گروه‌های ضدانقلاب یا آنهایی که بعدا در تعارض با انقلاب اسلامی حرکت کردند، با هدف تخریب و تخطئه جمهوری اسلامی، دلیل ادامه جنگ پس از فتح خرمشهر را قدرت‌طلبی جمهوری اسلامی معرفی کرده‌اند. نهضت آزادی از جمله این گروه‌های معارض با انقلاب اسلامی است که از همان ابتدا روی مقصر جلوه دادن جمهوری اسلامی در جنگ ۸ ساله تحمیلی متمرکز شده است. اما در کنار نهضت آزادی، حسینعلی منتظری که روزی قائم‌مقام رهبر کبیر انقلاب بود و به خاطر ساده‌لوحی و حمایت‌هایش از منافقین و افراد ضدانقلاب توسط امام خمینی عزل شد نیز عامل ادامه پیدا کردن جنگ پس از فتح خرمشهر را عطش جمهوری اسلامی برای کشورگشایی دانسته بود.

منتظری در جلد نخست کتاب خاطرات خود در صفحه ۵۸۹ نوشته است: «بعد از آزادی خرمشهر، نیروها بویژه ارتش انگیزه کمتری برای ادامه جنگ داشتند، چون می‌گفتند ما تا حالا جنگ کردیم که دشمن را از کشورمان بیرون کنیم ولی حالا اگر بخواهیم در خاک عراق برویم این کشورگشایی است... روی همین اصل هم من همان وقت پیغام دادم هر کاری می‌خواهید بکنید حالا وقتش است و حمله کردن به عراق درست نیست».

شاید روزی که منتظری به خاطر کینه‌توزی نسبت به جمهوری اسلامی در کتاب خاطرات خود دست به تحریف تاریخ می‌زد، تصورش را نمی‌کرد که روزی تاریخ حقیقی، دروغ او را آشکار کند.

در روزهای اخیر موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی برای نخستین بار اقدام به انتشار اسنادی درباره نظر منتظری در ارتباط با ادامه پیدا کردن جنگ تحمیلی پس از آزادسازی خرمشهر کرده است.

در اسنادی که از سوی این موسسه منتشر شده، منتظری در نامه‌ای ۵ صفحه‌ای خطاب به امام خمینی(ره) نه‌تنها خواستار ادامه جنگ شده بود که نسخه اشغال برخی شهرهای عراق از جمله بغداد را تجویز کرده بود.

وی در نامه خود، با انتقاد از مسؤولان و فرماندهان جنگ به خاطر انجام عملیات‌های کوچک برای تصرف شهرهای غیر مهم عراق، به عنوان راه‌حل اساسی، پیشنهاد حمله به بغداد و تصرف پایتخت عراق را مطرح کرده و از اینکه مسؤولان و فرماندهان به این پیشنهاد عمل نکرده‌ بودند، انتقاد کرده بود.

بخشی از متن نامه ۵ صفحه‌ای منتظری خطاب به امام خمینی(ره) که مربوط به این موضوع است و از قضا ۹ ماه پس از آزادسازی خرمشهر نگاشته شده را در ادامه می‌خوانید:

«محضر مقدس آیت‌الله‌العظمی امام خمینی مدظله‌العالی

پس از سلام به عرض می‌رساند پس از فتح خرمشهر و بالا رفتن روحیه ملت و نیروهای رزمنده ایران و شکست روحی و روانی ارتش عراق این جانب ۲ موضوع را مکرراً به حضرات آقایان خامنه‌ای، هاشمی، سرهنگ شیرازی، محسن رضایی و رفیق‌دوست تذکر دادم و اصرار کردم و با اینکه همه تصدیق می‌کردند و می‌گفتند خوب است، عملاً خلاف آنها انجام شده و متاسفانه مواجه با شکست‌ها و خسارات زیادی شده‌ایم.

۱ - من پیشنهاد کردم در ایران حدود ۲۰۰ هزار از مردم عراق و اسرای عراقی و مردم عرب خلیج هستند که اغلب آنها مخالف با حزب بعث و صدام می‌باشند. لازم است نیروهای فعال و جوان و مورد اعتماد آنان شناسایی شوند و فوراً در ۳-۲ پادگان و مرکز نظامی در حدود مرز تعلیمات نظامی به آنان داده شود و فرستنده عربی هم در اختیارشان گذاشته شود که ملت و ارتش عراق را برای پیوستن به آنها دعوت کنند. و به تدریج جنگ از صورت جنگ ایران و عراق بیرون بیاید و به عنوان جنگ ملت مسلمان عراق با حزب بعث کافر منعکس شود؛ منتها ملت ایران پشتیبان و کمک آنها می‌باشند و بالنتیجه سوژه تبلیغاتی از مرتجعین و افراد احساساتی عرب گرفته می‌شود و از داخل عراق نیز مخصوصاً به آنها بیشتر می‌پیوندند.

۲ - من پیشنهاد می‌کردم فی‌التأخیر آفات، و هر ساعت تاخیر به ضرر ما و نفع صدام است؛ اینک که ارتش عراق از ایران اخراج شده و شکست خورده و روحیه خود را از دست داده‌اند وقت حمله است، هرچه زودتر نیروهای سپاه و ارتش و بسیج را جمع‌آوری و یک حمله بزرگ را آغاز کنید و از فکر بصره و عماره و امثال اینها بیرون روید. فرضاً بصره و عماره را هم گرفتید - عراق منهای بصره و عماره هم متصور است – آنچه موجب شکست حزب بعث است حرکت به طرف بغداد است، نفس نزدیک شدن به بغداد روحیه آنها را ضعیف و مواجه با شکست و فرار می‌کند و نزدیک‌ترین راه مندلی بود که می‌شد از آنجا به طرف بغداد رفت، دیدیم که گوش ندادند و هر روز سران ما وقت‌شان را به مصاحبه‌های تلویزیونی و وعده‌ها و تهدیدهای تو خالی و در عین حال مناقشات گروهی گذراندند و با مشاهده قصورها و مسامحات در جبهه‌ها چشم‌پوشی روا می‌داشتند و مدت‌ها تأخیر انداختند تا صدام خوب مجهز شد و فرصت کانال‌کشی‌ها و ایجاد موانع مستحکم به او دادند.

بالاخره همان طور که بارها فرموده‌اید فعلاً مساله مهم ما جنگ است و هر ساعت مسامحه و تأخیر به ضرر ما و به نفع دشمن تمام شده و می‌شود، مردم هم خوشبختانه از هیچ کمکی دریغ ندارند. حضرتعالی به اندازه لازم تا حال دستور و پیام داده‌اید، به نظر می‌رسد که بجا است عده‌ای را که با کفایت و درایت باشند خارج از خود مسؤولان، محرمانه مأمور فرمایید به جبهه‌ها بروند و با تماس‌های با افراد مختلف و مشاهده اوضاع از نزدیک بر اشکالات واقف شوند و به دنبال آن فکری شود تا فرصت‌ها از دست نرود و نیروهای ارزنده ما کمتر به هدر رود و ان‌شاءالله گذشته جبران شود. به امید پیروزی اسلام و مسلمین در همه کشورها.

* والسلام‌علیکم و رحمه‌الله و برکاته و ادام‌الله ظلکم امضا: حسینعلی منتظری»

خاطره منتظری در ارتباط با مخالفتی که او با ادامه پیدا کردن دفاع‌ مقدس داشت، تنها جعل تاریخ از سوی قائم‌مقام معزول رهبری و اطرافیانش نیست. در ارتباط با نامه عزل منتظری از سوی امام خمینی که صحت و سقم آن پیش از این چندین بار متعدد ثابت شده نیز شاهد انکار حقیقت از سوی این جریان بوده‌ایم. حال باید منتظر ماند و دید اطرافیان منتظری که در طول دهه‌های گذشته برای تطهیر چهره وی دست به تحریف و جعل تاریخ زده‌اند، در ارتباط با اسنادی که اخیرا منتشر شده چه واکنشی خواهند داشت. موضوع موافقت یا مخالفت منتظری با ادامه جنگ به خودی خود مورد بحث نیست. این جنگ منتظری و اطرافیانش با تاریخ و حقیقت است که به نظر می‌رسد این بار مغلوب آن شده‌اند.

منبع: روزنامه وطن امروز