کد خبر 1114057
تاریخ انتشار: ۱۴ شهریور ۱۳۹۹ - ۰۸:۰۰

به گزارش مشرق، کانال تلگرامی موسسه پژواک خرد معاصر درباره صادرات موشک‌های ایرانی به ونزوئلا نوشت: احتمالا بسیاری نمی دانند ونزوئلا بزرگترین ذخایر نفت جهان را در اختیار دارد (حتی بیشتر از سعودی) و همین استغنا آن را به سرزمینی جذاب برای تامین مواد خام کارخانجات سرمایه داری بدل ساخته است.

 این کشور در گذشته از کشورهای نزدیک به ایالات متحده بود اما از اوایل دهه ۹۰ با تلاش های یک افسر مسیحی چپگرای ارتش به نام هوگو چاوز، حرکت به سمت اقتصاد سوسیالیستی و مخالفت با جهانی سازی و نئولیبرالیسم را آغاز کرد.

چاوز از سال ۱۹۹۹ رسما رئیس جمهور ونزوئلا شد و اصلاحات عمیق ساختاری در این کشور را آغاز کرد. وی از همان ابتدا خود را به دولت های مخالف آن چه که او امپریالیسم آمریکا می خواند، نزدیک کرد و خصومت جدی و علنی با رژیم اسرائیل، او را به کاراکتری محبوب در خاورمیانه بدل ساخت.

چاوز به ایران به چشم یک متحد استراتژیک می نگریست و قراردادهای بسیاری در زمینه های مختلف نظامی، صنعتی، کشاورزی و ... را با این کشور به امضا رسانید. او در سال ۲۰۱۳ بر اثر سرطان درگذشت و معاون  او مادورو به عنوان رئیس جمهور ونزوئلا انتخاب شد.

با انتخاب مادورو که به هیچ عنوان از کاریزما و قدرت چاوز برخوردار نبود ، ایالات متحده تحریم های بسیار سخت و سنگینی را علیه ونزوئلا اعمال کرد که با توجه به وابستگی شدید این کشور به درآمدهای نفتی، مشکلات بسیاری بر اقتصاد آن مترتب گشت و فقر و بیکاری فزونی یافت.

اما هر چه بود رئیس جمهور جدید با حمایت ارتش و چپ گرایان توانست در مقابل اپوزیسیون غرب گرا دوام آورده و با کمک اصلی ترین متحد خود یعنی جمهوری اسلامی در مقابل آمریکا بایستد.

اخیرا برای اولین بار رئیس جمهور کلمبیا که به غرب گرایش دارد، در ادعایی اعلان نمود که ایران همزمان با لغو تحریم تسلیحاتی خود قصد دارد به ونزوئلا موشک صادر کند که البته رئیس جمهور ونزوئلا هم تلویحا آن را تایید کرد.

به زعم نگارنده در صورت انجام این معامله تسلیحاتی موازنه قدرت در آمریکای لاتین به شدت دستخوش تغییر خواهد شد زیرا:

اولا، فاصله مناطق شمالی ونزوئلا تا جنوبی شرقی ترین ایالت آمریکا یعنی فلوریدا حدود ۲۰۰۰ کیلومتر است که از جنبه بازدارندگی نظامی کاملا در برد موشک های میانبرد ایرانی قرار می گیرد (البته برد رسمی و اعلام شده موشک های ایران ۲ هزار کیلومتر است در صورتی که واقعیت چیز دیگری ست و امکان دارد سایر مناطق آمریکا نیز توسط موشک های ساخت ایران تهدید شود).

فلوریدا چهارمین ایالت ثروتمند آمریکاست و با 1,751,674 تولید ناخالص داخلی، از کشورهای عربستان سعودی، ترکیه و سوئیس؛ اقتصادش به مراتب قدرتمندتر بوده و تهدید این ایالت توسط موشکهای میانبرد، امنیت ملی آمریکا را به شدت به مخاطره خواهد انداخت.

ثانیا ، برای اولین بار پس از بحران موشکی کوبا در دوره کندی در ۱۹۶۲ ، که با موفقیت آمریکا و شکست شوروی (در برپایی سکوی موشک در کوبا) پایان یافت، یک کشور نامطلوب دانسته شده توسط آمریکا، جرات خرید علنی موشک از مهم ترین مخالف ایالات متحده را به خود داده است و همین امر از توان تهاجمی و تاثیر گذاری عموسام بر حیات خلوت همیشگی اش در آمریکای جنوبی خواهد کاست.

ثالثا، تاکنون چین و روسیه با وجود دارا بودن اقتدار اتمی و حق وتو، جرات نمی کردند به شکل نظامی وارد حیات خلوت آمریکا شوند و به کشورهای مخالف آن موشک صادر کنند و اقدام ایران یک سنت شکنی و برهم زننده موازنه قوا در کشورهای اطراف آمریکا خواهد بود.

رابعا، با توجه به محبوبیت اندیشه چپ و ضدامپریالیستی در آمریکای لاتین، ونزوئلا می تواند به عنوان الگویی از مقاومت و جسارت در برابر ایالات متحده برای سایر کشورها معرفی شود که با کمک ایران توانسته بر فشارهای اقتصادی، سیاسی و امنیتی غلبه نماید.

خامسا، طیف متنوعی از موشک های پدافند هوایی، دریایی و زمین به زمین ایران می تواند مانعی جدی در برابر دخالت های نظامی آمریکا در ونزوئلا شود و خیال این کشور را تا اندازه کثیری از تهدید سخت از سمت ایالات متحده و کلمبیا راحت کند.

سادسا، ونزوئلا کشوری بسیار غنی و ثروتمند از جنبه معدنی و کشاورزی ست که قابلیت دارد در قبال موشک به ایران مواد معدنی، محصولات کشاورزی و حتی طلا پرداخت کرده و تاثیرات تحریم آمریکا بر جمهوری اسلامی را تا حد زیادی کاهش دهد.

*بازنشر مطالب شبکه‌های اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکه‌ها منتشر می‌شود.

برچسب‌ها