براساس یکی از بندهای برجام، موسسات مالی اگر دانسته یا ندانسته به معامله با ایران اقدام کنند، در نتیجه آن معامله به صورت مستقیم یا غیرمستقیم از طرف آمریکا تحریم می‌شوند.

سرویس اقتصاد مشرق - ولی الله سیف در بخشی از نامه امروز خود به بانک های مرکزی که با هدف پاک کردن لنگ ننگ خود تحریمی از دامن دولت یازدهم نگارش شده است، نا خود آگاه صحه بر خود تحریمی رخ داده از سوی بانک های ایرانی علیه افراد و نهادهای تحت تحریم سازمان ملل و امریکا گذاشته و در ادامه سعی در پاک کردن صورت مسئله که همان اثرات مخرب توافق پر اشتباه برجام بوده، کرده است.

وی در بخشی از نامه خود نوشته است:

«خارج نشدن نام برخی اشخاص و نهادهای ایرانی از فهرست تحریم‌های ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا، که به بهانه های واهی غیر هسته‌ای صورت گرفته است، کماکان از نظر جمهوری اسلامی ایران، غیر قانونی و ظالمانه بوده و در نامه رسمی جمهوری اسلامی ایران به شورای امنیت سازمان ملل متحد که همزمان با تصویب قطعنامه 2231 به آن شورا ارائه شد و به عنوان سند رسمی شورا ثبت شده است.

موضع حقوقی و رسمی جمهوری اسلامی ایران همواره این بوده و هست که تمام تحریم های وضع شده توسط هر مرجعی علیه اشخاص و نهادهای ایرانی غیرقانونی و نامشروع است و جمهوری اسلامی ایران به هیچ وجه این تحریم ها را به رسمیت نشناخته و آنها را اجرا نخواهد کرد.

بر این اساس در برنامه جامع اقدام مشترک تصریح شده است که موسسات مالی خارجی که با بانک‌های ایرانی روابط مالی و تجاری برقرار می کنند به بهانه آنکه بانک های ایرانی روابط خود را با اشخاص ایرانی باقیمانده در فهرست تحریم ها حفظ کرده اند در معرض تحریم ها قرار نخواهند گرفت.»

منظور سیف از خارج نشدن نام برخی از اشخاص و نهادهای ایرانی از فهرست تحریم های ایالات متحده و اتحادیه اروپا، بندهای 14 و 16 ضمیمه 2 برجام است که در آن مسیر برای ادامه تحریم ها در پسا برجام هموار گشته؛ مسیری که سیف در ادامه نامه منکر آن شده است.

آنطور که سیف تعریف می کند، اثرات بندهای 14 و 16 ضمیمه 2 برجام، صرفا با اعلام موضع حقوقی و رسمی جمهوری اسلامی ایران برطرف می شود، در حالیکه اگر قرار بود، تحریم ها صرفا با عدم پذیرش، بی اثر شوند، هیچگاه اعمال نمی شدند و تیم مذاکره کننده در مذاکرات مستقیم طولانی خود با امریکا، باید با این دو پیوست مخالفت می کرد.


ولی نتیجه آن شد، که پس از گذشت ماه‌ها از اجرای برجام، هنوز هیچ بانک بزرگی در دنیا، حاضر به برقراری ارتباط با بانک های ایرانی نشده است. هر چند بر روی کاغذ، سوئیفت باز شده است، لیکن تراکنشی از سوی بانک های بزرگ دنیا در آن برقرار نمی گردد و دولت در مواجهه با این بدعهدی و برای یافتن راه حل، به این دو پیوست و پذیرش خودتحریمی روی آورده است.

به عبارتی دیگر، دولت برای حل مشکل مراوده بانکی بین المللی، پذیرفته است، تحریم های باقی مانده امریکا که در لیست SDN وزارت خزانه داری امریکا منتشر می گردد را در کشور اعمال کند.

حال سوال این است: در بند 14 و 16 ضمیمه 2 برجام چه چیزی آمده است که مانع همکاری بانک های بزرگ دنیا با بانک های ایرانی گشته است؟

[14]
Unless specifically provided otherwise, the sanctions lifting described in this Section does not apply to transactions that involve persons on the SDN List and is without prejudice to sanctions that may apply under legal provisions other than those cited in Section 4. Nothing in this JCPOA reflects a change in Iran's position on U.S. sanctions.

[16]
Non-U.S., non-Iranian financial institutions engaging in transactions with Iranian financial institutions (including the Central Bank of Iran) not appearing on the SDN List will not be exposed to sanctions as a result of those Iranian financial institutions engaging in transactions or banking relationships involving Iranian individuals and entities, including financial institutions, on the SDN List, provided that the non-U.S., non-Iranian financial institution does not conduct or facilitate, and is not otherwise involved in, those specific transactions or banking relationships with the Iranian individuals and entities, including financial institutions, on the SDN List.

[14] .  لغو تحریم های شرح داده شده در این قسمت، نسبت به معاملاتی که در آنها اشخاص مندرج در فهرست SDN دخیل هستند، اعمال نمی گردد و تاثیری در تحریم هایی که ممکن است تحت سایر مقررات غیر از مقررات مندرج در بخش 4 اعمال شوند، ندارد، مگر اینکه صراحتا به گونه دیگری مشخص شده باشد. هیچ چیزی در این برجام به منزله تغییری در موضع ایران در رابطه با تحریم های آمریکا نمی باشد.

[16] . موسسات مالی غیرآمریکایی، غیر ایرانی که با موسسات مالی ایرانی (شامل بانک مرکزی ایران) که در فهرست SDN قرار ندارند، معامله انجام دهند، بدلیل فعالیت آن موسسات مالی ایرانی در نقل و انتقالات یا روابط بانکی با افراد و اشخاص حقوقی که در فهرست SDN نام برده شده اند، در معرض تحریم ها نخواهند بود، مشروط به اینکه موسسه مالی غیرآمریکایی، غیرایرانی نقل و انتقالات مشخص مزبور با افراد و اشخاص حقوقی ایرانی نام برده شده در فهرست SDN را انجام نداده باشد و یا آنها را تسهیل نکرده باشد و به شکل دیگری در چنین روابط بانکی دخیل نبوده باشد.

مساله اول که مورد توجه همگان قرار دارد این است که : اسامی حقیقی و حقوقی مورد اشاره در SDN لیست (لیست افراد حقیقی و حقوقی مورد تحریم آمریکا) شامل رفع و کاهش تحریم های مورد اشاره برجام نمی گردد.
 
مساله دوم که کمتر مورد توجه قرار گرفته یا اصلا به آن توجه نشده این است که در معاملاتی که در آنها اشخاص مندرج در فهرست SDN دخیل هستند شامل رفع و کاهش تحریم ها نمی شود. کلمه involve  (بر اساس ترجمه وزارت خارجه = دخیل) یک کلمه تفسیر پذیر است که چارچوبی برای آن مشخص نشده اما بر اساس قرایتی که آمریکایی ها بعدا ارایه کردند، هرگونه دخالت در معامله حتی مشارکت غیرمستقیم افراد SDN  لیست شامل تحریم موسسات طرف معامله می شود.

به بیان دیگر هر چند ممکن است طرفین معامله هیچ یک از افراد حقیقی و حقوقی مورد اشاره در لیست SDN نباشند اما اگر این افراد از آن معامله منتفع شوند طرف های معامله مورد تحریم قرار می گیرند.


موسسات مالی اگر دانسته یا ندانسته به تراکنش مالی با ایران اقدام کنند که در نتیجه آن معامله به صورت مستقیم یا غیرمستقیم شامل موارد ذکر شده در SDN لیست باشد، توسط آمریکا تحریم می‌شوند. بنابراین شرکت ها و موسسات مالی برای اینکه هیچ بهانه ای به دست آمریکایی ها ندهند قید معامله با ایران را میزنند چرا که بر اساس معیارهای موسسات جهانی درباره میزان بالای پول شویی در ایران (فارغ از صحیح یا غلط بودن این ادعا که متأسفانه از سوی آقای دکتر پزشکیان نائب رئیس مجلس و از روی ناآگاهی به شکلی عجیب اظهار شد-اینجا) مشخص نمی شود پولی که بین این موسسات و طرف ایرانی ، مورد مبادله قرار گرفته در جهت توسعه سلاح کشتار جمعی، حمایت از گروه های تروریستی و دیگر فعالیت های در اختیار سپاه یا شرکت های وابسته به آن و ... قرار می گیرد یا نه . بنابراین همانگونه که گفته شد قید کل معامله با ایران را می زنند.

آقای سیف، با پوشاندن مشکل کار، سعی در تطهیر اقدامات دولت داشته است؛ در حالیکه مشکل اصلی از متن پر اشتباه توافق هسته ای ناشی میشود و در این میان، کارگروه اقدام مالی FATF صرفا حکم نهادی را دارد که با برنامه عملیاتی که در کشورهای مختلف انجام می دهد، حکم ناظر یا بازرس بر صحت عملکرد در نظام بانکی کشورها مبتنی بر استانداردهای تعریف شده امریکا را دارد.
 
و از سوی دیگر، سیف بر نامه بانک ملت و سپه که در آن به خود تحریمی نهادها و شخصیت های داخلی بعلت قرار داشتن در لیست تحریم های سازمان ملل، صحه گذاشت و البته این مسئله را پنهان کرد که چرا بانک ها در پیشابرجام مشکلی برای دور زدن تحریم ها و مراوده بانکی نداشتند و بر اساس کدام دستورالعمل بانک مرکزی، به تحریم داخلی نهادها و شخصیت های کشور روی آورده و مو به مو در حال انجام تحریم های باقی مانده در قطعنامه 2231 در کشور هستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 11
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 9
  • ۰۲:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۶
    0 0
    تاسف آور استقبال کیهان از نامه سیف بود. از کیهان انتظار نمی رفت این قدر ساده اندیشانه با این نامه دو پهلو و مبهم برخورد کند.
  • saeed ۰۲:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۶
    0 0
    نامه سیف هم یکی دیگه از سیاه نماییهایی هست که موقع تصویب برجام برای مردم به نمایش درآوردند... برای فضای بین الملل حرف سیف تومنی ارزش داره که حالا بخوان به خاطرش بانکهای داخلی رو مجبور نکنن که اون افراد و ارگانهای خاص رو تحریم نکنن و استثنا قائل بشن براشون... سیف کیلو چنده برای شورای امنیت و آمریکا و ... مردم باید حواسشون باشه الان آخرای کار این دولته نفوذیها این اواخر دیگه دارن هرچی زور دارن میزنن که آخرین میله های این زندان برجام رو برای ایران بکوبن... مردم بیدار باشین بیدار...
  • ۰۷:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۶
    0 0
    وقتی ما رتبه اول پولشویی در تمام کشورهای جهان رو داریم وقتی هیچ سال و بلکه هیچ ماهی بدون خبر اختلاس و جرائم مالی بر رسانه ها نمی گذره (شاهدش همین مشرق) وقتی اختلاف فقیر و غنی تمام مردم رو خشونت طلب و عصبی کرده ... نباید از یک جا شروع کرد ؟ شما بفرمائید اگر با استانداردهای روز جهان فساد زدایی نکنیم چکار کنیم
  • ۰۷:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۶
    0 0
    اینها که گفتی چه ربطی به خارجی ها دارد؟ یعنی باید به آنها گزارش بدهیم تا شفاف شویم؟؟ ضمنا اختلاس با پولشویی بکلی متقاوت است.
  • ۰۸:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۶
    0 0
    با نظر کی ما اولین هستیم؟ در ضمن بگفته آنها بزرگترین حامی تروریزم هم ما هستیم
  • ۰۸:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۶
    0 0
    تمام برنامه برجام (وزیر شاخه های آن ( برجام 2 - IPC)و (برجام 3 _FATF))برای این است در داخل دو دستگی ایجاد کنند . دو دستگی معیشت - آرمان ومعیشت مردم را به گروگان بگیرند تا آنها از آرمانشان در گذرند. این نادانی که در میدان دشمن بازی کنند از ملت قهرمان ایران دور باد. از نادانانی که این میدان را به داخل ملت می کشانند ودر میدان دشمن بازی می کنند باید دوری نمود واز این میدان پرهیز کرد. این مـــــــــــــلت انقـــــــــــــلابی اســـــــــــــت و انقـــــــــــــلابی خـــــــــــــواهد مـــــــــــاند. قبل از جدی شدن بازی نا اهلان و نا محرمان - مدیران انقلابی و ملت بزرگ ایران یک فکر جدی کنند و از میدان دشمن خارج شویم این مـــــــــــــلت انقـــــــــــــلابی اســـــــــــــت و انقـــــــــــــلابی خـــــــــــــواهد مـــــــــــاند.
  • ۰۸:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۶
    0 0
    از اونجایی که دست اندرکاران و حامیان دوآتشه برجام مشکلی با مختلسان هم حزبیشان ندارند این قرارداد هم هیچ انتفاعی برای اقتصاد ایران ندارد و مسلما تنها بهانه ای است برای تضعیف توان دفاعی ایران میگی نه تماشا کن
  • خشایار ۰۸:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۶
    0 0
    پاسخ به ناشناس ۰۷:۳۹ قانون مبارزه پولشویی در سال ۸۹ توسط مجلس وقت ایران تصویب شد و در حال اجراست . واقعیت امر اینه که درد آمریکا و نوچه هاش پولشویی در ایران نیست ! رشد اقتصاد ایران و پاک شدن آن از رانت و پولشویی ذره ای اهمیت برای اونها نداره . بلکه تمام هم و غم این فراماسون ها ، تأمین امنیت رژیم شیطانی اسراییل و نابود کردن جبهه مقاومت و سپاه است . اونها با اصل نظام ایران مشکل دارند . بقیه حرفها بهانه است . شیعه بودن ! ضد ظلم و استکبار بودن و انقلابی بودن لیاقت میخواد . متاسفانه عده ای که آفرینش انسان و جهان را فقط از بُعد شکم و شهوت و مادیات نگاه میکنند درک این مسائل را ندارند که البته روسیاهان قیامت هستند... آمریکا به ایرانی علاقه داره که شیعیان در حکومت اون هیچ سهمی نداشته یا فقط یه پوسته ظاهری باشند ( مثل زمان پهلوی ) که صد در صد مطیعش باشند . از تفکر شیعه میترسن....از ظهور منجی و برچیده شدن طومار اربابشون ( شیطان ) میترسند....
  • اصلاحات ۱۰:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۶
    0 0
    بابا یک بار معاهده رو بخونید. مشرق بخدا ثواب داره برای این همه دلواپس ترجمه کن بذار هیچ جا نگفته شما توان دفاعی ات رو ضعیف کن ! تازه چقدر شما ساده اید ، چقدر سطحی بین آخه؟ سپاه زیر چشم اسرائیل از موشک دوازده متری رو از مرز...بدست حماس می رسونه ، اگر نتونه اینا رو بکمک دولت ها سرکار بذاره و بگذره از قید و بند این معاهده ها سپاه دیگه سپاه نیست . نصف احساس امنیت مردم برای اینه که فکر می کنند سپاه به هرحال گلیم دفاع از مملکت رو از آب می کشه بیرون . انقدر با این حرفها توی دل مردم رو خالی نکنید . خدا وکیلی فکر کنیم چه کسانی از شفافیت مالی ضرر می کنند که مخالف هستند . وگرنه توان دفاعی شخص نیست که زیر بار معاهده بمونه . حواس مون باشه سنگ چه کسانی رو به سینه می زنیم .
  • موسوی ۲۱:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۶
    0 0
    پاسخ به ناشناس ۰۷:۳۹ داداش، دولت اگه صادق بود که از خودش شروع میکرد. الان مثلا برخورد با فیشهای نجومی نیازی به FATF داره؟! دولت دست خودشه،‌چرا از زیر مجموعه خودش شروع نمیکنه؟! چرا مالکین فیش‌های نجومی رو ذخایر نظام میخونه؟! سیاسیون ضد انقلاب کارشون همیشه همین بوده، یک جمله خوشگل که همه دوست دارن رو ماسک قرار میدن برای هر غلطی که میخوان انجام بدن. آزادی... رونق اقتصادی... مذاکره برای رفع تحریم ظالمانه... مبارزه با پولشویی... رونق فروش نفت و نجات صنعت نفت... آشتی با دنیا... رفع کدورتها... یعنی بعضی از ما ملت ایران روی پینوکیو رو سفید کردیم :(
  • ۱۴:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۷
    0 0
    "کلمه involve یک کلمه تفسیر پذیر است که چارچوبی برای آن مشخص نشده ..هرگونه دخالت در معامله حتی مشارکت غیرمستقیم افراد SDN لیست شامل تحریم موسسات طرف معامله می شود. به بیان دیگر هر چند ممکن است طرفین معامله هیچ یک از افراد حقیقی و حقوقی مورد اشاره در لیست SDN نباشند اما اگر این افراد از آن معامله منتفع شوند طرف های معامله مورد تحریم قرار می گیرند." پریروز در برنامه شبکه خیر نماینده دولت داشت خودش رو می کشت که نگران نباشید ما دور می زنیم این لیست رو. و حیف که به کارشناس منتقد دولت فرصت داده نشد تا بگوید شما با ندانستن معنی یک کلمه ، دور زدن ممنوع را هم قبول کرده اید اینقدر نگویید بلدم بلدم بلدم.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس