کد خبر 550717
تاریخ انتشار: ۱۰ فروردین ۱۳۹۵ - ۱۵:۰۸

قیبله قریشی های بندرعباس سال‌هاست که با زنده نگه داشتن رسم اعطای فضل به داماد با احیای نوع دوستی و نمایش اتحاد و همدلی رکورددار پرداخت شادباش در کشور هستند.

به گزارش مشرق، اعطای شادباش "فضل" در بین مردم جنوب کشور امری رایج است که تسهیل کننده ازدواج و پشتوانه‌ای برای آغاز زندگی جوانان در این استان است.

به گفته ریش سفیدان قبیله قریشی‌های بندرعباس این سنت حسنه که ریشه در اعتقادات مردم دارد در برگزاری مراسم ازدواج جوانان و بالا نرفتن سن ازدواج آنان نقش اساسی ایفا کرده و عامل مهمی برای کاهش آسیب‌ها و معضلات اجتماعی و فرهنگی جوانان است.

در شرایط کنونی که مشکلات اقتصادی به عنوان یکی از مهم‌ترین مشکلات جوانان در عدم توانایی پرداختن به امر ازدواج محسوب می‌شود این سنت حسنه که همان اعطای فضل بوده نقش مهمی در توسعه و ترویج فرهنگ ازدواج در بین جوانان دارد.

رسم اعطای فضل به داماد با احیای نوع دوستی و نمایش اتحاد و همدلی

انتشار خبر دریافت شادباش 18 میلیاردی داماد هرمزگانی به نام مجید قاسم پور از قبیله قریشی های بندرعباس در هفته گذشته در روستای پشتکوه منطقه جلابی در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی سبب شد تا به بیان اهمیت و نقش این سنت حسنه در تسهیل امر ازدواج جوانان بپردازیم.

قبیله قریشی های بندرعباس متشکل از جمعیت 50 هزار نفری در شهر بندرعباس بوده و در محله قریشی‌های محله نخل ناخدا به مرکزیت پایتخت کوروش‌ها یا طایفه قریشی‌های بندرعباس، محله نایبند جنوبی یا خواجه عطا، محله شهرک توحید محله قریشی‌ها که جنب ورودی شهر بندرعباس به عنوان دومین محله بزرگ قریشی‌ها، بخشی از آزادگان یا زیباشهر قدیم، خروجی پلیس راه بندرعباس روستای اول که روستای چاه فعله تا خروجی شهر بندرعباس نرسیده به روستای حسن لنگی، جمعیت محور ساحل شرقی شهرستان بندرعباس و 32 روستا از طایفه قریشی‌های بندرعباس زندگی می‌کنند.

طایفه قریشی‌های بندرعباس با همدلی و همکاری در تمامی مراسمات شادی و عروسی و همچنین در مراسم غم یکدیگر شرکت می‌کنند.

سنتهای جالب در مراسم ازدواج  در قبیله قریشی‌های بندرعباس

این قبیله در قدیم به مدت سه شب مراسم عروسی برگزار می‌کردند، مراسم شب اول حنابندان بود که از عصر چهارشنبه آغاز می‌شد،عصر پنج شنبه نیز از طرف طایفه داماد، لباس عروس یا همان (ساخت) را به خانه عروس می‌بردند و همان شب تا صبح نیز کل طایفه در مراسم شادی با ساز محلی یا در گویش بومی منطقه (لوتی) به جشن و سرور می‌پرداختند.

یک هفته قبل از عروسی تمامی برنامه‌ریزی‌های مناسب برای هر چه بهتر برگزار شدن مراسم عروسی با تفکیک و واگذاری وظایف به افراد انجام و در روز عروسی، بانوان و آقایان بدون هیچ گونه محدودیت تداخلی جنسیت در مکان‌های از پیش تعیین شده اسکان می‌یابند و رأس ساعت 12 شب با شناخت قبلی از ذائقه میهمانان شام صرف می‌شود.

در روز جمعه خانواده داماد پس از صرف صبحانه و ناهار تمامی میهمانان بعد از ظهر همان روز برای دریافت فضل یا همان شادباش، بزرگ‌ترهای طایفه گرد داماد جمع آمده و دفتری آماده و یک نفر نیز به عنوان مجری و گوینده، مبالغ را دریافت و برای دیگران اعلام کرده و کاتب نیز یکی پس از دیگری این اسامی را همراه با رقم اعطایی در دفتر ثبت و پس از اتمام این مراسم به همه میهمانان رقم فضل را اعلام می‌کنند.

سنت شادباش در قبیله قریشی‌های بندرعباس از قدیم رایج بوده و اتحاد و همدلی این طایفه از قدیم تا کنون در شهرستان بندرعباس زبانزد همگان بوده است.

در ابتدای مراسم اعطای شادباش که عصر جمعه برگزار می شود اقوام درجه یک فامیل داماد که شامل برادر، برادرزاده، عمو و ... می‌شود مبلغ بین 10 تا 50 میلیون شادباش اعطا می‌کنند که این رقم از یک میلیون تا 50 میلیون متغیر است.

نحوه اعطای فضل به این صورت است که مثلا شخص با حضور در مراسم عروسی، اگر مبلغ یک میلیون تومان فضل دریافت کرده باشد متناسب با تورم مبلغ یک میلیون و پانصد تومان شادباش به داماد اعطا می‌کند.

داماد رکورد برادر خود را شکست

تقریبا 2 سال پیش در مراسم عروسی یکی از برادران 23 ساله مجید قاسم‌پور از طایفه قریشی‌های بندرعباس با دریافت یک میلیارد و 400 میلیون تومان شادباش رکورددار دریافت فضل در استان هرمزگان و کشور بود و این بار نیز مجید قاسم پور با دریافت مبلغ یک میلیارد و 850 میلیون تومان فضل رکورد برادر خود را شکست و در صدر دریافت فضل عروسی در کشور قرار گرفت.

خانواده این داماد میلیاردی طایفه قریشی‌های بندرعباس بنابر همدلی، همکاری و برادری در تمامی مراسمات عروسی این طایفه حضور یافته و همیشه مبلغ بالای یک میلیون تومان به داماد فضل اعطا می‌کردند.

این خانواده از یک هفته قبل از عروسی، با ارسال کارت دعوت به تمامی قبیله قریشی‌های شهرستان بندرعباس آنان را به شرکت در مراسم عروسی فرا خواندند و همه افراد قبیله نیز به تاسی از این همبستگی در مراسم عروسی فرزند این خانواده شرکت و با حضور در مراسم شادباش و اعطای فضل و همچنین ثبت آن در دفتر، مبلغ یک میلیارد و 850 میلیون تومان فضل اعطا و این داماد هرمزگانی به عنوان داماد میلیاردی شناخته شد.

در مراسم اعطای فضل داماد 23 ساله که از ساعت 5 عصر آغاز و تا ساعت 12 شب ادامه داشت 3700 نفر فضل اعطا کردند، این مراسم توسط 2 نفر کاتب و 2 نفر مجری و یا گوینده اجرا و به صورت نقدی و یا از طریق کارت‌خوان‌های بانک‌ها شادباش اعطا شد.

خانواده این داماد در شب عروسی، میزبان میهمانان زیادی از سراسر کشور بودند به طوری که 9 هزار شام سفارش داده و در شب پنج شنبه نیز که در گویش محلی مردم هرمزگان به شب شیلان معروف است 12 رأس گاو و 1300 کیلوگرم برنج با هزینه 200 میلیون تومان طبخ شد.

اجرای مراسم عروسی در روستاهای قدیمی

قبیله قریشی‌های بندرعباس به دلیل ازدیاد جمعیت، مراسمات شادی خود را در روستاهای قدیمی خود برگزار می‌کنند به عنوان مثال؛ قریشی‌های محله نخل ناخدا و شهرک توحید در روستای جلابی در 25 کیلیومتری شهر بندرعباس برگزار می‌کنند.

برگزاری مراسم عروسی سنتی به دلیل حفظ رسم و رسومات سنتی، سبب شده تا داماد هزینه های سنگینی را متقبل شود و برگزاری مراسم عروسی هر چقدر هم که ساده برگزار شد حداقل بیش از 50 میلیون برای داماد هزینه دارد که در مراسم فضل، تقریبا 100 میلیون فضل دریافت می‌کند.

سن ازدواج در قبیله قریشی‌های بندرعباس بالا نرفته و همه در سن 22 الی 23 سالگی ازدواج می‌کنند و این به دلیل همدلی و همکاری مردمان این طایفه در برگزاری مراسمات عروسی و اعطای فضل به داماد است.

یک خانواده قریشی پس از تولد فرزندشان در مراسم عروسی با اعطای فضل به نوعی سرمایه‌گذاری کرده و به دلیل ازدیاد فامیل قریشی، اسم پدران و اجداد نیز در ثبت شادباش عنوان می‌کنند.

تهیه شیرینی‌های محلی نیز یکی از رسوماتی است که در طایفه قریشی‌های بندرعباس پس از اتمام مراسم عروسی انجام می‌شود، قریشی‌های بندرعباس با رسم و رسومات میناب و بلوچ‌های سمت جاسک و بیابان پیوند خورده است.

منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 17
  • در انتظار بررسی: 2
  • غیر قابل انتشار: 2
  • ۱۵:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۰
    0 0
    خدا بده شانس ما هم از این رسم‌ها داریم اما خیلی جمع بشه دو سه میلیون
  • ۱۵:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۰
    0 0
    از تسهیل گذشته به فخر فروشی رسیده
  • امیر ۱۵:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۰
    0 0
    رسم جاهلانه ایست واقعا!!! به جای ترویج این رسوم غلط سعی کنید معایبشون رو برای مردم بگید
  • ۱۵:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۰
    0 0
    هدیه دادن مخصوصا"دادن پول در همه جا رسم هست نه در بندرعباس اونم قبایلش ...
  • ۱۵:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۰
    0 0
    دراصل اگرپول حلال باشد مشكلي نيست ولي اين موضوع ما بيادسريال آقاخان مردپولداربازنشسته خيري است مي اندازد
  • ۱۵:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۰
    0 0
    کادوی ازدواجم چند سال قبل به زحمت به 2 میلیون رسید که به احتساب امروزی میشه 4 میلیون. حاضرم داماد این قبیله بشم!
  • ۱۵:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۰
    0 0
    اینا که شما فرمودین ئر طوایف پول پله دار اتفاق می افتد و داماد باید بعد از عروسی تمام پولهایی را که به اصطلاح "فضل" گرفته پس دهد.
  • سید ۱۶:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۰
    0 0
    بازم بصرفه است برای داماد ! خیلی هم بصرفه هست ! فقط سود 1650 میلیون ( بعد از کسر هزینه های عروسی ) در کمترین حالت تو یک سالش میشه نزدیک 400 میلیون ! ..... 8000 مهمون بودن که به عبارتی حدودا میشن 1500 خانواده . در نتیجه حدودا خانواده ای به اینا یک میلیون و 233 هزار تومن شاباش یا فضل دادن . که دوبرابرش میشه حدودا 2 میلیون و 500 هزار تومن .... در نتیجه اگه تو یک سال 160 خانواده بخوان ازدواج کنن ، پولی که داماد باید بهشون بده میشه 400 میلیون ! حالا فکر میکنید ، الان بین 1500 خانواده ، در یک سال واقعا 160 ازدواج صورت میگیره ؟! که بر فرضم اگر صورت بگیره ، کل هزینه هاشو سود یکسال سرمایه گذاری 1650 میلیون میده ! ... اصل پول میمونه برای داماد و فقط با سودش هزینه های عروسی های بعد میده ! خیلی مدل جالب و پرسودی هست ! 100 درصد به نفع داماده هر جوره که بخوایم حساب کنیم ... تازه اگه نخواد بره سمت کسب و کارهای پرسودتر و فقط بخواد پولش بزاره بانک !
  • ۱۶:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۰
    0 0
    اگر عروس بندرعباسی بخاطر پول چشات رو در نیآورد برو دومادشون شو..
  • 175 ۲۲:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۰
    0 0
    اقا 6 هزار نفر دعوتی داشته هر کسی میشناخت دعوت کرد نمیشناخت پیغوم داد
  • خورشید ۲۲:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۰
    0 0
    مردم این قبیله وضع مالی خوبی دارند البته قبلش پول دادن که پول میگیرن باقی ملت هم رسم بزارن پول بدن تا پول بگیرن
  • ۰۰:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۱
    0 0
    این رسم به نام تویانا در بین آذری زبانان وجود دارد.
  • اصغر شن کش ۰۰:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۱
    0 0
    یکی مارم به غلامی این قبیله قبول کنه !
  • ۰۱:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۱
    0 0
    خوبه ما با اونها نسبت فامیلی نداریم والا من کارمند فلک زده باید تمام حقوقم را در یکسال جمع کنم تا یکبار عروسی برم و فضل بدم
  • ۰۱:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۱
    0 0
    من دارم میرم اونجا زن بگیرم
  • نيما ۰۸:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۱
    0 0
    ما اذري ها هم از اين رسمها داريم
  • ali ۱۱:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۱
    0 0
    ما هم در بومهن این رسم و سنت حسنه و نیکو را داریم

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس