هندوستان به عنوان دومین کشور پرجمعیت جهان یکی از بزرگ ترین ارتش های جهان را در اختیار داشته و در حال حاضر بزرگترین وارد کننده سلاح در جهان به شمار می رود.

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، مثال هندوستان کشور 72 ملت را به احتمال فراوان اکثر فارسی زبانان تا به امروز شنیده اند. این مثال دلالت بر انواع فرهنگ ها و مذاهب موجود در این کشور پهناور دارد. این کشور عظیم و یا به عبارتی شبه قاره، دومین کشور پر جمعیت جهان بعد از چین محسوب شده و در سالهای اخیر رشد اقتصادی قابل توجه را تجربه کرده است.

ارتش هندوستان نیز از جمله بزرگترین ارتش های جهان بوده و این کشور در حال حاضر مقام بزرگترین وارد کننده تسلیحات در جهان را کسب کرده است. اما جالب است بدانید که ارتش هندوستان به مانند ضرب المثل معروف فارسی که در ابتدا به آن اشاره شد دقیقا از جنگ افزارهای ساخت اکثر کشورهای جهان پر شده است. به نوعی می توان هند را در این زمینه یک مثال بی همتا در جهان به حساب آورد. در این مطلب نگاهی به برخی از تجهیزات گوناگون در ارتش هندوستان خواهیم داشت.

نیروی زمینی

در بخش نیروی زمینی ارتش هندوستان شاید جالب ترین بخش مربوط به سلاح های سبک و انفرادی باشد. جشنواره ای از سلاح های سبک در ارتش هندوستان دیده می شود. برای نمونه در سلاح های هجومی AK-47 و AK-103 روسی ، Tavor ساخت رژیم صهیونیستی، M4 آمریکایی ، T91 ساخت تایوان و FN2000 بلژیکی و چند نمونه هندی در خدمت نیروهای مسلح هستند.

با کمی انحراف از بحث باید یادآور شد که با وجود این حجم از نام های مهم، در بخش سلاح سبک، پلیس این کشور در بسیاری از موارد همچنان از مدلی از سلاح گلنگدنی لی انفیلد انگلیسی استفاده می کند که طراحی آن به زمان جنگ اول جهانی باز می گردد!

ارتش هندوستان نیروی با سلاح هایی از 72 ملت+عکس(آماده نیست)
سربازان هندی مجهز M-4

در بخش تیربار و تفنگ های تک تیرانداز نیز سلاح های مختلفی ساخت بلژیک، آلمان ، روسیه و آمریکا در نیروی زمینی هند دیده می شود. هندوستان پروژه سلاح بومی را نیز در توسعه دارد تا در تمامی بخش ها مثل سلاح هجومی ، مسلسل های سبک و سنگین و همچنین تک تیراندازها در کالیبر مختلف نمونه های هندی را جایگزین کند که البته هنوز این برنامه به ثمر نرسیده است.

ارتش هندوستان نیروی با سلاح هایی از 72 ملت+عکس(آماده نیست)
پلیس هند مجهز به لی انفیلد

در سلاح های سنگین زمینی تانک اصلی این کشور را تی 72 و تی 90 روسی تشکیل می دهند. اما در این بخش هندی ها دارای یک برنامه بومی هستند که به نوعی در زمان صرف شده برای آن رکورددار است. تانک بومی هندوستان به نام آرجون برنامه است که تقریبا از مراحل اولیه تا تولید نهایی آن نزدیک به 37 سال طول کشیده و ترکیبی از فناوری های غربی، شرقی و هندی در آن به کار رفته است.

ارتش هندوستان نیروی با سلاح هایی از 72 ملت+عکس(آماده نیست)
تانک آرجون

آرجون 1 بعد از تولید 119 دستگاه از آن به ارتش تحویل شد و حالا ارتش هند 270 دستگاه از مدل 2 این تانک را نیز به ثبت رسانده است.

در بحث توپخانه نیز هندی ها ترکیبی از سامانه های هندی، روسی و آمریکایی و حتی کره ای را به کار می برند.راکت انداز اسمرچ و توپ 130 میلی متری ام 46  روسی ، توپهای سوئدی FH77/B و سامانه های هندی مثل توپ Dhanush  و راکت اندازهای Pinaka   از جمله سامانه هایی هستند که در بخش توپخانه ای ارتش هند به کار می رود.

توپ خودکششی K-9 ساخت کره جنوبی و ام 777 آمریکایی از جمله سامانه های جدیدی است که هندی ها سفارش داده و به زودی تحویل می گیرند.

نیروی دریایی

در دریا هم وضع کم و بیش به همین صورت ادامه دارد. شناورهای هندی عمدتا در بخش بدنه در داخل این کشور ساخته می شوند اما در بخش رادار و تسلیحات در حجم زیادی هندی ها به خارج وابسته هستند. در زیر دریا هندی ها زیردریایی های دیزل الکتریک کلاس کیلو ساخت روسیه و تایپ 209 آلمانی را در اختیار دارند. اخیرا صنایع دریایی هند تحویل زیردریایی های کلاس عقرب که در حقیقت ساخت فرانسه بوده و در این کشور منتاژ شده است را به نیروی دریایی این کشور آغاز کرده است.

ارتش هندوستان نیروی با سلاح هایی از 72 ملت+عکس(آماده نیست)
زیردریایی کلاس کیلوی نیروی دریایی هند

اما هندی ها در این بخش به دنبال خرید 6 فروند زیردریایی دیزل الکتریک دیگر نیز هستند. طرح هایی از آلمان، سوئد، ایتالیا، فرانسه و روسیه در قالب طرح  Project 75I به این کشور ارائه شده است ولی هنوز برنده این طرح مشخص نشده است. در صورتی که طرح های پیشنهادی از سوئد یا ایتالیا در این رقابت به پیروزی برسند بر تنوع یگان زیرسطحی هند افزوده خواهد شد.

ارتش هندوستان نیروی با سلاح هایی از 72 ملت+عکس(آماده نیست)
زیردریایی کلاس عقرب

در عین حال هندی ها یک فروند زیردریایی اتمی تهاجمی از کلاس آکولا ساخت شوروی سابق را نیز به صورت اجاره ای از روسیه دریافت کرده و در خدمت دارند. هندی ها به دنبال ساخت 6 فروند زیردریایی تهاجمی اتمی بومی نیز هستند که البته جزئیات زیادی از طرح آن هنوز منتشر نشده است.

در بخش شناورهای سطحی بخش عمده طراحی و ساخت بدنه شناورها در خود هندوستان انجام می شود ، اما در مسائلی مثل سلاح و سامانه های الکترونیکی وابستگی شدیدی به روسیه و رژیم صهیونیستی دارد. در حال حاضر انواع موشک های تهاجمی و ضد هوایی در نیروی دریایی هند وجود دارد که از آن میان می توان به هارپون آمریکایی، اگزوست فرانسوی و کلاب روسی اشاره کرد. برنامه موشک براهموس نیز با کمک روسیه و بر پایه موشک یاخونت توسعه یافته است.

در حقیقت در بخش شناورهای سطحی و زیر سطحی نیز باز هم با وجود حجم زیادی از فناوری های شرقی، غربی و هندی مواجه هستیم. اما شاید یکی از جالب ترین بخش ها در نیروهای مسلح هندوستان که به نوعی در هیچ کجای جهان دیده نشود بحث هواپیماهای گشت دریایی هندی است. تا چند سال پیش هندی ها از دو مدل هواپیمای روسی Tu-142 و Il-38 استفاده می کردند و همچنان نیز این دو سامانه در خدمت هندی ها هستند.

ارتش هندوستان نیروی با سلاح هایی از 72 ملت+عکس(آماده نیست)
Tu-142 و Il-38 نیروی دریایی هند

ارتش هندوستان نیروی با سلاح هایی از 72 ملت+عکس(آماده نیست)
P-8 نیروی دریایی هند

اما در سالهای اخیر هواپیمای گشت دریایی آمریکایی P-8 ساخت آمریکا نیز به این نیرو پیوسته و در کنار این دو پرنده روسی به خدمت مشغول است. بر روی ناوهواپیمابر هندی نیز جنگنده های انگلیسی هاریر و روسی میگ 29 کا فعال هستند.

نیروی هوایی

اما اوج داستان های عجیب و غریب در ارتش هندوستان مربوط به نیروی هوایی است. جایی که بدون شک ترکیبی از جالبترین جنگنده های دنیا را در آن دیده می شود. در حال حاضر بخش عمده توان رزمی خط یک نیروی هوایی هند را جنگنده های سوخوی 30 تشکیل می دهند. جنگنده های میگ 29 روسی ، میراژ 2000 فرانسوی و جگوار انگلیسی بخش دیگری از ناوگان هوایی هندوستان را تشکیل می دهد.

ارتش هندوستان نیروی با سلاح هایی از 72 ملت+عکس(آماده نیست)
SU-30MKI

جنگنده های میگ 21 و میگ 27 نیروی هوایی هند قرار است با دو مدل جایگزین شوند. یکی بحث معامله جنگنده میان وزن است که شاید تبدیل به یکی از پر بحث ترین برنامه های خرید نظامی در تاریخ بدل شده و در نهایت نیز تا به امروز به هیچ نقطه مشخصی نرسیده است.

هندی ها در قراردادی که نهایتا ارزشی در حدود 20 میلیارد پیدا کرد به دنبال خرید حدود 126 فروند جنگنده بود. در این رقابت هواپیماهای میگ 35 از روسیه، گریپین از سوئد، اف 16 و اف 18 از آمریکا، رافال از فرانسه و یوروفایتر تایفون از کنسرسیوم اروپایی در این رقابت شرکت کردند.

در نهایت اعلام شد که رافال فرانسوی در این رقابت به پیروزی رسیده است اما بعد از مدتها مذاکره در نهایت فرانسه و هند بر سر تنها 36 فروند رافال به توافق رسیدند و این پروژه بزرگ رسما از طرف دولت هند لغو شد. البته در حال حاضر خرید همین 36 فروند نیز هنوز نهایی نشده و حتی اخباری از پیشنهاد شرکت های آمریکایی برای تولید اف 16 و یا اف 18 در خاک هندوستان به گوش می رسد.

بخش دیگر از تلاش برای نوسازی نیروی هوایی هند بر عهده جنگنده بومی "تجاس" است. این برنامه نیز بعد از نزدیک به بیش از سه دهه و کمک بسیاری از کشورهای صاحب سبک مثل آمریکا، فرانسه و روسیه هنوز به مرحله تولید انبوه نرسیده است. این هواپیمای تک موتوره سبک وزن گلچینی از فناوری های غربی و شرقی را در خود جای داده است. البته این تاخیرها انتقادات زیادی در دورن هندوستان بدنبال داشته و کارشناسان درباره کاهش شدید توان نیروی هوایی این کشور هشدار دادند.

در بخش جنگنده نسل پنجم نیز هندی ها در مشارکت با روسیه در طرحی موسوم به "فاگفا" هستند که بر اساس جنگنده پاکفای روسی توسعه یافته است.

ارتش هندوستان نیروی با سلاح هایی از 72 ملت+عکس(آماده نیست)
IL-76

ارتش هندوستان نیروی با سلاح هایی از 72 ملت+عکس(آماده نیست)
C-17

در بخش ترابری هم داستان جالبی وجود دارد. در ناوگان هندی هواپیماهای روسی مثل ایلوشین 76 و آنتونوف 32 حضور دارند و در عین حال هواپیماهای ترابری آمریکایی C-17 و C-130  نیز در سالهای اخیر به ناوگان هندی ها اضافه شده است. هندی ها همچین به دنبال خرید هواپیمای C-295 از شرکت ایرباس نیز هستند که یک هواپیمای ترابری تاکتیکی است.

ناوگان بالگردی

ناوگان هلی کوپتری ارتش هندوستان نیازمند یک توجه مجزاست. در ارتش هندوستان انواع و اقسام بالگردها حضور داشته و بالگردهای جدیدی نیز به زودی به این ناوگان اضافه می شوند.

ارتش هندوستان نیروی با سلاح هایی از 72 ملت+عکس(آماده نیست)
میل 26

 بالگردهایی مثل میل 8 و میل 17 و میل 26 و کاموف 31 ساخت روسیه، نمونه های هندی مثل Dhruv  و LCH در کنار چند مدل سبک فرانسوی ، بالگرد انگلیسی سی کینگ در حال حاضر بخش عمده ناوگان بالگردی ارتش هند را تشکیل می دهند.

ارتش هندوستان نیروی با سلاح هایی از 72 ملت+عکس(آماده نیست)
سی کینگ

 در عین حال هندی ها قرارداد خرید بالگردهای ترابری شینوک و تهاجمی آپاچی را نیز با آمریکا امضا کرده و به زودی آنها را نیز وارد ناوگان می کنند.

آیا این ارتش توان جنگ دارد؟

آنچه که در پایان باید به آن پرداخت این نکته است که هندوستان در حال حاضر با دو تهدید عمده که یکی پاکستان و دیگر چین است رو به رو می باشد. بسیاری اعتقاد دارند که توان فعلی هندوستان برای شکست پاکستان در یک جنگ غیر اتمی کفایت کرده و شواهد و آمار روی کاغذ هم اینچین نشان می دهد. اما در برابر حریف قدرتمندی به نام چین، مسلما هندی ها مشکلات بزرگی خواهند داشت.

با شروع یک جنگ در برابر یک ابرقدرت به نام چین، ارتش هندوستان به سرعت نیاز تامین قطعات یدکی و پشتیبانی کشورهای سازنده را برای این ناوگان عظیم و متفاوت خود خواهد داشت. حال تصور کنیم آیا تمام کشورهای صادر کننده سلاح به هندوستان یک نظر را درباره این جنگ خواهند داشت ؟ آیا کشوری مثل روسیه و یا اروپایی ها که دارای روابط بسیار گسترده اقتصادی با چین هستند به راحتی به هند کمک خواهند کرد؟

مسئله بعدی، مشکلات و هزینه های فراوانی است که تعمیر و نگهداری و همچین آموزش برای این ناوگان متفاوت ایجاد می کند. علاقمندان به صنایع و علوم نظامی اطلاع دارند که در بسیاری از مکاتب طراحی و ساخت سلاح در شرق و غرب دنیا، تفکرات کاملا متفاوتی وجود دارد و در کنار هم قراردادن تمام این سخت افزارها، آماده کردن خدمه برای استفاده و سرویس آنها و در نهایت شبکه کردن و نتیجه گرفتن از این سامانه های کاملا متفاوت امری بسیاری سخت، زمان بر و در عین حال گرانقیمت است.

در عین حال، بسیاری از کارشناسان فساد بالای اداری حاکم در هندوستان را یکی از دلایل این نوع خریدها دانسته و معتقدند یه دلیل سود بالای دلالی سلاح و رشوه های دریافتی از شرکت های داخلی و خارجی اسلحه سازی، این روند در هند همچنان ادامه خواهد داشت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 48
  • در انتظار بررسی: 4
  • غیر قابل انتشار: 13
  • کمان ۰۱:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۲
    3 1
    یه برداشتی که میشه کرد اینکه ، حداقل برای ورود هر سامانه ضمانت راه اندازی خط تولید یــــــــــــــا انتقال کامل فناوری رو مد نظر قرار داده اند....همین امروز رهبر هم تو بخشی از سخنرانی به همین موضوع اشاره کردند.
  • حسین ۰۲:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۲
    10 4
    جالبه که دعوا و رقابت عجیب بین هند و پاکستان هست و هردو اینها از روسیه و آمریکا سلاح میخرن و یکی‌ با اسراییل ارتباط داره و دیگری و گروه‌های تروریستی که دمشون به سیا وصله که با واسطه سیا قطعاً ارتبتتی هم با اسراییل دارند، صهیونیستها هر دوی این نادانها را به بازی گرفتند و الان وضعشون اینه، به هر دوی این کشورها که سفر میکنی‌ میبینی‌ علی‌ رغم خرجی زیادی که کردند برای تجهیز ارتش مردمشون فقر وحشتناکی‌ دارند و یک عده زیادی کنار خیابان به دنیا میان و همونجا از دنیا می‌رن. اونایی که فکر می‌کنن رابطه با آمریکا خوشبختی‌ میا‌‌‌ره ببینید، هند و پاکستان در نوکری آمریکا با هم رقابت می‌کنن خوب بئنید وضعشون را.
  • حاتمی ۰۲:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۲
    0 0
    جنگنده میگ ۲۷"بهادر" تحت لیسانس شوروی هم از جنگنده های بومی هندی با قابلیت پشتیبانی نزدیک نیروی هوایی هندوستان می باشد.
  • ۰۲:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۲
    5 0
    در ایران هم ترکیبی از سلاح های امریکای اروپای روسی و چینی وجود داره پس ماهم با همین مشکل روبروییم برای ما در بخش هوای فاجعه است جنگنده های که حتی کشور تولید کننده هم اونارو از رده خارج کرده ولی ما داریم استفاده میکنیم هی میگیم مدرنسازی شده
  • تازه مسلمان نروژی مقیم ایران ۰۲:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۲
    5 10
    امام خامنه ای رسما و علنا و با صدای رسا و قاطع فرمودند کسانی که در داخل نظام اسلامی امروز از آمریکا می ترسند از محمدرضاپهلوی فرومایه ترند مقدار معتنابهی دماغ سوخته می خریم یریدون لیطفئوا نور الله و الله متم نوره ولو کره الکافرون
  • تازه مسلمان نروژی مقیم ایران ۰۲:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۲
    0 4
    من به عنوان یکی از دیده بانان تئوریک انقلاب می بینم امروز دست هایی در گوشه و کنار برای انحطاط و افساد نسل جوان توطئه می کنند می خواهم به این دست هایی که در کارند بشارت دهم ان الذین یحبون ان تشیع الفاحشه فی الذین امنوا لهم عذاب الیم فی الدنیا والآخره والله یعلم و انتم لاتعلمون
  • محسن از اصفهان ۰۳:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۲
    3 0
    نیروهای مسلح ایران هم تقریبا چنین وضعیتی دارند. اکثر کشور های وارد کننده سلاح که خود را وابسته به بلوک شرق یا غرب نمی دانند برای رهایی از تسلط نظامی دیگران بر خود از چنین شیوه ای استفاده می کنند و در کنار آن سعی در تولید داخل و بومی سازی تجهیزات و تکنولوژی مورد نیاز خود دارند. ولی کشورهایی که به یکی ازدو طرف غرب یا شرق وابسته هستند تجهیزات خود را ازیک طرف تهیه نموده و حتی از تکنولوژیهای آن ها برای تولید داخل بهره می گیرند. نمونه ی این کشور ها را می توان در حوزه جنوبی خلیج فارس به راحتی مشاهده کرد.
  • ۰۴:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۲
    1 0
    فقط کروز براهاموس
  • ۰۹:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۲
    0 3
    رژه نظامیه یا عروسی؟؟؟ برداشتن تانک رو گل زدن... حتما تانک پشتی ها هم بوق بوق میکنند براش دیگه.....:) زیر دریایی هم همینطور
  • شناس ۱۰:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۲
    5 1
    ما چی داریم...هر چی داریم اولن که کارآمد نیست و بیشترشون بر خلاف تبلیغات زیاد عملیاتی نیستن مثل تانک ذوالفقار - قاهر 323 - پهپاد سفره ماهی - بالگرد طوفان 2 جنگنده آذرخش و صاقه - هواپیمای آموزشی شفق ولی هند هم جنگنده هال تجاس هم تانک آرجون یک و دو - هم بالگرد جنگی بومی خودش LCH - بالگرد ترابری هال دهرو و .... بازم بگم؟؟؟
  • Ali ۱۰:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۲
    4 1
    جنگنده هندی تجاس اون قدر از نظر رادارگریزی ضعبفه که حتی اگر به صورت ساکن روی باند باشه قابل رهگیریه دیگه چه برسه روی هوا
  • مسعود ۱۰:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۲
    5 0
    از ما بهترن یعنی اگه قدرت موشکیمون نبود الان تو رده های آنگولا اینا بودیم
  • ۱۱:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۲
    5 0
    پس وقتی این ارتش مياد ميگه برای رهگیری 1 اف 16 دو تا سوخو 30 و برای رهگیری 1 رافال 2 تا اف 16 لازمه باید نظرشو به عنوان نظر کارشناسی قبول کرد.
  • ۱۱:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۲
    0 0
    هند واسه چی میخواد با چین بجنگه؟ منظورم اینه که به چه دلیل چین برای هند تهدید بشمار میره؟ جفت این کشورها که سرگرم پول درآوردن و تجارت هستن. مگه دیوانه ان خودشونو درگیر جنگ کنن؟
  • ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۲
    1 4
    اقا گفتند اگر محمد رضا از آمریکا ترس داشت دلیلش نداشتن پشتوانه مردمی بود ولی دلیل اینکه بعضیها در حال حاضر با وجود این پشوانه مردمی که وجود داره از آمریکا ترس دارند قابل توجیه نیست. این سوالی بود که همیشه ذهن من رو به خودش مشغول داشت که چرا بعضی از افراد هستند که با وجود این همه حمایت ما مردم ایران از نظام در برابر تهدیدات باید از آمریکا هراس داشته باشند؟! مگر قدرت نظامی برتر از قدرت ایمان.قدرت اتحاد یک ملت و برتر از قدرت اراده یک ملت بزرگ مثل مردم ایرانه؟!
  • ۱۲:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۲
    0 5
    هندیها مخصوصاً بازیگران و نظامی هایشان از بی فرهنگ ترین های دنیایند
  • ۱۲:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۲
    2 0
    من به عنوان یکی از دیده بانان تئوریک انقلاب!!! والله بزرگان نظام هم خودشون رو اینقدر تحویل نمیگیرند که شما این اندازه داری برای خودت نوشابه باز می کنی جناب دیده بان تئوریک انقلاب!
  • ۱۲:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۲
    1 0
    تفاوت ایران با هند تو این هست که ما مجبوریم ولی اون ها نه
  • حسین ۱۲:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۲
    3 0
    شماها کلا معلوم نیست چه مرگتونه با کل دنیا قهرین با خودتون هم مشکل دارین ! هند به عنوان قطب علم کامپیوتر و فناوری اطلاعات نمی تونه تجهیزات الکترونیکی و راداری خودش رو ساماندهی کنه یعنی !؟؟؟ منابع این توهماتتون کجاست ؟؟؟ کمتر توهم بزنید خواهشا چین هرگز جرئت چپ نگاه کردن به هند رو هم نخواهد داشت. تعصب بن بست اندیشه است جنابان
  • ۱۲:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۲
    0 0
    مشرق تجاس را نگفتی
  • ۱۴:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۲
    0 0
    هند که جزو ده اقتصاد اول دنیاست عزیز من.
  • ۱۵:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۲
    2 0
    فقط صادرات نرم افزاری هند سه برابر صادرات اقتصاد تک محصولی ایران در بخش نفت شده! هند عملا بعد از چین دومین اقتصاد بزرگ آسیا داره میشه درباره پاکستان هم بهتره ببینی 40 سال پیش در چه فقر مطلقی بودن و الان تقاضای خرید ذوب آهن و فولاد مبارکه ایران رو به خاطر رکود در ایران دارن...
  • حسین ۱۶:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۲
    0 1
    کسی‌ منکر پیشرفتهای هند نیست . در آمد سرانه هند۷۲۰ دلار آمریکا در سال است. درآمد سرانه ایران در بدترین حالت ۴۷۶۳ دلار بوده با وضع تحریم و هزار مشکل دیگه.
  • ۱۶:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۲
    0 0
    لی انفلید 303 یادگار حضور استعمار گران انگلیسی ،برای هندی ها،افغانی عا و عرب ها یه چیزی تو مایه های برنو برای ما هست،این باید تو موزه و دست شکارچیا باشه نه دست پلیس
  • سلمان خان ۱۶:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۲
    1 1
    ما خیلی هم با فرهنگیم
  • ۱۷:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۲
    0 1
    اینا چیه داری مینویسی مشرق, اخباری اقتصادی بیشتر بنویس از موانع تولید و مجوزهای دست و پا گیر برای اشتغال زایی بنویس سخنان رهبری رو جدی بگیرید, الان حل مشکلات اقتصادی و حل موانع اشتغال موضوع مهم برای رهبری هست با جدیت پیگیری کنید یک قسمت بزار که مردم مشکلاتشون رو بگن و شما پیگیری کنید
  • Nasser ۱۹:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۲
    0 1
    با سلام و تبریک سال نو به همه دست اندرکاران سایت مشرق و دوستان مشرقی. در پاسخ به این عزیز باید یادآور شوم که بالگرد Dhruv که کپی بالگرد آمریکائی بل می باشد، هفت فروند به کشور اکوادور فروخته شد و در مدت 6 سال چهار فروند آن بعلت نقص فنی سقويط کرده و سه فروند مانده را پس دادند.
  • ۲۱:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۲
    2 0
    فقط صادران ترم افزار هند 50 میلیارد دلاره!...کل درآمد نفتی امسال ایران 20 میلیارد دلار بود!......
  • ۲۱:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۲
    1 0
    هند چهارمین کشور دنیا نبود بعد از روسیه امریکا چین مریخ گرد به کره مریخ ارسال کرد!!؟ مگه هند دومین قدرت فضایی آسیا نیست!؟؟
  • سامان ۲۱:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۲
    0 1
    جنگ نادر شاه با هند.....تعدادنیروی ایران 40000تعداد نیروی هند350000یعنی هند نه برابر بیشتر نیرو داشتن تازه هند به توپ خانه سنگین ومدرن انگلیسی تعداد 400فیل تفنگ های مدرن وپشتیبانی قوی چون جنگ در خاک خودش بود ولی نیروهای ایرانی خارج از کشور ومصافت زیادی رو پیموده بودن ولی در عرض یک روز شکست خورد به همین سادگی
  • بهادر ۲۳:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۲
    0 0
    دمت گرم واقعا همینمون مونده که هند هم تحریممون کنه :))
  • ۰۱:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۳
    0 0
    خوب جمعیت هند هم نظر بگیر عزیز،اگه وضعش خوب بود که اینقدر گدا گشنه تو کشورش نبود
  • ۰۸:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۳
    0 1
    دوست عزیز ناشناس 14:53 مسئله پول و ثروت نیست مسئله توزیع عادلانه و گردش این سرمایه بین تمام اقشار ملت هند است ایا همه مردمان سرزمین هند از تمام امکانات و سرمایه این کشور استفاده می کنند در ایران هم همین طور است ایران قبل از انقلاب هم ثروتمند بود کما اینکه اکنون هم هست اما ایا در ان زمان همه مردم از تمام ثروت این مملکت استفاده می کردند و یا فقط قشر خاصی از جامعه از این سرمایه بهره می برند و باید گفت متاسفانه با سیاست های اشرافی گری که در رژیم قبل هم دنبال می شد و در برخی موارد در این زمان هم از سوی برخی مسولان اجرا می شود ایا تمام ملت ایران از این سرمایه بهرمند می شوند اگر اینطور است پس چرا همه دنبال این هستند که استخدام شرکت نفت شوند و یا در این دم و دستگاه کار و بار داشته باشند خدا از عمر ما بکاهد و به عمر رهبری بی افزاید که اگر او نبود مسلما این انقلاب به بیراهه می رفت چون متاسفانه برخی از سیاسیون ما همان اشرافی گری زمان شاه را ترویج می کنند که نتیجه اش تبعیض طبقاتی است و نتیجه این شده حال اگر رهبری نبود ببین چه بلایی سر این ملت می امد مسئله بصیرت است باید پشتیبان ولایت فقیه باشیم و بر این ظلم فائق ایم
  • ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۳
    0 1
    دوست عزیز پس تو خبر نداری وقتی تب تجارت بالا بگیره بعد از یک مدت فروکش می کنه بعد از ان تجارت به انتهای رشد خودش می رسه و دیگه رشدی نیست یعنی جامعه اشباع می شه و در اثر اشباع جنگ درمیگیره باید یک خرابی باشه تا دوباره رونق اقتصادی شکل بگیره و رشد اقتصادی به وقوع بپیونده
  • رضا ۱۲:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۳
    1 0
    درهرطرف جنگ بازنده وبرنده ای وجود دارد ولی انسانیت مهمتراست آیا هندی ها در طول تاریخ بک بار مارا غارت کردن یا جنگ راه انداختن ماباید بخاطر جنایات نادر عذرخواهی کنیم نه اینکه ازش مجسمه بسازیم وازش قهرمان بسازیم
  • ۱۵:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۳
    1 0
    به تو چه? چرا مردم همیشه در صحنه ایران در زمینه های مختلف باید در اوج بیسوادی نظریه پردازی کنن?? آیا الان این خبر رو CNN منتشر کنه ملت آمریکا میان بحث و نظریه پردازی میکنن? به نظرم ایران تو اوج بیکاری و الافی جوانان غرق شده!!
  • ۰۱:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۴
    1 1
    تو درآمد سرانه هند از آخر 30 امه! خنگ بازی در نیارید.
  • پوسایدن ۱۲:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۱/۰۶
    1 0
    ما مردم ایران فقط از دیگران بهانه میگیریم ، و همه رو نفی میکنیم و خودمون تشویق!! بیست سال دیگر هم میبینیم و نتیجه گیری میکنیم!
  • ۰۴:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۵
    0 1
    بسه بسه تو تاحالا با کلت پلاستیکی کار کردی که از وسایل جنگی صحبت می کنی بعدشم شما از کجا میدونی سلاح های ایران ناکارامده
  • ۰۴:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۵
    0 0
    بابا اندیشمند شما مدرک داری برا حرفت بگو استفاده کنیم
  • ۰۴:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۵
    0 1
    خب بی وطن به تو میگن دیگه این حرفا ماله ماله استاتوس نه واقعیت برو جمعش کن
  • ناشناس ۰۸:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۵
    0 0
    خوب نادر بود دیگه. ترک افشار. ما اینیم
  • ۱۲:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۴
    1 0
    تنها مشکل هند جمعییت زیاده ۱٬۳۲۵٬۵۰۰٬۰۰۰ نفر دومین کشور پر جمعیت جهان که کم کم داره از چین هم جلو میزنه و گرنه اندازه جمعیت ایران توی هند توی دستشویی الان دارن خودشون رو خالی می کنن.هند اگه جمعیتش اندازه ایران بود آمریکا رو هم پشت سر می گذاشت . با جمعیت بالا و با این همه فقر داره اینقدر پیشرفت می کنه اگه مردمش فقیر نبودن چی می کرد؟
  • مینا گلرو ۱۴:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۴
    1 0
    ببینین این تنوع تسلیحاتی نمایانگر روابط بین المللی قوی هند و روابط دوستانه با بلوک شرق وغرب بصورت همزمان هستش و میشه گفت در نوع خودش بی نظیر هستش جزء معدود کشورهایی هستش که تنام کشورهای دنیا حاضرن بهش سلاح بفروشن که بخاطر دیپلماسی قوی و عدم مواضع تهاجمی و جنگ طلبانه هستش
  • وهاب ۲۰:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۴
    0 0
    پس جی ده چی
  • رضا ۱۰:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۶
    2 1
    باوجود قدرت موشکی که هند داره چین که سهله امریکاه روسیه هم که متحد بشن جرعت حمله به هند رو ندارند
  • ۱۰:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۷
    3 1
    ایران هم همچی ثروتمند نیست گدا گشنه تو کشورما هم زیاد از هند ان قد ایراد میگیریم
  • ناشناس ۱۴:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۷/۲۴
    3 0
    هیچ کشوری حریف هند نمیشه هندی عا ضد گلوله اند فیلماشونو ندیدی

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس