بر اساس یک تحلیل کلی و نگاهی به «پایتخت ۴»، «ستایش ۲» و «دردسرهای عظیم ۲» می‌توان گفت که مجموعه‌های دنباله‌دار عموما به سری کاری می‌افتند و اصرار بر ادامه دادن آنها توجیهی ندارد.

 به گزارش مشرق، رضا درستکار نویسنده، منتقد و کارشناس سینما و تلویزیون در یادداشتی نکاتی را درباره سریال‌های ماه رمضان امسال بیان کرد و به «هوای ساکن تلویزیون» در این روزها نیز اشاراتی داشت.

در یادداشت او آمده است: به عقیده من و با توجه به مواردی که تاکنون شاهدش بوده‌ایم، دنباله‌سازی برای سریال‌ها و مجموعه‌های تلویزیونی -آنطور که الان اتفاق می‌افتد- برای تلویزیون ما مناسب نیست، دلیلش هم روشن است چون اغلب نویسندگان فیلمنامه‌های تلویزیونی، دستشان از ایده‌ها و قصه‌های ناب و جدی و پرماجرا خالی است و البته به خاطر محدودیت‌هایی که در نمایش زندگی رئال ما وجود دارد، بضاعت‌ها اندک است و به همین دلیل، امتداد دادن به داستان‌های دنباله دار، فقط به مکرر کردن همان ایده‌ها و تکرار همان داستان‌هایی می‌انجامد که پیشتر گفته شده است بنابراین چیز تازه‌ای به ببینندگان داده نمی‌شود و حاصلی جز هدر دادن انرژی و اطناب در پی ندارد.

سرپا نگه داشتن «پایتخت» از طریق لودگی شخصیت‌ها

پس از آغاز ماه مبارک رمضان، موفق شدم چند قسمت از برخی سریال‌ها را ببینم از جمله «پایتخت ۴» را تماشا کردم که دقیقا شامل همان گفته‌های بالاست، یعنی به نظرم همان قصه و درام نیم بند «پایتخت» هم دیگر وجود ندارد و سازندگان کوشیده‌اند تا صرفا از طریق لودگی شخصیت‌ها و یا مکرر کردن برخی عبارات، سریال را سرپا نگه دارند.

این ایده‌ها تا جایی بامزه و دیدنی است، از یک جایی اعصاب بیننده را خرد می‌کند! مثلا در قسمت‌های اول، نیم ساعت و بی هیچ دلیلی دراماتیک، یک فضای خفه و بسته (غسالخانه) انتخاب، و می‌شود لوکیشن اصلی برای این سو و آن سو کشیدن کاراکترها! این یعنی اطناب، یعنی بیهودگی! هیچ درام و داستانی در کار نیست، فقط کش دادن است و مطول کردن. بنابراین می‌توان گفت که این موقعیت‌های نمایشی نیست که کار را خنده‌دار جلوه می‌دهد بلکه اصرار بر نوعی گویش و ادای لهجه‌ها را درآوردن و رفتن به سمت نوعی تمسخر است که صحنه را نگه می‌دارد!

چند قسمت از «دردسرهای عظیم ۲» را هم دیده‌ام. به اعتقاد من اگر قرار نباشد دنباله‌سازی به سری‌دوزی تبدیل شود، باید حتما چند ایده مرکزی و کلی درست در کار موجود باشد و شخصیت‌های اصلی هم استخوان دار و برجسته باشند ولی ما این موارد را در این آثار نمی‌بینیم.

سازندگان ارجمند این مجموعه‌ها خیلی بیش از اندازه، مخاطبان خود را دست کم می‌گیرند مثلا همین کشمکش سر بچه و کم هوشی شخصیت‌ها در «دردسرهای عظیم ۲»، منهای موقعیت‌های واقعا ضعیف نمایشی، فاقد منطق روایی است، اصلا خنده‌دار نیست و با هزار ترفند هم به خورد مخاطب نمی‌رود! از منظر پردازش درام و اجرا هم که واقعا خیلی از زمان خودش عقب است.

شلوغ بودن صحنه‌ها نشانه توانایی در اجرا نیست

نکته دیگر درباره سریال‌های ایرانی، شلوغ بازی درآوردن و شلوغ بودن آن‌هاست. نمی‌دانم چه اصراریست برای چیدن میزانسن‌های ترکیبی و چند نفره. میزانسن‌هایی که فقط باعث سردرگمی‌ و سرگیجه مخاطب می‌شود. این‌ها به نظرم اصرار و زیاده‌روی‌ در حوزه‌هایی است که دلیلی موجه هم بر اثبات آن نداریم. گاهی از عهده یک میزانسن و فرم دو نفره برنمی‌آییم، آنگاه ۱۰، ۲۰ نفر مقابل دوربین با هم حرف می‌زنند. اینها نامش اغراق و تصنع است، نه توانایی در اجرا.

شنیده‌ام که برخی هم می‌گویند فلان سریال با استقبال خوب مردم مواجه شده است. حال وقتی جامعه آماری روشن و مکانیزم مشخصی نداریم، چگونه می‌توانیم با استناد به چیزی که نداریم، چنین ادعایی بکنیم؟ با این حال، حتی همان استقبال فرضی مردم هم، دلیلی برای نادیده گرفتن ضعف‌ها نیست و منتقد باید کار خودش را بکند. کار منتقدان، ارزشیابی و تحلیل کلی و ساختاری همین آثار و شرایط است، آن‌ها باید از وجه فنی و هنری این مجموعه‌ها حرف بزنند.

مجموعه‌های دنباله‌دار به سری کاری افتاده‌اند

در هر حال بر اساس یک تحلیل کلی و نگاهی به همین دنباله‌ها، «پایتخت ۴»، «ستایش ۲» و «دردسرهای عظیم ۲» می‌توان گفت که نهایتا مجموعه‌های دنباله‌دار، به سری کاری می‌افتند و اصرار بر ادامه بخشیدن به آن‌ها، توجیهی ندارد. شایسته است از ظرفیت‌های محدود تلویزیون استفاده‌های بهتری کرد و راه را برای افراد مستعدتر باز گذاشت تا شاید طراوت و تحولی را در این عرصه و به طور کلی در این دستگاه رقم بزنند.

منبع: مهر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 14
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 1
  • سیدجواد ۱۱:۳۵ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    0 0
    آقای منتقد من نظر خیلی از مخاطبان رو شنیدم و اکثرا به این موضوع که سری 4 پایتخت خیلی زیبا تر و جذاب تره تاکید داشتند مهم نظر مخاطبان است که پسندیده اند.
  • ۱۱:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    0 0
    دمت گرم داداش کاش سری 4 تولید نمی شد
  • ۱۱:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    0 0
    ولی در مجموع تا حلاش خوبه
  • ۱۲:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    0 0
    از نظر من درسته پایتخت ضعیف شده و دردسرهای عظیم هم اعصاب خورد کن
  • ۱۲:۴۲ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    0 0
    پایتخت خیلی لوس و تکرارای شده
  • ۱۳:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    0 0
    هم پایتخت وهم دردسرهای عظیم خیلی خیلی بی مزه وعیرمنطقی هست انگار عواملش فقط و فقط برای پول بازی کردن پایتخت که بدتر همش آگهی شوینده و نشون میده معلوم نیست فیلم داریم میبینیم یا تبلیغات بازرگانی بازیگراش هم دیگه خیلی بی مزه و لوس شدن کلا حیف پول که بابت این فیلم به اینا بدن بعدمیگن چرا مردم ماهواره نگاه میکنن.
  • amin ۱۳:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    0 0
    شما حرف نزن...
  • ۱۴:۲۷ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    0 0
    مشرق کلا هرچی کارش بگیره تو میکوبیش ها دفعه ی پیش پیله کرده بودی به خندوانه اتفاقا خیلی هم خوبه پایتخت
  • ناشناس ۱۵:۴۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    0 0
    پایختت خیلی هم عالیه . من بیصبرانه منتظر اون قسمتی هستم که راحله برگرده .
  • ۱۷:۰۷ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    0 0
    پایتخت یکی از بهترین سریال های است که تا حالا پخش شده شما سریال ایرانی رو میشناسی که تا 4 سری ازش ساخته بشه واین همه بیننده داشته باشه؟؟؟؟؟؟؟؟
  • ۱۷:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    0 0
    پایتخت یکی از بهترین سریال های است که تا حالا پخش شده شما سریال ایرانی رو میشناسی که تا 4 سری ازش ساخته بشه واین همه بیننده داشته باشه؟؟؟؟؟؟؟؟
  • ناشناس ۲۳:۰۴ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    0 0
    چرا لودگی این چه اصطلاحی است که شما بکار می برید هنرمند هنرمنده لودگی یعنی چه ؟؟؟ مردم همین یک سریال را از تمامی تولیدات سیما می پسندند
  • ناشناس ۲۳:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    0 0
    این آقا حتی بلد نیست که چه اصطلاح مودبانه ای بکار ببره ؟؟؟ مردم از میان همه تولیدات سیما این یکی رامی پسندندلودگی حرف خوبی نیست
  • شهروند ۲۳:۵۷ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    0 0
    تا اونجایی که من نظراتو خوندم خیلیا از بی کیفیتی سریال شاکی هستن به زور که نمی تونین براش طرفدار درست کنین، اینا فقط دارن مسخره بازی درمیارن بازی نمی کنن

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس