به گزارش مشرق به نقل از مهر، ماجرا از آنجا آغاز شد که 6 سفیر کشورهای اروپایی شامل فرانسه، هلند، ایتالیا، اسپانیا، پرتغال و یونان نوبت به نوبت امروز چهارشنبه به وزارت امور خارجه رفتند تا هر کدام پیام و تصمیم مهم جمهوری اسلامی ایران را بشنوند.
باتوجه به اینکه رستم قاسمی وزیر نفت ایران چندی پیش از برنامه جمهوری اسلامی ایران برای قطع صادرات نفت به برخی از کشورهای اروپایی خبر داده بود، زمزمه ابلاغ رسمی این تصمیم در محافل اقتصادی و دیپلماتیک بر سرزبانها افتاد.
این جلسات از حدود ساعت 10 صبح آغاز شد و تا ساعت 17 ادامه داشت؛ جلساتی که قطعا اعلام جزئیات کامل آن توسط وزارت امور خارجه، زلزله در بازار نفت جهانی به پا خواهد کرد.
صبح امروز ابتدا سفرای ایتالیا و اسپانیا به وزارتخانه احضار شدند و پیام و تصمیم مهم نفتی ایران را در قبال تحریمهای ضد ایرانی غرب دریافت کردند و بعدازظهر نوبت به سفرای فرانسه، هلند، پرتغال و یونان رسید.
برگزاری همین جلسه بود که اخبارهای مختلفی از آن بیرون آمد. در این میان، "پرس تی وی" در خبری فوری قطع صادرات نفت ایران به شش کشور اروپایی را گزارش داد که بلافاصله اثر این خبر، در بازار جهانی نفت مشاهده شد و قیمت آن با نزدیک به 2 دلار افزایش به 120 هم رسید.
چند ساعت از این خبر نگذشته بود که پیگیری خبرگزاری مهر از بخشهای مختلف صنعت نفت نشان داد که ایران تصمیم به قطع صادرات نفت به دو کشور اروپایی فرانسه و هلند را نهایی کرده و به چهار کشور اروپایی ایتالیا، اسپانیا، پرتغال و یونان برای تمدید قرارداد بلند مدت ( بیش از دو سال) اولتیماتوم داده است که اگر این کشورها به این اولتیماتوم بی توجهی کنند، صادرات نفت ایران به این کشورها قطع خواهد شد.
البته حسین تاجیک مدیرکل اروپای غربی وزارت امورخارجه با بیان اینکه هنوز صادرات نفت قطع نشده است درباره موارد مطرح شده در جلسه امروز وزارت امور خارجه با سفرای اروپایی گفت: "فعلا ما سعی کرده ایم در یک حرکت انسان دوستانه و جوانمردانه به ملتهای اروپایی و مردم اروپا برسانیم که عواقب این تصمیم بر عهده دولتهای اروپایی است."
وی افزود: "جمهوری اسلامی ایران نمی تواند در مقابل تحریمها سکوت کند؛ ما در جایگزینی مشتریان نفت و فروش آن به کشورهای دیگر مشکلی نداشته و نداریم اما بر اساس سیاستهای انساندوستانه و جوانمردانه و شرایط موجود در اروپا به این نتیجه رسیدیم که ابتدا پیامی محکم و جدی به طرفهای قرارداد نفتی خود در اروپا بدهیم. پیام ما این است که ما می توانیم بلافاصه مشتریان نفت را جایگزین کنیم و اگر این اقدام تاکنون صورت نگرفته براساس سیاستها و مشی جمهوری اسلامی ایران است."
در همین حال، سفر دسته جمعی مقامات نفتی جمهوری اسلامی ایران به کشور چین هم در کنار تصمیم قطع صادرات نفت به برخی کشورها اروپایی بسیار مهم بود، زیرا خبری که از این سفر بیرون آمد، آن بود که " اختلافات دو ماه گذشته ایران - چین برای صادرات نفت خام حل شده است."
این خبر را یک مقام مسئول در شرکت ملی نفت ایران به مهر اعلام کرد و گفت: به زودی میزان حجم صادرات نفت خام ایران به این کشور آسیایی افزایش می یابد.
گزارشها نشان میدهد: از ابتدای سال 2012 میلادی صادرات نفت خام ایران با کاهشی حدود 200 تا 250 هزار بشکهای به چین همراه بود که پیش بینی میشود تا چند هفته آینده حجم فروش نفت به این کشور آسیایی به بیش از 500 هزار بشکه در روز افزایش یابد.
به هرحال، باید به انتظار آینده نشست و دید تصمیم جمهوری اسلامی ایران برای قطع صادرات نفت به برخی کشورهای اروپایی و افزایش صادرات نفت به کشورهای آسیایی چه سرانجامی خواهد داشت.