به گزارش مشرق به نقل از فارس، براساس سوابق موجود در معماری حمام نواب به دوره صفویه تعلق دارد. این بنای تاریخی در محله سرچشمه قرار دارد. گفته میشود این بنا توسط دخترانی فردی به نام نواب ساخته شده است و ظاهرا آنها مالکان این بنا بودهاند.
مالکیت اصلی این بنا در طی سالیان گذشته دست به دست گشته و تغییرات زیادی در آن به وجود آمده و نهایتا توسط شهرداری تهران خریداری شد. حمام نواب نظیر بسیاری از حمامهای عمومی گذشته به دلیل جلوگیری از اتلاف گرما و امکان استفاده از آب قنوات و چشمهها در پایینترین سطح زمین ساخته شده است.
به گفته اهالی محل این حمام دارای کتیبه کاشیکاری بوده که در گذشته به سرقت رفته است. از ویژگیهای این حمام قرار گرفتن در محور تاریخی، فرهنگی تجاری امامزاده یحیی است. محوری با قدمت چند صدساله که بناهای ارزشمندی مانند خانه کاظمی، مدرسه معمارباشی، مدار متبرک امامزاده محمد و یحیی در آن قرار دارد.
کاشیهای قاجاری از کف حمام در چنده دهه پیش کنده و جای خود را به موزاییکهای سیمانی داد. همچنین گرمخانۀ حمام با ساخت دوش، تقارن معماری خود را از دست داد و گچبریها و آهکبریهای ظریف زیر تودهای از گچ و سیمان دفن شد.
حمامهای قوامالدوله، میرزا علیاصغر و نواب در محلۀ امامزاده یحیی تهران، بازماندۀ ۳۰ حمام محلۀ بزرگ عودلاجان در عصر قاجار هستند.
حمام نواب از سال ۷۵ به حال خود رها شده تا اینکه مسئولان شهری از سال ۸۵ شروع به مرمت و بازسازی حمام نواب کردند. این حمام در حال حاضر به یک مجموعه فرهنگی هنری، گردشگری و تاریخی تبدیل شده است.
هزینه ۲ میلیاردی برای تملک و مرمت حمام نواب
بزرگوار شهردار منطقه ۱۲ در این باره به خبرنگار فارس گفت: حمام نواب را باسازی و آماده بهرهبرداری کردهایم.
وی با بیان اینکه برای مرمت و تملک این بنا ۲ میلیارد تومان هزینه کردهایم گفت: بنا داریم این محل را به مکان فرهنگی تبدیل کینم.
وی با اشاره به اینکه منطقه ۱۲ سبقه تاریخی زیادی دارد، گفت: حمام نواب در خیابان امامزاده یحیی قرار دارد و در دوره صفویه ساخته شده است.
وی با اشاره به اینکه از سال ۸۵ بازسازی را آغاز کردهایم، گفت: سال ۸۸ بازسازی به اتمام رسید و از آن زمان تاکنون کار تجهیز را آغاز کردهایم.
وی افزود: این مکان در اختیار هنرمندان صنایع دستی قرار میدهیم و به موزه حمام نواب تبدیل میشود.
مرمت زمان بر است/ نمیتوان با تریچه کار را سریع پیش برد
وی درباره طولانی شدن زمان مرمت گفت: کارهای میراثی از دقت بالایی برخوردار است و نمیتوان با تیرآهن و تیرچه و بلوک سریع کار کرد.
از حمام نواب از سال ۷۵ استفاده نمیشد
همچنین سیدعلی محمدی مدیر بافت تاریخی منطقه ۱۲ در این باره به خبرنگار فارس گفت: این بنا حدود ۲۰۰ سال قدمت دارد و با هزینه میلیاردی آن را بازسازی کردهایم.
وی افزود: تا سال ۷۵ این حمام به خوبی استفاده میشد و از آن سال تاکنون این مکان متروکه شده است.
به گفته محمدی، حمام نواب را از مالکانش خریده و مرمت کردیم.
وی اضافه کرد: از چند سال گذشته کار مرمت را آغاز و در حال حاضر کار اتمام و آماده بهرهبرداری است.
حمام نواب از سال ۷۵ به شکل متروکه در آمد. شهرداری از سال ۸۵با هزینه حدود ۲ میلیارد تومان این بنا را تملک و مرمت کرد. در حال حاضر این بنای تاریخی تبدیل به خانه صنایع دستی و هنر شد.