به گزارش مشرق، فرارو نوشت: اختلاف احمدي نژاد با وزير خارجهاش منوچهر متکي بحث تازهاي نيست و شايعه برکناري او در دي 85 و آبان 86 نيز منتشر شده بود با اين حال به دلايل خاصي از جمله پادرمياني بزرگان، او يکي از معدود وزرايي بود که در 5 سال گذشته در جاي خود باقي ماند.
با اين وجود جنجالي که به واسطه انتصاب نمايندگان ويژه از سوي رئيس جمهور به پا شد و پاسخ تند و تيز متکي را به اين تصميم به دنبال داشت، موجب شد که برخي او را وزيري بعدي بدانند که از صفحه شطرنج کابينه حذف خواهد شد.
از اين رو وقتي صبح امروز اين شايعه دوباره در راهروهاي مجلس پيچيد که احمدي نژاد تصميم به جايگزين کردن فردي ديگر به جاي متکي گرفته است کسي چندان تعجب نکرد با اين حال مطرح شدن نام علاء الدين بروجردي به عنوان جانشين متکي تعجب برانگيز بود.
وقتي احمدي نژاد با انتصاب نمايندگان ويژه به نوعي قصد دور زدن متکي را داشت برخي تحليل کردند که دليل اين که احمدي نژاد اقدام به تغيير متکي نميکنند عدم همراهي مجلس است.
چرا که متکي به واسطه نزديکي با علي لاريجاني رابطه خوبي با مجلسيان داشته و دارد. حال چنانچه شايعات درست باشد به نظر ميرسد احمدي نژاد با انتخاب کسي چون علاء الدين بروجردي، رئيس کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس قصد دارد همراهي مجلس را به دست آورد.
علاوه بر نام علاءالدين بروجردى، نام افرادي چون سعيد جليلى، دبير شوراى عالى امنيت ملى، ثمره هاشمي، مشاور ارشد رئيسجمهورى و مصطفوى، رئيس سازمان فرهنگ و ارتباطات به عنوان جانشينهاي احتمالي متکي مطرح شده است.
نام جليلي و ثمره هاشمي پيش از اين نيز مطرح بود ولي مطرح شدن بروجردي شايد بيانگر اين است که احمدي نژاد توانسته است به توافقي با مجلسيان بر سر برکناري متکي دست يابد.
هرچند برخي معتقدند احمدي نژاد به دليل نزديکي متکي به لاريجاني او را هيچگاه گزينه مطلوب خود براي وزارت خارجه نميدانست ولي به هر حال او را 5 سال به عنوان وزير خود حفظ کرد.
با اين حال انتصاب 4 نماينده ويژه رئيس جمهور در امور آسيا، خاورميانه، خزر و افغانستان به خصوص از ميان نزديکان رئيس جمهور که سابقهاي در وزارت خارجه نداشتند، موجب شد عدم اعتماد رئيس جمهور به وزير خارجهاش علني شود.
اين اقدام رئيس جمهور هرچند بلافاصه با مخالفت کميسيون امنيت ملي مجلس مواجه شد اما مدتي طول کشيد تا وزير خارجه لب به گلايه باز کند.
وقتي در ديدار هيئت دولت با رهبري به مناسبت هفته دولت، ايشان تحرک ديپلماتيک دولت را قابل تشکر دانستند و عنوان کردند که «وزارت امور خارجه مسئول هدايت منسجم و برنامه ريزي شده همه مسائلي است که به نوعي با سياست خارجي و روابط با ديگر کشورها مربوط ميشود» متکي نيز فرصت را براي بيان حرفهاي دلش مناسب تشخيص داد.
منوچهر متکي در واکنش به اظهارات بقايي در مورد تعيين دو نماينده جديد در آمريکاي لاتين و آفريقا، ضمن يادآوري اشتباه بقايي در مورد کشتار ارامنه گفت: «مشخص نيست آقاي بقايي بر اساس کدام مسئوليت و از چه جايگاهي اين گونه سخنان نسنجيده را بيان ميکند در حالي که هنوز آثار منفي اظهارات اخير وي که موجب بروز مشکل در روابط خارجي شد از بين نرفته است.»
او همچنين با فصل الخطاب دانستن نظر صريح رهبري در مورد پرهيز از موازي کاري در سياست خارجي، گفته بود که: «تضعيف دستگاه ديپلماسي کشور به ويژه در شرايط کنوني آن هم توسط برخي از افراد دولت مصداق بارز بر شاخه نشستن و بن بريدن است.»
وقتي احمدي نژاد همچنان بر تصميم خود اصرار کرد 122 نماينده مجلس در تذکري به محمود احمدي نژاد در مورد تعيين نمايندگان ويژه در سياست خارجي لزوم تبعيت از دستورات رهبري را به او گوشزد کردند.
نمايندگان در تذکر خود تاکيد کردهاند که انتصاب نمايندگان ويژه رئيس جمهور درعرصه سياست خارجي خلاف قانون است و رئيس جمهور بايد از موازي کاري در سياست خارجي و انتصاب نمايندگان ويژه در مناطق مختلف جهان پرهيز کند.
در نهايت احمدي نژاد از تصميم خود عقب نشست و حکم نماينده ويژه را به حکم مشاور تغيير داد تا دعوا موقتا خاتمه يابد. حال به نظر ميرسد احمدي نژاد راه حل ميانهاي يافته است که هم وزير خارجهاش را تغيير دهد و هم مجلس را راضي نگه دارد. حال بايد ديد علاء الدين بروجردي که علمدار مخالفت با احمدي نژاد در مورد انتصاب نمايندگان ويژه بود ميپذيرد که جانشين متکي شود؟
وقتي محمود احمدي نژاد از تصميم خود براي انتصاب نمايندگان ويژه در سياست خارجي عقب نشيني کرد، برخي پيش بيني کردند که به زودي احمدي نژاد تغيير وزير خارجه را در دستور کار خود خواهد گذاشت.