مشرق- امام صادق علیه السلام:
خـداوند تبارک و تـعالی چون بخواهد بـه حساب مؤمن رسیدگی کند، کارنامه اش را به دست راست او دهد و بین خود و او، به حسابش رسیدگی نماید. پس گوید: بنده من! چنین و چنان کرده ای و فلان و بهمان کار را انجام داده ای! عرض میکند آری، پروردگار ! من این کارها را کرده ام.
خداوند میفرماید: من آنها را بر تو بخشیدم و تبدیل به کارهای نیک کردم. پس، مردم گویند: سبحان اللّه ! این بنده حتّی یک گناه هم نداشت؟ این است معنای سخن خداوند عز و جل: «اما آن کس که نامه اش به دست راست او داده شود زودا که آسان حسابرسی شود و به سوی کسان خود شادمان برگردد .
خـداوند تـبارک و تـعالی ... هر گاه بـرای بنده ای بد بخواهد، در حضور مردم از او حسابرسی کند و محکومش نماید و کارنامه اش را به دست چپ او دهد. این است مراد سخن خداوند عز و جل که می فرماید: و امّا کسی که نامه اش از پشت سر به او داده شود، زودا که بگوید وای بر من هلاک شدم و به آتش افروخته در آید، که او در دنیا نزد کسانش شادمان زیسته بود.
متن حدیث:
الامامُ الصّادقُ علیه السلام:
إنَّ اللّهَ تَبارَکَ وتَعالی إذا أرادَ أن یُحاسِبَ المُؤمِنَ أعطاهُ کِتابَهُ بِیَمینِه وحاسَبَهُ فیما بَینَهُ وبَینَهُ ، فیَقولُ : عَبدی ، فَعَلتَ کَذا وکَذا و عَمِلتَ کَذا و کَذا ! فیَقولُ : نَعَم یا رَبِّ قَد فَعَلتُ ذلکَ ، فیَقولُ : قَد غَفَرتُها لَکَ وأبدَلتُها حَسَناتٍ، فیَقولُ النّاسُ: سُبحانَ اللّهِ أما کانَ لِهذا العَبدِ سَیِّئَةً واحِدَةً ؟! و هُوَ قَولُ اللّهِ عز و جل: فَأَمّا مَن اُوتِیَ کِتابَهُ بِیَمینِهِ * فَسَوْفَ یُحاسَبُ حِسابا یَسیرا * وَ یَنْقَلِبُ إلی أهْلِهِ مَسرورا.
إنَّ اللّهَ تَبارَکَ وتَعالی ...إذا أرادَ بِعَبدٍ شَرّا حاسَبَهُ عَلی رُؤوسِ النّاسِ ، و بَکَّتهُ ، و أعطاهُ کِتابَهُ بِشِمالِهِ ، و هُوَ قَولُ اللّهِ عز و جل: وَ أمّا مَنْ اُوتِیَ کِتابَهُ وَراءَ ظَهْرِهِ * فَسَوْفَ یَدْعو ثُبورا * وَ یَصْلی سَعیرا * إنّهُ کانَ فی أهْلِهِ مَسرورا.
*سوره انشقاق
"منتخب میزان الحکمه، صفحه ۴۱۶"