به گزارش مشرق، ولولهای در بازار به راه افتاده است و خیلیها به دنبال زندهگیری عقرب هستند. هر روز خبر کشف محمولههای چند صد هزارتایی عقرب از گوشه کنار شنیده میشود. یک گزارش تلویزیونی هم با تایید این تجارت و اعلام این خبر که نظام مهندسی کشاورزی دوره آموزش صید و پرورش عقرب برگزار میکند، کار را خرابتر میکند.
بیشتر بخوانید:
پشت پرده مافیای پرورش عقرب +عکس
تبلیغ گرانقیمت بودن هر گرم زهر عقرب و برآورد ارزش مالی 80 میلیون تومان آن در این گزارش و تبلیغات آزاد سایتهای پرورش عقرب موجب روی آوردن بسیاری از مردم در استانهای مختلف به جمعآوری عقرب، نگهداری و زهرگیری آنها شده است.
اما سؤالی که پیش از حضور در این دورهها باید هر فردی از خود بپرسد این است که اگر توانایی کسب چنین درآمدی در اختیار آموزشگیرندگان باشد، چرا مدرسان در اصطلاح دست را زیاد میکنند و این درآمد را برای خودشان حفظ نمیکنند؟سرمسازی رازی با بیش از 90 سال سابقه و با در اختیار داشتن انواع تجهیزات و کارشناسان کارآمد و برجسته چرا تا به امروز به سراغ کسب این سود قابل توجه نرفته است.
دورههای آموزشی متعددی در سراسر کشور برای نگه داری و پرورش عقرب بدون مجوز نهادهای مسئول در حال برگزاری است، که برخلاف تصور هیچ درآمدی برای متقاضیان نداشته اما تبدیل به یک تجارت پرسود چند صد میلیونی برای برگزارکنندگان این دورهها شده است. امیرحسین داداشی رئیس اداره ساماندهی و هماهنگی امور مناطق حفاظت سازمان محیط زیست میگوید: متاسفانه خیلی از افراد بدون توجه به شبهات موجود به سمت کسب میلیونی از نگهداری و پرورش عقرب کشیده شدهاند.
رئیس اداره ساماندهی و هماهنگی امور مناطق سازمان محیط زیست با اشاره به امکان صدور درخواست پرورش عقرب از سوی این سازمان ابراز داشت: تا به حال 30 مجوز موافقت اصولی برای ایجاد مرکز نگهداری و پرورش صادر شده اما هیچ مجوز بهرهبرداری داده نشده است، چرا که هیچ کدام از متقاضیان شرایط پرورش را نداشتهاند.
عقربهای بخت برگشته قربانی یک سود میلیاردی از سوی سودجویان شدهاند. صیادانی در دشت و صحرا به عقرب صید میکنند و هر صید را 3 هزار تومان به برگزار کنندگان دورههای آموزشی میفروشند و ماهانه یک سود چند میلیونی به جیب میزنند. همان کسانی که ادعای سود میلیونی و آموزش زهرگیری در آموزشگاهها را دارند عقربهای ۳هزارتومانی را از 20 تا 150 هزار تومان به متقاضیان پرورش عقرب میفروشند و ماجرای کسب میلیونی همین جا تمام میشود و هیچ کدام از فراگیران قادر به فروش زهر عقربهای خریداری شده نیست.
داداشی میگوید: دستگاههایی مثل پلیس امنیت، پلیس فتا، آگاهی و حتی قاچاق کالا و ارز هم در جریان این سودجویی قرار گرفتهاند و به دنبال راه حل هستند و سازمان محیط زیست درباره برگزاری این کلاسها به جهاد کشاورزی تذکر داده است.
هادی ربیعی رئیس آزمایشگاه فرمولاسیون پادزهر مار و عقرب مرکز سرمسازی رازی، تاکید میکند: تا امروز ثابت نشده که عقرب موجودی پرورشی است و اگر هم پژوهشگرانی بر روی پرورش عقربها کار کردهاند، نتایج قابل استنادی برای آن وجود ندارد.
وی میگوید: هر روز تعداد کثیری با این موسسه تماس میگیرند و درباره نگهداری و زهرگیری از عقرب میپرسند که تقریبا هیچکدام از آنها تخصصی در این زمینه ندارند، اما وسوسه درآمد میلیونی و میلیاردی باعث شده عقربهای ایران غارت شوند.
ربیعی میگوید: اگر کار پرورش و تولید زهر پرسود است آیا نیاز به این همه تبلیغ از سوی سودجویان هست؟ به گفته بسیاری از موسسات سود جو زهر عقرب گران است، مثلا خون سالم هم ماده ای با ارزش است، آیا امکان اینکه همه ما خون خود را در کیسه کرده و بفروشیم وجود دارد؟ آیا خریداری برای آن هست؟ آیا قابل قیمتگذاری است؟
ربیعی در پاسخ به این سؤال که چرا مؤسسه با سابقهای مثل سرمسازی رازی برای پرورش اقدام نمیکند، بیان داشت: فلسفه وجودی این مؤسسه، تولید پادزهر است، هرچند که درخصوص نگهداری و پرورش مار قدمهایی برداشته شده است.
رئیس آزمایشگاه فرمولاسیون پادزهر عقرب مرکز سرمسازی رازی از مراجعه یک فرد با دو عقرب به این مؤسسه میگوید و توضیح میدهد: اینقدر تبلیغات سوء در این مدت زیاد بوده که فردی ادعا میکرد دو عقرب صید کرده که هر کدام از آنها 45 میلیون تومان میارزد!
این کارشناس معتقد است: سودجویانی تبلیغات گسترده را به راه انداختهاند تا برخی افراد ساده لوح را متقاعد به شرکت در کلاسهای آموزشی کنند. یکی از وعدههای این مراکز این است که هر وقت عقرب در اختیار شما به وزن خاصی رسید، از شما میخریم درحالی که عقرب به صورت عادی به وزن مورد نظر نمیرسد.
دیده و شنیده شده این مراکز سودجو، برای برگزاری یک دوره یک روزه پرورش و تولید زهر، از هر نفر 500 هزار تا یک میلیون تومان دریافت میکنند که درآمدی چند میلیونی برایشان در پی دارد.
ربیعی میگوید: سونامی پرورش عقرب و تولید سم از این بندپا دردسرهایی را برای مؤسسه رازی به همراه داشته است. علاوه بر مراجعه و تماس هر روزه چند ده نفر برای سر درآوردن از این تجارت خیالی از ما میخواهند که در این زمینه به آنها کمک کنیم. در حالی که مؤسسه زهر مورد نیاز در تولید پادزهر را باید خودش تهیه کند.
وی تصریح میکند: ما در کشور تنها مصرف کننده عمده زهر مار و عقرب هستیم که با توصیه WHO باید فرایند تولید پادزهر را از خودِ جانور شروع کنیم تا هم اصالت گونۀ عقرب و هم استحصال و فرآوری صحیح زهر تحت نظر کارشناسان متخصص و مجرب خودمان انجام شود و به این دلایل سرمسازی رازی تا کنون هیچ زهری خریداری نکرده است.
رئیس آزمایشگاه فرمولاسیون پادزهر عقرب موسسه سرمسازی رازی خاطرنشان میکند: مؤسسه رازی بهعنوان یک مرکز دولتی و غیر انتفاعی، متولی تولید پادزهرهای مار و عقرب در کشور است. بیش از 10 سال است که این موسسه پس از گرفتن زهر، جانور را در محل زندگی خود رهاسازی میکند، با این وجود جهت نمونه گیری از طبیعت بعضا با محدودیتهایی از سوی همکاران محیط زیست مواجه میشود. آنوقت چطور یک فرد عامی که عقرب را فقط به رنگ زرد و مشکی میشناسد و قصد انتفاع مادی از آنرا دارد از طبیعت نمونه گیری میکند؟
ربیعی تاکید میکند: هرکسی به سمت این داستان بیاید علاوه بر ضربه غیر قابل جبران به طبیعت، حتما متضرر خواهد شد، از 12 هزار عقرب کشف شده در ساختمان مسکونی در مشهد تنها 310 عدد از آن به مؤسسه رازی رسیده است که از 4 گونه مختلف بودهاند که این یعنی فاجعه. وقتی میخواهید یک کار تولیدی انجام دهید باید ملاحظات و قوانین را رعایت کنید. چطور میتوان فاجعه از بین رفتن هزاران عقرب، بدون حصول هیج نتیجه ای را قبول کرد؟
*زهرهایی که روی دست پرورش دهندگان مانده است
«س. الف» یکی از افرادی است که به دام این سودجویان افتاده است. وی، میگوید: وقتی در سایتها درباره گران بودن زهر عقرب و این تجارت میلیونی خواندم و یک گزارش از صدا و سیما هم در این زمینه پخش شد، به فکر شرکت در دورههای آموزشی افتادم.
«س. الف» ادامه میدهد: سه مرکز آموزشی در شیراز، اصفهان و مشهد که بدون مجوز کلاس برگزار میکنند و در این کلاسها میگویند: زهر عقرب گرانترین مایع جهان است. خب اورانیوم هم گران است. مگر هرکسی میتواند از این سرمایه سودجویی کند؟
من هم با این تبلیغات در یکی از کلاسهای این موسسات شرکت کردم اما تقریبا در اواسط دوره متوجه سودجوییها شدم. افرادی را میشناسم که با پایان یافتن دورهشان چند صد عقرب از این سودجویان خریدهاند و حتی زهرگیری هم کردهاند اما این زهرها روی دستشان مانده. در واقع ادعای خریده شدن زهر از سوی آنها دروغ بود. سودجویان با برگزاری کلاس آموزشی از همان خرید و فروش عقربها سود بسیاری کسب میکنند.