به گزارش مشرق به نقل از ایرنا، هزینه كفن و دفن اموات برای مذاهب و طوایف مختلف و حتی در میان مردگان یك طایفه متفاوت است اما این امر متاثر از هزینه سنگین زندگی در لبنان است. آیین خاكسپاری و عزاداری متوفی تابع پایگاه اجتماعی و اقتصادی فرد است كه گویا دنیای مردگان هم همانند دنیای زندگان دارا و ندار دارد.
در حالی كه اشخاص ثروتمند هزاران دلار برای تزیین قبر، خرید تابوت و حفظ وجهه خود در نزد مردم خرج میكنند، افراد فقیر برای خرید قبر و گرفتاری ناشی از بالا بودن مراسم دفن و كفن كه بعد از فوت دامنگیر خانواده های آنان می شود، بسیار دچار مشكل هستند. بازار كفن و دفن در لبنان همیشه داغ است و شركت های تأمین كننده لوازم كفن و دفن به شدت با هم در رقابت هستند تا حدی كه تعداد این شركت ها در سال 2011 میلادی به بیش از 100 مورد رسید كه از این تعداد 10 شركت حرفه ای عمل می كنند.
برخی از صاحبان شركت ها تأكید دارند كه كارگران آنها باید صبور بوده و در ناراحتی مشتری های شركت شریك شوند؛ چون این شغل برای آنها درآمد بالایی دارد. هزینه ای كه شركت ها از مشتریان خود دریافت می كنند، قیمت مشخصی ندارد و برحسب توان وابستگان اموات و خدمات ارائه شده از سوی شركت محاسبه می شود.
طبق ارزیابی هایی كه در لبنان انجام شده هزینه های كفن و دفن در میان طوایف مختلف و حتی در میان مردگان یك طایفه متفاوت است و حداقل هزینه برای خانواده های فقیر دو هزار دلار است. این رقم برای خانواده های متوسط پنج هزار دلار و برای خانواده ثروتمند 20 هزار دلار است و حتی برخی از صاحبان شركت های مذكور معتقدند كه هزینه كفن و دفن در لبنان برابر هزینه های مراسم یك عروسی است.
خدماتی كه در مراسم های عزاداری ارائه می شود شامل خودرو حمل جسد، كارگران حمل كننده جسد، تهیه قهوه، گل، اجاره صندلی، درج اطلاعیه در روزنامه و خرید تابوت (برای دو طایفه دروزی و مسیحی) و خرید قبر است. اجاره خودرو حمل جسد در داخل بیروت كمتر از 150 دلار نیست و به حسب مسافت خارج از شهر افزایش می یابد.
حداقل قیمت گل هم 50 دلار و بر حسب نوع گلها تا 500 دلار می رسد و در كنار آن هزینه های جانبی از جمله غسل میت، كفن، صندلی های پذیرایی در منزل و چاپ اطلاعیه فوت و توزیع آن برای خانواده های فقیر 500 دلار و خانواده های ثروتمند چند هزار دلار است. اما تابوت هایی كه طوایف مسیحی و دروزی ها برای دفن اموات خود استفاده می كنند از 300 دلار شروع می شود و به 10 هزار دلار می رسد و قیمت ها بر حسب حجم تابوت، نوع چوب، تزئینات، ساخت داخل و یا خارجی بودن تابوت متفاوت است.
حداقل هزینه چاپ اطلاعیه تسلیت در روزنامه ها در هر روز 38 دلار برای پنج سطر و قیمت آن بر حسب تعداد خطوط و عكس دار بودن اطلاعیه تغییر می كند. قبر اموات هم بر حسب طوایف لبنان متفاوت است اما وجه مشترك آن بالا بودن هزینه های دفن، اقامه نماز و غیره است.
به گفته یكی از صاحبان مؤسسات كفن و دفن، اجاره سالن كلیسا برای هر روز 200 دلار است، این رقم در كلیساهای بزرگ 700 دلار است و كشیش هایی كه مراسم اجرا می كنند حداقل 100 تا 150 دلار و حداكثر یكهزار و 200 دلار دستمزد دریافت می كنند. هزینه غذا برای ساندویج های معمولی 400 دلار و برای صرف غذا در رستوران های معروف بیش از چهار هزار دلار پرداخت می شود.
ارزانترین قبر در گورستان بیروت به مساحت 3/3 متر 15هزار دلار فروخته می شود ولی برخی خانواده ها مردگان را در یك صندوق خاص كه بالاتر از سطح زمین است قرار می دهند و برای این كار دو تا سه هزار دلار پرداخت می كنند. برخی دیگر به دلیل فقر، قبری را به مدت یك سال اجاره می كنند و بعد از یك سال جسد را از قبر بیرون می آورند و برای مرده دیگری آماده می كنند.
اما در نزد طوایف مسلمان لبنان هزینه قبر 500 دلار به اضافه 800 هزار لیره است و فردی كه نماز میت اقامه می كند، 100هزار لیره لبنان(75 دلار) و 50 هزار لیره هم برای تلقین شهادتین پرداخت می شود. در مراسم عزاداری مسلمانان نیز غذا، سیگار یا قلیان و قهوه توزیع می شود و حداقل هزینه غذا برای 'جبنه' (مانند ساندویج نان و پنیر ) 300 دلار است.
اهل دروز، چهار تا پنج شیخ را برای اقامه نماز میت انتخاب می كنند كه دستمزد آنها معمولا بر حسب نوع خانواده های فرقه ها به یكهزار و 500 تا سه هزار دلار می رسد. همچنین یكهزار دلار برای توزیع خیرات و 300 تا یكهزار دلار برای اجاره تالار پرداخت می شود. كمترین میزان سرمایه ای كه شخص برای تاسیس شركت ارائه دهنده خدمات كفن و دفن در لبنان نیاز دارد، 20 هزار دلار است كه هزینه اجاره مكان و ثبت شركت به آن افزوده می شود.