کابینه روحانی

با توجه به رفتار سیاسی دولت‌ها در دور دوم حکمرانی خود که عمده توجه آن‌ها متوجه پایان دوره و بقای در قدرت است، آیا نمی توان این گمانه را مطرح کرد که پشت سیاست رهاسازی نرخ ارز، اهداف انتخاباتی نهفته است

سرویس سیاست مشرق - در روزهای اخیر، داستان «ارز» که چندماهی است به سوهان روح ملت تبدیل شده، وارد فاز جدیدی شده که نوعی «افسارگسیختگی» را به ذهن متبادر می کند. در حالی که هیچ اتفاق و تحول جدی سیاسی، اقتصادی و اجتماعی مهمی به طور خاص در چند روز اخیر رخ نداده، قیمت ارز در بازار آزاد به کانال ۱۴۰۰۰ تومان وارد شده است.

صحبتی که این‌روزها اذهان را به خود مشغول کرده و از مترو و اتوبوس تا محافل سیاسی کشور مشترک است، این که چرا دولت و نهادهای مربوط که مسوول تنظیم بازار و سیاستگذاری در بازار ارز هستند، هیچ واکنشی نشان نمی دهند و از مهم‌ترین و در عین حال، ساده‌ترین وظیفه خود که صحبت با مردم و روشنگری است، طفره می روند.

اگر به قول برخی مقامات دولتی، این قیمت فضایی و تخیلی عمدتا محصول جنگ روانی و خرابکاری عوامل نفوذی در بازار ارز است، چرا مسوولان مکانیسم این جنگ روانی را برای مردم تشریح نمی کنند؟ از همه مهم‌تر این که چرا دستگاه‌های نظارتی دولت (به ویژه وزارت اطلاعات) با این عوامل که پالس غلط به جامعه می دهند و هر روز التهاب‌آفرینی می کنند و بر روان مردم ایران تیغ می کشند، برخوردی انجام نمی دهند؟

اگر به قول عبدالناصر همتی رییس کل بانک مرکزی، تنها ۳ درصد معاملات ارزی کشور در منوچهری و استانبول انجام می‌گیرد و مبادلات این بازار نمی‌تواند شاخص قیمت ارز باشد، پس چرا همین «۳ درصد» ملاک قیمت‌گذاری‌ کالاها در بازار معیشت مردم قرار می گیرد؟ چرا اصولا هر بار مقامات بانک مرکزی و مسوولان اقتصادی دولت اظهارنظری می‌کنند، بازار منوچهری و استانبول با دادن کدهای صعودی انفجاری به وب‌سایت‌ها و کانال‌های آنلاین نرخ ارز، امنیت روانی جامعه را مشوش می‌کند؟

این سوالات و بسیاری سوالات دیگر، در کنار گزارش‌های پیدا و پنهانی از رضایت دولت یا دست‌کم بخشی از آن از «رها شدگی» قیمت‌ها در بازار، گمانه‌هایی را درباره برخی اهداف و اغراض سیاسی پشت پرده ماجرای ارز در اذهان ایجاد می کند. یکی از این گمانه‌ها، بحث دو انتخابات پیش روی مجلس(سال آینده) و انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ است. بگذارید در یک مرور اجمالی تاریخی، این مساله را بیشتر بشکافیم.

بیشتر بخوانید:

کدام دو حزب سیاسی سرنوشت امروز «حسن روحانی» را رقم زدند؟

«خودمختاری بانک‌ها»؛ جنگ عیان علیه اقتدار جمهوری اسلامی

در سال‌های ۷۳ و ۷۴ با تشدید روند افزایشی قیمت‌های داخلی و نرخ تورم، نرخ ارز غیر رسمی نیز به ناگهان جهش بی سابقه‌ای را تجربه کرد و به این ترتیب اولین شوک عمده افزایشی در نرخ ارز پس از شوک اولیه در سال ۵۷ در این دوره پدید آمد. نرخ غیر رسمی ارز در سال ۷۳ با حدود ۴۷ درصد افزایش نسبت به دوره مشابه سال قبل به حدود ۲۶۶ تومان رسید و در سال ۷۴ نیز با افزایش حدود ۵۳ درصدی از مرز ۴۰۰ تومان گذشت. در واقع نرخ ارز نسبت به دوره قبل (دولت اول هاشمی) که ۱۴۹ تومان بود، ۱۹۸ درصد افزایش یافت.

به بیان دیگر، در آستانه انتخابات مجلس پنجم که در ۱۸ اسفند سال ۷۴ برگزار شد، اولین شوک ارزی بزرگ را در دوران پس از انقلاب شاهد بودیم. این تحول اقتصادی بزرگ، مقارن با تکاپوهای یک جریان سیاسی جدید به عرصه انتخابات بود که به «جمعی از کارگزاران سازندگی» مشهور شد.

در ۲۸ دی ماه ۱۳۷۴، جمعی از اعضای دولت شامل ۱۰ وزیر، ۴ معاون وزیر، رییس کل بانک مرکزی و شهردار تهران طی بیانیه ای در روزنامه همشهری موجودیت «حزب کارگزاران سازندگی» را با شعار «عزت اسلامی، تداوم سازندگی، آبادانی ایران» اعلام کردند. وزرای کابینه امضاء کننده بیانیه به این شرح بودند: اسماعیل شوشتری، محمدعلی نجفی، مرتضی محمدخان، عیسی کلانتری، اکبر ترکان، سید محمد غرضی، بیژن زنگنه، غلامرضا فروزش، محمدرضا نعمت‌زاده، غلامرضا شافعی.


معاونان هاشمی در این تشکیلات نوظهور هم به این قرار بودند: مصطفی هاشمی طبا، رضا امراللهی، عطاءالله مهاجرانی، محمد هاشمی به علاوه کرباسچی (شهردار تهران) و مرحوم محسن نوربخش (رییس کل وقت بانک مرکزی).

البته از این جمع، وزرای دولت به واسطه مخالفت مقام معظم رهبری با حضور مستقیم وزیران در حزب سیاسی در آستانه انتخابات، رسما از آن کناره گرفتند(اما عملا وابستگی تشکیلاتی خود را با آن حفظ کردند)، ولی سایر مدیران دولت هاشمی به اضافه فرزندان هاشمی(فایزه و محسن و برادرزاده او علی) به عنوان حلقه موسس و مرکزی کارگزاران باقی ماندند.

حزب کارگزاران را از همان دوران، حرکتی از سوی رییس دولت وقت، اکبر هاشمی رفسنجانی، برای ساماندهی حلقه مدیران دور خود (که به عنوان تکنوکرات‌های اسلامی معروف بودند) و بقای در قدرت تفسیر می‌کردند.

بلافاصله بعد از این بیانیه، اعترضات جناح راست نسبت به اعلام  ورود اعضای دولت به انتخابات آغاز شد. محمدجواد لاریجانی، نماینده مجلس، دولت را متهم کرد که "به دنبال فرستادن مشتی وکیل الدوله به مجلس است."  محمدرضا باهنر هم این سؤال را مطرح کرد که "هزینه تبلیغات انتخاباتی کارگزاران از کجا می آید" و این که این "اعلام حضور به معنای دخالت قوه مجریه در قوه مققنه است."

از آن سو اعضای کارگزاران به دفاع از این اقدام پرداختند. عطاءالله مهاجرانی، طی مصاحبه ای نسبت رییس جمهور وقت به کارگزاران را نسبت «پدری» خواند. کرباسچی هم گفت که جمع گسترده از کارگزاران نظام که سال ها درگیر مسایل اجرایی بوده اند، نظرشان بر این است که در تصمیم گیری‌ها و مسیل سیاسی دخالت داده شوند و صدایشان به گوش برسد.  چهره های جناح چپ مثل عبدالله نوری و مهدی کروبی هم از حضور دولتی ها در انتخابات استقبال کردند.[۱]

به هر حال، کارگزاران به همراه جمعی از نمایندگان وابسته به جناح چپ،  فراکسیون «مجمع حزب الله» را با ۷۰ کرسی تشکیل دادند تا این گونه نفوذ سیاسی جناح هاشمی با نزدیک شدن به پایان دوره دولت سازندگی در سال ۷۶ تضمین شود.

گفتنی است که کارگزاران در کنار مجمع روحانیون مبارز(روحانیون جناح چپ) و دفتر تحکیم وحدت، نقش مهمی در به قدرت رساندن سیدمحمد خاتمی به قدرت در سال ۷۶ داشتند و دولت اول خاتمی(از نظر سیاست‌ها و افراد) تقریبا ادامه‌دهنده دولت هاشمی بود.

جهش ارزی دولت اول خاتمی و تولد «مشارکت»

در دولت اول سیدمحمد خاتمی، قیمت ارز از متوسط ۳۲۳ تومان در بازار آزاد (در پایان دولت دوم هاشمی) به متوسط ۷۰۰ تومان رسید و میانگین افزایش حدود ۱۱۷ درصد را تجربه کرد.

قیمت دلار در بازار آزاد از حداکثر ۴۷۸ در سال ۷۶ به ۶۴۶ در سال ۷۷ رسید (۷۳ درصد افزایش در یک سال) و این در حالی بود که ارز رسمی به طور متوسط ۱۷۵ تومان قیمت داشت. البته لازم به ذکر است که در سال  ۸۰(بعد از انتخاب مجدد خاتمی) سیاست یکسان‌سازی نرخ ارز انجام گرفت و قیمت ارز رسمی آزاد شد و از ۱۷۵ به ۷۹۵ تومان رسید که دومین شوک ارزی بعد از انقلاب (بعد از سال ۷۴) محسوب می شد.

به هر حال، مقارن با افزایش ۷۳ درصدی قیمت ارز در عرض یک سال در بازار آزاد(۷۶ تا ۷۷)، یک حزب سیاسی دولتی پا به عرصه گذاشت که «جبهه مشارکت ایران اسلامی» نام گرفت.

حزب مشارکت که طبق استراتژی «فتح سنگر به سنگر» تئوریسین این حزب (سعید حجاریان)، با هدف تسلط بر مجلس ششم شکل گرفت، در ۲۹ بهمن سال ۷۸ به فراکسیون اکثریت مجلس تبدیل شد و موفق شد (البته با کمک تخلفات گسترده تاجزاده به عنوان مسوول برگزاری انتخابات و عضو شورای مرکزی مشارکت[۲]) کل کرسی‌های تهران را به دست بیاورد.

جریان «انحرافی»، «دولت بهار» و جهش ارزی سال ۹۰

در اواخر پاییز و اوایل زمستان ۱۳۹۰، قیمت ارز در نیمه‌ی دوره دوم دولت محمود احمدی‌نژاد از ۱۹۰۰ تومان در بازار آزاد به ۳۴۰۰ تومان رسید (۵۵ درصد).

به لحاظ سیاست خارجی البته شروع تحریم‌های هوشمند خارجی علیه جمهوری اسلامی دلیلی برای افزایش قیمت دلار بود، اما تنها دلیل نبود. در اواخر فروردین و اوایل اردیبهشت همان سال، بر سر ماجرای عزل حجت الاسلام حیدر مصلحی از وزارت اطلاعات توسط رییس جمهور، گزارش‌هایی مبنی بر خانه نشینی محمود احمدی‌نژاد و امتناع از رفتن به سر امور قوه مجریه منتشر شد. علاوه بر این، سال ۹۰، اوج‌گیری مباحث مربوط با «حلقه انحرافی» در دولت با محوریت اسفندیار رحیم مشایی بود.

از همان سال ۹۰ بود که تحرکات جدی جریان موسوم به «انحرافی» برای فراهم کردن مقدمات حضور و پیروزی اسفندیار رحیم مشایی در انتخابات سال ۹۲ با شعار «دولت بهار» آغاز شد.

بسیاری از آگاهان خبر دادند که جهش قیمت ارز در سال ۹۲ با هدایت بانک مرکزی وقت انجام گرفت تا از مابه التفاوت قیمت ارز آزاد با رقم در نظرگرفته شده در بودجه مصوب مجلس، دولت به منابع درآمدی جدید دست یابد.

می توان این گمانه را مطرح کرد که بخشی از این منابع قرار بود در انتخابات سال ۹۲ برای پیروزی رحیم مشایی هزینه شود. [۳] بخشی از این پول قطعا صرف راه‌اندازی سه روزنامه، چندین وبسایت و هفت تشکل سیاسی با محوریت مشایی و بقایی شد که البته با رد صلاحیت مشایی در سال ۹۲ به سرانجام مشخصی نرسیدند. [۴] هم‌اکنون هم منابع مالی جریان احمدی‌نژاد-مشایی برای فعالیت‌های سیاسی چندان روشن نیست.

دولت اعتدال، جهش قیمت ارز و ظهور «حزب جدید»؟

در روزهای اخیر، قیمت ارز در بازار آزاد به رقم‌های عجیب و غریب که "هیچ‌گونه" توجیه اقتصادی و فنی ندارد، رسیده است. همه این‌ها در حالی است که رقم رسمی دلار در بودجه سال ۹۷، ۴۰۰۰ تا ۴۱۰۰ تومان است. [۵] بدیهی است که مابه‌التفاوت این قیمت، حتی با نرخ متوسط دلار در سامانه نیما(حدود ۸۵۰۰)، درآمدی بیش از دو برابر برای دولت از فروش ارز(نسبت به رقم مصوب در لایجه بودجه ۹۷) نصیب دولت می‌کند.

قطعا بخش زیادی از این مابه‌التفاوت برای پر کردن چاله‌های اقتصادی دولت (پرداخت حقوق کارکنان دولت، بدهی‌ها به پیمانکاران بخش خصوصی، پرداخت بدهی‌های بخش های مختلف دولت به یکدیگر و...) می‌شود، اما با در نظر گرفتن این‌که سرریز دلار حاصل از صادرات که به بازار آزاد ارز در کف خیابان می رود هم عمدتا محصول صادرات شرکت‌های دولتی و شبه دولتی است، می توان این شائبه را در نظر گرفت که دولت از تفاوت بین رقم ۱۴۰۰۰ تومان در کف خیابان و ۴۰۰۰ تومان بودجه مصوب هم به طرز محسوسی منتفع می شود.

با توجه به رفتار سیاسی دولت‌ها در دور دوم حکمرانی خود، که عمده توجه آن‌ها متوجه پایان دوره و بقای در قدرت است، آیا نمی توان این گمانه را مطرح کرد که به سان دولت‌های سازندگی، اصلاحات و مهرورزی، که از دل آن‌ها احزاب سازندگی، مشارکت و حلقه انحرافی بیرون آمد، باید از دل جریان اعتدال هم منتظر تولد یک حزب یا تشکیلات سیاسی با هدف بقای در قدرت بود؟ آیا می توان تصور کرد که بخشی از هزینه‌های انتخاباتی مجلس ۹۸ و ریاست جمهوری ۱۴۰۰ قرار است از بازی با نرخ ارز حاصل شود؟

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 49
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 20
  • F35 US ۰۷:۳۲ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
    روز نزدیکی را میبینم که نیرو های امریکایی در حال تحویل گرفتن موشک هایتان هستند و همزمان مشغول انهدام کامل تاسیسات هسته ای تان ، گروهی دیگر نیز در حال رایزنی برای به رسمیت شناختن اسرائیل و عدم حتی ذره ای دخالت در منطقه ، پس از انجام تمام این اقدامات تحریم های غیر نفتی به طور موقت و به مدت یک هفته برداشته میشود و برداشته شدن تحریم های نفتی مشروط به تغییر کامل و اجرای دقیق قانون اساسی تان بر اساس نظر مقامات امریکایی ، صهیونیستی و سعودی است " به طور مثال به رسمیت شناختن استقلال قومیت ها در ایران و ایجاد نیرو های مسلح برای هر منطقه با نظارت مستقیم عربستان سعودی به عنوان نزدیک ترین هم پیمانمان در منطقه به شما " ، کم کم خودتان را آماده کنید .
    • US ۰۹:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
      من هم روزی رو می بینم که بین مشتهای سربازان ایرانی دست و پا میزنی
    • محمد IR ۰۹:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
      35 77
      کود بخور بی وجود
    • IR ۱۰:۲۵ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
      47 55
      به گور می بری آرزویت را!!! آمریکا در حال فروپاشی و سقوط است! ترومپت دیوانه شکم گنده این سقوط را سرعت داده است.
    • IR ۱۰:۵۰ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
      18 33
      با مسئولین بی عرضه حکومتی احتمالا به چنین روزی می رسیم هر چند در حدی به دموکراسی رسیده ایم که این افکار پوچ جایی برای تامل ندارد
    • محمد IR ۱۱:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
      39 59
      زیاد واق واق نکن سگ ترامپ برو فضولات اربابت بخور
    • محمد IR ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
      19 33
      کثافت
    • مهدی IR ۱۱:۳۱ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
      40 98
      من هم روزی رو میبینم انقلاب اسلامی شکوه مند به دست امام عصر میرسد سخنان رهبری حکیمانه و امید بخش بود ضمن اینکه باید مبارزه با فساد باقی بماند اما باید توجه داشت این انقلاب و ارمان ها را نخواهیم گذاشت ساده برود مطمئن باشید
    • IR ۱۱:۳۲ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
      23 58
      منم بیکاری و علافی و بیعاری شما را همین امروز دارم میبینم که آرزوهایتان را برای ایرانی تعریف می کنید...
    • طاها IR ۱۱:۴۷ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
      25 59
      این خیال باطل راباخودتان به قبور می برید زمان به هلاک رسیدنتان نزدیک است به دست جوانان ایران
    • IR ۱۱:۴۷ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
      16 34
      شتر در خواب بیند پنبه دانه گهی لپ لپ خورد گه دانه دانه البته گهی با فتحه نه با ضمه، اشتباه نخونید!
    • محمد IR ۱۲:۰۶ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
      15 40
      خسته نباشی با مثبتای الکی که به خودت میدی خخخخ
    • DE ۱۴:۲۵ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
      22 43
      F35 خخخخخخخخ این یارو همونه که خودشو خلابان F35 معرفی میکنه باز بابا مامانش رفتند از خونه بیرون رفت سر کامپیوتر .بچه ما هم روزی را میبینیم که دیگر هیچ پوشک بزرگسالی اندازه تو نمیشه و بایستی شبانه روز در مستراح بنشینی و زور بزنی قناریق.
    • IR ۱۵:۳۸ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
      4 15
      ارزو مندان همچنان آرزو مند بدقی خواهند ماند
    • محمد مهدی IR ۱۷:۰۶ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
      12 15
      رفیقاتو تو سوریه و عراق جمع کردیم اربابتم الان دست به دامن شیخ های یهودی عربستانه که اونا رم انشالله برادرای یمنی جمع میکنن. تو هم تلاشتو بکن که یه عده ترسو رو نا امید کنی از مبارزه و استقامت در برابر دشمن ولی ما تا آخر ایستاده ایم و وعده خداست که پیروزی نزدیک است
    • محمد IR ۰۹:۴۲ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۶
      1 4
      شتر در خواب بیند پنبه دانه گهی لف لف خورد گه دانه دانه
  • NL ۰۸:۰۵ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
    58 1
    دقیقا دست کردن تو جیب مردم و چاله چوله هاشون پر میکنن و بار سفر تا هفت پشتشون میبندن کیه که به دولت بگه از کجا آورده اید ؟ و اگر مشخص نشه این نرخ ارز از کجا آب میخوره بزرگ‌ترین خیانت ها تو روز روشن داره انجام میشه. مفسدین اقتصادی رو آزاد کنید برن خونشون دولت از همه مفسد تره
  • IR ۰۸:۱۱ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
    18 6
    هر روزی یه چیزی از خودتون در میکیند . خودتون هم گیج شدید چه خبره
  • ج د ا IR ۰۸:۳۹ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
    40 21
    تلاش دولت برای ناراضی کردن مردم و اغتشاش و براندازی نظام اسلامی ایران در حال اجراست و در سال 98 فتنه ای بزرگتر و پیچیده تر و چند لایه از درون کشور شروع شده و تمام شهرها را خواهد گرفت و اینبار اگر مردم به هوش نباشند و همراهی با فتنه و فتنه گران کنند کشور ایران از دست خواهد رفت /// فتنه های سالهای 78 و 88 هنوز فراموش نشده و این گرانی ها و تورم و اقتصاد رها شده و فسادهای دولتی مقدمه ای برای فتنه بزرگ 98 است ///
  • IR ۰۸:۴۳ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
    41 9
    برهمه خائنین لعنت!
  • IR ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
    39 3
    من نمیدونم چرا این سیاستهای کثیف فقط توی ایران اتفاق می افته اگه این کارها خوب بود که آمریکائی ها باید پیشرو باشن وقیمت دلارشون رو کلا بیارن پائین درصورتی که فقط تو ایرانه که دولت ها دوراول واسه کشورکارمیکنن دوردوم واسه جیب خودشون واطرافیانشون ولی اینطورکه معلومه روحانی واطرافیانش اشتهاشون خیلی زیاده وبادوبرابرکردن نرخ ارزکارشون راه نمی افته
  • IR ۰۸:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
    16 2
    نمایندگان باید مصوب نمایند که ثبت احوال سیستمی را با کارت هوشمند ملی طراحی نماید که هر کسی برای هر کاری از خرید ارز وعملیات بانکی و فروش ملک وخودرو یا امور امنیتی و دادگستری و اموزش وبهداشت و000000 را با توجه به تصویه حساب مالیاتی ان شخص انجام پذیرد. یعنی کسی که نصویه حساب مالیاتی را در کارت ملی نداشته باشد باید برای هر خدمت دولتی چندین برابر هزینه پرداخت کند
  • فش نیوز IR ۰۹:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
    10 5
    ما که نفهمیدیم موضوع چیه...
  • عباس گودرزی ۰۹:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
    21 5
    سلام بله حزب اشرافی شکم پاره ، که کاری جز خوردن و رفتن به توالت ندارند . و از خون مردم می خورند و احساس لذت می کنند سربازان گمنام باید باحرکت انقلابی اقتصادی حق مردم را از حلقوم رانت خوران و اختلاسگران و مفسدان اقتصادی بیرون بکشند تا قلب امام عصر خشنود گردد .
  • مهدی IR ۰۹:۵۶ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
    6 3
    برنامه دیشب ثریا رو حتما ببینید
  • IR ۱۰:۳۰ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
    16 1
    هیچ حزبی در ایران مورد قبول مردم نیست. همه دنبال منافع شخص خود هستند.
  • IR ۱۱:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
    15 2
    با این اوضاع باید منظر تشکیل حزب قبرستان بود...
  • IR ۱۱:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
    9 1
    با این اوضاع باید منظر تشکیل حزب قبرستان بود...
  • محمد IR ۱۲:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
    15 1
    لعنت بر خایننین ممکت
  • ناشناس IR ۱۳:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
    20 3
    در دولت دکتر احمدی نژاد دلار فقط 2200 تومان گران شد اما حالا دلار 12000 تومان گران شد و این از نتایج تدبیر است !
    • US ۱۶:۳۲ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
      1 12
      در اقتصاد مقدار مطلق افزایش یا کاهش متغیر ملاک نیست بلکه مهم نرخ رشد متغیر است. شورع این بحرانها احمدی نژاد بود
    • حامد IR ۱۷:۴۳ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
      8 6
      عضو محترم دولت دکتر احمدی نزاد...ارقام الکی از خودت در نکن.. شب انتخابات سال 92 دلار 3600 بود. دولت مطبوع شما 900 تحویل گرفت یعنی 4 برابر.. یعنی 400 درصد. اگه حالیت نیس از بزرگترهات بپرس حالیت میکنن
    • به حامد IR ۰۸:۳۱ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۶
      7 0
      عضو ستادهای تبلیغاتی روحانی! با یک سرچ ساده خواهی دید که شب انتخابات 92 دلار 2850 بود. رقمی 3600 مال بهمن 91 بود.
    • ناشناس IR ۱۳:۱۰ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۶
      3 0
      عضو محترم ستاد انتخابات روحانی بنده سالهای 78 و 80 سفر ترکیه رفتم با دلار نرخ 1000 تومان دروغ نگوئید.
  • IR ۱۳:۵۰ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
    3 0
    فقط یه رئیس بانک مرکزی عوض میکنن تا تقصیر رو بندازن گردنش . پس مشرق با این تحلیلت ما دلار بخریم سود میکنیم؟
  • شهاب IR ۱۴:۵۰ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
    6 0
    به نظر من هم همه اینکارها زیر نظر مستقیم دولت و تیم اقتصادی آنها و مخصوصاً این نوبخت دو تابعیتی هست که بچه هاش هم تو آمریکاست. هرچی میکشیم شک نکنید از سوء مدیریت و خیانت خائنین هست. ریشه همه مشکلات کشور در داخل هست. اقلیت خائنین اکثریت ناآگاه جامعه شده وضع ما این
  • محمدی نسب IR ۱۵:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
    4 3
    چرا اطلاعات سپاه و قوه قضایه و کمیسیون های اقتصادی دخالت نمی کنند؟ اکنون اعتبار اسلام و کل نظام اسلامی در خطر است باید مومنین در این وهله دخالت کنند با صحبت و نصیحت نمیشه کار درست کرد ید قوی می خواهد
  • ایمان IR ۱۶:۰۰ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
    11 3
    امریکا هیچ قلطی نکرد که دلار شد 15 هزار همزمان با 13 ابان جشن دلار 30 هزار باهم چشن میگیرم
    • IR ۲۱:۲۵ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
      13 11
      آمریکا هیچ غلطی نمی تونه بکنه به شرطی که نوکراش و نفوذی هاش رو بندازیم توی گونی.
  • IR ۱۶:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
    3 3
    کافر همه را به کیش خود پندارد
  • IR ۱۶:۰۹ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
    11 9
    مشرق عقده ای همه اش کارت شده تهمت از احمدی نژاد بعنوان گروه انحرافی نام می بری بفکر اخرتت باش
  • IR ۱۷:۵۱ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
    4 1
    در مورد گرانی تحلیل مشرق درست است چراکه برای چندین سال بون فروش نفت هم ارز داریم یک عده ای دنیا طلب وطن فروش فقط منافع شخصی خود را مبینند نه مردم ونه میهن خود دلشان میسوزد انشااله با پایدار مردم بینی انها به خاک مالیده خواهدشد چرا که تورم ناشی از جنک اقتصادی بیش از شش ماه دوام ندارد
  • US ۱۸:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
    4 0
    بله حزبي بنام " دزدان سر گردنه "
  • IR ۱۹:۳۱ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
    4 4
    نویسنده این مقاله ظاهرا جای پای محکمی دارد، اظهار فضل هم اندازه ای دارد، با این شرایط اصلا چیزی میماند که بخواهد حزب منحوس دیگری از آن متولد شود.
  • IR ۰۰:۰۳ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۶
    1 0
    حزب کارگران فیفتی سنت حزب ارزانترین کارگران جهان!
  • IR ۰۸:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۶
    2 1
    عقده گشایی مجدد مشرق نیوز علیه احمدی نژاد نشانه بیماری روحی است. وقتی نزدینگی به طور نامتناسب در جامعه توزیع شود و بخشی کوچکی از افراد و نهادها در جامعه تا 90 درصد کل نقدینگی را در اختیار داشته باشند معنایش این است که اقلیت می توانند سیاستهای خود را به حاکمیت دیکته کنند. این اقلیت در سال 90 و 91 توانست با خرید های نجومی ارز و سکه نظام را وادار به پذیرش برجام و حذف احمدی نژاد کند. همین الان همین با تکرار همان تجربه در حال تحمیل برجام موشکی به نظام است. همین اقلیت است که به دلیل ارتباطات کلفت با استعمارگران خارجی دو گانه مقاومت و معیشت درست می کند و به مردم وانمود می کند و تورم و یا کمبود دارو نتیجه مقاومت در مقابل استعکار است. البته رسانه ها نیز در دست همین اقلیت هستند و لهذا هیچ کدام نمی پرسند چگونه برای ورود دارو ارز نیست اما خودروهای لوکس دیوانه وار در حال وارد شدن به کشور هستند. یادمان باشد همین اقلیت در کشور بودند که تورم بی سابقه زمان مصدق را رقم زدند تا فضای عمومی جامعه را آماده استقبال از کودتای 28 مرداد بکنند.
  • ایران IR ۱۱:۲۰ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۶
    4 0
    باید شفافیت آراء نمایندگان تصویب بشه تا بفهمی کی به کیه، الان نفوذی هارو نمیتونی تشخیص بدی. همین قانون کشور رو بسیار سریعتر به سمت اهدافش پیش میبره. یه ذره از کشورهای پیشرفته یاد بگیرید... هم قدرت دفاعیشون بیشتر از ما هست و هم قدرت اقتصادی شون... چرا؟؟ چون همه چی اونجا شفافه خواهشا به لیست BBC رأی ندید... احمق ها
  • ناشناس IR ۱۱:۳۸ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۶
    3 0
    بازار ارز دست دولت هست و بس!
  • علیم IR ۱۱:۴۰ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۶
    1 2
    یکبار برای همیشه باید واحد پولی ایران به پول طلا ، نقره و برنز تغییر کند تا تورم گرانی دیگر بی معنی باشد برا ی معاملات نقدی که تقریبا 25 درصد معاملات مالی کشور را تشکیل می دهد سکه های 1،2،5 گرمی برنز،نقره به فرض با ارزشهای 1 گرمی نقره خالص 2500تومان(1 سیم) به عنوان واحد پول و 1 گرمی برنز 250تومان (یک دهم سیم)به عنوان پول جز ضرب شود و سکه های طلا با ارزش 1000 ،2000 و 5000 سیم به جای سکه(تمام،نیم و تمام بهار آزادی ضرب شود تا هم نامی آن به سکه های نقره اعتبار ببخشد برای معاملات غیر نقدی (دیجیتال)که بیشترین حجم معاملات مالی را به خود اختصاص می دهد هم بانک مرکزی، بانکها را موظف به ایجاد سپرده طلا با ارزشهای 1000و2000 و5000 سیم نماید تا ارزش دارایی مردم حفظ شود در این صورت چون ارزش جهانی طلا ونقره چنان تغییری ندارد(از سال 2013تا 2018) تورم نه تنها تقریبا صفر می شود بلکه با افزایش قیمت اونس جهانی طلا (بین 2010تا2013) تورم منفی هم ممکنه داشته باشیم بنابراین قدرت خرید مردم بالا می رود اگر ذخایر طلای بانک مرکزی را 100 تن در نظر بگیریم100×450،000،000،000=45.000.000.000.000 45 هزار میلیارد تومان از نقدینگی بازار را جمع نموده خود نیز به عنوان پشتوانه حساب میشود چون یک کالای با ارزش است نتیجه با توجه به تغییرات کم قیمت اونس جهانی طلا و نقره تورم خیلی کم یا صفر یا منفی می شود و ارزش سرمایه مردم حفظ شده قدرت خرید افزایش یافته پس انداز هم با معنی میشود

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس