به گزارش مشرق، هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا روز گذشته در پیامی تصویری از راه اندازی سفارت مجازی آمریکا در ایران با نسخه های انگلیسی و فارسی خبر داد.
وی علت این اقدام را برقراری ارتباط بدون ترس و آشکار میان دو طرف عنوان کرد و گفت : از این پس ایرانیان می توانند اطلاعات مربوط به فرصت های تحصیلی در آمریکا یا وصول ویزا برای بازدید از ایالات متحده را جستجو کنند.
وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد که سفارتخانه مجازی تلاش به منظور بکارگیری از فن آوری جدید برای پرکردن شکاف موجود و پیشبرد تفاهم بیشتر بین دو طرف است.
چندی پیش نیز دیوید پترائوس فرمانده سابق نیروهای آمریکایی در خلیج فارس پیشنهاد راه اندازی خط تلفن اضطراری بین مسئولان ایران و آمریکا را داده بود که با واکنش منفی ایران روبهرو و پس از بحثهای اولیه درباره آن به فراموشی سپرده شد.
این خط ارتباطی در آن زمان به «تلفن سرخ» نامیده میشد و مهمترین رسالتش هم این بود که از وقوع جنگ هستهای میان دو ابر قدرت یا اردوگاه شرق و غرب جلوگیری کند. این پیشنهاد آمریکاییها که در سطح دیپلماسی متعارف دنبال میشد، با واکنش منفی ایران روبهرو و پس از بحثهای اولیه درباره آن دست کم در عرصه رسانهها به فراموشی سپرده شد.
به نظر می رسد ، پس از 30 سال قطع رابطه ایران با امریکا و تلاش های نافرجام آمریکایی ها برای ایجاد ارتباط ، این بار دولت مردان ایالات متحده با پیشنهاد راه اندازی "تلفن سرخ" و افتتاح سایت سفارت خانه مجازی آمریکا در تهران به دنبال باز کردن دریچهای به سوی بخشهای رسمی حکومت در ایران است.
اما گام دوم آمریکاییها در این زمینه، ایجاد یک سفارتخانه مجازی در ایران بود. آمریکاییها این کار را در راستای دیپلماسی عمومی و به عنوان ابزاری که در واقع آن را نفوذ بر مردم کشورهای گوناگون مینامند، مطرح کردند. در دیپلماسی عمومی، اصل بر این است که بدون تحمل هزینه زیاد و یا انجام یک جنگ، ذهن و ارزشهای مردم یک کشور در راستای مطلوبیتهای مورد نظر خود سوق داده شود.
بنا بر این گزارش، عموما در این گونه دیپلماسی، نقاط قوت، جذابیت و مطلوبیتهای یک کشور برجستهسازی میشود و اگر هم شدنی باشد، سعی بر برجستهسازی نقاط ضعف کشورهای دیگر هم میشود؛ این نوع دیپلماسی اگر با ظرافت و هنرمندی انجام شود، منافع بسیاری را عاید کشورهایی خواهد کرد که به دنبال انجام چنین دیپلماسی هستند.
با وجود این، تردیدی نیست که افتتاح سایت سفارت خانه مجازی آمریکا در تهران هرچند در قالب دیپلماسی عمومی هم مطرح شده باشد، به صورت ضمنی حاکی از تلاش آمریکاییان برای باز کردن دریچهای به سوی بخشهای رسمی حکومت در ایران نیز هست.
برخی از تحلیلگران بر این باورند که از زمان اخراج دیپلماتهای انگلیسی از ایران، آمریکاییها تلاشهایی را برای بهبود با ایران آغاز کردهاند. رئیس حزب کارگر انگلیس هم در پارلمان این کشور گفته بود که نبود دیپلماتهای انگلیسی در ایران به سود آمریکا خواهد بود؛ گو اینکه خود انگلیسیها نیز از این که آمریکا با ایران رابطه ندارد، چندان ناراحت نیستند. به همین دلیل، از خبر سقوط هواپیمای آمریکایی در مرزهای شرقی ایران به شدت استقبال کردند و با پوشش گسترده آن، کوشیدند اخبار مربوط به تصرف سفارت خود را از مرکز اخبار بیرون کنند.
بنا بر این گزارش، غربیها عملا ناامیدی خود را از تقابل سی ساله با جمهوری اسلامی ایران اعلام کردند و در پی راهی برای ارتباط با آنند.
اکنون این پرسش مطرح است که آیا متولیان امر برای تدبیر درست این امر در راستای منافع مردم و آرمانهای انقلاب آمادهاند و بنا بر سه اصل عزت، حکمت و مصلحت برای آن برنامه روشن دارند؟