کد خبر 83262
تاریخ انتشار: ۱۵ آذر ۱۳۹۰ - ۱۰:۱۵

از روزی که رئیس کل بانک مرکزی حباب ۸۰ هزار تومانی قیمت سکه و عزم بانک مرکزی برای شکستن قیمت‌های کاذب را اعلام کرد قریب به یک هفته می‌گذرد، اما به نظر می‌رسد بانک مرکزی برای توفیق بیشتر در این مسیر باید برخی حواشی اثرگذار بر قیمت سکه در بازار را هم مورد توجه قرار دهد.

به گزارش مشرق به نقل از فارس، از جمله حواشی که به نظر می‌رسد معاملات و قیمت سکه در بازار را تحت تاثیر قرار می‌دهد، قیمت‌های فضایی سکه در معاملات آتی بورس کالا است که برخلاف تصورها، فاقد هر گونه پشتوانه کارشناسی است و علی رغم اینکه برخی گمان می‌کنند قیمت سکه در معاملات آتی بر اساس حساب و کتاب دقیق کارشناسان خبره و زبده این بورس تعیین می‌شود،مبنای قیمت گذاری فقط و فقط عرضه و تقاضا است و بر اساس مکانیزم آتی این معاملات اصلاً و اساساً قرار است در آینده و بر اساس قیمت توافقی بین خریدار و فروشنده صورت می‌گیرد.

بدین معنا در معاملات آتی سکه نیز هر روز عده‌ای شخصیت حقیقی به عنوان فروشنده اقدام به عرضه می‌کنند و خریدار با پرداخت ۱۰ درصد وجه معامله سکه را با قیمت توافقی برای تاریخی در آینده خریداری می‌کند، در این بین برخلاف تصور بسیاری آنچه تعیین کننده قیمت آتی است، "گمانه زنی" فروشندگان و خریداران درباره قیمت سکه بهار آزادی در آینده است.

اما این روزها تب خرید طلا و سوداگری سکه چنان شدت گرفته که هیچ کس سوال نمی کند وقتی سکه در معاملات آتی و مثلاً تیرماه ۸۵۰ هزار تومان معامله می‌شود، عناصر تشکیل دهنده این قیمت را چگونه در نظر می گیرند.

اگر قیمت انس جهانی طلا و نرخ دلار آمریکا دو عامل اساسی و تعیین کننده در قیمت سکه بهار آزادی باشند که هستند، قیمت انس جهانی طلا باید به ۲۵۰۰ دلار و قیمت ارز باید به حدود ۱۵۰۰ تومان برسد تا قیمت ۸۵۰ تومان برای سکه بهار آزادی رقم بخورد، حال آنکه چه تضمینی وجود دارد نرخ ارز و انس جهانی موفق به فتح چنین قله‌هایی شده و کسانی که بر سر سکه ۸۵۰ هزار تومانی پای میز معامله نشسته‌اند را دچار ضرر و زیان نکنند؟

بر این اساس به نظر می‌رسد معامله گران آتی نه بر واقعیت ارزش طلا که هر روز بر رویاها و آرزوهایشان قیمت گذاشته و آن را معامله می‌کنند،اما نرخ‌های نجومی و فضایی مورد معامله آنها بر تب خرید سکه و طلا در بازار دمیده و عطش تبدیل سرمایه و نقدینگی مورد نیاز کشور که این روزها بسان خون باید در رگ‌های کم رمق اقتصاد جاری شود را در سکه و طلا منجمد می‌کند.

و بدین ترتیب است که اوراق مشارکت نفتی که به امید تامین سرمایه برای پروژه‌های به شدت نیازمند سرمایه میادین نفتی منتشر می‌شود به امید سودهای نجومی بازار طلا روی دست دولت می‌ماند.

در عین حال درباره قیمت‌های پیش‌بینی شده توسط کارشناسان جهانی نیز نکاتی قابل تامل وجود دارد، مثال آنکه در ماه‌های گذشته بسیاری از کارشناسان اعلام می‌کردند قیمت جهانی طلا تا پایان سال ۲۰۱۱ میلادی که به تقویم شمسی ۱۱ دی ماه جاری به پایان می‌رسد مرزهای ۲۱۰۰ دلار را پشت سر خواهد گذاشت و حتی این گمانه‌زنی‌ها تا طلای ۲۷۰۰ دلاری نیز پیش‌می‌رفت، اما اکنون در حالی که در کمتر از یک ماه به موعد مورد پیش‌بینی آنان نزدیک می‌شویم، نرخ طلا در کانال ۱۷۰۰ دلاری بالا و پائین می‌شود.

 اگرچه دیگر پیش‌بینی‌های ۲۱۰۰ دلاری تعدیل شده است و اکنون همان کارشناسان در بهترین حالت چشم اندازهای ۲۰۰۰ دلاری را تا پایان سال مطرح می‌کنند،اما حقیقتاً چه تضمینی وجود دارد که طی ۲۸ روز آینده قیمت جهانی طلا به مرز ۲۰۰۰ دلار برسد؟بسیاری از کارشناسان داخلی و خارجی بحران مالی جهان را عامل رشد قیمت جهانی طلا می‌دانند اما آیا قرار است این بحران تا ابد ادامه پیدا کند؟

به هر ترتیب تحقق قیمت‌های ۸۵۰ هزار تومانی سکه هم اکنون مبنایی جز رویای طلایی سوداگران بازار آتی سکه ندارد، حال آنکه هر روز قیمت‌های آن بر عطش بازار واقعی معاملات می‌دمد.

بنابراین جا دارد برای به بار نشستن تلاش‌های بانک مرکزی و رفع قیمت‌های کاذب سکه رویکردی نیز به بازار معاملات آتی سکه داشت و یا حداقل درباره مکانیزم فعالیت این بازار اطلاع رسانی و شفاف‌سازی صورت گیرد تا بدین شکل معاملات واقعی بازار را تحت‌الشعاع قرار ندهد.
 
آنچه مسلم است اگر تا تیرماه عوامل تشکیل دهنده قیمت سکه پیش‌بینی‌های معامله‌گران آتی را محقق نکند، کسانی که پای میز معامله سکه ۸۵۰ هزار تومانی نشسته‌اند به شدت متضرر خواهند شد، حال آنکه آسیب‌های سکه آتی تنها محدود به معامله‌گران بورس کالا نمی‌شود، زیرا تلالو سکه ۸۵۰ هزار تومانی معاملات بازارهای خارج از بورس را نیز تحت تاثیر قرار داده و می‌تواند زیان سرمایه‌های مردمی را نیز در پی داشته باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس