به گزارش مشرق، هرگاه از معضل کتابخوانی صحبت میشود، انگشت اشارهها به سوی مردم و فرهنگ مطالعه آنها بازمیگردد و همواره مردم را علت اصلی کتاب نخوانی میدانند. این در حالی است که افزایش بیرویه قیمت کاغذ و کتاب در سالهای اخیر به همراه کاهش قدرت اقتصادی امکان حضور محصولات فرهنگی را در سبد خرید مردم کاهش داده است. از سوی دیگر آنچنان نشر کتاب تسهیل شده است که سالهاست انواع کتابهای بیکیفیت مخاطب را دلزده کرده است و در این میان امکان تشخیص کتاب خوب از بد به آسانی گذشته نیست.
مجمع ناشران انقلاب اسلامی برای افزایش بهینه مطالعه با همکاری تعداد زیادی مراکز فرهنگی، مؤسسات مردمی و کتابفروشیها، طرح «کتاب و زندگی» را راهاندازی کرد. در این طرح کتابی معرفی شده و همزمان نسخه مخصوص مسابقه که با قیمتی ارزانتر ارائه میشود در کتابفروشیهای سراسر کشور عرضه شده و علاقهمندان پس از مطالعه این کتاب در مسابقه شرکت کرده و برندگان صاحب جوایز نفیسی میشوند. «کتاب و زندگی» که از فردا رسما وارد دوره پنجم خود میشود، در ۴ دوره اخیر خود توانست تحول شگرفی در بازار نشر رقم بزند و کتابهایی که در این طرحها معرفی شدند، همواره در رده پرفروشترینهای بازار قرار گرفتهاند.
۴ سال رونق کتاب و زندگی
در نخستین دوره کتاب و زندگی، کتاب تاثیرگذار «من زندهام»، نوشته معصومه آباد معرفی شد. این کتاب اثرگذار در مدت کمتر از ۲ ماه برگزاری مسابقه، به شمارگانی بالغ بر ۳۰۰ هزار نسخه از ابتدای چاپ آن رسید. در حال حاضر نیز به شمارگان نیممیلیونی رسیده و همچنان از پرفروشهای بازار کتاب است. در دومین دوره، کتاب کاربردی «خانواده»، حاوی بیانات مقام معظم رهبری در موضوع سبک زندگی و شیوههای قوامبخشی به نهاد خانواده بود. این کتاب در طول مدت مسابقه ۱۸۵۰۰۰ جلد چاپ شد. موج سوم مسابقه با محوریت کتاب «دختر شینا» آغاز شد که روایت زندگی و خاطرات «قدمخیر کنعانمحمدی»، همسر «شهید ستار ابراهیمی» است. این کتاب با قیمت ۷۵۰۰ تومان عرضه شد که نسبت به قیمت قبلی کتاب، ۱۴۰۰ تومان کاهش قیمت داشت.
این کتاب تنها در سومین دوره کتاب و زندگی ۱۵۰ هزار نسخه فروش داشت که ۱۳ هزار نفر در این مسابقه شرکت کردند. «رویای نیمه شب» کتابی بود که چهارمین دوره کتاب و زندگی به آن اختصاص پیدا کرد و از آن پس این کتاب هنوز در زمره پرفروشترینها قرار دارد. این کتاب اثری داستانی و عاشقانه با زمینه مذهبی است که حکایت از دلدادگی جوانی پاکسیرت از اهل سنت به دختری شیعه مذهب دارد که در راه وصال با موانع و اتفاقاتی تلخ و شیرین مواجه است. جذابیت و سادگی قلم نویسنده به اندازهای است که مخاطب را مجذوب خود کرده و تا انتهای داستان همراه میکند.
تیزرهای سینمایی برای گنج کاغذی
اما کتاب و زندگی از دوره سوم خود پیوست فرهنگی را نیز به کتابها افزود و با انتشار تیزری حرفهای و جذاب از کتابهای «دختر شینا» و «رویای نیمه شب» استقبال از آنها را افزایش داد. الیکا عبدالرزاقی و امید زندگانی در این تیزر سینمایی «دختر شینا»، برشی از این کتاب را به کارگردانی محمدباقر مفیدیکیا بازسازی کردند. امین زندگانی درباره تیزر دختر شینا گفت: به نظر من نباید بگوییم «تیزر دختر شینا» بلکه باید بگوییم «فیلم دختر شینا»؛ چون این تیزر بهرغم زمان محدودش آنقدر از احساس و صمیمیت سرشار بود که کارکرد یک فیلم کامل را داشت.
وی ادامه داد: من و همسرم به عنوان کسانی که در این اثر بازی کردیم، همواره نگران بودیم نکند نتوانیم آن احساس و صمیمیتی که در کتاب «دختر شینا» وجود دارد را بخوبی منتقل کنیم اما امروز که این اثر را دیدیم بسیار خوشحالیم با زحمت همه عوامل این اثر از جمله فیلمبردار، کارگردان و... به یک اثر خوب و هنری که صمیمیت این کتاب را منتقل میکند، تبدیل شده است.
تیزر رویای نیمه شب نیز به کارگردانی اصغر عباسی با بازی عباس غزالی، مهدی فقیه، سیما خضرآبادی، ثریا قاسمی، متین ستوده و ماهچهره خلیلی خیلی زود توانست مخاطبان را به مطالعه این کتاب علاقهمند کند. قصه این تیزر با جوانی آغاز میشود که در حال مطالعه رویای نیمه شب در مترو است که ناگهان زمان دگرگون شده و به دل داستان در سالهای دور شهر حله میرود.
دخیل عشقِ محسن حججی
پس از گذشت ۴ دوره موفقیتآمیز از این طرح، پنجمین دوره از مسابقه کتابخوانی «کتاب و زندگی» با محوریت کتاب «دخیل عشق» برگزار میشود.
این دوره از مسابقه همراه با یادی از شهید محسن حججی است. شهید محسن حججی از ترویجکنندگان و فعالان حوزه کتاب بود و در دورههای قبل پویشهای کتابخوانی مانند کتابوزندگی و روشنا هم فعالیت چشمگیری داشت. «دخیل عشق» رمانی به قلم مریم بصیری از سوی انتشارات جمکران منتشر شده است. «دخیل عشق» سرگذشت زندگی دختری ۴۴ ساله است به نام صبوره، دختری که تا این سن هنوز ازدواج نکرده و تنها بهانه او برای مجرد بودن، نذر او است؛ عهدی که او در جوانی با خود بسته و آن ازدواج با یک جانباز و خدمت به او است.
او که دوران جوانی خود را در جبهههای جنگ دفاعمقدس به سر برده و با امدادگری وظیفه جهادگری را بخوبی ایفا کرده است، بعد از گذشت سالها از جنگ، هنوز خود را وامدار رزمندهها میداند و شاید برای جبران همین اندیشه، تمام سالهای عمر خود را در آسایشگاه جانبازان مشهد صرف خدمترسانی به جانبازان میکند. در دوران پرستاریاش، دل به جانبازی به نام رضا میسپارد اما بعد از شهادت رضا به واسطه خوابی که از او دیده است، تن به ازدواج با رسول میدهد، خواستگاری که همسرش را از دست داده است و حال با مادر پیر و ۳ فرزندش به سختی زندگی را میگذراند.
صبوره که نماد زنی صبور از نسل دوران دفاعمقدس است، با اینکه از ادا نکردن نذرش ناراحت است اما بعد از ازدواج درمییابد رسول، زخمخورده آسیبهای جنگ است. اعصاب و روانش به هم ریخته و بعد از تشخیص پزشکان بنیاد جانبازان، به عنوان جانباز معرفی میشود و آرزوی دیرینه صبوره تحقق مییابد. نویسنده سعی دارد در این کتاب شخصیتهای آرمانگرایی را که متأثر از جنگ و هنوز هم پایبند به اعتقاداتشان هستند، به تصویر بکشد. صبوره نمادی از زنان و دختران کمتوقع، صبور و دردمند اما با روحی قوی و راسخ در برابر سختیها و ناملایمات است.
او با اینکه بزرگترین و خشنترین اتفاق زندگیاش، یعنی جنگ را در جوانی تجربه کرده اما هرگز در برابر کوه مشکلات خم نشده است. تنها جایی که گاهی میتواند از بار سنگین وظایفی که بر دوش اوست بکاهد، راز و نیاز با خدا و زیارت حرم امام هشتم است و تنها ناراحتی او، عمل نکردن به نذری است که سالها به آن وفادار مانده است.
در قسمتی از این کتاب میخوانیم: «حاجی این را میگوید و صبوره عرق پیشانی او را پاک میکند. مجید قرآن دیجیتالش را روشن میکند و مثل هر روز، با صدای آن، آیات را زیر لب زمزمه میکند. گاه سرفههایش آنقدر بلند و طولانی میشود که حاجی دیگر صدای قرآن را نمیشنود. صبوره چیزی نمیشنود، جز صدای کریمی که به زور از میان هیاهوی بیمارستان شنیده میشود. پاشا در بیمارستان میماند و دختر از همان جا به خانهاش میرود.
میرود و نرسیده به خانه، همپای حوریه راه میافتد توی خیابانها. مردهایی که در بنگاه نشستهاند نگاهی به موهای بلوند حوریه میاندازند که از زیر روسری ساتن گلدارش بیرون زده و نگاهی به چهره صبوره که با چادر قاب گرفته شده است. نخستین سوال هم این است که کدامشان خانه میخواهند. بعد از ۳ ساعت خیابانگردی، فقط با یک نشانی و قول پیدا کردن خانهای تمیز و نقلی از سوی مردها، راهی کوچه حسینباشی میشوند.
- مادر همه چی رو درباره خواستگارت گفت. بچههاشم که دیدی، حالا میخوای چی کار کنی؟
- قرار نیست کاری بکنم. تو این اوضاع و احوال که مادر داره و آلاخون والاخون هستیم، چه کار میشه کرد... تازه بعدشم...
- دوباره شروع نکن که من میخوام با جانباز عروسی کنم و از این حرفا. تو هنوز تو خیالات زندگی میکنی، تو ۲۰ سال پیش. نمیخوای دست از این حرفا بکشی؟ بابا جانبازها دیگه همهشون ازدواج کردن یا شهید شدن».
گفتنی است افتتاحیه مسابقه بزرگ کتابخوانی «کتابوزندگی» با محوریت کتاب «دخیل عشق» فردا یکشنبه ۱۲ شهریور در نخلستان اوج برگزار میشود. در این مراسم کتاب جدید «دخیل عشق» و پوستر مسابقه «کتابوزندگی» با حضور نویسنده کتاب رونمایی میشود. این مراسم با حضور هنرمندان و ورزشکاران علاقهمند به حوزه کتاب از ساعت ۱۶ روز ۱۲ شهریور در کافه نخلستان واقع در خیابان آیتالله طالقانی، خیابان برادران مظفر (شمالی) برگزار خواهد شد.
منبع: روزنامه وطن امروز