به گزارش مشرق به نقل از ایسنا، پانزدهمين کنفرانس صنايع نفت و گاز اوکراين با حضور 25 کشور خارجي و يوگني باکولين ـ رييس هيات مديره شرکت ملي سهامي نفت و گاز اوکراين ـ برگزار شد.
اکبر قاسمي ـ سفير ايران در كييف ـ با تشريح ظرفيتهاي ايران، در مورد نقش راهبردي ايران در تامين انرژي منطقه سخنراني كرد.
او با تشکر از برگزاري همايش نفت و گاز گفت: با بياثر شدن ابزارهاي جنگ سرد، در دو دهه گذشته، پديده انرژي و به ويژه تامين گاز در پرتو تغييرات جوي و افزايش تقاضاي قدرتهاي اقتصادي به اين منبع با ارزش و کليدي، کشورهاي برخوردار منابع گاز را در جايگاه ويژهاي از معادلات ژئوپليتيک و ژئواکونوميک جهان و منطقه قرار داده است.
قاسمي ادامه داد: امروز مناطقي مانند خليج فارس و درياي خزر، شاه کليد ذخاير امنيت انرژي جهان را در دست دارند و در اين ميان ايران با برخورداري از دومين ذخاير گاز جهان به لحاظ ذخاير و بيشترين ظرفيتهاي ترانزيت سوآپ گاز، موقعيت راهبردي جغرافيايي خويش به عنوان بارزترين نقش در تامين امنيت انرژي جهان را ايفا ميكند و بر اساس نظر موسسات معتبر انرژي جهان، بازيگران اصلي عرصه انرژي در واقع کشورهايي خواهند بود که از منابع قابل بهرهبرداري و ظرفيتهاي توسعهيي در ميادين نفت و گاز برخوردار بوده و قدرت تاثيرگذاري بر تعيين منحني عرصه و تقاضاي جهاني را داشته باشد.
سفير ايران در اوكراين گفت: در حال حاضر ايران با در اختيار داشتن بيش از 29 تريليون متر مکعب ذخاير گاز طبيعي به تنهايي 17 درصد از کل ذخاير گاز جهان را به خود اختصاص داده است.
قاسمي تصريح كرد: ظرفيت روزانه توليد گاز ايران ششصد ميليون مترمکعب است که در سالهاي آينده به يک ميليارد مترمکعب خواهد رسيد. ظرفيت سوآپ گاز با ترکمنستان 14 ميليارد مترمکعب در سال است و در سالهاي آينده به 20 ميليارد مترمکعب خواهد رسيد. همچنين قرارداد صدور گاز ايران با ترکيه نيز در سال به 10 ميليارد مترمکعب ميرسد و درباره ديگر پروژهها نيز پروژه طرح گاز اسلامي نيز از طريق عراق و سوريه به مديترانه به مقدار 30 ميليارد مترمکعب در دستور اجراست.
قاسمي تصريح كرد: ميزان سوآپ گاز از جمهوري آذربايجان به ايران و از طريق ايران به ديگر کشورها سالانه يك ميليارد مترمکعب بوده و قرارداد انتقال گاز ايران به ارمنستان نيز سالانه يك ميليارد مترمکعب است.
او گفت: ما هر روز در ايران شاهد اعلام پروژههاي جديد در پرتو بارور شدن استعدادهاي ملي بهويژه جوانان ايران هستيم.
سفير كشورمان در كييف يادآور شد: در روزهاي گذشته نيز با بهرهبرداري و راهاندازي پالايشگاه شازند ظرفيت توليد روزانه 3/1 ميليون ليتر بنزين خالص و با استاندارد "يورو 5" اروپا افتتاح شد. همچنين ايران در آخرين دستاوردهاي خود توانسته است با توليد سوخت جت در پالايشگاه بندرعباس با توليد روزانه معادل يک ميليون و پانصد هزار ليتر ظرفيتهاي پالايشگاهي خود را ارتقا بخشد.
وي افزود: ايران و اوکراين در پرتو همکاريهاي شکل گرفته شده راهبردي 20 سال گذشته خود در حوزههاي مختلف مناسبات بين دو كشور داراي ظرفيتهاي متعددي در زمينه همکاري دو جانبه و چند جانبه برخوردار است که ميتوان پروژههاي جديدي را در زمينههاي سرمايهگذاري مشترک، همکاري مشترک در پروژههاي کشورهاي ثالث، همکاري در زمينه خدمات فني و مهندسي، تجهيزات حفاري، خط لوله، مخازن ذخيره گاز، تجهيزات پالايشگاهي و فروش گاز و ايجاد ترمينالهاي گاز به صورت LNG در چارچوب پروژههاي در دستور کار کميسيون مشترک دو کشور قرار داد.
وي ادامه داد: متخصصان اوکرايني در هفته قبل از نمايشگاه اختصاصي ايران در خانه اوکراين بازديد کرده و از نزديک شاهد دستاوردهاي بزرگ جمهوري اسلامي ايران در حوزه فنآوري و صنعت نفت و گاز بودند.
قاسمي خاطرنشان كرد: اميدواريم با برگزاري کميسيون مشترک دو کشور در آينده نزديک بتوانيم عرصههاي متنوعي را در چارچوب منافع مشترک و در راستاي رويکردهاي مستقل روابط خارجي دو کشور طراحي كنيم.