بدترین کار در هر حوزه‌اي از جمله سیاست خارجی، تصمیم نگرفتن و عمل‌نکردن است؛ این حتی بدتر از تصمیم غلط گرفتن است چرا که در تصمیم غلط، فرد به بن‌بست می‌رسد اما از راه اشتباه بازمی‌گردد و مسیرش را تصحیح می‌کند. مشکل اصلی ما بی‌تصمیمی است.

گروه بين‌الملل مشرق- حسین شیخ‌الاسلام از دیپلمات‌های کارکشته وزارت امور خارجه، دیروز برای گفتوگويي کوتاه اما پربار، ميهمان غرفه مشرق در هجدهمين نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاري‌ها بود.

شیخ الاسلام، دبير فعلي دبيرخانه دائمي کنفرانس بين‌المللي حمايت از انتفاضه فلسطين در مجلس شوراي اسلامي، سال‌ها در وزارت امور خارجه، سابقه مدیریت‌های مختلفی داشته، اما تخصص او بیش از هر حوزه ای، خاورمیانه عربي و آفریقاست. خبرنگار مشرق، بی مقدمه از او درباره پیام اخير محمود احمدی نژاد، رئيس جمهور به شاه سعودي پرسید و گفت فکر نمی کنید این پیام هایی که ارسال شد خصوصاً پیام رئیس جمهور، عجیب بود؛ شیخ الاسلام لبخندی زد و بعد با حالتی جدی گفت: "محتوای اين پيام، عجیب بود، نه اصل پیام. اصل ارسال پیام که امری روتین و دیپلماتیک است اما در مورد محتوا  و خصوصاً لغتهایی که استفاده شد موضوع فرق دارد."

شیخ الاسلام توضیحاتش را این طور تکمیل کرد که" البته من گفتم که شاید این پیام توسط کارشناسانی نوشته شده و آقای احمدی نژاد توجه نداشتند؛ در حالی که کارشناسان باید به جایگاه، شخصیت و موقعیت ما و عربستان توجه داشته باشند؛ [این پیام به گونه ای تنظیم شده] که اگر ما می خواستیم به یک "کشور دوست" هم در این موضوع پیام بفرستیم، بهتر از این نمی توانستیم پیام بدهیم."

شیخ الاسلام با رد اینکه ادبیات این پیام، روتین و دیپلماتیک و معمولی است، تأکید کرد: "ادبیات این پیام می توانست فرق کند."
 
وی همچنین درباره موضع حضرت امام خميني(س) در قبال حکومت سعودي نیز گفت: "امام با این شدتی که با عربستان برخورد کرد با هیچ کس دیگری برخورد نکرد."

 شیخ الاسلام در پاسخ به این سؤال که ادبیات این نامه چه تبعاتی را می تواند به دنبال داشته باشد و طرف سعودي چه برداشتی ممکن است از اين پيام کند، گفت: "اگر طرف سعودي عاقل باشد می فهمد که همین طور، یک چیزی از دستمان در رفته است اما در کل فکر نمی کنم عربستان چندان سر و سامان داشته باشد؛ عربستان در شرایط فعلي، خیلی به هم ریخته است. هم مشکلات داخلی دارد و همه مشکلات اداره خاندان سلطنتی را دارد. هم فشار های خارجی زیاد است و متأسفانه هم مشکلات داخلی و هم فشار خارجی بر روی موضع گیری های عربستان مؤثر شده است و هیچ به نفع عربستان نیست که راهی را که آمریکایی ها می خواهند، عربستان طی کند اما متأسفانه، قدرتی در عربستان باقی نمانده است که بتواند با این خواسته های  آمریکایی ها مقابله کند."

حسین شیخ الاسلام همچنین درباره ارزیابی عملکرد وزارت خارجه در برابر انقلاب های منطقه گفت: به دلیل اینکه برخی مسؤولان ارشد اعتقادی به این قیام ها ندارند، دست وزارت امور خارجه در فعالیت دیپلماتیک در زمینه انقلاب های منطقه بسته است، اگر نه این وزارتخانه توانایی و دیپلمات های قابلی را داراست که بتوانند نقش فعالی را در این زمینه ایفا کنند.

وی با اشاره به ماجراهای حل و فصل مشکلات داخلی لبنان در قطر، این کم شدن نقش عربستان در منطقه را نتیجه فعالیت های دیپلمات های ایرانی دانست و تأاکید کرد: وزارت خارجه توانست با ابتکارات و فعالیت هایش از نقش سعودي بکاهد.

شیخ الاسلام در جمع بندی گفت: بدترین کار در همه فعالیت ها از جمله سیاست خارجی، تصمیم نگرفتن و عمل نکردن است. این حتی بدتر از تصمیم غلط گرفتن است، چرا که در تصمیم غلط، فرد به بن بست می رسد اما از راه اشتباه باز می گردد و مسیرش را تصحیح می کند. مشکل اصلی ما بی تصمیمی است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 1
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 2
  • نقاد ۱۹:۰۲ - ۱۳۹۰/۰۸/۱۱
    0 0
    اقای شیخ الاسلام من هم اعتقاد به انقلاب در کشورهای عربی ندارم بلکه همه اینها یک رفرم است وقتی راشد الاقنوشی می گویند الگوی ما ترکیه است خود بخوان حدیث مجمل از ...

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس