کد خبر 764137
تاریخ انتشار: ۲۸ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۴:۱۶
دکتر مصدق

علیرغم تصویری که ملی گراها تلاش میکنند از مصدق بعنوان چهره ای مردمی، ضددیکتاتوری، توانمند و..! بسازند، دوره نخست وزیری 2 ساله مصدق (1330-32) مملو از اشتباهات تاریخی مصدق و دیکتاتور مآبی اوست.

به گزارش مشرق، محمد عبدالهی در کانال تلگرامی خود نوشت:

علیرغم تصویری که ملی گراها تلاش میکنند از مصدق بعنوان "چهره ای مردمی، ضددیکتاتوری، توانمند و..!" بسازند،  دوره نخست وزیری 2 ساله مصدق (1330-32) مملو از اشتباهات تاریخی مصدق، ناتوانی در اداره امور، خودرأیی، دیکتاتورمآبی اوست.

1. زیاده طلبی: درخواست وزارت جنگ که طبق قانون اساسی مشروطه باید در اختیار شاه میبود، آغاز جاه طلبی او بود. شاه زیر بار نرفت و او استعفا داد. مردم به دعوت آیت الله کاشانی برای بازگشت مصدق و ناکام نماندن نهضت نفت قیام کردند (30 تیر 1331) و پیروز شدند.


2.  نکته دردناک آنکه، مصدق سرلشکر وثوق را که عامل سرکوب و کشتار مردم در قیام 30 تیر بود، بعنوان معاون خود در وزارت جنگ منصوب کرد! همچنین با وجود آنکه او مدیریت رسمی نفت را از انگلستان گرفت ولی جاسوسان نامدار انگلستان را (قلی بیات، رضا فلاح) بر صدر شرکت نفت نشاند.


3.  او با کمک روحانیت برخاست اما خود به روحانیون پشت کرد. درحالیکه دست حزب توده، بهائی ها و.. را در کشور باز گذاشت، چندین تن از روحانیون و نزدیکان آیت الله کاشانی را دستگیر کرد و نصیحتهای آیت الله را با عنوان «دخالت» و «فضولی» در کار دولت، رد نمود.


4.  مصدق حتی مجلس را منحل کرد. او که خود را قهرمان مردمی و انتخابات آزاد میخواند، حتی تاب مخالفت چند نماینده مجلس را نداشت و مجلسی را که خودش بر شانه های آن ایستاده بود و نخست وزیر شده بود، منحل کرد. آن هم مجلس هفدهم که استثنائا اکثر نمایندگانش وابستگی به بیگانگان نداشتند.


5.  دولت مصدق، ناکارآمدترین دولت در عرصه اقتصاد بود. در آستانه اولین سالگرد ملی‌شدن نفت، دولت ایران با انبوهی از مشکلات اقتصادی روبرو شد. کسری بودجه و تحریم نفتی سبب شد مصدق دست یاری به سوی بیگانگان دراز کند و اشتباه دیگر مصدق رقم خورد: اعتماد به آمریکایی ها برای مقابله با انگلستان و روسیه. او حتی به آیزنهاور نامه نوشت و از او درخواست کمک کرد و با وجود پاسخهای منفی آنها، باز هم به التماسهای خود ادامه داد. پاسخ نهایی امریکا به مصدق، کودتا و برکناری او بود!

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 9
  • در انتظار بررسی: 3
  • غیر قابل انتشار: 44
  • IR ۱۴:۱۹ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۸
    45 94
    قهرمان سازی از مصدق کار غلطی است چون اساسا قهرمان نیست. در واقع اگر ماجرای ملی شدن نفت نبود فقط همان کشتار دلیران تنگستان کافی بود تا نام مصدق السطنه قجری را در لیست خائنان بزرگ تاریخ ایران ثبت کند. در دوره نخست وزیری هم مصدق با اعتماد بیجا به عناصر خائن و مخصوصا به قاتلان مردم در قیام سی تیر از یکسو و دخیل بستن به امید کمک آمریکا از سوی دیگر نشان داد که فاقد بصیرت یک رهبرانقلابی و کفایت نخست وزیری است. میدان دادن به بهاییان و شراب‌سازان و سرکوب فداییان اسلام - که با ترور رزم آرا عامل به قدرت رسیدن او بودند - هم دلیل دیگری بر سوء رفتار و مدیریت او است. او در پایان عمر با سکوت مطلق در خصوص قیام 15 خرداد و حتی لایحه کاپیتولاسیون نشان داد که دیگر وجهه انقلابی ندارد. البته عده ای سعی دارند وانمود کنند که مصدق به دلیل سکونت در احمد آباد امکان دخالت سیاسی نداشته که این یک دروغ است. چرا که در همان زمان اعضای نهضت آزادی به حضورش رسیدند و از او امضا گرفتند و او تا سال 44 با آنها آزادانه مکاتبه داشت اما کلمه ای در خصوص لزوم مبارزه با کاپیتولاسیون حرفی نزد. همه ارزش مصدق فقط به ماجرای ملی شدن نفت است. اما به هر حال ما به جای قهرمان سازی و یا تقبیح یکطرفه مصدق می توانیم از او استفاده بهینه بکنیم. مصدق مصدق نشد مگر با ایستادگی بر حق ملت ایران و در نتیجه رفتن زیر بار سنگین ترین تحریمها و انزوای بین المللی و فروش نرفتن نفت و تورم بالای صد درصد و تحمل همه این فشارها فقط برای حفظ استقلال ایران. در حالی که امروز افرادی که مدعی دوست داشتن مصدق هستند نه تنها بویی از استقلال طلبی نبرده اند که وادادن و تسلیم شدن به استعمار را به عنوان نسخه ای برای رفع مشکلات اقتصادی تجویز می کنند و کار وقاحت و پستی آنها به جایی رسیده که مصدق را که قهرمان استقلال طلبی و مبارزه منفی است با ظریف که سمبل سازشکاری و امتیاز دادن است یکی می‌کنند. پس از شخصیت مصدق استفاده کنید و او را به عنوان آینه دق جلوی ظریف‌پرستان بگذارید.
  • 1 IR ۱۴:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۸
    93 30
    بهتر است به دور از تعلقات سیاسی به تاریخ بنگریم . بی‌شک مصدق یکی از بزرگان تاریخ ایران است. در بند یک از مخالفت مصدق با شاه انتقاد شده!! او می خواست اختیارات شاه را کم کند ولی ظاهرا نویسنده آن قدر در تلاش برای کوبیدن مصدق است که حتی حاضر است از محمدرضا شاه دفاع کند!!
    • IR ۱۷:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۸
      19 30
      خیر منظور بی قانونی مصدق است علیرغم ان همه ادعا! شماها عادت دارید همه را صفر و صد ببینید
  • رض DK ۱۴:۴۹ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۸
    92 13
    خسته نباشید لطفا یک تحلیل از استناد منتشر شده درباره ارتباط آیت الله کاشانی با عوامل داخلی و خارجی کودتای 28مرداد32 بنویسید.
  • مجتبی IR ۱۵:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۸
    60 10
    آقای عبدالهی یادت باشه که تنها شخصی که تونست دولت انگلیس را در دادگاه خودشان که متعلق به خود غربی‌هاست محکوم کند آقای مصدق بود و یادت باشد که فقط 2 سال نخست‌وزیر بود. ولی مذاکرات چهارساله مقامات حال حاضر در مورد مسائل هسته‌ای هم جلوی تشدید تحریم‌ها را نگرفت. حتی کار مربوط به انرژی اتمی را هم تعطیل کردیم.
    • IR ۱۹:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۸
      21 19
      این را به اصلاح طلبان بگو که مصدق را که قهرمان مبارزه منفی و رفتن زیر بار بدترین تحریمها و تورم بالای صد درصد بود را با ظریف یکی کردند!
  • محسن IR ۱۶:۰۵ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۸
    83 12
    هر چی بود دزد نبود .
  • IR ۱۶:۴۹ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۸
    76 18
    چرا اینقدر با مصدق کج افتادید؟ هر بدی هم که داشته کار بزرگی انجام داده.
  • IR ۱۹:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۸
    45 13
    آقای نویسنده متاسفم برای تلاش نافرجامت،دکتر مصدق به عنوان یک قهرمان در تاریخ ایران ثبت شده

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس