کد خبر 7560
تاریخ انتشار: ۴ مهر ۱۳۸۹ - ۱۸:۳۵

رئيس کميسيون انرژي مجلس از دولت به خاطر در جريان نگذاشتن مجلس در زمينه امضاي قراردادهاي نفتي و گازي به شدت انتقاد کرد.

به گزارش مشرق به نقل از ايلنا، حميدرضا کاتوزيان نماينده تهران در مجلس در گفت‌وگو با خبرنگاران در مورد چشم‌انداز وضعيت نفت و گاز در کشور اظهار داشت: اين چشم‌انداز روشن نيست و بايد در مورد آن شفاف‌سازي صورت گيرد.
وي در مورد وضعيت ميدان گازي پارس جنوبي افزود: با گذشت حدود 20 سال از کشف اين حوزه گازي از نظر پروژه و سرمايه و نيز بهره‌برداري از آن از قطر بسيار عقب هستيم و در حالي که تاسيس پالايشگاه‌ها و حفاري توسط قطر به اتمام رسيده ايران هنوز در اين زمينه به نصف هم نرسيده است و لذا در اين مورد ضرر مي‌دهيم، زيرا هر کس بيشتر برداشت کند موفق‌تر است.
کاتوزيان يادآور شد: علاوه بر مشکل بهره‌برداري و پالايش گاز از حدود 4-5 ماه پيش گفته شد که تمام شرکت‌هاي خارجي که در پارس جنوبي حاضر به فعاليت بودند به دليل پيگير نبودن بايد از اين حوزه گازي بروند و شرکت‌هاي داخلي وارد بشوند در حالي که بسياري از اين شرکت‌ها قبلا نيز قرارداد بسته بودند و هزينه‌هاي گزافي را تحميل کرده بودند و بيش از مدت استاندارد پروژه‌ها را انجام مي‌دادند و در حالي که فاصله برداشت تا بهره‌برداري از يک ميدان گازي حدود 60 ماه طول مي‌کشد آنها اين کار را 90 ماه طول مي‌دادند و برخي حتي تاکنون نيز تحويل نداده‌اند.
رئيس کميسيون انرژي مجلس با اشاره به اينکه طبق قول داده شده کل فازهاي پارس جنوبي ظرف 35 ماه به اتمام مي‌رسد ، ادامه داد: اين طول زماني امکان‌پذير نيست و من به ياد دارم که در مذاکره با يکي از شرکت‌هاي خارجي اختلاف آن شرکت‌ها با شرکت ملي نفت بر سر 7 ماه بود، اما اکنون گفته شده که اين کار در 35 ماه انجام مي‌شود و در حالي که امروز چهارماه از اين مدت مي‌گذرد و بايد 35/4 کار پيشرفت داشته باشد اين کار اتفاق نيفتاده است همچنين در جاي ديگر گفته شده که بايد 21 ميليارد دلار در پارس جنوبي سرمايه‌گذاري شود در حالي که تاکنون اين رقم به 4 ميليارد دلار رسيده و از جانب دولت توجه جدي به سرمايه‌گذاري نمي‌شود.
نماينده تهران در ادامه اظهار داشت: وقتي پروژه گازي را مي‌خواهند توسعه دهند فعاليت‌هاي مهندسي براي آن طراحي مي‌شود و اگر تيم کارشناسي خوب و داراي تجربه در سه شيفت‌هم کار کنند، فقط طراحي کار 12 ماه طول مي‌کشد و حفاري و نصب دستگاه‌ها و آمادگي براي بهره‌برداري نيز 900 روز (سه سال) به طول مي‌انجامد و پس از تمام اين مراحل نيز سفارش ابزار بهره‌برداري انجام مي‌شود که اين مرحله نيز شايد 20 ماه طول بکشد، لذا امکان ندارد که بهره‌برداري از ميادين گازي 35 ماه طول بکشد و اين وعده‌هاي داده شده غيرواقعي است و اتفاقا اين وعده به اتلاف منابع مي‌انجامد، زيرا بودجه کار انجام مي‌شود اما کار فقط 30 درصد پيشرفت مي‌کند و ما در فرودگاه امام و بزرگراه تهران-شمال نيز اين تجربه را داشته‌ايم اکنون هم با توجه به تحريم‌ها اين مساله غيرممکن‌تر است و حتي اگر اين تحريم‌ها هم وجود نداشته باشد در بهترين حالت در کمتر از 55 ماه نمي‌توان ميدان گازي را مورد بهره‌برداري قرار داد و در قطر هم که شرکت‌هاي خارجي حضور دارند همين رقم 55 ماه طول مدت کار است.
رئيس کميسيون انرژي مجلس همچنين در پاسخ به سوال خبرنگار ايلنا، در مورد تازه تاسيس بودن و عدم برخورداري از پشتوانه مالي کافي برخي شرکت‌هاي طرف قرارداد در پارس جنوبي گفت: من همين موضوع را از جرايد شنيده‌ام که شرکت‌هايي نورسته که عملا کاري نمي‌توانند انجام دهند وارد اين پروژه‌ها شدند در حالي که بايد سابقه فعاليت در حوزه نفت و گاز داشته باشند و اين مطلب براي خود ما هم جاي سوال دارد که اميدواريم وزارت نفت آن را روشن کند.
کاتوزيان در ادامه همچنين در مورد موضوع خودکفايي بنزين با يادآوري اينکه محدوديت‌هاي خارجي اثر خود را در خريد بنزين مي‌گذارد، ادامه داد: قبلا در کميسيون انرژي در مورد بهينه‌سازي پالايشگاه‌هاي موجود و ضرورت سرعت دادن به ساخت آنها مانند پالايشگاه ستاره خليج فارس گفته بوديم، البته اقدام به خودکفايي قابل تقدير است، اما امکان ادامه ندارد بلکه دولت و وزارت نفت بايد پالايشگاه‌ها را براي توليد بنزين بهينه‌سازي کنند نه اينکه پتروشيمي‌ها را به مرکز توليد بنزين تبديل کنيم.
وي گفت: رقم هزينه تمام شده براي هر ليتر بنزين از رقم بنزين فوب خليج فارس که در بنادر جنوب تخليه شود خيلي بيشتر است و از طرف ديگر در نتيجه خودکفايي بخش‌هايي که از پتروشيمي که مورد استفاده قرار مي‌گيرد دچار مشکل تعمير و نگهداري و فرسودگي مي‌شود و با کمبود منابع روبرو مي‌شوند زيرا اين مراکز خودشان از قبل تعهدي نسبت به توليد برخي محصولات دارند که بايد در مقابل آنها پاسخگو باشند.
اتوزيان تاکيد کرد: البته بخشي از مشکل بنزين به خاطر فشارهاي جهاني است اما گاهي اوقات خودمان هم اين فشارها را بيشتر مي‌کنيم و اميدواريم دولت اتکاي اصلي خود را براي توليد بنزين روي پتروشيمي‌ها قرار ندهد.
کاتوزيان ادامه داد: خودکفايي در بنزين در بلندمدت به ضرر ماست ولي در کوتاه‌مدت ممکن است مفيد باشد ولي براي يک دوره زماني مشخص اجتناب‌ناپذير است.
رئيس کميسيون انرژي مجلس در ادامه گفت‌وگوي خود با خبرنگاران در مورد موضوع ميادين مشترک نفتي و گازي ايران با ساير کشورها با بيان اينکه موضوع حساسيت زيادي دارد و اگر مانند پارس جنوبي به برداشت از آنها بي‌تفاوت باشيم، عملا سهم ملت ايران دچار مشکل مي‌شود و برداشت کمي از آنها خواهيم داشت، اظهار داشت: ما با عربستان، کويت و عراق، ميادين مشترکي داريم که آنها قراردادها را به سرعت منعقد کرده‌اند و مناقصه‌ها را برگزار کرده‌اند در حالي که ما هنوز به نتيجه شفافي نرسيده‌ايم و طي جلسه‌اي با وزارت نفت گفته شد که کار را انجام مي‌دهيم اما هنوز فعاليت جدي صورت نگرفته است و فکر مي‌کنم با توجه به تحريم‌ها و رفتن بسياري از شرکت‌ها از اين ميادين بايد تصميم جدي گرفته شود که اين موضوع از نظر سياسي ـ امنيتي و اقتصادي بسيار مهم است و سستي‌هايي وجود دارد که به اين خاطر نمي‌توانيم از کارها نتيجه‌ بگيريم.
وي همچنين در مورد قراردادهاي امضا شده در زمينه نفت و گاز گفت: مجلس به عنوان مرجع تصويب قراردادهاي بين‌المللي مي‌گويد که بعضي از اين قرارداد مورد تصويب قرار نگرفته است که نمونه آن فروش گاز ايران به پاکستان است. که آقايان در اين مورد مي‌گويند شرکت خصوصي اقدام به امضاي اين قرارداد کرده است در حالي که اين يک دور زدن قانون و مجلس است زيرا نفت و گاز جزو انفال است و طبق قانون اساسي فروش آنها بايد با تصميم نمايندگان ملت باشد و ما حتي در جريان اين قراردادها هم نيستيم، در حالي که مسلسل، داغ و درفش نداريم که در اين مورد از دولت پاسخ بگيريم بلکه صرفا از طريق تذکر توضيح خواستيم اما دولت هيچ توجهي نکرده است.
وي گفت: در حالي که گفته مي‌شود شرکت‌هاي طرف قرارداد خارجي خصوصي هستند اين در حالي است که بخش اعظمي از آن شرکت‌ها نيز مانند شرکت ملي نفت ايران، دولتي هستند.
نماينده تهران با طرح اين سئوال که آيا قراردادهاي رئيس‌جمهور براي واگذاري نفت و گاز يک قرارداد بين‌المللي نيست، تصريح کرد: چطور ممکن است که عضويت در معاهده شيلات يا سازمان جهاني پست که هيچ اثري در زندگي مردم ندارد به مجلس اطلاع داده مي‌شود اما در مورد قراردادهاي نفت و گاز که اهميت زيادي دارند چيزي به مجلس گفته نمي‌شود؟، صراحتا مي‌گويم که در مورد قراردادهاي نفتي و گازي چيزي به مجلس گفته نمي‌شود که ممکن است مردم بگويند چرا با دولت برخورد نمي‌کنيد. در حالي‌که ما ابزاري بيش از اين نداريم و فقط مي‌توانيم تذکر دهيم. سئوال کنيم و استيضاح کنيم. لذا خواهش من اين است که مردم در جريان اين امور قرار بگيرند تا اگر اقدامات جدي‌تري هم انجام داديم، دليل آن را بدانند. زيرا وقتي امضاي قراردادها به مجلس اعلام نمي‌شود، قانون اساسي نقض شده است.
وي ادامه داد: اطلاعات ما از قراردادها در همان حدي است که در مطبوعات منعکس مي‌شود و شايد قدري بيشتر در مورد فرمول تقريبي قيمت‌گذاري نيز چيزهايي بدانيم و به اين موضوع از راه‌هايي مانند تحقيق و تفحص و .... پيگيري مي‌کنيم اما اين رفتار در وزارتخانه‌هاي ديگر مانند مخابرات نيز وجود دارد.
کاتوزيان با تاکيد مجدد بر اينکه به عنوان اتمام حجت مي‌گويم که طبق قانون اساسي قراردادها بايد با تصويب مجلس باشد و در غير اين صورت قابل اجرا نيستند، هشدار داد: اگر اين مسئله رعايت نشود گام جدي برخواهيم داشت زيرا اين عمل نقض قانون اساسي است که خون بهاي شهيدان است و فکر مي‌کنم از سوي وزارتخانه‌هايي که با ما کار مي‌کنند، در اين مورد کم‌کاري مي‌شود. البته بهانه‌هايي مانند کم شدن سرعت کار يا موضوعات امنيتي مي‌آورند ولي ما مي‌توانيم در مجلس کاري کنيم که سرعت امضاي قراردادها زياد شود يا کميته‌هايي ويژه تشکيل دهيم تا قراردادها در مجلس صراحتا مطرح نشود و مشکل امنيتي وجود نداشته باشد.
نماينده تهران در پاسخ به سئوال يکي از خبرنگاران مبني بر اينکه اقدامات احتمالي شما در اين زمينه چه خواهد بود؟، گفت: شروع کار ما مي‌تواند تحقيق و تفحص باشد اما اگر نقض قانون اساسي ادامه داشته باشد، وزراي مربوطه بايد مورد استيضاح قرار بگيرند.
کاتوزيان در ادامه گفت‌وگوي خود با خبرنگاران در مورد انفجار چاه نفت شهر در چند ماه پيش گفت: در اين مورد به وزارت نفت انتقاد داريم زيرا در هنگام حفاري زمين لايه‌هاي گاز وجود دارد که بايد از آنها عبور کنند و در نفت شهر طبق پيش‌بيني که توسط مديران مربوطه نيز امضا شد، فاصله زمين تا نفت هزار و 200 متر معين شد. در حالي که زودتر به گاز رسيدند و به خاطر گرما و ...
آتش‌سوزي ايجاد شد که در نتيجه آن هشت نفر کشته شده و ده نفر زخمي شدند و در اين زمينه قصوري صورت گرفت که فرد مسئول آن بايد بازخواست مي‌شد و به کميسيون تخلفات معرفي مي‌گرديد ولي هم‌اکنون گفته مي‌شود که اين فرد جزو دو نفري است که پس از خاموش شدن اين چاه نفتي، لوح تقدير دريافت کرده و حتي به او سمت داده شده است و اخيرا نيز به عضويت هيات مديره يکي از شرکت‌هاي نفتي درآمده است.
رئيس کميسيون انرژي مجلس در پايان تاکيد کرد: بايد به دقت موضوع چاه نفت شهر پيگيري شود و فرد مقصر مورد پيگرد قرار گيرد، زيرا خود وي هم گفته بود که قصور کرده است که همين قصور منجر به مرگ چهار نفر شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس