به گزارش مشرق، مردم سوریه نیز همانند مردم دیگر کشورهای مسلمان منطقه پس از یک ماه روزهداری در ماه مبارک رمضان روز گذشته (یک شنبه) به استقبال «عید فطر» رفتند. اگرچه 6 سال حضور مستمر و خستگی ناپذیر در میدانهای نبرد و مبارزه با گروههای مسلح با انواع گرایش ها و نام و نشانها موجب شده تا مردم سوریه از عید و شادیهایش خاطرهای گنگ و مبهم در ذهن داشته باشند.
اسد نماز عیدش را در مسجد تاریخی حماه خواند
«بشار اسد»، رئیس جمهوری سوریه پس از شش سال بحران تحمیلی بر کشورش، برای اولین بار راهی شهر «حماه»، مرکز استان «حماه»، در مرکز سوریه شد تا نماز عید فطر خود را در جمع نمازگزاران مسجد «نور» حماه بخواند.
اسد در حالی در مسجد نور شهر حماه نماز عید فطر خود را خواند که از مارس گذشته ارتش سوریه و نیروهای متحدین بارها حملات و عملیاتهای نظامی گروههای تروریستی از جمله «داعش» و «جبهه النصره» جهت تصرف مجدد شهر را با قدرت دفع و آنها را در رسیدن به خواستهاشان ناکام گذاشته بودند.
افزون بر آن رئیس جمهوری سوریه در حالی در شهر حماه حاضر شد که با تروریستهای تکفیری بیش از چند کیلومتر فاصله نداشت، به همین دلیل باید گفت، حضور بشار اسد در شهر حماه که معارضان سوری و گروه های مسلح از آن به عنوان «خط قرمز» مقابله با ارتش سوریه یاد میکردند.
همچنین، حضور اسد در صف نمازگزاران مسجد تاریخی «النوری» ساخته شده در سال 1162 میلادی و واقع در مرکز بخش قدیمی شهر حماه، در حالی که سه روز قبل گروه تروریستی تکفیری داعش در موصل با بمبگذاری مناره مسجد تاریخی «نور» موسوم به «الحدباء» کرده بود، حامل این پیام برای دنیا بود که در برهه زمانی که گروههای تروریستی و مسلح آثار فرهنگ و تمدن و تاریخ بشری نابود میکنند، دمشق از هیچ اقدامی برای بازسازی و ترمیم آنها فروگذاری نمیکند.
تروریستهای ادلب چگونه به استقبال عید رفتند
گروههای تروریستی و عناصر مسلح در استان ادلب و ریفهای آن، با آداب و رسوم خاص خویش از یکدیگر در اولین روز عید فطر استقبال کردند، بر اساس گزارشهای رسیده از ادلب، انفجار یک دستگاه خودرو بمبگذاری شده در بازار شهرک مرزی «الدانا» در ریف شمالی ادلب، موجب زخمی شدن 30 نفر و کشته شدن 10 تروریست مسلح شد که در میان آنها سه نوجوان زیر 18 سال به چشم میخورد.
افزون بر آن و در نقاط مختلف شهر ادلب و ریفهای آن، انفجار بمبها، بستههای انفجاری و خودروهای بمبگذاری شده توسط گروههای تروریستی علیه یکدیگر دهها کشته و زخمی در میان آنها برجا گذاشت.
انفجار یک بمب که یکی از گروههای مهندسی نظامی وابسته به گروههای تروریستی تکفیری ادلب در حال خنثی سازی آن بودند، 2 کشته و چندین زخمی برجا گذاشت.
اما وبگاهها و صفحات اینترنتی وابسته به گروههای تروریستی ادلب، از انفجار بمبی که داخل یکی از سطل های نخاله حوالی بازار «التسوق» جا ساز شده بود، خبر دادند. در شهرک «معره مصرین» نیز گروههای مسلح به جوانی مشکوک شدند که تلاش داشت، طی عملیاتی انتحاری خود را در جمع عناصر مسلح گروههای دیگر منفجر کند.
سایه ناامنی شیرینی عید را از حلب گرفته
امسال اولین سالی است که مردم حلب در سفرههای افطار و سحری جدای از همه نعمتهایی که خداوند آنها را برایشان ارزانی کرده بود، از نعمت بزرگ آزادی نیز برخوردار بودند. به همین دلیل با شور و شوقی بسیار هم به استقبال ماه مبارک و هم عید فطر رفتند.
اما لابلای گفتوگو با مردم شهر و روستاهای اطراف، اهالی از نگرانیهای خود میگویند، از جمله بیم از تعرض و دست اندازی گروههای مسلحی که پس از آزادی شهر حلب میبایست بین رفتن به ادلب یا ماندن در حلب و پذیرش آتش بس یکی را انتخاب کنند.
اهالی حلب به ویژه بخش شرقی شهر که چند سالی در تصرف گروههای مسلح بود، به شدت از نقض آتش بس و تعرض به امنیت اهالی توسط افرادی که پیشتر در صفوف گروههای مسلح فعالیت داشته و پس از آزادی حلب منحل شدند، ابراز نگرانی میکنند.
منابع محلی تاکید میکنند، این افراد با سوء استفاده از مشغول بودن ارتش و نیروهای امنیتی سوریه در دیگر جبهههای عملیاتی تحرکاتی را آغاز کردهاند که شیرینی روزهداری و عید فطر را به کام اهالی تلخ کرده است.
تقسیم دیرالزور به دو بخش، آسمان عید همه جا یک رنگ است
به استان «دیر الزور» و مشخصا شهر دیر الزور، واقع در شرق سوریه میرویم، جایی که در گذشته نه چندان دور، عید برای اهالی شهر معنای شور و شادی و جست و خیز و خوردن شربت و شیرینی و شب نشینیهای گرم و صمیمانه ای را می داد که صدای خنده ها و قهقه ها در آنها گوش فلک را کر میکرد، اما شش سالی است که ورق برای اهالی برگشته و همه چیز برای آنها در غم و اندوه معنا می شود.
هجوم داعش به شهر و تصرف محلههایی از آن و محاصره بخشی دیگر که تا پای جان در برابر تروریسم تکفیری ایستادگی و مقاومت کرده بودند، محاصره و قطع ارتباط اهالی با دنیای خارج توسط داعش را به ارمغان آورد، از آن زمان غباری سنگین بر این واژههایی چون عید در خاطر اهالی دیر الزور نشسته و آنها به رویایی دست نیافتنی مبدل کرده است.
چند سالی است که اهالی تنها با فقر و گرسنگی و محاصره و بازداشت و اعدام و قتل و شکنجه و صحنههای وحشتناک ذبح عزیزان و آشنایان صبح را به شب و شب را به صبح میرسانند.
نشانههای عید از جمله عید فطر در دیر الزور خاطراتی است که پدران و مادران یا پدر بزرگها و مادر بزرگها برای کودکان و نوادگان خود تعریف میکنند.
ریف دمشق از آزادی و عید توامان لذت میبرد
ساکنان مناطق و شهرکهای ریف دمشق به ویژه محلههایی چون «جوبر» و «القابون» و یا محلهها و شهرکهای قرار گرفته در منطقه غوطه شرقی و غربی دمشق که به لطف عملیات نظامی گسترده و مستمر ارتش و نیروهای مسلح سوریه از نعمت آزادی و امنیت بهره مند شدهاند، امسال عیدی متفاوتتر از چند سال گذشته را تجربه میکنند.
حضور گروههای تروریستی در این مناطق اگرچه برای اهالی ارمغانی جز از دست دادن عزیزان و تخریب و ویرانی خانه و کاشانه و از دست دادن منابع رزق و روزی و فقر و گرسنگی به همراه نداشته، اما تلاش میکنند، از آزادی و امنیت به دست آمده برای شیرین کردن عیدشان پس از یک ماه روزه داری استفاده کنند.
بیگانگی رقه رنج کشیده با عید
در میان تمام شهرها و استانهای سوریه، «رقه» حکایت دیگری دارد، شهری که داعش آن را مرکز خلافت خود خوانده خود در سوریه میداند. همین کافی است تا میزان درد و رنج و مصایبی که طی اشغال این شهر به دست داعش بر اهالی آن رفته را درک کرد.
یکی از اهالی شرایط شهر رقه را در حالیکه همچنان به جستوجوی خود برای یافتن پیکر پسر بزرگش در میان آوار برجا مانده از حملات هوایی ائتلاف بین المللی موسوم به ائتلاف ضد داعش به رهبری آمریکا ادامه میدهد، اینگونه توصیف میکند: نمیدانیم تا یک ساعت دیگر زنده هستیم یا نه .. این بمبارانها و آوارها و از دست دادن عزیزان توسط داعش یا آمریکا یا شبهنظامیان کُرد به بخشی جدایی ناپذیر از زندگی مردم رقه تبدیل شده .. راه نجاتی برای خود نمیبینیم، مگر آنکه خداوند ما را در جوار رحمتش به آرامش برساند.
یکی از دیگر از اهالی شهر که جوانی 30 ساله نشان میدهد، میگوید: آمریکاییها به بهانه داعش شهر را برای مردم به جهنم تبدیل کردهاند. جنگندههای ائتلاف بین المللی اغلب از بمبها و سلاحهای نامتعارف در حملات خود استفاده میکنند و این موجب شده، شمار قربانیان هر روز در مقایسه با روز قبل از آن افزایش قابل توجهی یابد.
مرد میانسال دیگری با بیان اینکه روزانه دهها منطقه و محله شهر رقه از جمله محله الثکنة، کاخ استانداری، خیابان 23 شباط، مناطق پیرامون بیمارستان دولتی رقه، مدرسة معاویة و منطقة الفرن توسط جنگندههای ائتلاف بین المللی و آمریکایی بمباران میشود، میافزاید: این حملات با آغاز ماه مبارک رمضان افزایش بسیاری یافته است، در واقع بهترین توصیف این است که با آغاز ماه مبارک رمضان آمریکاییها شهر رقه را به میدان تیر خود و ائتلاف بین المللی تبدیل کردهاند.
منابع محلی در شهر رقه تاکید میکنند که عیدی آمریکاییها برای اهالی رقه پس از نماز عید 80 خمپاره و موشک بود تا رهاورد آن کشته و زخمی شدن دهها غیر نظامی از اهالی شهر باشد.