کد خبر 7407
تاریخ انتشار: ۴ مهر ۱۳۸۹ - ۰۲:۳۲

روزنامه اقتصادي هندلزبلات آلمان نوشت اينکه مرکل به‌طور يکجانبه با تحريم‌هاي امريکا عليه ايران همکاري و در مقايسه با ساير رقباي اروپايي به شرکتهاي آلماني علاقمند به تجارت با ايران فشار سختي را وارد مي کند، فشاري کوتاه مدت است که شهرت ممتاز شرکت‌هاي آلماني

به گزارش مشرق به نقل از رجا،‌ ماتياس بروگمان در نوشته‌اي با عنوان "چرا برخي تحريم‌ها عليه ايران پوچ و بي‌معناست؟"، ادامه داد با وجودي که از قرار معلوم شرکت‌هاي خارجي عملا نبايد هيچ تجارتي با ايران داشته باشند اما به‌راستي ممنوعيت فروش و تحويل فرهاي اجاق گاز رينگ خودرو يا پودر لباسشويي مي تواند به امنيت ژئوپولتيک کمکي کند؟!
وقتي از مديران شرکت‌ها و بانک‌هاي بزرگ آلماني همچون زيمنس، تيسن کروپ، دايلمر دويچه بانک لينده اليانتس و کومرتس بانک در قطع مناسبات تجاري‌شان با ايران سئوال مي کنيم، آن‌ها به‌طور غير رسمي فشار گسترده واشنگتن بر اقتصاد آلمان را علت اين تصميم بيان مي کنند. چون هر کس به تجارت با ايران اصرار کند، با عواقب قابل ملاحظه اي در ارتباط با سفارش‌هاي خود از امريکا روبرو خواهد شد.
در ادامه اين گزارش با اشاره به خودشيريني مرکل با مريکا در اعمال تحريم‌هاي يکجانبه آمده است: حتي دفتر آنگلا مرکل صدراعظم آلمان نيز با در پيش گرفتن يک سياست دلسرد کننده در حال تضعيف توان آن دسته از شرکت‌هاي آلماني است که با ايران تجارت مي کنند، به‌طوري که برلين هم اکنون با اعمال فشارهاي خود صادرکنندگان آلماني به ايران را به اغماض از دريافت مجوزهاي صادرات اداره اقتصاد و کنترل صادرات آلمان موسوم به بافا وادار و ضمنا بر پرداخت‌ها و تراکنش هاي مالي اين شرکت‌ها با ايران نظارت کاملي را برقرار مي کند.
به نظر نمي رسد خانم مرکل به‌عنوان صدراعظم و رئيس حزب دموکرات مسيحي آلمان علاقه اي به از بين رفتن ده‌ها هزار فرصت شغلي، سر پا نگاه داشتن طبقه متوسط آلمان و حتي ده‌ها سال مناسبات تجاري خوب و سنتي با ايران داشته باشد. ناگفته نماند که اين فقط تجارت آلمان نيست که به‌خاطر اين تحريم‌ها در خطر قرار مي گيرد بلکه طبقه متوسط جسور ايراني نيز براي مصون نگاه داشتن خود از فشار روز به روز به سختي مي افتند. از سوي ديگر طمع همکاري با شرکت‌هاي ايراني در کليه حوزه ها و بخش‌ها نيز رو به افزايش است.
بايد جلوي تحريم‌هايي را که ملت ايران را تحت فشار قرار مي دهد، گرفت در غير اين‌صورت بايد منتظر تبليغات مربوط به شکوه و شکايت 75 ميليون شهروند ايراني که زندگي‌شان به‌علت اجراي تحريم‌ها بدتر شده است، باشيم. اما در مقابل منع فروش و تحويل فر اجاق گاز، رينگ اتومبيل و يا پودر لباسشويي اقدامي بي معنا و بي فايده است.
اگر تصميم بر آن است که به‌طور واقعي ايران را از لحاظ اقتصادي محدود کرد، پس بايد صادرات نفت دومين صادرکننده سازمان کشورهاي صادر کننده نفت اوپک را بلوکه کرد؛ موضوعي که کسي جرأت انجام دادنش را ندارد. وگرنه اينکه مرکل به‌طور يکجانبه با تحريم‌هاي امريکا عليه ايران همکاري و در مقايسه با ساير رقباي اروپايي به شرکتهاي آلماني علاقمند به تجارت با ايران فشار سختي را وارد مي کند، فشاري کوتاه مدت است که شهرت ممتاز شرکت‌هاي آلماني را از بين مي برد. با اين حساب حالا ديگر راينر برودرله وزير بازرگاني آلمان چاره اي ندارد جز انکه از مرکل بعنوان رئيس کابينه دولت آلمان جانبداري کند و اصطلاحا سنگ سياست‌هاي غيرتجاري او را به سينه زند.
همچنين سايت آلماني دويچه وله نيز در گزارشي با عنوان "ادامه همکاري شرکت‌هاي آلماني با ايران" به افزايش 14 درصدي تجارت ايران با آلمان در شش ماهه نخست سال جاري اشاره کرد و نوشت که شرکت‌هاي طرف قرارداد با ايران که علاقه‌اي به قطع ارتباط خود ندارند، اين مسئله را بهانه مي‌کنند که قراردادهايشان با ايران به قبل از صدور قطعنامه 1929 بازمي‌گردد و مي‌گويند قطع ارتباط ماه‌ها زمان مي‌برد.
مرکز تحقيقات فني باير در آلمان مي‌گويد باير مي‌خواهد در ايران بماند. شرکت‌هاي زيمنس، دايملر و لينده آلمان، در چارچوب تحريم‌هاي بين‌المللي بازار ايران را ترک کرده‌اند. اما کنسرن‌هاي شيميايي آلمان حاضر به پيروي از تحريم‌ها نيستند و مي‌خواهند به همکاري با جمهوري اسلامي ادامه دهند.
به‌گزارش روزنامه فاينشنال تايمز، دو شرکت بزرگ توليد ‌کننده مواد شيميايي آلمان، باير و BASF مصمم هستند به‌رغم تحريم‌هاي بين‌المللي به همکاري با جمهوري اسلامي ادامه دهند و شعبه‌هاي خود را در ايران حفظ کنند. پيش از اين، برخي از شرکت‌هاي بزرگ آلماني اعلام کرده‌اند که از عقد قراردادهاي تازه با جمهوري اسلامي مي‌پرهيزند و بازار ايران را به‌تدريج ترک مي‌کنند. زيمنس، دايملر بنز و لينده در شمار اين شرکت‌ها هستند.

باير، خارج از تحريم‌ها
شرکت باير آلمان در ايران، دارو، بذر، سموم نباتي و اسفنج براي پاشنه کفش توليد مي‌کند. سخنگوي اين شرکت به فاينشنال تايمز گفته است: «ما نيازهاي روزمره مردم را تامين مي‌کنيم.» مديران شرکت باير با همين استدلال مي‌گويند که فعاليت آن‌ها در ايران، در چارچوب تحريم‌هاي شوراي امنيت سازمان ملل متحد نمي‌گنجد. استدلال مديريت شرکت بي‌اي‌اس‌اف هم شبيه همين است. اين شرکت در ايران اسفنجي توليد مي‌کند که در ساخت خودرو مورد استفاده قرار مي‌گيرد. سخنگوي بي‌اي‌اس‌اف به فاينشنال تايمز گفته است: «ما در ايران يک دفتر و يک کارخانه براي توليد اسفنج داريم.» مديران باير و بي‌اي‌اس‌اف تاکيد مي‌کنند که فروش آن‌ها در ايران چندان زياد نيست. به گفته سخنگوي باير، فروش اين شرکت در سال چند ده ميليون يورو است که در مقايسه با کل فروش آن در سراسر جهان ناچيز است. فروش باير در سال گذشته ?? ميليارد يورو بوده است. علاوه بر باير و بي‌اي‌‌اس‌اف، شرکت ست‌اف آلمان نيز از 10 سال پيش در نزديکي تهران کارخانه‌اي ايجاد کرده که گريبوکس اتوبوس‌ها را توليد مي‌کند. اين شرکت نيز تمايلي به بستن خط توليد خود در ايران نشان نمي‌دهد. سخنگوي ست‌اف هم به فاينشنال تايمز گفته که فروش آن در ايران چندان مهم نيست و اميدي هم به افزايش آن وجود ندارد، اما توليد ست‌اف براي مشتريان ايراني آن اهميت دارد.

افزايش صادرات به‌رغم تحريم
تازه‌ترين آمارها نشان مي‌دهند که صادرات آلمان به ايران، در مقايسه با دوران پيش از تحريم‌ها، نه تنها کم‌نشده، بلکه در شش‌ماهه نخست امسال افزايش هم يافته است. به استناد گزارش اداره آمار فدرال، در اين مدت آلماني ها يک ميليارد و ??? ميليون يورو کالا به ايران صادر کرده‌اند. اين ?? درصد بيش از دوران مشابه سال ‌پيش است. اتاق صنعت و تجارت آلمان اعلام کرده است که علت افزايش صادرات آلمان سفارش‌هايي است که شرکت‌هاي قبل از صدور قطعنامه ???? شوراي امنيت دريافت کرده‌اند.

آلماني‌ها و بازار پرجاذبه ايران
روزنامه فاينشنال تايمز مي‌نويسد: «به رغم دشواري‌هاي سياسي موجود، ايران به‌خاطر جمعيت جوان، منابع سرشار نفت و گاز و ظرفيت سرمايه‌گذاري در بسياري از تاسيسات صنعتي، براي بازرگانان آلماني بسيار جذاب است. بسياري از شرکت‌هاي آلماني زير فشار اعلام کرده‌اند که مناسبات بازرگاني خود را با ايران قطع مي‌کنند اما مي‌گويند که اجراي اين تعهد نياز به زمان دارد.»
شرکت لينده آلمان که در صنعت گاز فعال است، مدت‌ها پيش اعلام کرده بود که از عقد قرارادهاي تازه با ايران خودداري مي‌کند. اين شرکت به‌تازگي اعلام کرد که همکاري‌هاي خود را با جمهوري اسلامي به‌صورت کامل قطع خواهد کرد. اما سخنگوي لينده به فاينشنال تايمز گفته است: «ما اين تصميم را قدم به قدم اجرا خواهيم کرد. اين کار مي‌تواند ماه‌ها طول بکشد.» به گفته سخنگوي لينده، درآمد اين شرکت در ايران سالانه ?? ميليون يورو است.
شرکت زيمنس نيز ژانويه امسال اعلام کرد که از عقد قراردادهاي تازه با ايران خودداري مي‌کند اما اين شرکت خود را به اجراي قراردادهاي پيشين متعهد مي‌داند. يکي از مهمترين خدمات زيمنس در ايران، نگهداري نيروگاه‌هاي برق است. درآمد زيمنس در ايران، هفت دهم درصد مجموع درآمد اين کنسرن را تشکيل مي‌دهد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس