کد خبر 73599
تاریخ انتشار: ۲۶ مهر ۱۳۹۰ - ۱۵:۰۳

صادق زیباکلام با حمایت از نظام سرمایه‌داری در آمریکا گفت که معترضان وال‌استریت به خاطر اینکه سدمعبر کرده‌اند بازداشت شده‌اند.

به گزارش مشرق، صادق زیباکلام فعال سیاسی اصلاح‌طلب و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس، در پاسخ به این سؤال که مردم آمریکا و اروپا به چه دلیل دست به قیامی با عنوان وال‌استریت زده‌اند، گفت: به هرحال مشکلاتی ظرف یک تا دو سال اخیر برای بسیاری از افراد طبقه پائین و متوسط جامعه آمریکا بوجود آمده است.

وی با بیان اینکه نرخ بیکاری اکنون در آمریکا بالاست، افزود: شماری از اقشار متوسط جامعه آمریکا پس‌اندازی را که در سهام از ۲۰ تا ۴۰ درصد سرمایه‌گذاری کرده‌ بودند، از دست داده‌اند. شمار دیگری از مردم آمریکا وام‌های آسان و کم‌بهره‌ای از بانک‌های این کشور دریافت کرده‌اند که نتوانستند اقساط آن را بپردازند که در نتیجه بانک‌ها خانه‌های آنها را گرفته و حراج کرده‌اند.

زیباکلام خاطرنشان کرد: عمدتاً برای قشر پائین و متوسط آمریکا شرایط ظرف یک تا دو سال اخیر تنگ شده اما باید به دو نکته بسیار مهم توجه داشت.

عضو هیئت علمی دانشکده علوم سیاسی دانشگاه تهران تصریح کرد:‌ در ایران جشن، سرور و پایکوبی بسیاری به دلیل پدید ‌آمدن اعتراضات در آمریکا راه افتاده و طبیعی است جناح ها و جریاناتی که اشغال وال‌استریت را پیروزی می‌دانند، این اعتراضات را نشانه شکست سرمایه‌داری قلمداد می‌کنند.

وی در ادامه گفت: مشابه این جشن و پایکوبی حدود ۲ تا ۳ ماه پیش در خصوص ناآرامی‌های لندن، در ایران شکل گرفت اما باید توجه داشت که نظام سرمایه‌داری در طول تاریخ و طی ۲۰ سال گذشته دچار تنگناها و بحران‌های زیادی شده اما در ادامه از این رکود و بحران‌ها عبور کرده است.

زیباکلام اظهارداشت:‌ رکود و بحرانی که اکنون در نظام سرمایه‌داری وجود دارد چیزی اضافه بر بحران‌های قبلی نیست و یقیناً نظام سرمایه‌داری بحران اخیر را نیز پشت سر خواهد گذاشت.

عضو هیئت علمی دانشکده علوم سیاسی دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: بحران‌های دهه ۲۰، بحران‌های پس از جنگ جهانی دوم و اواسط دهه ۷۰ و همچنین بحران‌های کنونی غرب، مقطعی بوده و یقیناً نظام اقتصاد آزاد از بحران‌های کنونی نیز عبور می‌کند.

وی در ادامه گفت:‌ نظام سرمایه‌‌داری آن قدر صلابت دارد که به معترضان خود اجازه می‌دهد در خیابان‌ها راه بیفتند و اعتراض و نارضایتی خود را نشان دهند. این نظام، نظامی نیست که به سادگی سرنگون شوداما فرض کنیم که نظام آمریکا و نظام اقتصادی و اجتماعی انگلیس سرنگون شود، سؤال این است که چه نظامی را جایگزین این نظام‌ها کنیم؟

عضو هیئت علمی دانشکده علوم سیاسی دانشگاه تهران تصریح کرد: آیا در ایران توانسته‌ایم اقتصاد سالم، صحیح و اصولی ایجاد کرده و جایگزین نظام آمریکا و انگلیس کنیم؟‌ اگر واقعاً آمریکا، انگلیس، آلمان، ژاپن و فرانسه بخواهند اقتصاد خود را کنار بگذارند، ما چه مدلی را در ایران توانسته‌ایم ایجاد کنیم که بتوانیم اکنون به نظام‌های غربی و آمریکایی اعلام کنیم که از نظام اقتصادی ایران الگو بگیرند؟

عضو هیئت علمی دانشکده علوم سیاسی دانشگاه تهران تصریح کرد: ‌اگر قرار باشد کشوری به دلیل ایجاد اعتراضات در آمریکا و اروپا خوشحالی کند، آن کشور باید توانسته باشد نظام اقتصادی طراحی کند که غربی‌ها بتوانند آن را الگوی خود قرار دهند.

وی افزود: آیا واقعاً توانسته‌ایم یک نظام اقتصادی موفق را طراحی کرده و اعلام کنیم که ای مردم آمریکا این نظامی که در جمهوری اسلامی ایران طراحی شده را الگوی خود قرار دهید؟ واقعاً ما چه چیزی را می‌خواهیم به غرب و آمریکا الگو قرار دهیم؟
 
این فعال سیاسی اصلاح‌طلب تصریح کرد: همواره در ایران به این نتیجه می‌رسیم که نظام غرب دچار بحران شده اما اگر به آمارها مراجعه کنیم می‌بینیم ظرف ۲۰ سال گذشته ۱۰ تا ۱۵ بار به این نتیجه رسیده‌ایم که نظام غرب با بحران مواجه شده است. هنگامی که آمریکا به عراق و افغانستان حمله کرد، در ایران به این نتیجه رسیدیم که آمریکا با بحران مواجه شده است.

وی در ادامه گفت: این‌گونه در ایران مطرح می‌شود که اگر نظام آمریکا تا پایان سال ۹۰ سقوط نکند، قطعاً در نیمه دوم سال ۹۱ این نظام سقوط خواهد کرد. اگر به روزنامه‌های کشور از ۱۰ تا ۲۰ سال گذشته مراجعه کنیم، مشهود است که نوید داده شده سقوط نظام سرمایه‌داری نزدیک است، این در حالی است که در غرب این بحران‌ها پیش آمده اما توانسته‌اند آنها را پشت سر بگذارند.

زیباکلام در پاسخ به این سؤال که شما اعتقاد دارید در آمریکا و غرب به راحتی مردم اجازه اعتراض دارند اما مشاهده می‌کنیم پلیس و نیروهای امنیتی این کشورها برخوردهای خشونت‌آمیزی با معترضان دارند و چرا این اعتراض‌ها در آمریکا و غرب سانسور می‌شود؟ گفت: اگر سانسور وجود دارد پس چرا در ایران که فاصله بسیاری با آمریکا دارد این اخبار منتشر می‌شود؟ 

عضو هیئت علمی دانشکده علوم سیاسی دانشگاه تهران اظهار داشت:‌ اگر قرار بود آمریکا اخبار این اعتراضات را سانسور کند، اولین کاری که انجام می‌داد خبرنگاران خارجی را اخراج می‌کرد. در جامعه ایران اگر مشکلاتی ایجاد شود، اولین کاری که می‌کنیم، خبرنگاران خارجی را اخراج می‌کنیم.

زیباکلام افزود: تا آنجایی که می‌دانم، آمریکایی‌ها هیچ خبرنگار خارجی را اخراج نکردند. تا آنجایی که می‌دانم سی‌‌ان‌ان، بی‌بی‌سی و الجزیره لحظه به لحظه اخبار این اعتراض‌ها را در رسانه‌های خود به تصویر می‌کشند. تا آنجایی که می‌دانم هیچ‌کدام از معترضان در آمریکا مورد ضرب و جرح توسط پلیس قرار نگرفته‌اند.

وی در ادامه گفت: تا آنجایی که می‌دانم معترضانی که توسط پلیس در آمریکا بازداشت شده‌اند، در کمتر از ۲۴ ساعت تفهیم اتهام شده و از زندان مرخص شده‌اند و اکنون منتظرند که دادگاه آمریکا آنان را به جرم سدمعبر محاکمه و مجازات کند.

زیباکلام تصریح کرد: تا آنجایی که می‌دانم دولت آمریکا هیچ یک از مخالفان و معترضان را به دست داشتن و همکاری با بیگانگان متهم نکرده و این‌گونه تلقی نشده که این معترضان با القاعده و دشمنان آمریکا هم‌دست بوده‌اند.

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب با اشاره به اینکه معترضان آمریکایی به هیچ‌عنوان مورد ضرب و شتم توسط پلیس قرار نگرفته‌اند، گفت: تنها اتهامی که به متهمان بازداشت شده وارد است، سدمعبر بوده و واقعاً هم این معترضان سدمعبر کرده بودند و خیابان‌ها و پل‌ها را بسته بودند و این اتهام سدمعبر به معترضان از نظر من وارد است.

زیباکلام در پاسخ به این سؤال که اگر به تصاویر و عکس‌هایی که رسانه‌های خارجی و از جمله بی‌بی‌سی منتشر کرده‌اند، مراجعه کنیم، می‌بینیم که پلیس آمریکا با معترضان با خشونت برخورد کرده است و شدیداً این اعتراضات را سرکوب کرده‌ است؟ گفت: بی‌بی‌سی، سی‌ان‌ان و سی‌بی‌اس با مالکیت صهیونیست‌ها اداره می‌شود. اما یک سؤال وجود دارد و آن هم اینکه آیا شبکه الجزیره با مالکیت صهیونیست‌ها اداره می‌شود؟ آیا خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران که اکنون از نیویورک خبر بخش می‌‌کند و خبرنگار ایرانی دارد، مربوط به صهیونیست‌ها است که در پاسخ باید بگویم، خیر.

وی افزود: اعلام می‌شود که پلیس آمریکا به سوی معترضان گاز فلفل و خردل پرتاب کرده است که ای کاش در سوریه و بحرین نیز برای مقابله با اعتراضات از گاز فلفل و خردل استفاده می‌‌شد.

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب در پاسخ به این سؤال که قیام وال‌استریت از آمریکا کلید خورده و اکنون به سایر کشورهای اروپایی رسیده است. پس این اعتراضات ناشی از مشکلات مالی جزئی مردم نیست و مردم کشورهای غربی نسبت به سیاست‌های کلی دولت‌مردان خود دست به اعتراض زده‌اند، گفت: به هرحال رکودی که وجود دارد، تقریباً در تمامی کشورهای غربی شایع شده است.

وی افزود: در ایتالیا، اسپانیا، یونان، آمریکا، آلمان و ... مشکلات اقتصادی وجود دارد، اما دوست داریم در ایران این‌گونه فکر کنیم که این اعتراض‌ها فقط در اثر مشکلات مالی نیست و مردم کشورهای غربی از نظام موجود خود خسته شده‌اند.

زیباکلام در پایان خاطرنشان کرد: فرض کنیم ناآرامی‌ها در کشورهای غربی که هر روز بیشتر شیوع پیدا می‌کند، علیه نظام‌های سیاسی حاکم در غرب باشد. آیا واقعا نظامی داریم که جایگزین نظام‌های غربی کنیم؟ به نظر شما می‌شود نظام ایران را جایگزین نظام‌های غربی کرد؟ آیا مردم ایتالیا می‌خواهند پس از ایجاد انقلاب در کشور خود، نظام ایران را جایگزین نظام خود کنند؟

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 11
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 6
  • رضا از مشهد ۱۵:۵۱ - ۱۳۹۰/۰۷/۲۶
    0 0
    واقعا" اگر بنا باشد نظام آنها از هم بپاشد آنها به سوی الگوی ما روی خواهند آورد؟
  • بنده خدا ۱۷:۰۸ - ۱۳۹۰/۰۷/۲۶
    0 0
    متاسفم برای زیباکلام با این همه سواد دانشگاهی
  • باقری ۱۷:۱۰ - ۱۳۹۰/۰۷/۲۶
    0 0
    سلام- بی عدالتی دنیا اینستکه که دیگران در باره ات قضاوت کنند در حالی که ممکن است خودشان از شما گناه کار تر باشند/الین استین/ اصولا مقایسه جامعه ما باجوامع دیگر وبالاخص باغرب قیاس مع الافارق است.چراکه جدال ما با غرب در تعریف بنیادی علم وفرهنگ و کمال انسان سازی است نه در حیطه ظاهری وچگونگی برخوردهای خیابانی و.....
  • ۱۷:۳۸ - ۱۳۹۰/۰۷/۲۶
    0 0
    دم زیباكلام گرم حرف حساب جواب نداره
  • وحید ۲۱:۲۲ - ۱۳۹۰/۰۷/۲۶
    0 0
    واقعا حرف حساب جوابی جز تایید و تحسین نداره
  • بیست ۲۱:۵۷ - ۱۳۹۰/۰۷/۲۶
    0 0
    من موندم اگه آمریکا سقوط کنه، اینها چیکار میکنن ؟ کجاپناه میبرن ؟ شایدم حقیقت رو بفهمن اما خیلی دیــــــــــــر.
  • عزیزمحمدی ۲۲:۳۰ - ۱۳۹۰/۰۷/۲۶
    0 0
    جناب زیبا کلام سیاست مدارانی با طرز تفکر شما که کمال هرچیزی را در مدل غربی آن می دیدند و می بینند نگذاشتند در این سی ساله مدل اقتصادی و سیاسی جمهوری اسلامی شکل و نظم بگیرد...متاسفانه اساتید و نظریه پردازان ما افرادی چون شمایند که برای نظام امپریالیسم و سرمایه داری غرب سینه چاک می کنند و میکردند...مگر چند نفر امثال دکتر حسن عباسی وجود دارند که مدل و الگوی منطبق با دین و منطق ارائه دهند....؟!!!!
  • haya ۰۱:۳۰ - ۱۳۹۰/۰۷/۲۷
    0 0
    na .vali 1 gam ro be jolost.
  • حامد ۰۲:۵۲ - ۱۳۹۰/۰۷/۲۷
    0 0
    خطاب به آقاي عزيز محمدي دوست عزيز اگر حرفهاي آقاي زيبا كلام را در رابطه با اين كه نظام اقتصاد آزاد سرمايه داري در دنيا بهترين نظام بوده و جايگزيني ندارد را قبول نداري وايشان را مزدور شرق و غرب و نوكر امريكاييهاومنافق وبهايي وجاسوس اسراييل ووابسته به سران فتنه يا جزء خواص بي بصيرت ويا.....مي دانيد كافي است با مراجعه به سايت هاي وابسته به مجمع جهاني اقتصاد ياصندوق بين المللي پول و ياموسسات آماري مستقل جهاني(مثل سايتwww.prosperity.com) مراجعه فرماييد و آمارهاي اقتصادي نظير نرخ رشد اقتصادي و ايجاد اشتغال و... همين دو يا سه سال اخير اين كشورها ي بحران زده رابا ايراني كه پارسال 1600000 شغل ايجاد كرده و به گفته ي وزير كار محترم نيز در روزهاي منتهي به پايان سال جاري2500000شغل ديگر را نيز ايجاد خواهند كرد،مقايسه كنيد تابه حقيقت پي ببريد. البته" اگ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ر"اين موسسات را نيز وابسته به صهيونيست هاودست پرورده ي سازمان هاي جاسوسي غرب و يا تمام كساني كه چشم ندارند پيشرفت ملت ايران را ببينند ،نمي دانيد.
  • عزیزمحمدی ۱۴:۴۷ - ۱۳۹۰/۰۸/۰۳
    0 0
    جناب حامد بنده هم با شما و "سخن" آقای زیبا کلام موافقم که ایران طرحی برای اقتصاد جهانی ندارد و در اقتصاد خودش هم دچا ر مشکل است...اما اگر نظر بنده را دقیق می خواندید مطرح کرده بودم که اقتصاد دانان و نظریه پردازان هر کشوری وظیفه طراحی مدل اقتصاد بومی،جامع و پویا را برای آن کشور دارند....اما زمانی که اکثر قریب به اتفاق متفکران و نظریه پردازان جمهوری اسلامی متاثر از نظام سرمایه داری غربی هستند که برگرفته از اصل ربا است و با دین در تعارض کامل ؛نمی توان توقع داشت اقشار عمومی جامعه مدلی را برای اقتصاد و دیگر مسائل ارائه دهند.سری به کلاس های درس افتصاد دانشگاه ها بزنید تا تاثیر ایدئولوژی غربی را به وضوح مشاهده کنید.چه کسی می خواهد مدل ارائه دهد؟؟؟؟!!!! ما در حالی می خواهیم مدل اقتصاد سرمایه داری را در جامعه اسلامی خودمان اجرا کنیم که اولا کاملا نقض کننده دین مان است ثانیا؛دین اسلام آنقدر غنی است که با تنها چند سال مطالعه دقیق می توان نظام اقتصادی پیشرفته و پویا و بومی از آن بیرون کشید...نظامی که دیگر کاستی های سرمایه داری را هم نداشته باشد.چرا اساتید ما از این ظرفیت استفاده نمی کنند و چنگ بر پیراهن پوسیده سرمایه داری می زنند؟!!
  • حامد ۱۰:۵۱ - ۱۳۹۰/۰۸/۰۶
    0 0
    خطاب به آقاي عزيز محمدي جناب آقاي محمدي اگر منظور شما از ربا در بانك آن سود بانكي دو رقمي اي است كه در بانكهاي ايران به سپرده گذاران پرداخت مي گردد نياز مي بينم تا اندكي شما را از اشتباه در بياورم. اما ابتدا بحث خود را با اين سوال مطرح مي كنم كه آيا تا به حال از خود پرسيده ايد كه چرا در همان كشور هايي كه شما قبولشان نداريد سود بانكي زير 4% است اما در ايران اسلامي چندين برابر اين عدد يا اعداد مشابه آن!؟ جناب آقا در مباحث اقتصاد سنجي شاخص مهمي وجود دارد به نام تورم كه اين شاخص ميانگين تعديل شده اي از قيمت تعدادي (در ايران 300)كالاي پر مصرف در كشور است كه به فواصل زماني 3 ماهه يا 6 ماهه يا 1 ساله ارايه مي گردد(البته اگر اعلام آن با امنيت ملي پيوند نخورده باشد). فرض كنيد در دوره ي زماني اول شاخص قيمت ها 1000 و در دوره ي زماني دوم اين شاخص 1150 گردد پس ما 15% تورم داشته ايم تا اينجا را كه همه مي دانيم امااااااا چيزي را كه بايد مد نظر داشت اين است در امريكا شما مي توانيد با 5 دلار يك همبرگر بخوريد ولي در ايران با 30000ريال! اين تفاوت فاحش در قدرت خريد دلار با ريال به اين صورت قابل محاصبه است: قدرت خريد واحد پول=معكوس شاخص قيمتها پس هر چه شاص قيمتها بالاتر رود قدرت خريد ريال كمتر مي شود. به عبارت ساده تر ناكارامدي دو لتها در ساماند هي به بازار و ايجاد نظام صوري عرضه و تقاضا و ناتواني مديران نابلد در كنترل بازار و...در گذر زمان باعث كاهش قدرت خريد ريال در برابر با ديگر پول هاست. خوب حالا بريم سر اصل مطلب: فرض كنيد شما 1 ميليون تومان ازپول خود را در ابتداي سال 1389 در بانك گذاشته ايد و در انتهاي سال مي خواهيد آنرا برداريد فرضا در آن سال نيز 15%تورم داشته ايم. به دليل تورم و متعاقب آن كاهش قدرت خريد ريال اگر بانك همان 1 ميليون تومان را در انتهاي سال به شما بدهد شما بايد 150000تومان بيشتر پول از جيب خود بدهيد تا بتوانيد به اندازه ي ابتداي سال 89 كالا خريد كنيد پس بانك اين 150000 تومان را به شما مي دهد(يعني15%سود)از طرفي در كشور هايي همچون ايران به دليل نبود توليد و اشتغال سرمايه هاي سرگردان به سمت بازار هايي كه درآنها صرفاتوليدي صورت نمي گيرد مانند دلالي در بازار ارز و طلا و...(كه همين روزها نيز اقتصاد ايران به آن دچار شده) سرازير مي گردد پس دولت مجبور مي گردد خود نيز 2 تا 3 درصد پول بيشتر به سپرده ها بدهد تا مردم تمايل نشان دهند تاپول خود را در بانكها قرار دهند تا دولت هم بتواند از طريق كنترل نقدينگي در بازار اندكي از پس كنترل تورم بر بياييد. اما اگر روزي در ايران هم مانند همان دولت هاي غربي ناكارآمد و استعمارگر و چپاولگر و زور گو و ....در ايران نيز دولتي پيدا شد كه توانست اين كارها را به انجام رساند ، پولي كه امروز صرف دلالي در بازار خودرو و آهن و مسكن و ... مي گردد به ناچار صرف توليد شده و در نهايت اقتصاد كشور بالنده و شكوفا خواهد شد. آقاي محمدي عزيز "اين سود بانكي ربا نيست كه بخواهيم آن را حذف كنيم"مشكل از ناكارآمدي ما در كاهش نرخ تورم است.كاري كه تركيه اي كه تا 12 سال پيش تورم 3 رقمي داشت از پس آن بر آمد ولي ما آنقدر خودمان را سرگرم مديرت جهان و چنگ انداختن در صورت زورگويان عالم و... كرده ايم كه ديگر توان سامان دادن به اقتصاد بيمارمان را نداريم.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس