به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق به نقل از فارس، با رسیدن به اواسط زمان ثبت نام مراکز آموزش عالی و چشم انتظاری بسیاری از داوطلبان برای ادامه تحصیل در مقاطع مختلف دانشگاهی در موعد تکمیل ظرفیت دانشگاهها یکی از سوالهای اساسی که برای داوطلبان ایجاد شده چگونگی مشمولیت آنها برای اعزام به دوره وظیفه است، از سوی دیگر برخی از دانشجویان به دلیل نداشتن اطلاعات کافی با افزایش مدت تحصیل خود را با بسیاری از محرومیتها رو به رو میسازند. برای بررسی این موضوعات و چگونگی صدور معافیتهای تحصیلی در یکی از روزهای نیمه گرم پاییزی به پای صحبتهای سرهنگ محمدرضا اکبر حلوایی، معاون مشمولان و امور معافیتهای سازمان وظیفه عمومی نیروی انتظامی نشستیم.
***
جناب سرهنگ یکی از موضوعاتی که هم زمان با ورود به اواسط ثبت نام دانشگاهها مطرح است چگونگی برخورداری از معافیتهای تحصیلی است. اما نکته اینجاست، کسانی که مشمول غیبت شدهاند نمیتوانند شرایط ادامه تحصیل را احراز کنند، لطفا در این زمینه توضیحاتی را بفرمایید.
عدم وجود غیبت در پرونده هر یک از داوطلبان ادامه تحصیل یکی از مهمترین گزینههای برخورداری از معافیت تحصیلی و یا هر نوع معافیت دیگری از جمله معافیت کفالت محسوب میشود.
قانون برای غیبت تعریفی را مشخص کرده است. بر اساس آیین نامه اجرایی قانون نظام وظیفه عمومی، افراد مشمولی که برای آنها تاریخ اعزام مشخص شده ولی در آن تاریخ به مراکز آموزشی مراجعه نکردهاند جزء غائبین محسوب میشوند از سوی دیگر برای تعدادی از مشمولین تاریخی برای رسیدگی به پروندشان مشخص شده که باید در آن تاریخ به وظیفه عمومی مراجعه کنند که اگر در آن تاریخ حضور به عمل نیاورند جزء غایبین محسوب و بسیاری از امتیازها از آنان صلب خواهد شد.
برای کسانی که با عذر موجه غیبت کردهاند توضیحات شما مصداق پیدا میکند؟
بله ولی در قانون پیشبینیهایی صورت گرفته تا غیبت موجه افراد مورد رسیدگی قرار گیرد. ولی باید به این موضوع اهتمام داشت که عذر موجه تعریفی دارد و نمیتوان هر عذری را موجه ارزیابی کرد.
برای مثال کسانی که تاریخ اعزامشان فرا رسیده ولی چشم انتظار اعلام تکمیل ظرفیت دانشگاهها ماندهاند نیز جزء غایبین محسوب میشوند یا اینکه غیبت آنها موجه است؟
منتظر ماندن برای اعلام نتایج کنکور و یا اعلام نتایج تکمیل ظرفیت دانشگاهها عذر موجهی محسوب نمیشود. اتفاقا در تیرماه سال جاری اطلاع رسانی انجام دادیم تا افراد زمان را از دست ندهند و خود را در موعد قانونی به مراکز نظام وظیفه معرفی کنند. ما این تعهد را داریم کسانی که به خدمت وظیفه در موعد مقرر اعزام شدهاند در صورت قبولی در دانشگاه ترخیص شوند و به ادامه تحصیل بپردازند. اما معطل ماندن برای اعلام نتایج، چه نتایج اولیه و چه نتایج تکمیل ظرفیت دلیل موجهی برای غیبت محسوب نمیشود و افرادی که به این کار مبادرت میکنند از ادامه تحصیل منع خواهند شد.
پس این افراد نمیتوانند به ادامه تحصیل بپردازند؟
دقیقا. اگر مشمولی غیبت کرد تا پایان دوره ضرورت دیگر به وی اجازه تحصیل داده نخواهد شد ولی بعد از دوره سربازی وی میتواند اقدام به تحصیل کند و محدودیتی از نظر نظام وظیفه برای وی وجود ندارد.
بر اساس اخباری که از سوی سازمان نظام وظیفه منتشر شده رویهای جدید در صدور برگ معافیتهای تحصیلی در نظر گرفته شده است. تا سال گذشته برگههای معافیت چگونه تنظیم میشد و چه میزان زمان از دست میرفت، با توجه به این موضوع که برخی از دانشجویان مشمولی غایب اقدام به ثبت نام در دانشگاه میکردند و بعد از مدتی با ممنوعیت تحصیلی رو به رو میشدند.
تا سال گذشته رویه بر این اساس بود که پس از اعلام نتایج، دانشگاهها با توجه به ضوابط اعلام شده از سوی نظام وظیفه اقدام به ثبت نام دانشجویان می کردند.
در این میان اشتباهاتی رخ میداد به نحوی که تعدادی از مشمولین که میبایست به خدمت اعزام میشدند به دلیل غفلت مسئولین ثبت نام در دانشگاه نامنویسی میکردند و یا اینکه مشمول به دانشگاه تعهد میداد مشکلش را با وظیفه عمومی حل کند، که بر اساس این تعهد داوطلب مشغول تحصیل میشد.
بعد از تکمیل روند ثبت نام، دانشگاه اسامی ثبت نام شدگان را در یک CD تحویل نظام وظیفه میداد تا همکاران ما بتواننداطلاعات را وارد سیستم کنند و به بررسی وضعیت تحصیلی افراد بپردازند.
ارسال اطلاعات از دانشگاه به نظام وظیفه و بررسی اطلاعات توسط همکاران ما در مجموع دو ترم تحصیلی به طول می انجامید. این در شرایطی بود که برخی از افراد به دلایلی همچون غیبت، تحصیل در یک مقطع تحصیلی در حالی که فرد مجاز به تحصیل در آن مقطع نبوده، افرادی که فارغ التحصیل کاردانی بودند و به اشتباه به جای ثبت نام در کارشناسی پیوسته رشته خود در کارشناسی پیوسته رشته دیگری شرکت کرده و ثبت نام نموده بودند و یا نهایتا فردی که سنوات تحصیلی دوره قبلی تحصیلش بیشتر از حد مجاز بود فاقد شرایط لازم برای ادامه تحصیل بودند.
یقینا این افراد با مشکل ممنوعیت تحصیل روبه رو و از دانشگاه اخراج میشدند. در چنین شرایطی نه تنها فرد با مشکلاتی همچون صرف هزینه و از دست دادن انگیزه رو به رو میشد بلکه واحدهای آموزشی نیز با معضلاتی روبهرو میشدند و سازمان نظام وظیفه تا پایان بررسی اطلاعات دانشگاه آمار صحیحی از تعداد افرادی که دارای تاریخ اعزام بودند و با غیبت موجه اقدام به دریافت معافیت تحصیلی کردند نداشت لذا ما بر آن شدیم تا سیستمی جدید را برای صدور برگه معافیت تحصیلی ایجاد کنیم.
لطفا برای آگاهی بیشتر روند جدید صدور برگه معافیت تحصیلی را توضیح دهید.
در سیستم جدید قبل از ثبت نام افراد در دانشگاه، واحدهای آموزشی به آنها برگهای برای دریافت معافیت تحصیلی ارائه میکنند که متقاضیان باید اطلاعات خود را در این فرمها تکمیل و به دفاتر پلیس +10 تحویل دهند.
در این سیستم به جای اینکه کارشناسان سازمان به بررسی وضعیت فرد به فرد بپردازند مولفههای کنترلی به صورت هوشمند تعریف شده و به محض ورود اطلاعات فردی به سیستم شرایط وی برای ادامه تحصیل احراز میگردد.
در شرایط جدید قبل از انجام ثبت نام در دانشگاه و پرداخت هرگونه شهریهای فرد به راحتی به اطلاعات اعزامی خود دست مییابد و دیگر وقتی از او تلف نمیشود.
در اصل برگهای که از طریق دفاتر پلیس +10 صادر میشود همان برگ معافیت تحصیلی است؟
اتفاق خوبی که در این روش ثبت اطلاعات حاصل شد این است که ما به دانشگاهها اعلام کردهایم که شماره این برگهها به مصابه همان شماره معافیت تحصیلی است و این شماره پل ارتباطی ما و دانشگاه محسوب میشود.
پس میتوان نتیجه گرفت که دیگر سازمان نظام وظیفه اطلاعاتی را در غالب CD از دانشگاهها دریافت نمیکند بلکه خود به صورت مستقیم با کمک دفاتر خدمات الکترونیک اقدام به ثبت اطلاعات میکند.
بله. ما دیگر برای صدور معافیت تحصیلی از دانشگاه اطلاعاتی دریافت نمیکنیم. اطلاعاتی که توسط افراد به ما ارائه و وارد سیستم میشود نتیجه نهایی را مشخص میکند. لذا به جرات میتوانیم بگوییم که تا پایان ترم جاری تکلیف تمام دانشجویانی که برای ثبت نام اقدام کردهاند را مشخص خواهیم کرد و دغدغهای دیگر در این زمینه وجود نخواهد داشت.
با روند ایجاد شده ما این فرصت را به مشمولان دادهایم که تصمیمگیری صحیحی را در زمینه ادامه تحصیل یا انجام خدمت وظیفه عمومی داشته باشند.
آیا برنامهای برای اینکه ثبت اطلاعات در دانشگاهها صورت بگیرد و پروسه زمان کمتری را به خود اختصاص بدهد ندارید؟
ما در این زمینه برنامههای تکمیلی را در نظر گرفتهایم اما این موضوع نیازمند ایجاد زیرساختهای لازم است. ما به دنبال ایجاد هماهنگی بیشتر بین دانشگاه و نظام وظیفه هستیم . مطلوب این است که وقتی فرد در دانشگاه ثبت نام کرد دانشگاه ورود اطلاعات کند و خود اقدام به دریافت معافیت تحصیلی کند.
معاون مشمولان و امور معافیتهای سازمان وظیفه عمومی نیروی انتظامی گفت: در صورت غیبت نه تنها فرد با مشکلاتی همچون صرف هزینه و از دست دادن انگیزه رو به رو میشد بلکه واحدهای آموزشی نیز با معضلاتی روبهرو میشوند.