کد خبر 706098
تاریخ انتشار: ۱۴ فروردین ۱۳۹۶ - ۱۵:۴۹
سال 96

امسال شهرداری مشهد با جشنواره بهار فیروزه‌ای به استقبال نو شدن روزگار رفت تا هنرمندان نیز همه آنچه را داشتند با خلاقیت و ذوق خود در ویترین مشهد برای نگاه‌های زائران و مجاوران قرار دادند.

به گزارش مشرق، دود و فولاد و سیمان آفت بزرگ شهرهای بزرگ است. شهرهایی که آبی آسمان و سبزی درخت‌هایش جای خودشان را به ساختمان‌های بلند داده‌اند. تهران یکی از شهرهای آلوده دنیاست. تعداد روزهای پاک در پایتخت به تعداد انگشت‌های یک دست هم نمی‌رسد. برای همین درختان سبز شهر برای ریه‌های دودگرفته رهگذران تهرانی حکم سرمایه‌ای را دارند که بتوانند با آن کمی راحت‌تر نفس بکشند و با سبزی رنگشان بین دود و دم خیابان‌های پرترافیک به چشمانشان رنگ و رو ببخشند؛ اما نکته‌ای که باید به آن توجه کرد این است که در طول همه این مهر و موم‌ها بی‌آبی، آلودگی شدید هوا و کم‌توجهی به این سرمایه‌های خیابانی باعث شده تا روز به روز به تعداد درختان خشک شهر اضافه شود؛ برای همین، امسال سازمان زیباسازی شهرداری تهران تصمیم تازه‌ای گرفت، آن هم اینکه به همت جمعی از هنرمندان مجسمه‌ساز، درختان خشکیده خیابان ولیعصر؟عج؟ به اثر هنری تبدیل شوند. اتفاقی که شاید با نگاه کردن به یک اثر هنری کمی از تلخی خشک شدن درختان شهر کم کند.

همه چیز از کجا برویم شروع می‌شود و در این بین امکان ندارد لابلای گزینه‌های شرق و غرب ایران، از گیلان و تا خلیج همیشه فارس ایران، نام مشهد الرضا (ع) همان گزینه خاص و همیشگی خانواده‌های ایرانی مطرح نباشد. همین خاص بودن مشهد است که بهارش را خاص‌تر از دیگر شهرهای ایران کرده و همه، از هنرمند و مردم دست به دست هم دادند تا هنرنمایی کنند.

ویترین هنری

امسال مدیریت امور هنری شهرداری مشهد با جشنواره بهار فیروزه‌ای به استقبال نو شدن روزگار رفت تا جدا از گردش روزگار و رنگ و نقش کشیدن طبیعت، هنرمندان نیز همه آنچه را داشتند با خلاقیت و ذوق خود در ویترین مشهد برای نگاه‌های زائران و مجاوران قرار دادند.

به رسم چند ساله اخیر، شهرداری مشهد نیز امسال جشنواره استقبال از بهار خود را از چند ماه قبل از آغاز سال جدید و با انتشار پنج فراخوان با عنوان «بهار فیروزه‌ای» کلید زد.
در همین رابطه سابقه جشنواره بهاره فیروزه‌ای شهرداری مشهد و حضور چندین ساله هنرمندان سراسر کشور سبب شد تا با انتشار فراخوان‌ها، هنرمندان سراسر کشور در جنب و جوشی در قالب نماد‌های نوروزی، نمایش شهری، سرودهای شهری، نقاشی دیواری، گرافیک محیطی و تزئینات شهری، هنر خود را برای رنگ و نقش دادن به مشهد و بهار این شهر ارائه دهند.
آمارهایی که مسوولان شهرداری مشهد نیز ارائه دادند نشان از حضور پرشور هنرمندان در ارائه آثار خود برای این جشنواره است تا جایی که به گفته آقای محمد جواد میری، مدیر امور هنری شهرداری مشهد، در این جشنواره 150 نماد و تزئینات شهری برای مخاطبان اکران شده است.

500 نمایش و دو کارناوال عروسکی

اما یکی دیگر از برنامه‌های بهار فیروزه‌ای مشهد مربوط به ششمین هنر یا همان هنرهای نمایشی و تئاتر اختصاص دارد که در جشنواره بهار فیروزه‌ای 96 مورد توجه قرار گرفت.
در ایام عید نوروز بیش از 500 اجرای نمایش توسط 50 گروه نمایشی در معابر پر رفت و آمد شهری و همچنین 150 اجرای عروسکی توسط دو کارناوال سیار در حاشیه شهر مشهد مقدس اجرا شدند.

محورهای موضوعی که برای نمایش‌های شهری در نظر گرفته شده بودند با توجه به منویات و تاکیدات مقام معظم رهبری بر پایه اقتصاد مقاومتی شکل گرفتند. جدا از این‌ها، انتخاب مشهد به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام در سال 2017 نیز به عنوان یکی دیگر از محورهای در نظر گرفته شده برای نمایش‌های شهری بود.
آقای امیرخانی، مسوول خانه نمایش مدیریت امور هنری شهرداری مشهد، نیز در بیان جزئیاتی از تئاترهای خیابانی جشنواره بهار فیروزه‌ای 96 به این موضوع اشاره دارد:«با وجود محورهای متفاوت برای ارسال آثار هنرمندان اما بخش غالب آثاری که امسال برای بخش تئاتر ارسال شدند، با محوریت اقتصاد مقاومتی بود.»

نفس تازه بهاری برای احیای سرودها

سرود همان هنری است که شور انقلابی آن دوران را ماندگار کرد اما در گذر زمان این هنر رفته رفته به ورطه فراموشی کشیده شد.

در همین رابطه شهرداری مشهد برای احیای این هنر دست به کار شد و اکنون یکی دیگر از محورهای مورد استقبال زائران و مجاوران مربوط به سرودهای اجرا شده درشهر مشهد است و با توجه به همین مساله در بهار فیروزه‌ای 96 نیز بیش از هزار برنامه در نقاط مختلف شهر اجرا شدند.

درختستان، طرحی است که در آن مجسمه‌سازان برای زیباسازی شهر تهران با استفاده از درختان خشکیده خیابان ولیعصر (عج) آثار هنری خلق می‌کنند. آثاری که شاید نگاه‌ها را بیشتر به سمت درختان خشک شهر جلب کند.

خیابان ولیعصر (عج) طولانی‌ترین خیابان خاورمیانه به‌حساب می‌آید. خیابانی که شمال تا جنوب پایتخت را به هم دیگر وصل می‌کند. یکی از ویژگی‌هایی که این خیابان بلند و طولانی را برای ما خواستنی‌تر می‌کند، درختان چناری است که عمری به یکی از نماد‌های اصلی خیابان ولیعصر (عج) تبدیل‌شده است؛ آنقدر که همیشه قطع کردن یا خشک شدن آنها همیشه جزو موضوعات حساس و جنجال‌برانگیز در حوزه شهری بوده است. روز درختکاری برای ما در نیمه اسفند ماه همیشه نماد کاشت درخت بوده است اما امسال با اجرایی شدن طرح درختستان، به جای کاشت درخت نگاه‌ها به سمت خشکی درختانی رفته است که شاید بسیاری از ما از توجه به آن‌ها غافل بوده‌ایم. در طرح درختستان امسال سازمان زیباسازی شهر تهران همزمان با نوروز از ۳۵ هنرمند دعوت کرده است تا برای بهبود فضای شهری، روی درختان خشکیده خیابان ولیعصر (عج) اثری هنری خلق کنند. طرحی که عملیاتی شدن آن شاید بیش از پیش به چشمان و نگاه‌های ما کمک کند که به بهانه تماشای ِ اثر هنری، به یاد خشک شدن و از دست رفتن محیط‌زیست‌مان هم باشیم.

به ازای هر مجسمه‌ساز یک درخت خشکیده

آغاز برگزاری این طرح در محدوده خیابان ولیعصر (عج) از پانزدهم تا بیست و دوم اسفندماه بود. طرحی که به واسطه آن درختان خشک خیابان از بالای تجریش تا چهارراه ولیعصر (عج) شناسایی و بعد از آن هر درخت به یک هنرمند داده شد تا در مدتی مشخص، طرح هنری خود را روی هر درخت پیاده کند. یکی از این محدوده‌ها محدوده باغ فردوس بود تا جایی که اگر سری به خیابان ولیعصر (عج) بزنید احتمالاً تک‌وتوک با درختانی رو به رو خواهید شد که هنرمندان کارشان را روی آنها تمام کرده‌اند. آقای«سهیل بسطامی» یکی از مجسمه‌سازانی است که کارش را روی درختی در محدوده باغ فردوس به پایان رسانده است. او می‌گوید در کارهایی که انجام داده، همیشه طرفدار محیط زیست بوده: «من کار و سازه‌ام را روی دو درخت انجام دادم؛ به شکلی که دو نفر روی تنه‌های درخت قرار دارند و دست یکدیگر را گرفته‌اند. طرحی که خودم اسم آن را وابستگی گذاشته‌ام.»

مردم نگران این بودند که درختان زنده باشند

خانم«سمیرا تفرج» یکی دیگر از هنرمندانی است که می‌گوید کار درختش در خیابان ولیعصر (عج) را به پایان رسانده است. او در طرحی که برای درختش در نظر گرفته، از میخ استفاده کرده است. میخ‌هایی که طبق گفته خودش در بیشتر مواقع بلای جان درختان زنده در طبیعت بوده‌اند: «اتفاقاً یکی از همین میخ‌های فولادی و زنگ زده روی تنه درختی که من قرار بود روی آن کار کنم وجود داشت به همین دلیل تصمیم گرفتم برای اجرایی کردن طرح‌های ایرانی که در نظر داشتم، از طرح‌های اسلیمی استفاده کنم؛ اما نکته جالب توجه موقع کار کردن روی این درخت واکنش مردمی بود که از کنار ما عبور می‌کردند و مدام نگران این بودند که یک وقت درختی که ما روی آن کار می‌کنیم، زنده باشد.»

تهران پر است از آثار هنری بالقوه

شاید مثبت‌ترین ویژگی در اجرایی کردن طرح درختستان این باشد که بچه‌های مجسمه‌ساز از یک اتفاق تلخ مثل درختان خشکیده، آثار هنری بسازند که در نگاه رهگذران شهری شاید چشم‌نواز به شمار بیایند؛ اما با همه این‌ها وقتی با هنرمندانی که روی این درختان کارکرده‌اند حرف می‌زنیم، تقریباً همگی متفق‌القول می‌گویند با وجود اینکه خلق اثر هنری اتفاق خوشایندی است ولی کاش هیچ وقت درخت خشکی در خیابان‌های شهر وجود نداشته باشد. این در حالی است که یکی از آنها می‌گوید: «نه فقط درختان خشکیده، که شهر تهران پر از جزئیاتی است که شاید در نظر اول به چشم نیایند ولی هر یک به خودی خود می‌توانند با یک نگاه هنرمندانه، آثار هنری باشند که به شهر جلوه زیباتری ببخشند. مثل صندلی‌ها و مبلمان شهری یا حتی همین پل‌های هوایی که هر یک از ما، ساده از کنارشان عبور می‌کنیم.»

منبع: صبح نو

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس