به گزارش مشرق، حبیب ترکاشوند در یادداشتی به بررسی ابعاد پشت پرده کاندیدای پوششی اصلاحطلبان برای انتخابات پرداخت که متن آن بدین شرح است:
«کاندیدای در سایه»، «ضربهگیر»، «کاندیدای پوششی» اصطلاحاتی است که طی چند ماه مانده به انتخابات ریاست جمهوری در فضای سیاسی کشورمتولد شده، واژگانی که از زبان عناصر برجسته اردوگاه اصلاح طلبان وارد فضای رسانهای و سیاسی کشور شده است. علت خلق این واژگان واهداف پشت پرده طراحان آن موضوعی است که در این سطور بدان خواهیم پرداخت.
ازآن روزی که روحانی با وعده ساماندهی مشکلات طی ۱۰۰ روز توانست گوی سبقت از رقبای خود را برباید و با رای ناپلئونی یازدهمین رئیس جمهور نظام اسلامی نام بگیرد، قریب ۴ سال گذشته و تقریبا هیچ کدام از آن وعدهها عملی نشده است.
چرخ هستهای از کار افتاده و چرخ زندگی مردم نیز نه تنها به گردش درنیامده که وضعیت اشتغال، رکود و معیشت مردم سیر نزولی داشته است.
حالا بار دیگر مردم آماده می شوند که حدود ۲ ماه دیگر پای صندوقهای رای بروند و سوال اصلی این است که خروجی صندوقها چه خواهد شد؟ استمرار ریاست روحانی یا نه به روحانی؟
موضوعی که کابوس شخص رئیسجمهور و تمام حامیان وی از اعتدالیون و اصلاح طلبان شده. خصوصا اینکه تمام نظرسنجیهای داخلی با گرایشهای مختلف و مراکز نظرسنجی معتبر دنیا، حداقل از افت ۲۰ درصدی آرای روحانی خبر می دهند. معنای این نظرسنجیها این است که در حال حاضر تنها ۳۰ درصد مردم حاضرند روز ۲۰ اردیبهشت نام حسن روحانی به عنوان رئیسجمهور مستقر را در برگه رای خود بنویسند البته اگر نظر این عده تا روز انتخابات عوض نشود. توضیح اینکه هر چند نخبگان از نقاظ ضعف دولت آگاهند اما توده مردم در روند مناظرات با نگاهها و نقدها آشنا خواهند شد و بر اساس اطلاعاتی که به دست میآورند تصمیم خواهند گرفت.
شایعه سفر رئیس جمهور و احتمال عدم حضور وی در مناظرات نیز بر همین اساس طراحی شده که رئیس دولت یازدهم راه فراری از مناظرات و نقدها داشته باشد.
وضعیت سبد رای شکننده روحانی در ۲۹ اردیبهشت باعث شده تا اردوگاه اصلاحطلبان بر خلاف برخی مواضع علنی خود در حمایت از روحانی، سناریوهای مختلفی را طراحی کنند تا بتوانند پیروز انتخابات باشند و در قدرت باقی بمانند.
از جمله این طراحیها فاصله گرفتن از دولت و نقد دولت حداقل در برخی حوزههای اقتصادی است تا ناکارآمدی کابینه به اسم اصلاحطلبان رقم نخورد. موضوع بحث کاندایدای در سایه است تا هر موقع احساس کردند باخت روحانی قطعی است با عبور از روحانی، کاندیدای دوم را وارد عرصه کنند.
اصلاحطلبان برای طرح کاندیدای در سایه، سعی دارند به گونهای رفتار کنند که با واکنش منفی دولت و شخص رئیس جمهور مواجه نشوند از این رو عنوان می کنند که کاندیدای پوششی یا در سایه، نقش ضربه گیر روحانی را در مناظرات ایفا خواهد کرد و وزن دولت را در مناظرات بالا خواهد برد اما این ترفندها تاکنون نتوانسته روحانی را راضی کند که رقیبی از حامیان قبلی خود را در کنارش داشته باشد چرا که نقشه این افراد را خوانده و می داند چنانچه وضعیت فرد مذکور در مناظرات و نظزسنجی های ماقبل انتخابات بهتر از وی باشد به راحتی وی را قربانی کرده و این پایانی خواهد بود برای دولت یازدهم که نقش رحم اجارهای اصلاحطلبان را طی ۴ سال بر عهده داشت.
مخالفت روحانی با کاندیدای پوششی اینگونه از زبان محمدعلی نجفی بیان شد که «یک مرد جنگی به از هزار است و روحانی خود میتواند به تنهایی به انتقادها نسبت به عملکرد دولت جواب دهد و از خود دفاع کند.»
موضوع بعدی بحث امتیاز گیری اصلاح طلبان از روحانی است. این جبهه میدانند روحانی هیچ علقهای به اصلاحات نداشته و نخواهد داشت و اگر امروز با ایشان همراه و همزبان شده، جبر زمانه واستفاده ابزاری از پایگاه رای این جماعت است و چنانچه روحانی بتواند از پل انتخابات با پیروزی عبور کند، از فردای انتخابات خطی بین دولت خود و این افراد خواهد کشید که زدودن این خط فاصه برای اصلاحطلبانی که دستشان به جایی بند نیست، غیر ممکن خواهد بود . پس باید تا دیر نشده، امتیازاتی که می خواهند را از دولت بگیرند کمااینکه که پارسایی سخنگوی فراکسیون امید که فراکسیون امید در جلسه با روحانی شروطی را برای وی گذشته که با آنتها موافقت شده است.