به گزارش مشرق به نقل از فارس، ناصر نبیپور در نشست خبری به مناسب روز ملی دامپزشکی در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس که شیوع آنفلوانزای پرندگان تا چه اندازه در افزایش قیمت تخم مرغ موثر بوده و آیا واردات بازار را تنظیم میکند، گفت: در 6 بهمن ماه سال 89 اولین واحد مرغداری درگیر این بیماری شد هیچ سازمان یا اورگانی در این زمینه کمک نکرد در حالی که در کشورهای دیگر به محض چنین اتفاقی همه نهادها به ویژه ارتش برای ریشهکنی یا مقابله بسیج میشوند که تجربه آن در کشور چین و آمریکا وجود دارد و نتیجه مطلوبی گرفتهاند.
رئیس هیئت مدیره جامعه دامپزشکان ایران افزود: در صورت شیوع این بیماری جمعیت مبتلا باید معدوم شوند که در کشور این کار محدود به استفاده از کارگران افغانی و در حد محدود استفاده از لودر بود که کندی کار باعث شد این بیماری در اندک زمان در کشور به ویژه 4 استان تهران، قزوین، قم و شمال کشور شیوع بیشتری پیدا کرد.
نبیپور گفت: از سوی دیگر شیوع این بیماری در کشور به سازمانهای بینالمللی اعلام نشد که در اینصورت کمکهای قابل توجهی طبق پروتکلهای جهانی انجام میشود مثلا ترکیه مبلغ یک میلیون دلار با اعلام به موقع از این سازمانها دریافت کرد و حتی یکی از آزمایشگاههای مرجع با حمایت این سازمانها در این کشور تأسیس شد.
وی افزود: همچنین قوانین داخلی اجازه مقابله به موقع با این بیماری را نیز ندارد به طوری که صندوق بیمه اعلام کرد در صورتی که تمام واحدها آلوده به بیماری باشند امکان پرداخت بیمه است.
نبیپور افزود: از سوی دیگر عملیات قرنطینهای هم به درستی عمل نشد مثلا طبق پروتکل جهانی در صورت شیوع آنفلوانزا به شعاع 3 کیلومتر باید معدوم و به شعاع 10 کیلومتر هم قرنطیه شوند که تنها در کشور به شعاع یک کیلومتر معدومسازی شد.
رئیس هیئت مدیره جامعه دامپزشکان ایران گفت: به دلیل این تعللها بیماری همه کشور را فرا گرفت و باعث شد 22 میلیون مرغ معدوم و 7 - 6 میلیون هم به کشتارگاهها بروند، 50 - 40 درصد جمعیت مرغها کاهش یافت که تقریبا همگی گلههای ما در بودند و در برخی واحدها تا 100 درصد از بین رفتند.
وی افزود: تا یک ماه قبل اجازه جوجهریزی به واحدها داده نمیشد و در حال حاضر هم که مجوز داده شده، جوجهای برای جوجهریزی وجود ندارد.
نبیپور گفت: کاهش تخممرغ در کشور با از بین رفتن واحدهای مرغ تخمگذار از اردیبهشت سال جاری مشخص شد و با بالا رفتن تقاضا در این ماهها که هر چه به فصل سرد نزدیک میشویم بیشتر میشود نمود بیشتری پیدا میکند.
وی افزود: در حال حاضر واردات تخم مرغ به دلیل شرایط خاص محدودیتهایی دارد و به این دلیل معمولا به صورت تبادل بین مرزی صورت میگیرد بنابراین اقدام به واردات از ترکیه هم موثر نخواهد بود.
وی افزود: به هر حال کشور ترکیه قبلا خودش هم درگیر آنفلوآنزا بوده و تولید آنچنانی ندارد و با واردات اخیر از این کشور قیمت جوجه و تخم مرغ در ترکیه گرانتر شده و آنها واردات خود را محدود کردهاند به طوری که گفتهاند روزانه 100 تن میتوانند صادر کنند در حالی که قبلا در استان قزوین روی 250 تن تخم مرغ تولید شد.
نبیپور گفت: بنابراین اگر چه مجوز واردات 15 هزار تن تخم مرغ صادر شده اما کشوری برای عقد قرارداد پیدا نمیشود.
وی پیشبینی کرد: تنها تولید پایدار قادر به تنظیم بازار است و با واردات بازار تخم مرغ تنظیم نخواهد شد.
نبیپور پیشبینی کرد: تا زمانی که تولید کشور به اندازه مطلوب نرسد قیمت تخم مرغ رشد صعودی خواهد داشت.
وی همچنین با بیان اینکه احتمال شیوع مجدد آنفلوانزا امسال در کشور وجود گفت:دولت باید برنامههای منسجم برای پیشگیری داشته باشد.
نبیپور افزود: بیمه تنها خسارت واحدهای مرغداری بیمه شده را پرداخت کرد در حالی که بیماری آنفلوانزا شبیه زلزله و سونامی است که باید دولت از همه این واحدها حمایت کند در غیر اینصورت زنجیره تولید قطع شده و تولید پایدار محقق نخواهد شد.
وی افزود: در همه کشورها تشکلها در تنظیم تولید نقش دارند و دولتها نظارت میکنند اما در کشور ما دولت دخالت میکند و این باعث شده که همواره نوسان در عرضه و قیمت داشته باشیم و اگر شیوع بیماری هم باشد که تولید را به مخاطره بیندازد قادر به جبران این خلاء نیستیم.
رئیس هیئت مدیره جامعه دامپزشکان ایران تصریح کرد: در حالی که گفته میشود 826 بیماری مشترک انسان و دام وجود دارد اما هیچ نماینده از جامعه دامپزشکی و در شورای سلامت کشور وجود ندارد.