به گزارش مشرق، روزنامه اینترنتی «گازیتا.رو» امروز نوشت: "دمیتری پسکوف" سخنگوی رسمی دفتر ریاست جمهوری روسیه روز گذشته اعلام کرد که این کشور آماده است تا حتی به تنهایی با گروه تروریستی داعش مبارزه کند. این موضع گیری واکنش کاخ کرملین به خبر رسانه های گروهی آمریکایی در این خصوص بود که "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری این کشور «معامله با روسیه در مورد مبارزه با داعش» را به زمان نامعلوم دیگری موکول کرده است. ظاهرا علت این تصمیم گیری کاخ سفید هم ادامه جنجالهای سیاسی در آمریکا پیرامون «روابط اعضای تیم ترامپ با روسیه» است.
پسکوف در تاریخ 4 ماه مارس در پاسخ به سئوال خبرنگاران در مورد اینکه آیا مسکو بدون کمک آمریکا و بطور مستقل هم با داعش مبارزه خواهد کرد، گفت: «مسکو همچنان به مبارزه خود با گروه تروریستی داعش ادامه خواهد داد و مواضع سایر کشورها تاثیری بر این مسئله ندارد.»
این تفسیر موضع گیری رسمی کرملین به خبر خبرگزاری «آسوشیتدپرس» بود که بر اساس آن به گفته یک مقام آگاه در کاخ سفید، رئیس جمهور ترامپ در مورد پیشنهاد معامله با روسیه بر سر مبارزه با تروریسم تجدیدنظر کرده و به مشاورین خویش گفته است که چنین طرحی را برای مدت نامعلومی به تعویق خواهد انداخت.
مسکو تاکنون پیشنهاد خاصی دریافت نکرده است
"یلنا سوپنینا" مشاور مدیر موسسه تحقیقات راهبردی روسیه در این رابطه به این روزنامه گفته است: «این تصمیم علامت خوبی برای مسکو نیست، برای اینکه مبارزه با تروریسم در سوریه و عراق تنها در سایه تلاش مشترک روسیه و امریکا امکان پذیر است. ضمن اینکه بطور کلی دونالد ترامپ حرفهای ضدونقیض زیادی می زند و همه دیگر این مسئله را می دانند.»
این کارشناس با اشاره به اینکه روسیه تاکنون هم هیچ پیشنهاد خاصی در رابطه با مبارزه مشترک با داعش از سوی واشنگتن دریافت نکرده است، افزود: «این مسئله حتی به مرحله بررسی و مطرح شدن هم نرسیده است و علت آن این است که طرح جدید اقدام آمریکا در سوریه و عراق تازه در دولت آمریکا تهیه شده و حتی روی میز رئیس جمهوری ترامپ هم قرار نگرفته است.»
به گفته وی، حتی در دولت "باراک اوباما" هم بین آمریکا و روسیه هماهنگیهایی در عملیات نظامی در سوریه در سطح نظامی وجود داشت تا از بروز حوادثی نظیر آنچه بین روسیه و ترکیه اتفاق افتاد، جلوگیری شود. تماسهای نظامی بین مقامات دو کشور اکنون نیز ادامه دارد، البته برای همکاری گسترده و موثر در مبارزه با داعش کافی نیستند.
واشنگتن و مسکو موفقیتی در همکاری در سوریه نداشتند
«گازیتا.رو» یادآور شده است، آخرین تلاش برای همکاری روسیه و آمریکا در مبارزه با داعش در سوریه مربوط به سال 2015 می شود. در آن زمان "سرگئی لاوروف" و "جان کری" وزرای امور خارجه روسیه و آمریکا مذاکرات چندی پیرامون این مسئله داشتند که البته این مذاکرات بدون نتیجه پایان یافت. در اکتبر سال 2006 مقامات دیپلماتیک از شکست این تلاشها خبر دادند.
در دوره ریاست جمهوری اوباما، روسیه بارها آمریکا را مورد سرزنش قرار داد که آنها تمایلی برای مقابله قاطع با تروریسم در سوریه نداشته و نمی خواهند بین منطقه نفوذ «مخالفان مسلح میانه رو» و منطقه نفوذ تروریستهای داعشی تمایز قائل شوند. مقامات مسکو همچنین واشنگتن را متهم کردند که قصد دارد از اسلام گرایان افراطی برای سرنگونی رژیم "بشار اسد" در سوریه که یکی از متحدین روسیه است، استفاده کنند.
البته کاخ سفید این اتهامات را تکذیب کرده و به نوبه خویش روسیه را متهم کرده بود که عملیات نظامی-هوایی روسیه تروریستها را هدف قرار نداده، بلکه مواضع گروههای سیاسی مخالف بشار اسد را بمباران می کند.
یلنا سوپنینا یادآور شده است: «در آن زمان صرفا تماس و مذاکره صورت می گرفت، ولی جان کری در اصل می دانست که هر اندازه صحبت شود، پیشرفت دیپلماتیک واقعی رخ نخواهد داد. و این مسئله تنها به حل و فصل مناقشه سوریه مربوط نشده، بلکه برای مثال مناقشه فلسطین و اسرائیل نیز اوضاع به همین صورت است.»
جنجالها پیرامون رابطه مقامات واشنگتن با مسکو
این روزنامه در پایان می نویسد: هفته گذشته در آمریکا دور تازهای از جنجالها پیرامون رابطه افراد تیم ترامپ با روسیه آغاز شد. اینبار "جف سشنس" دادستان کل آمریکا بخاطر ملاقاتهایی با "سرگئی کیسلیاک" سفیر روسیه در واشنگتن در مرکز اتهام قرار گرفته و برکناری وی از سوی نیروهای مخالف دونالد ترامپ درخواست شد.
ارتباط با سفیر روسیه پیش از این هم باعث پایان حرفه سیاسی "مایکل فلین" مشاور امنیت ملی رئیس جمهوری جدید آمریکا شده بود. برخی رسانه های گروهی آمریکایی حتی "سرگئی کیسلیاک را «مامور سرویسهای امنیتی روسیه» نامیدهاند. البته به گفته خانم سوپنینا، جنجالهای سیاسی جدید پیرامون تیم نزدیک ترامپ، به اقدامات سفیر روسیه مرتبط نیست. او دیپلماتی بسیار با تجربه و حرفه ای است. این جنجال در حقیقت به رقابت در عرصه سیاست داخلی آمریکا مربوط می شود.