این پیامکها که اغلب از سوی شرکتهای خصوصی و افراد عادی ارسال میشود، در واقع دامی برای جذب سرمایههای نقدی و سرگردان مردم است؛ اغلب این پیامها، وعدههایی برای پرداخت سودهای ماهانه 7 تا 10 درصد را میدهد.
در جایی که سیستم بانکی ما سالانه سودهای 15 درصدی و برخی مؤسسات مالی و صندوقها سودهای سالانه حداکثر 24 درصدی بابت سپردههای نقدی مردم پرداخت میکنند، وعده ارائه سودهای کلان 120 درصدی جای تأمل دارد و ضروری است مردم پیش از سپردهگذاری نقدینگی خود نزد این شرکتها، که اغلب هم ضمانتهای محکم و دقیقی ارائه نمیدهند، بررسیهای جامعی داشته باشند و با این وعدههای فریبنده، کلاه سرشان نرود.
روز گذشته پیامک تبلیغاتی به برخی از مشترکان تلفن همراه ارسال شد که وعده میداد «10 درصد سود ویژه ماهانه در راستای توسعه گردشگری در 3 ماهه اسفند، فروردین و اردیبهشت به سرمایهگذاران پرداخت میشود».
خبرنگار ما برای اطلاع از چند و چون فعالیت این شرکت با شماره تلفن داده شده تماس گرفت که منشی شرکت در پاسخ گفت: 10 درصد سود در هر ماه به آورده نقدی پرداخت میشود اما قرارداد سرمایهگذاری ما با سرمایهگذاران برای مدت زمان 3 ماهه است.
بنا به گفته متولی پاسخگویی این شرکت، کاری که شرکت انجام میدهد چارتر کردن پروازها در ایام پیک و در مسیرهای پرتردد نظیر مسیر کیش برای ایام نوروز است. بدین ترتیب که آمادهسازی هتل (که به مدعی هستد خودشان مالک آن هستند) در مقصدی پرتقاضا نظیر کیش انجام میشود و با چارتر کردن پروازها، فروش بلیت هواپیما و رزرو هتل در قالب تور، مسافران را جذب میکنند.
مسئول پاسخگویی شرکت مذکور ادامه میدهد: جدیداً هتلی هم در تهران هم خریداری کردهایم، ما از 11 سال پیش سه آژانس مسافرتی داریم، آژانسهای ما نزدیک ایام عید مسیرهای داخلی پرتردد با مقصد کیش را چارتر میکنند، نظیر مسیرهای مشهد - کیش، شیراز - کیش، تهران - کیش و غیره، سپس این مسیرها را با رزرو هتل، در قالب تور و چارتر به مسافران میفروشند.
وی ادامه داد: حال شرکت ما در مدت زمان 3 ماهه که تقاضای سفر بیشتر است (اسفند تا اردیبهشت سال بعد) سرمایه نقدی مردم با رقم حداقل 800 میلیون تومان و حداکثر یک میلیارد و 100 میلیون تومان جذب میکند و هر ماه سود 10 درصد به این سرمایه میدهیم و پایان ماه سوم به سرمایهگذاری یک میلیارد و 100 میلیون تومان، 3 سود 110 میلیون تومانی یعنی 330 میلیون تومان پرداخت میکنیم.
بنا به گفته مسئول پاسخگویی این شرکت، در پایان 3 ماه، سرمایهگذار اگر مایل بود میتواند پول خود را برداشت کند و اگر هم مایل به ادامه همکاری با ما بود، روشی جدید داریم بدین ترتیب که شرکت ما در حال خرید ششمین رستوران خود است، بدین ترتیب که سرمایهگذارانی امکان سرمایهگذاری در آن را دارند میتوانند پول خود را آنجا سرمایهگذاری کنند.
مسئول پاسخگویی شرکت مذکور گفت: ما سرمایههای کمتر از 800 میلیون تومان را با محدودیت جذب میکنیم و اصلاً کمتر از 50 میلیون تومان، دریافت نمیکنیم اما بابت سرمایهگذاریهای 50 تا 800 میلیون تومانی، ماهانه سودی حدود 5.5 درصد پرداخت میکنیم.
وی در پاسخ به روش تضمین سرمایهگذاری مردم مدعی شد: قرارداد سرمایهگذار با شرکت منعقد میشود و هیأت مدیره بابت اصل و سود سرمایه، چک ضمانت از حساب هیأت مدیره به سرمایهگذار ارائه میدهد ضمناً شرکت هم به سرمایهگذار سفته میدهد که با مهر و امضاء مدیرعامل شرکت است.
بنابراین گزارش ادعای پرداخت چنین سودهای کلان در شرایط فعلی اقتصادی کشور، حتی اگر کلاهبرداری هم نباشد، قطعاً موفقیتآمیز نخواهد بود. وجود چنین شرکتهایی به عنوان بازارهای غیرمتشکل پولی، وابسته به ورودیهای جدید نقدی افراد است و قطعاً به محض قطع این ورودیهای نقدی و یا حتی انتشار شایعهای مبنی بر کلاهبرداری و حذف ورودیهای نقدی جدید، امکان پرداخت این سودها غیرممکن میشود و در کنار از دست رفتن سرمایه، بازار اقتصادی منطقه هم به هم میخورد.
در مورد مذکور، قطعاً سود حاصل از چارتر کردن پرواز در ایام پیک سفرهای نوروزی (که خود فعالیتی غیرقانونی است) و رزرو هتل در کیش، به قدری زیاد نیست که بتوان سودهای کلان ماهانه 10 درصد (سالانه 120) پرداخت کرد آن هم در شرایطی که برخی مؤسسات مالی در بهترین حالت حداکثر سودهای 24 درصدی به اوردههای نقدی مردم اختصاص میدهند.
از سوی دیگر لازم است سازمان هواپیمایی کشوری به عنوان حاکمیت صنعت حمل و نقل هوایی و صادر کننده مجوز آژانسهای بند الف، بر عملکرد آژانسها خصوصاً در ایامی پرتردد و پرتقاضا نظیر نوروز، نظارت دقیق داشته باشند تا در شرایط افزایش تقاضا، بازار سیاه بلیت هواپیما و چارتر شدن پروازها، موجب بروز رقابت مضره در بازار بلیت نشود.