* صالحی امیری: از دستور رئیس جمهور برای خط قرمزهای نشر تا برداشتن سد و دیوار با اهالی هنر
بر اساس این گزارش سید رضا صالحی امیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این مطلب که ما آقای روحانی را اهل قلم، صاحب قلم و اندیشه میدانیم اظهار داشت: خدا را شاکریم در این دولت احساس منزلت و کرامت و عزت ایجاد شد تا اصحاب فکر و اندیشه و قلم و نشر با دولت آقای روحانی احساس یگانگی، برادری و وحدت داشته باشند.
وی افزود: این سرمایه بزرگی برای دولت است و ما به عنوان وزارت ارشاد میبالیم چرا که مهمترین نقطه برای آغاز اعتمادسازی است.
وزیر ارشاد این امر را سرمایهای بزرگ برای وزارت ارشاد و دولت دانست و تصریح کرد: از گذشتههای دور و قبل از ریاست جمهوری من شهادت میدهم که جناب روحانی همواره یک نقطه کلی را متذکر میشدند و آن اینکه به اصحاب قلم و اندیشه اعتماد کنید و سختگیری بیمورد را رها کنید و امروز که من در این جایگاه هستم میگویم جناب آقای روحانی دوران سختگیری به پایان رسید و دوران هماندیشی آغاز شده است.
این مقام مسئول در وزارت ارشاد ضمن اشاره به آمار نشر و مجوزها در سال جاری آن را حدود 65 هزار اثر عنوان کرد و گفت: از این میان حدود 14 هزار اثر ترجمهای است و 45 هزار عنوان چاپ اولی هستند و از این میان به حدی آثار ناچیزی در مسیر ممیزی قرار گرفته که قابل ذکر نیست اما کمتر از سه هزارم لازم به ممیزی بود اما ما تصمیم گرفتیم اعلام خط قرمز نکنیم و از طریق مذاکره و گفتوگو و اصلاح متونی که خطوط قرمز را رعایت نکردهاند بپردازیم تا همگان بدون سختگیری قلم بزنند و نشر دهند. این سیاست ابلاغی رئیس جمهور است و از این پس اجرایی خواهد شد تا آن سه هزارم نیز در مسیر عادی قرار بگیرد.
وزیر ارشاد موضوع دیگر را ایجاد فضای باثبات در محیط فرهنگی برشمرد و متذکر شد: در محیط پرمناقشه امکان کار فرهنگی وجود ندارد از سوی دیگر اصحاب فرهنگ نیز با اغتشاش مناسبتی ندارند ولی امروز با افتخار میتوانیم عرض کنیم دستگاه فرهنگی با 22 ماموریت مستقیم و دهها ماموریت غیرمستقیم در با ثباتترین دوران به سر میبرد و آن ایجاد فضای گفتوگو و مذاکره اهالی هنر با دستگاه فرهنگی است.
وی به گروههای مروج کتابخوانی، روستاهای دوستدار کتاب، باشگاههای کتابخوانی و ... اشاره کرد و گفت: در دولت تدبیر و امید طی سه سال گذشته 85 نمایشگاه کتاب برگزار شده است که یکی از آنها نمایشگاه کتاب تهران است، اما نکته حائز اهمیت حضور مهمانان خارجی در این پروژهها است. بدین معنا که به دنبال گفتوگو تعامل در عرصه بینالمللی هستیم و در سالهای اخیر حضور خارجیها در این جشن ملی باشکوهتر شده است.
عالیرتبهترین مقام مسئول در وزارت ارشاد در پایان سخنان خود با بیان اینکه ما یک تغییر نگاه داشتیم که در داخل کشور شاهد آن بودیم افزود: بر این مبنا و با این تغییر نگاه از ایجاد یک سد و دیوار بین دولت و اصحاب قلم به خودی شدن اصحاب فرهنگ و هنر با دولت رسیدیم.
* مهدوی راد: یکی از مهمترین مشکلات چندساله اخیر سرقت الکترونیک کتاب است
حجت الاسلام والمسلمین محمدعلی مهدوی راد، دبیر علمی این جایزه در سخنانی گفت: داوریهای این دوره نیز به همان شیوه گذشته برگزار و کلیه آثار منتشره در سال 94 مورد ارزیابی قرار گرفت. 45 هزار عنوان کتاب که در سال 94 منتشر شده بود، مورد ارزیابی اولیه قرار گرفت که در مجموع 882 عنوان به مرحله دوم داوریها راه یافت. از این میان 182 عنوان به مرحله نهایی رسید که چهار داور آثار برگزیده را انتخاب کردند.
وی ادامه داد: در بخش جایزه جهانی نیز دو هزار و 500 عنوان کتاب در دو رشته مطالعات اسلام شناسی و ایران شناسی بررسی شد که از این میان نیز 182 عنوان به مرحله نهایی راه یافت.
مهدویراد با اشاره به وضعیت نشر کشور تصریح کرد: ما به لحاظ کیفیت در نشر کاستی نداشتیم؛ حتی میتوان گفت کم و بیش شاهد رشد هم هستیم، اما این کیفیت یا ایستاست یا اندکی کاستی دارد. منظور از کیفیت کتاب مفید است تا کتاب برگزیده؛ به عبارت دیگر کمیت خوبی را شاهد هستیم اما ما در نشر مشکلاتی داریم. ناشران ما ناشرانی هستند که آثار فاخر و ماندگاری را به وجود میآورند اما مشکلاتی دارند که این مشکلات شرایط کار را دشوارتر کرده است.
وی با اشاره به این مشکلات گفت: یکی از مهمترین مشکلات چندساله اخیر سرقت الکترونیک کتاب است. دانشمند میکوشد و شبانه روز تلاش میکند تا اثری را رقم زند. ناشر نیز کتاب را منتشر و وارد بازار نشر میکند، اما بعد از چندی، یک نسخه الکترونیکی کتاب روی اینترنت منتشر میشود و متأسفانه خرید کتاب از کتاب فروشیها متوقف میشود.
وی خطاب به رئیس جمهور گفت: رفع این مشکل نیازمند قانونی کارآمد است. دوستان ما در وزارت ارشاد و دولت باید تلاش کنند تا این مشکل از میان برداشته شود. ناشران ما دغدغههای زیادی دارند اما با وجود این و با همه تنگناهای موجود مسیر فرهنگ گستری را پیش میبرند.
فرهنگ و کتاب دو حوزه با اهمیت است و باید بیش از هر چیزی دغدغهاش را داشته باشیم امیدوارم که فرهنگ ما آنچنان که باید و شاید شناخته شود و آنچنان که در شأن آن است دیده شود.