به گزارش مشرق، دنیای اقتصاد نوشت: آخرین آمارهای بانک مرکزی در آبانماه سال جاری نشان میدهد رشد نقدینگی در آبانماه به 28 درصد رسیده است. در این خصوص رشد پایه پولی نیز معادل 18 درصد و رشد ضریب فزاینده 8/5 درصد گزارش شده است.
این روزنامه اضافه کرد: در حال حاضر ضریب فزاینده نقدینگی به رقمی حدود 7 در آبان سال جاری رسیده و نسبت به مدت مشابه سال قبل 3/6 درصد رشد کرده است، از سوی دیگر، رشد حجم پایه پولی نسبت به مدت مشابه سال قبل 14/2 درصد بوده است...
باید توجه داشت که پس از کاهش نرخ سود سپردهها در ابتدای سال جاری، یک روند در افزایش رشد سپردههای دیداری و کاهش رشد سپردههای مدتدار مشاهده میشود. این موضوع به این معنی است که منابع ماندگار بانکها کاهش یافته و از قدرت اعتباردهی بانکهای تجاری کاسته شده است. نکته مهم این است که اگرچه ظرفیت ضریب فزاینده برای ایجاد منابع مالی در اقتصاد کاهش یافته است، اما نیاز به منابع مالی، باعث شده که فشار به پایه پولی بازگردد و در نتیجه رشد پول پرقدرت نسبت به سالهای قبل، افزایش داشته باشد؛ روندی که بدون شک، تهدیدی برای تورم تکرقمی محسوب میشود. کارشناسان معتقدند برخی از اصطکاکها مانند نرخ سود بانکی بالا، در سالهای اخیر باعث شده ارتباط بین پایه پولی و نرخ تورم در کوتاه مدت قطع شود. اما بدون تردید، در بلندمدت رشد پایه پولی، با نرخ تورم رابطه مستقیم خواهد داشت.