به گزارش مشرق، محمدجواد لاریجانی دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه، درباره مواضع دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا و اقدامات اخیر او بویژه صدور فرمان اجرایی برای منع ورود اتباع ایران و چند کشور دیگر به آمریکا، گفت: درباره فهم مواضع رئیسجمهور جدید 2 نکته را باید همواره مدنظر قرار دهیم؛ نکته اول خود پدیده «ترامپیسم» است که فقط منحصر به آمریکا نیست، بلکه تنها نمود آن در آمریکا شدت بیشتری داشته است.
وی ترامپیسم را دارای 3 ویژگی جالب توصیف کرد و گفت که ولگاریزم یعنی هرزگی بیپرده نخستین این ویژگیهاست و دیگری نژاد پرستی مبتنی بر خودبزرگبینی است.
رئیس پژوهشگاه دانشهای بنیادی نوع خودبزرگبینی و نژادپرستی رئیس جمهور جدید آمریکا را منطبق بر تعبیر قرآنی «مختال کفور» دانست و گفت: نژاد پرستی میتواند بر چند اساس انجام شود؛ بعضی نژادپرستیها «بیولوژیک» است، به این نحو که برخی از نظر بیولوژیک معتقد به برتری یک نژاد بر دیگری هستند. همچنین برخی دیگر معتقد به برتری قومیتهای خاص بر مبنای سابقه تاریخی آنها هستند و بدین ترتیب نژادپرستی میکنند. اما درباره ترامپ مسئله این است که سفیدپوستان آمریکا که ترامپ جزو آنهاست سابقه مشعشعی هم ندارند که خودبزرگبینی برازنده آنها باشد.
لاریجانی، پس از ولگاریزم و نژادپرستی، «پولپرستی تمام عیار» یا «کاپیتالیزم» که به آن «سرمایهداری آخر خطی» میگویند را سومین ویژگی ترامپیسم عنوان کرد و گفت: این سه ویژگی همه محصول طبیعی لیبرال دموکراسی غرب است؛ حالا این دمل در آمریکا سر باز زده و عیانتر شده است، اما قبلاً هم مختصری و ظهوری از آن در جاهای دیگر بود و به طور کلی در لیبرالیزم غربی فراری از این پدیده نخواهد بود.
وی در ادامه این گفتوگو که به بررسی نحوه تعامل شخص ترامپ با دنیا اختصاص داشت، گفت: او در کتابی که 40 سال پیش با عنوان «فن مذاکره» نوشته، آورده است که در مذاکره باید ابتدا به طاق زد(Fly high)! و سپس آرام آرام پایین آمد.
معاون بینالملل قوه قضائیه با بیان اینکه ترامپ تعامل با دنیا را با تجارت اشتباه گرفته و فکر میکند همان فنونش در معامله را میتواند در شغل فعلیاش هم به کار ببندد، ادامه داد: مواضع ترامپ در دوران ریاستجمهوریاش متزلزل خواهد بود و او نمیتواند به همین شیوه امروز با دنیا تعامل کند. چرا که او اساساً تئوریاش آن است که ابتدا به طاق بزند و سپس آرام آرام پایین بیاید.
لاریجانی درباره فرمان اجرایی ترامپ و ممنوعیت ورود اتباع ایرانی و برخی کشورهای دیگر به آمریکا، با بیان اینکه باید در مقابل این اقدام او پاسخ «رسمی» ولی «دقیق» داشته باشیم، تاکید کرد که پاسخ ما به اقدامات ترامپ باید «صریح» و «قاطع»، اما «غیرمتقارن» باشد.
او درباره نحوه پاسخ ایران به اقدام اخیر ترامپ درباره ویزا هم پیشنهاداتی ارائه کرد. دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه با رد این ایده که باید در مقابل اقدام ترامپ، ایران نیز از ورود آمریکاییها به کشور جلوگیری کند، گفت: این یک پاسخ متقارن است ولی خیلی جالب نیست. از جمله کارهایی که ما میتوانیم انجام بدهیم آن است که اولاً بودجه ویژهای برای مراکز علمی و تحقیقاتی اختصاص دهیم آنهم صرفاً برای تمهید و استقبال و پذیرش از علما و دانشمندانی که از ایران در آمریکا مشغول به کار بودند و بر اثر این ویزا امکان رفتن به آمریکا را دیگر ندارند.
لاریجانی افزود: همچنین باید بودجه بسیار خوبی برای تجهیز آزمایشگاههای مورد نیاز این افراد اختصاص دهیم و مراودات علمی به کشورمان را نیز تسهیل کنیم.
وی با بیان اینکه دانشمندان آمریکایی با تصمیم ترامپ به شدت مخالف هستند، گفت: آنها اتفاقاً بسیار علاقمندند که به ایران آمده و با علمای ما صحبت کنند، لذا ما هم باید از آنها استقبال کنیم.
محمدجواد لاریجانی تاکید کرد: ما همچنین با در نظر گرفتن یک اعتبار ویژه، باید دانشمندان و دانشجویان سایر کشورهای اسلامی که مشمول تحریم شدهاند را تحت پوشش قرار داده و از حضورشان در ایران استقبال و کار علمی آنها را تمهید کنیم. اگر آنها Apply و تقاضا کردند ما هم باید استقبال کنیم، چرا که ما فقط به خودمان فکر نمیکنیم.
رئیس پژوهشگاه دانشهای بنیادی تحریم کالاهای آمریکایی را از جمله پاسخهای نامتقارن مناسب به اقدام اخیر ترامپ عنوان کرد و گفت: ما باید کالاهای آمریکایی، چه آن کالاهای اروپایی و غیر اروپایی که در آمریکا تولید میشود و چه کالاهای آمریکایی که در بیرون از آمریکا تولید میشود را در واکنش به اقدام ترامپ تحریم کنیم.
محمدجواد لاریجانی در بخش دیگری از این گفتوگو به مواضع ترامپ درباره منطقه واکنش نشان داد و گفت: ترامپ گفته است که میخواهد در ریشهکن کردن تروریسم در منطقه ما فعال باشد؛ این یک دروغ کامل است چرا که اگر میخواست داعش را ریشهکن کند باید حمایت خود از دولتمردان کشورهایی مانند عربستان و امارات و قطر که پول و سلاح تروریستها را تامین میکنند را متوقف کند، حال آنکه تمام این تامینهایی که برای تروریستها انجام میشود همگی با نظر و هدایت خود آمریکاست.
وی با تاکید بر اینکه در سیاستخارجی آمریکا استفاده از تروریزم نهادینه شده و آنها در برهههای مختلف فقط ورژن تروریستها را عوض میکنند، افزود: طالبان و القاعده و داعش و النصره و ... برای آمریکا تاریخ مصرف دارند و یکی پس از دیگری پس از آنکه تاریخ مصرفشان تمام شد توسط آمریکا جابجا میشوند.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه با اشاره به همکاریهای منافقین و دولت آمریکا و با بیان اینکه همین دفاعی که آمریکا از منافقین میکند استفاده از اهرم تروریسم در سیاستخارجی این کشور است، خاطرنشان کرد: ما باید در مقابل این مواضع و اقدامات ترامپ رسماً اعلام کنیم که در مبارزه با تروریسم، به کشورهای قربانی تروریسم آمریکایی اگر مایل باشند با تمام امکانات کمک میکنیم و در مقابله با این تروریستها مشارکتمان را گستردهتر میکنیم.
لاریجانی درباره موضع ترامپ مبنی بر راهاندازی منطقه امن در سوریه و یمن نیز گفت: منطقه امنی که اعلام کرده، یک «شوخی تلخ» است چرا که از نظر ما باید کل سوریه امن باشد.
وی با تاکید بر اینکه منظور واقعی ترامپ از منطقه امن در سوریه، ایجاد منطقه امن برای تروریستهاست تا از ریشهکن شدن آنها جلوگیری شود، خاطرنشان کرد: مسئول ناامنی در سوریه تروریستهایی هستند که آمریکا حمایت میکند، لذا اگر آمریکا واقعا دنبال امنیت در سوریه است باید حمایت خود از تروریسم را کنار بگذارد و بگذارد کل سوریه به منطقه امن تبدیل شود.
معاون اسبق وزارت خارجه کشورمان با بیان اینکه سیاست آمریکا برای ایجاد منطقه امن در سوریه که در واقع ایجاد زمینه لازم برای تولید ورژنهای جدید از تروریزم است، سیاست بسیار خطرناکی است، خاطرنشان کرد: ما باید به دولت سوریه برای مقابله با این ترفند جدید آمریکاییها کمک کنیم.
لاریجانی همچنین با اشاره به جنایتهای عربستان در یمن که با پشتیبانی آمریکا صورت میگیرد، گفت: این جنایتها واقعا غیرقابل تحمل است و جامعه بینالمللی و برخی کشورهای اسلامی باید از سکوت شرم آور در این موضوع خارج شوند.
وی با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی باید بر اساس وظیفه قانونی و اسلامی و انسانی به صورت همهجانبه از صنعا دفاع کند، اظهار داشت: ما باید این موضع را در دنیا تبلیغ و از هر فرصت دیپلماتیک برای آن کمک بگیریم.
این تحلیلگر ارشد مسائل راهبردی با اشاره به اقدام اخیر آمریکا در یمن و با این بیان که "اینکه آمریکا هر وقت دلش خواست به قبیلهها در یمن حمله کند و هرکه را خواست بکشد و بگوید القاعده بوده همه ظاهرسازی است" تصریح کرد: آمریکا باید نوکران خود را از تهاحم به یمن بازدارند. عربستان در تهاجم به یمن شکست کامل خورده و از همین روی دست به دامن آمریکا شده است.
لاریجانی در پایان با بیان اینکه "ترامپ در مذاکره با سلطان عربستان گفته گذشته از اینکه هزینه منطقه امن سوریه را عربستان تقبل کرده، هزینه برخورد با تروریسم در یمن را هم به عهده گرفته است" گفت که حقیقتاً این جمله بسیار مضحک است چرا که عربستان خود عامل اصلی میدانی تروریسم در صحنه یمن و یکی از پشتیبانان اصلی تروریسم در سوریه است.