به گزارش مشرق، دکتر ابوذر گوهریمقدم عضو هیئتعلمی دانشکده معارف و علوم سیاسی دانشگاه امام صادق علیهالسلام در کانال تلگرامیاش درباره مذاکره مجدد درباره برجام مینویسد:
یکی از مواضعی که ترامپ در قبال برجام مطرح نموده، مسئله مذاکره مجدد آن است. طبعاً برجام بهعنوان سندی بینالمللی جهت مذاکره مجدد، نیازمند توافق همه بازیگران اصلی و بهطور خاص جمهوری اسلامی ایران است؛ امری که تحقق آن با توجه به تجربه اجرا و درسهای گرفتهشده احتمالی از آن غیرمحتمل است.
باوجوداین، سناریوهای تحقق مذاکره مجدد که به شکل احتمالی توسط دولت ترامپ تعقیب خواهد شد؛ باید به شکل جدی بررسی شود؛ امری که با توجه به ادعای حضور تیم قدرتمند مذاکره و چانهزنی در دولت ترامپ، ضرورت آن جدیتر است.
به نظر میرسد با توجه بهدشواری تجمیع همه طرفهای حاضر جهت مذاکره مجدد برجام و نیز عدم استقبال ایران از این مسئله، شکل دیگری از مذاکره مجدد مدنظر ترامپ باشد بهنحویکه حداقل شرکای غربی و نیز روسیه و چین را متقاعد به اصلاحات و تغییراتی در سند برجام نماید و درعینحال این تغییرات با توافق طرف ایرانی همراه باشد. لذا مذاکره مجدد لزوماً در قالب مذاکرهای فراگیر و گسترده در مورد مفاد اصلاحی موردنظر آمریکا، صورت نخواهد پذیرفت بلکه این کشور در فرایندی احتمالاً تدریجی و به شکل موردی، اصلاحات موردنظر خود را تحمیل نموده و در عمل در قالب این اصلاحات به فهمی جدید و البته بهاصطلاح مشترک (common understanding) از متن برجام برسد؛ فهمی که منافع حداقلی برجام برای ایران را نیز در حوزههای حقوقی، فنی و سیاسی به صفر نزدیک سازد.
این فرایند ازآنجاکه رسماً عنوان مذاکره مجدد ندارد حساسیت افکار عمومی را در بر نخواهد داشت درحالیکه در عمل همان اهداف مذاکره مجدد در مورد مفاد برجام در قالب جلسات کارشناسی و سطوح دیپلماتیک غیر حساس رخداده است. هوشیاری و اقدام متقابل مناسب و متناسب در قبال نقض برجام از جانب ایران میتواند خنثیکننده اقدامات تهاجمی و بهاصطلاح اصلاحی آتی در حوزه برجام باشد و این سند را حداقل به لحاظ متنی بدتر ازآنچه هست، تبدیل ننماید.