به گزارش مشرق، «زلمای خلیلزاد» نماینده سابق آمریکا در سازمان ملل به «دونالد ترامپ» رئیسجمهور جدید این کشور توصیه کرد از تعجیل در بهبود روابط با روسیه خودداری کرده و حسابشده گام بردارد.
وی در یادداشتی که در نشریه «نشنال اینترست» منتشر شده، نوشته است: «تعامل و همکاری با روسیه میتواند شامل ریسکهایی باشد، از جمله اینکه ممکن است نهایتا با شکست مواجه شده و روحیه تهاجمی روسیه را تقویت کند. اما اگر ترامپ از موضع قدرت وارد شود، میتواند ریسک را مدیریت کرده و شانس موفقیت را افزایش دهد.»
سفیر اسبق آمریکا در عراق و افغانستان، نوشته است که ترامپ باید در سه حوزهای که دو کشور بیشترین منافع مشترک را دارند، یعنی تروریسم، اروپا و کنترل تسلیحاتی با یکدیگر همکاری کنند.
او به ترامپ توصیه کرده است که برای قرار گرفتن در موضع قدرت، اولا از نگرانی اروپاییها در مورد روسیه استفاده کرده و آنها را به دادن تعهدات بلندمدت برای تقویت توان نظامی واداشته و ثانیا به تقویت توان نظامی و سایبری آمریکا بپردازد.
خلیلزاد نوشته است که ترامپ باید بتواند در مذاکره با روسها، آنها را به سمت دادن امتیازهای قابل توجه سوق دهد. در آن صورت است که دو کشور میتوانند با هم همکاری کنند.
این دیپلمات بازنشسته آمریکایی سپس به نحوه همکاری در سه حوزه فوقالذکر پرداخته و نوشته است که دو کشور باید به صورت مشترک با داعش در سوریه مبارزه کنند. وی پیشنهاد کرده است که تا زمانی که راهکار سیاسی بلندمدت در سوریه به دست آید، دولت مناطق کنونی را حفظ کرده و معارضین هم در مناطق تحت کنترل خود باقی بمانند.
او در مورد مسئله اروپا و اوکراین هم پیشنهاد داده است که آمریکا بدون به رسمیت شناختن الحاق شبه جزیره کریمه به روسیه، روابط خود با مسکو را عادی کند. در مقابل اوکراین هم میتواند یا در بلندمدت عضو ناتو شود، یا اعلام بیطرفی کرده و با ناتو همکاری داشته باشد.
و نهایتا در مسئله کنترل تسلیحاتی، خلیلزاد با اشاره به آمادگی ترامپ برای کاهش متقابل تعداد کلاهکهای اتمی، نوشته است که احتمالا مسکو همچنان نسبت به سپر دفاع موشکی آمریکا،که به ادعای واشنگتن با هدف مقابله با ایران ایجاد شده، نگرانی داشته باشد. به گفته وی، واشنگتن باید راهی بیابد که ضمن دفاع از آمریکا در برابر موشکهای ایران، نگرانی روسیه را هم رفع کند.
خلیلزاد با بیان اینکه بهبود روابط آمریکا و روسیه به نفع هر دو طرف است، نوشته است: «روسیه برای بهبود وضعیت اقتصادیاش به روابط بهتر با غرب نیاز دارد. در مقابل، روابط رقابتآمیز با روسیه، ایالات متحده را از شرکای بالقوه ارزشمند در خاورمیانه و در مبارزه با تروریسم محروم کرده و ضمنا منابع لازم برای مقابله با چین در حال ظهور، که روسیه هم در ذینفع است، را به هدر میدهد.»
وی در پایان میگوید از آنجا که ترامپ بر خلاف روسای جمهور قبل به دنبال ایجاد تغییرات داخلی در روسیه یا گسترش فوری قلمرو ناتو نیست، این امکان را دارد که با روسیه به توافق برسد.