به گزارش مشرق به نقل از مهر، اینتلیجنس سرویس سازمان جاسوسی و ضد جاسوسی انگلستان ازقدیمی ترین دستگاه های اطلاعاتی-امنیتی و جاسوسی جهان به شمار می رود. این سازمان در سال 1573 در دوران سلطنت الیزابت اول و به همت یکی از وزیران او- فرانسیس واتینگهام- که مشاور سیاسی ملکه نیز بود در لندن تاسیس شد که در سال 1902 در قالبی جدید وظیفه اش را ادامه داد.
این سازمان به سرعت سازماندهی شد و ساختار تشکیلاتی آن بر اساس شش اداره مستقل شکل گرفت. این ادرات که تا امروز هم با تغییراتی اندک دوام آورده اند عبارتند از1- اداره اطلاعات سیاسی خارجی2- اداره اطلاعات دریایی 3-اداره اطلاعات نظامی 4- اداره اطلاعات تجاری و صناعی 5-اداره اطلاعات خارجی و6- اداره اطلاعات مستعمرات.
این دوایر شش گانه در ساختمان های مجزایی مستقر هستند و ارتباطی با یکدیگر ندارند و صرفا از طریق اداره مرکزی اینتلیجنس سرویس که در منطقه وایت هال لندن واقع است فعالیت آنها کنترل می شود. بیشترین ماموران این سرویس در پوشش دیپلماتیک، اقتصادی و فرهنگی فعالیت می کنند. در سفارتخانه های انگلیس ماموران اطلاعاتی-امنیتی آن کشور بخش ویژه ای را به خود اختصاص می دهند که فعالیت آن مستقل از بخش سیاسی و دیپلماتیک سفارت است.
تشکیلات اطلاعاتی – جاسوسی بریتانیا پس از جنگ جهانی دوم تحت کنترل ارتش درآمد. امنیت داخلی بریتانیا پس از جنگ، بر عهده اداره پنجم سازمان اطلاعات نظامی قرار گرفت که اختصاراً MI5 نامیده میشود. MI5 تشکیلاتی بسیار مخفی است و فعالیت آن پوشیده و پنهان است؛ گفته میشود که مردم انگلیس آن را نمیشناسند. MI5 تحت پوشش شهربانی مرکزی "اسکاتلندیارد" فعالیت میکند و پوشش اجرایی و رابط آن تحت عنوان "اداره ویژه" در اسکاتلندیارد مستقر است.
اما سازمان جاسوسی انگلستان در کشورهای خارجی که بالاخص پس از جنگ جهانی دوم توانمندی بیش از پیش یافت MI6 است که تحت کنترل اداره ششم اطلاعات نظامی است و معروفترین اجزای سازمان اطلاعاتی – جاسوسی بریتانیا به شمار میرود و فعالیت تمام دستگاههای اطلاعاتی آن کشور تحتالشعاع فعالیت و حیطه عمل آن قرار دارد. مأموران MI6 در کشورهای خارجی و هدف، عمدتاً تحت پوشش دیپلماتیک و سیاسی فعالیت میکنند و عضوی از وزارت خارجه بریتانیا معرفی میشوند و نفرات و اجزای آن تقریباً هویتشان هیچگاه آشکار نمیشود.
این سازمان امنیتی مخوف و پیچیده در انگلیس که پایه گذار آن خاندان سلطنتی بوده در طول تاریخ خود درارتکاب بسیاری از فجایع و جنایتها در راستای منافع انگلیس و متحد خود آمریکا از جمله در کشور ما نقش داشته است و دخالت های زیادی را در دیگر کشورها انجام می داده است. که در زیر به برخی از آنها اشاره می کنیم.
سازمان اطلاعات و جاسوسی انگلیس در سالهای انقلاب اسلامی ایران دخالت های زیادی را در کشور ما داشته و عامل به وجود آمدن بسیاری حوادث تلخ در کشور بوده است.
در مقطع تاریخی ملی شدن صنعت نفت ایران، بیش از چند دهه از حضور و نفوذ دولت بریتانیا در ایران می گذشت. در این مدت افزون بر ماموران شناخته شده آن دولت، صدها نفر ماموران مخفی دولت بریتانیا نیز در ایران فعال بودند و بیشترین نقش را در پیشبرد اهداف سیاسی و اقتصادی انگلیس در ایران ایفا می کردند.
"راجر کوپر" یکی از جاسوسان حرفه ای سازمان اطلاعات انگلیس است که فعالیتهای زیاد جاسوسی قبل و بعد از انقلاب در کشور ما داشته که خود او نیز به این فعالیت ها اعتراف کرده بود.
ماجرای اشغال و سپس انفجار سفارت جمهوری اسلامی ایران در اردیبهشت سال 1359 نیز از جمله رویدادهای مهمی بود که رد پای MI6 در آن به چشم می خورد. از طرف دیگر محمد رضا پهلوی نیز با حمایت های سازمان اطلاعات و جاسوسی انگلیس قدرت را در ایران در دست گرفت.
ارتشبد حسین فردوست درباره فعالیت سازمان جاسوسی انگلیس در ایران در زمان حکومت محمدرضا شاه می گوید "دفتر ویژه اطلاعات" که فعالیت دستگاههای اطلاعاتی کشور در دوران محمدرضا پهلوی را زیرنظر داشت و آنها را هماهنگ میکرد، با راهنمایی سازمان جاسوسی انگلیس شکل گرفت و رئیس آن نیز با شاه و رجال درجه اول کشور مرتبط بود. این سازمان در کشور ما جنایات زیادی را مرتکب شد.
دفتر ویژه اطلاعات که در 1338 با راهنمایی MI6 و زیرنظر حسین فردوست تشکیل شد، هماهنگ کننده نهایی فعالیت دستگاههای اطلاعاتی-امنیتی کشور و از جمله ساواک بود. گزارشات ارائه شده از سوی ساواک فتر ویژه اطلاعات ویرایش و کنترل شده و در دسترس شاه قرار میگرفت.
به دنبال پیروزی انقلاب اسلامی، دول استعمارگر غربی که به لحاظ نفوذ درحاکمیت و شناخت دقیق از ساختار و رفتارهای سیاسی دولتمردان جدید دچار ضربه شدید و فقر اطلاعاتی قابل توجهی شده بودند، درطول سه دهه گذشته تلاشهای وسیعی را درجهت افزایش آگاهی خود انجام دادهاند. که در این زمینه می توان به جاسوسی های انگلیس در پوشش فعالیت های فرهنگی در کشورمان اشاره کنیم.
دخالت ها و سنگ اندازیهای سازمان جاسوسی انگلیس در ایران هنوز هم پایان نیافته و این سازمان انگلیسی هنوز هم به منظور توقف فعالیتهای صلح آمیز هسته ای ایران و جلوگیری از پیشرفت جمهوری اسلامی اقدامات مخفیانه ای را انجام می دهد. حتی بسیاری از کارشناسان از دست داشتن سازمان جاسوسی آمریکا در ترور دانشمندان هسته ای ایران خبر می دهند.
دخالت ها و جنایت های این سازمان دست پرورده خاندان سلطنتی انگلیس تنها به کشور ما محدود نمی شود. از دیگر جنایات و اقدامات این سازمان در راستای دستیابی به منافع شخصی می توان به سند سازی سازمان اطلاعات انگلیس تحت فشار دولت این کشور و ارائه شواهد جعلی مبنی بر وجود سلاحهای کشتار جمعی در عراق برای راه انداختن این جنگ اشاره کرد.این ادعاهای نادرست و اغراق آمیز منجر به نتایجی مصیبت بار شد و بهانه ای برای تصرف عراق و مرگ هزاران انسان شد.
از دیدگاه "امآی 6"، از زمان تشکیل گروه جاسوسی بدنام کمبریج و پشت کردن یکی از رهبران این گروه - "کیم فیلبی" - به روسیه در سال 1963، پرونده تسلیحاتی عراق بزرگترین بحرانی بود که باعث سلب اعتماد عمومی به دولت شد.
چندی پیش نیز لکه ننگ دیگری بر پیشانی سازمان جاسوسی انگلیس و سایر سازمانهای جاسوسی غربی در لیبی زده شد. به گونه ای که در حالی که کشورهای غربی از جمله انگلیس می خواستند خود را دوستدار انقلابیون لیبی نشان دهند اسناد همکاری آنها با دیکتاتور سابق لیبی رسوایی دیگری را برای آنها رقم زد.
سایت بی بی سی فارسی3سپتامبر(12شهریور)، با انتشار خبری از همکاری صمیمانه قذافی و سازمان های جاسوسی، نوشت: اسناد و مدارک یافت شده در یک ساختمان دولتی در طرابلس نشان از همکاریهای نزدیک میان حکومت سرهنگ قذافی و سرویسهای اطلاعاتی غربی دارد.
بی بی سی با اشاره به اینکه این اسناد به تازگی به دست دیدبان حقوق بشر رسیده ، اعلام کرد: این سازمان حقوق بشری می گوید این مدارک، ارتباطات میان سازمان اطلاعات لیبی و سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (CIA)، سازمان اطلاعات و امنیت خارجی بریتانیا (MI6) و دیگر سازمان های اطلاعاتی غربی را نشان می دهد.
سازمان ام.آی.5 نیز در ماههای گذشته پس از رسوایی "روپرت مرداک" متهم شد که از شنود مکالمات شهروندان انگلیسی مطلع بوده و گزینه انفعال را انتخاب کرده که معنایش این است که دولت در این رسوایی دخالت دارد. این سازمان جاسوسی انگلیسی همچنین در سالهای گذشته به مهاجران مسلمان آسیب پذیر برای جاسوسی از میان اقلیت های مسلمان فشار می آورده است.
می توان گفت سازمان اطلاعات و جاسوسی انگلیس که امروزه یکی از گسترده ترین شبکه های جاسوسی جهان به شمار می رود پرونده سیاهی را در طول تاریخ برای خود به وجود آورده و عامل و مسبب بسیاری فجایع و جنایتها علیه بشریت بوده است که ما در این مقاله به گوشه ای از آن اشاره کردیم و از آنجا که خاندان سلطنتی انگلیس به نوعی موسس این تشکیلات بوده می توان گفت این سازمان مخوف لکه ننگی بر پیشانی خاندان سلطنتی انگلیس است.