شاید اولین کاری که پمپئو باید انجام دهد بهبود روابط بین سازمانش و ترامپ است. ترامپ در بسیاری از جلسات اطلاعاتی که پس از پیروزی در انتخابات تشکیل میشدند، شرکت نکرد. وی نتیجهگیریهای سیا درباره مسائل مهم، بالاخص اینکه روسیه در انتخابات ریاستجمهوری دخالت کرده را رد کرد. اخیرا، ترامپ مقامات اطلاعاتی این کشور را متهم ساخته که به مانند نازیها کمپینی برای بدنام کردن وی آغاز کردهاند.
پمپئو دارای پیشزمینههای نظامی و اطلاعاتی نیز است. وی با رتبه برتر از آکادمی نظامی آمریکا در وستپوینت فارغالتحصیل شد. وی سپس در ارتش خدمت کرد، جایی که در اطراف پرده آهنین به گشتزنی مشغول بود. پومپئو پس از ارتش از دانشگاه هاروارد فارغالتحصیل شد.
در ماه ژانویه، وی برای آغاز چهارمین دورهاش در کنگره سوگند یاد کرد. او در کمیته انرژی و تجارت فعالیت دارد. وی همچنین در کمیته منتخب مجلس نمایندگان برای بررسی حوادث سال 2012 در بنغازی، لیبی، حضور داشت و در آنجا انتقادات بسیاری را متوجه هیلاری کلینتون، وزیر خارجه وقت کرد.
پمپئو درباره برجام چه میگوید
مایک پومپئو، رئیس آتی سیا، تنها یک روز پیش از معرفی در صفحه توئیتر خود نوشته بود: «منتظر عقبگرد از این توافق فاجعهبار با بزرگترین دولت حامی تروریسم در جهان هستم.» اما ظاهرا در مقام جدیدش رویکردی متفاوت در پیش خواهد گرفت.
رئیس سازمان سیا در جلسه تأیید صلاحیتش، گفت که سازمان سیا را به سمت گردآوری اطلاعات مرتبط با برجام هدایت خواهد کرد تا تحلیلگران اطلاعاتی از منابع مناسب برای اتخاذ تصمیمات درست برخوردار باشند.
پمپئو تصریح کرد: «بایستی ارزیابی منصفانه و دقیقی از برجام داشته باشیم. با توجه به اینکه این توافق به ایران اجازه فعالیتهایی در زمینه تحقیقات و توسعه هستهای میدهد سیاستگذاران ما به گردآوری اطلاعات و تحلیلهای هوشمندانه نیاز خواهند داشت.»
وی گفت که «مخالفت با برجام را کنار خواهد گذاشت و این سازمان را به سمت فعالیتهای گردآوری اطلاعات از ایران هدایت خواهد کرد. پمپئو افزود: من به عنوان عضو کنگره مخالف برجام بودم، اما در سمت جدید نقشی متفاوت ایفا خواهم کرد.»
گزینه پیشنهادی ترامپ برای تصدی سیا با اشاره به توافق هستهای ایران و گروه 1+5 گفت که «ایرانیها در تقلب حرفهای هستند.» وی گفت که در صورت تصدی ریاست سیا، توان واشنگتن برای راستیآزمایی از پایبندی ایران به برجام را افزایش خواهد داد.
درخواست سفر به تهران و رد ویزا توسط ایران
اما رئیس جدید سیا از سال قبل و زمانی که در بهمن ماه 1394 خواهان اخذ ویزای سفر به ایران شد در رسانههای کشورمان مطرح گشت. در آن زمان، پمپئو به همراه لی زدلین، نماینده جمهوریخواه نیویورک؛ و فرانک لوبیوندو، نماینده جمهوریخواه از ایالت نیوجرسی؛ با حضور در دفتر حافظ منافع کشورمان در واشنگتن خواهان دریافت ویزای سفر به ایران شدند.
این سه نماینده نامهای خطاب به رهبر معظم انقلاب و فرمانده سپاه پاسداران و درباره اهداف سفرشان به ایران را تحویل مقامات دفتر حافظ منافع ایران در واشنگتن که در سفارت پاکستان قرار دارد، دادند.
پمپئو، زدلین و لوبیوندو پنج هدف خود از سفر به ایران را چنین برشمردند:
نخست، دیدار با مقامات ارشد ایرانی به مانند حسن روحانی و محمد جواد ظریف و همچنین محسن فخریزاده مهابادی که رسانههای غربی در سالهای اخیر تبلیغات بسیاری درباره نقش وی در برنامه ادعایی تسلیحات هستهای ایران داشتهاند.
دوم، گفتگو با آمریکاییهایی که هنوز در ایران محبوس هستند به مانند سیامک نمازی. آنها همچنین خواهان دریافت اطلاعات درباره سه آمریکایی هستند که اخیرا در عراق و توسط شبهنظامیانی که به گفته آنها تحت حمایت ایران هستند، دستگیر شدهاند.
سوم، دیدار از تأسیسات پارچین، فردو و اراک تا به ظن خودشان بتوانند میزان پایبندی ایران با مفاد برجام را به صورت مستقل ارزیابی کنند!
چهارم، دریافت گزارش از مقامات ایرانی درباره آزمایشهای موشکی بالستیک، و؛
پنجم، دریافت گزارش برای فهم بهتر شرایطی که منجر به دستگیری تفنگداران دریایی آمریکایی در 12 ژانویه در آبهای ایران شد.
پس از این نامه وزارت امور خارجه ایران از ارائه ویزا به این سه نماینده خودداری کرد و آنها بار دیگر در 24 فروردین سال جاری شمسی خواهان اخذ ویزا شدند. دفتر وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به درخواست مجدد این سه نماینده جمهوریخواه اعلام کرد: «بر خلاف آنچه شما تصور کردهاید، وظیفه اعضای کنگره آمریکا دیکته کردن و تحمیل سیاست به دیگر کشورها نمیباشد. این امر قطعاً در مورد سیاستهای مربوط به صدور روادید ایران نیز صادق است. به خاطر داشته باشید که بهعنوان اعضای کنگره آمریکا، شما یک قدرت جهانی نیستید.»
در بخش پایانی این نامه آمده بود:
بهطور خلاصه، ما تصور میکنیم که درخواست روادیدی که شما دادهاید، بیشتر یک کارزار تبلیغاتی است و نه یک درخواست مناسب برای سفر به یک کشور دارای حاکمیت مستقل و به همین دلیل هم، با چنین درخواستی به این نحو رفتار شده و خواهد شد.