به گزارش مشرق به نقل از واحد مرکزی خبر لوموند نوشت: هر چند اسرائیل با ادامه مخالفت با به رسمیت شناخته شدن کشور مسقل فلسطینی در حال ارتکاب اشتباهی تاریخی است، اما روابطی که تل آویو در دهه های اخیر با همسایگانش برقرار کرده است تضمینی برای ثبات نسبی در منطقه بوده است.
در صورتی که این روابط و ثبات نسبی از بین برود، اسرائیل احتمالا به شریکی غیر قابل پیش بینی تر و خطرناک تر تبدیل خواهد شد.
در سازمان ملل متحد، از حمایت زوال ناپذیر واشنگتن از تل آویو کاسته نخواهد شد.
اما اسرائیل دوستی بسیار پرهزینه برای باراک اوباماست؛ اوبامایی که آماده است منکر تعهداتش در قبال خواسته های مشروع فلسطینی ها شود و به این ترتیب اعتماد باقیمانده افکار عربی - اسلامی را از بین ببرد.
اسرائیل همچنین متحدی مزاحم است و این احتمالا امریکا بوده است که از تنش های موجود بین اسرائیل و قدرتهای منطقه ای نزدیک به واشنگتن یعنی ترکیه و مصر کاسته است.
اسرائیلی ها عادت دارند انزوای روز افزون خود در صحنه بین المللی را با این ادعا که از سال هزار و نهصد و چهل و هفت، اوضاع همواره این گونه بوده است انکار کنند.
این ادعا هم درست و هم نادرست است به طوری که در عرض ده روز، سفرای اسرائیل در آنکارا، قاهره و امان به علت تنزل روابط دوجانبه تل آویو با این پایتخت ها مجبور شدند محل ماموریتشان را ترک کنند.
هر چند به نظر می رسد هشدار علیه اسرائیل در اردن رفع شده است اما اختلافات با مصر هنوز حل و فصل نشده است و این اختلافات با ترکیه در حال تشدید است.
اسرائیل به ترتیب در سالهای هزار و نهصد و هفتاد و نه و هزار و نهصد و نود و چهار با همسایگان خود معاهده صلح امضا کرد اما امضای این معاهدات توهم آور بود زیرا صلح بدست آمده صلحی سرد بود که نه بین ساکنان اسرائیل (سرزمینهای اشغالی) و ملت های عرب بلکه بین دولت ها امضا شد.
تظاهرات مردمی در امان و قاهره نیز حاکی از این است که اسرائیل دیگر از شعارهایبهارهای عربی در امان نیست.
در حالی که شورای عالی نیروهای مسلح مصر از دامن زدن به تنش ها خودداری می کند، چنین احتیاطی در ترکیه مشاهده نمی شود؛ ترکیه ای که نخست وزیرش، رجب طیب اردوغان، با دیپلماسی خاص خود در حال نفوذ در کشورهای هدف است.
ترکیه اعلام کرده است برای اعزام ناوهای جنگی خود برای اسکورت کاروان بشردوستانه ای که احتمالا عازم غزه خواهد شد آمادگی دارد.
ترکیه همچنین اعلام کرده است در صورتی که قبرس بر هدف خود برای بهره برداری از منابع انرژی در منطقه اقتصادی اش با همکاری اسرائیل تاکید کند، آماده است کشتی های مخصوص بهره برداری از گاز به آبهای ساحلی قبرس اعزام کند.
به نظر می رسد تنش بین اسرائیل و ترکیه بر امتناع اسرائیل از عذرخواهی به علت کشته شدن نه شهروند ترک در کشتی ماوی مرمره متمرکز است.
اما واقعیت این است که اختلافات دو جانبه بین این دو اختلافاتی قدیمی تر است.
دولت بنیامین نتانیاهو هرگز نپذیرفت که یکی از متحدان راهبردی واشنگتن به نام آنکارا که علاوه بر این یکی از اعضای مهم ناتو نیز است به سمت سوریه بشار اسد متمایل شود.
به این ترتیب باید در به قدرت رسیدن حزب اسلامگرا و محافظه کار عدالت و توسعه رجب طیب اردوغان در سال دو هزار و دو به دنبال ریشه های افزایش تدریجی فاصله بین ترکیه و اسرائیل بود.
نتانیاهو به توصیه های نظامیان اسرائیلی که با عذرخواهی از ترکیه موافق بودند توجهی نکرد.
نخست وزیر اسرائیل نخواست حمایت آویگدور لیبرمن وزیر امور خارجه فوق العاده ملی گرای خود را از دست بدهد.
اما این دلمشغولی سیاسی داخلی احتمال دارد تاثیرات شومی به دنبال داشته باشد.
زیرا ترکیه هرچند متحد سابق سوری اش را رها کرده باشد، تلاش می کند شراکت جدیدی با مصر در حال جوش و خروش برقرار کند.
اما با توجه به چهار قرن سلطه امپراطوری عثمانی بر این بخش از جهان، به نظر نمی رسد سلطه جدید ترکیه با استقبال چندانی مواجه شود.
نظامیان مصری نگران حفظ همزیستی با اسرائیل هستند.
اما صداهایی در مصر بلند شده است که خواهان بازنگری در معاهده صلح و توقف تحویل گاز مصر به اسرائیل هستند.
این در حالی است که رهبران اسرائیل برای تقویت اتحادیشان با دیگر کشورها منتظر سفر اردوغان به مصر نماندند و همکاری های خود بویژه در زمینه نظامی را با یونان و در زمینه اقتصادی را با قبرس تقویت کردند.
به هر حال، اسرائیلی ها با آگاهی از انزوای خود به دنبال شرکای جدیدی هستند و چشمان خود را به همکاری با مناطق دور دست تر همچون رومانی، بلغارستان، جمهوری چک و لهستان دوخته اند.
تنزل روابط اسرائیل با ترکیه و مصر، امریکا را نیز نگران کرده است.
هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه امریکا گفت: این تنش منطقه ای در زمان نامناسبی رخ داده است.
اما اظهارات جنگ طلبانه گاهی اوقات نوعی پوشش هستند: ترکیه پذیرفته است که برای رهگیری موشک های ایران علیه اروپا و اسرائیل، در خاک خود میزبان رادار ناتو باشد.
همانگونه که کلینتون به آن اشاره کرده است، با توجه به روابط دو جانبه بین ترکیه و اسرائیل، میزبانی این رادار شیوه ای برای بازگذاشتن درها بین آنکارا و تل آویو است.
پایگاه اینترنتی روزنامه لوموند فرانسه در تحلیلی درباره تحولات خاورمیانه تصریح کرد رژیم صهیونیستی در صحنه بین المللی منزوی شده است. لوموند نوشت: گزینه انزوای اسرائیل در خاورمیانه گزینه مطلوبی نیست.