«فواد معصوم» رئیس جمهوری عراق بر ضرورت پایبندی به گفتوگو و اصول عالی برای پشت سر گذاشتن تمام موانع تاکید کرد و گفت مردم آیندهای را که از نظر امنیتی و اقتصادی شایستهاش است، از سیاستمداران انتظار دارد.
معصوم در سخنانی که در کنفرانس «گفتوگوی بغداد» سخن میگفت، بر اهمیت گفتوگوی تاکید کرد و گفت ما عراقیها در عمل گفتوگو و بیان عملی وحدت خود را آغاز کردهایم، که این مسئله در مرحله وجود باندهای تروریستی داعش وجود داشت.
وی افزود : گفتوگو و پذیرش یکدیگر ضامن دوام وحدت ما و عامل حرکت ما و کشورمان به سمت ثبات و صلح است، هرگز جایی برای بازگشت دیکتاتوری وجود ندارد و هیچ حکومتی جز حکومت قانون وجود ندارد.
معصوم خواستار فراهم شدن فرصتهای کافی برای تنوع فکری، مذهبی و قومینژادی در چارچوب ملی شد و گفت ملت انتظار آینده امنیتی و اقتصادی را که شایسته فداکاریهایش باشد، دارد.
رئیس جمهوری عراق بر قریبالوقوع بودن آزادسازی موصل از چنگال جنایتکاران داعشی تاکید کرد و از رفتار انسانی نیروهای امنیتی با غیرنظامیان تمجید کرد.
میزان خسارتهای عراق به سبب حضور تروریستهای داعشی
حیدرالعبادی نخست وزیر عراق هم در این کنفرانس تاکید کرد هیچ نیروی جنگی غیر رسمی در خاک عراق وجود ندارد، وی بر اهمیت تلاش برای اینکه سلاح فقط در انحصار دولت باشد و تلاش برای آشتی در جامعه تاکید کرد. وی اظهار داشت : جنایتکاران و ظالمان برای سیطره بر تمدن عراق تلاش کردند، ولی مردم پس از آنکه جنایتکاران خیابانهای شهرهای ما را پر از خون کردند، علیه آنها دست به قیام زدند.
العبادی از طرحهایی برای بازسازی ساختار دستگاههای امنیتی خبر داد و درباره پیامدهای حضور تروریستهای داعشی در عراق گفت : عراق به سبب اقدام داعش در ویران کردن زیرساختهای کشور، 35 میلیارد دلار خسارت دیده است، هفتهای نمیگذرد که ما میشنویم حملات تروریستی در برخی کشورهای جهان رخ داده است، چرا که تروریسم حامل فکر ایدئولوژیک برای تبدیل جوانان به عناصر ویرانگر به جای عناصر سازنده است.
نخست وزیر عراق افزود مبارزه با تروریسم حامی کشورهای همسایه و حاشیه خلیج فارس و همه کشورهای جهان است، عراقیها از همه طیفها و قشرها و قومیتها و استانها در نینوا کشته میشوند، بنابراین نباید درباره اموری که به وحدت ملت عراق ضربه میزند، اختلاف داشته باشیم، ملتی که پیروز شده است.
وی تاکید کرد فقط نیروهای عراقی هستند که در صحنه میدانی میجنگند، و هر چند نیروهایی از آمریکا، فرانسه،آلمان، ایتالیا و کشورهای دیگر حضور دارند، ولی رزمی و نظامی نیستند.
العبادی از طرحی برای بازسازی مناطق آزاد شده خبر داد و گفت بازسازی عراق به زمان طولانی نیاز دارد، اولین کاری که ما انجام دادیم، برگرداندن آوارگان بود که مسئولیتی بر دوش ما بوده و این رویکرد را ادامه خواهیم داد.
دیگر سخنرانان کنفرانس پساداعش
«همام حمودی» معاون رئیس پارلمان عراق هم در این اجلاس تاکید کرد عراقیها در پیروزی بر گروه جنایتکار داعش از دیگران سبقت گرفتند که این مسئله در چارچوب شرایط دشوار و چالشهای خطرناک صورت گرفت.
حمودی خاطر نشان کرد پیروزیهایی که به دست فرزندان شجاع عراق اعم از نیروهای نظامی، امنیتی، حشد شعبی، پیشمرگه و عشایر محقق شد و تمام کسانی که از این نیروها حمایت کردند، این پیروزیها آسان به دست نیامده است، بلکه در شرایط دشواری محقق شده است.
«سلیم الجبوری» رئیس پارلمان عراق هم گفت : اجلاس گفتوگوی بغداد باید گفتوگوی ملی از پایتخت فکر و فرهنگ، بغداد، باشد.
وی افزود : ما مدتی است که با هم گفتوگو میکنیم، بدون اینکه نقاطی را که پس از توافق درباره آن، مشخص کنیم، این مسئله گفتوگوی ما را آشفته میکند و ما را از تکمیل مسیر باز میدارد.
وی پیشنهاد داد شورای عالی گفتوگوی ملی برای پیگیری نقاطی که درباره آن توافق شده است، تشکیل شود.
الجبوری افزود : بسیار خوب است که از مرحله پس از پیروزی حرف بزنیم که این مسئله نشات گرفته از ایمان به خدا و عدالت بر ضد تروریسم است.
رئیس پارلمان عراق با تمجید از نیروهای مسلح عراق که با گروه تروریستی داعش میجنگند، در عین حال گفت نمیتوان از نقش منطقهای که از ما حمایت مالی و تسلیحاتی کرد، غافل بود.
وی افزود : ما چه اکنون و چه در آینده با حمایت برخی طرفها از گروههای تروریستی تحت هر عنوانی مخالفت خواهیم کرد،هنگامی که داعش به پایان برسد، در قبال هر کس از ما حمایت کرد، در خصوص پایان حضور در خاک عراق، صریح خواهیم بود.
الجبوری گفت : حمایت از تمرکززدایی یکی از ضرورتها و از طریق آن، حرکت به سمت ایجاد فدرالیسم برای استانها به منظور دوری از طایفهگری یا قومیتگرایی است.
وی بر ضرورت بازسازی زیرساختهای تمام مناطقی که در نتیجه حضور تروریستها متضرر شده است، تاکید کرد.
ویژگیهای مرحله پساداعش
«مدحت المحمود» رئیس شورای عالی قضایی عراق تاکید کرد مرحله پس از باندهای وحشی داعش باید آغازی برای پایهگذاری پایههای شهروندی بدون ملاحظات دیگر باشد، عراق در دو راهی قرار دارد و درگیریهای سیاسی ممکن است به تجزیه منجر شود.
وی که در کنفرانس گفتوگوی بغداد سخنرانی میکرد،افزود دولت و ملت باید از نیروهای امنیتی و مجروحان حمایت کنند، و قوای مقننه و مجریه هم باید برای رفع نیازهای شهروندان تلاش کنند.
المحمود با بیان اینکه، فساد مانند تروریسم، جامعه را تهدید میکند، اظهار داشت : یکی از قوانین مهم، شورای فدرالیسم است که مکمل قوه مقننه به شمار میرود.
اظهارات رئیس هیئت پارلمانی مصر در کنفرانس پاداعش
«سعد الجمال» رئیس هیئت پارلمانی مصر طی سخنانی در کنفرانس گفتوگوی بغداد گفت مصر از عراق درتمام گامهای سازندگی حمایت میکند، اعراب این نکته را درک میکنند که عراق افتخار امت(اعراب) و تکیهگاه آن است.
وی تاکید کرد : عراق و مصر در یک سنگر با تروریسم میجنگند و پیروزی ارتش عراق و انسجام و همبستگی آن با نیروهای پیشمرگه و حشد شعبی و این تنوع خوب و پیروزمندانه، مایه افتخار است.
الجمال ابراز امیدواری کرد که وحدت عراقیها در دفاع از کشورشان حتی پس از نابودی گروه تروریستی داعش ادامه یابد. وی از عراقیها خواست به گفتوگو و ساخت کشورشان ادامه دهند. به گفته وی، ملت و سیاستمداران مصر از تمام گامهای سازندگی عراق حمایت میکنند.
تاکید بر نیاز عراق به آشتی واقعی و همزیستی میان همه طوایف
آرام الشیخ محمد معاون رئیس پارلمان عراق هم در این کنفرانس تاکید کرد عراق به آشتی واقعی در سطح جامعه نیاز دارد،نباید بر مصطلحات و عناوینی همچون آشتی ملی تکیه کنیم، بلکه باید شجاعت کافی برای بازنگری در اشتباهات رخ داده در روند سیاسی را داشته باشیم.
وی افزود : عراق به آشتی واقعی میان تمام قشرهای جامعه و تحکیم مفاهیم و ارزشهای همزیستی و صلح و پذیرش طرف دیگر به ویژه در مرحله پساداعش نیاز دارد.
وی تاکید کرد: آینده مناطق آزادشده از اولویتهای ما به شمار میرود، چگونه این پیروزی را حفظ کنیم و آن را از مسئولیتهای خود قراردهیم، داعش سبب به تعویق افتادن حل بسیاری از مشکلات از جمله مشکلات حل نشده میان بغداد و اربیل شده است.
الشیخ محمد در پایان گفت : سئوالم این است که چرا این مشکلات تا کنون حل نشده است، بر اساس قانون اساسی عراق، اقلیم کردستان بخشی از دولت فدرالی عراق است و معنایش این است که بغداد مسئول اقلیم کردستان است.