به گزارش مشرق، بنا بر ادعاي آسوشيتدپرس، عراق و عمان نمايندگان عاليرتبهشان را به تهران فرستادهاند تا در ترتيبات مربوط به آزادي شينبائر و جاش فتل، مشاركت داشته باشند. دست كم دو مشاور نزديك سلطان قابوس از روز چهارشنبه كه عمان هواپيمايي را براي خروج دو آمريكايي از ايران به تهران اعزام كرد، در ايران هستند.
به نوشته تهران امروز، در آستانه سفر رئيسجمهور به نيويورك براي شركت در نشست سالانه مجمع عمومي سازمان ملل، خبرهاي مختلفي درباره آزادي دو تبعه آمريكايي منتشر شده است. رئيسجمهور قرار است فردا در راس هياتي عاليرتبه براي شركت در شصت و ششمين نشست سالانه مجمع عمومي سازمان ملل متحد، به آمريكا سفر كند.محمود احمدينژاد در اين سفر علاوه بر سخنراني در مجمع عمومي سازمان ملل، با دبيركل اين سازمان، روساي جمهور و مقامهاي عاليرتبه چندين كشور ديدار و مذاكره خواهد داشت. رئيسجمهوري اسلامي ايران در جريان اين سفر همچنين با چند رسانه مهم آمريكا مصاحبه خواهد داشت. ديدار با جمعي از ايرانيان مقيم آمريكا نيز از ديگر برنامههاي دكتر احمدينژاد در نيويورك است.
با اين حال از چند روز پيش و در پي انتشار يك خبر به نقل از احمدينژاد اظهارنظرها و بحثهاي متفاوتي پيش از سفر رئيسجمهور شروع شده است كه تا حال حاضر هم ادامه دارد. چند روز پيش يكي از شبكههاي خبري آمريكا به نقل از رئيسجمهور خبر داد كه دو تبعه آمريكا كه به جرم جاسوسي محكم شدهاند، به زودي آزاد خواهند شد. وكيل اين دو تبعه آمريكايي هم اعلام كرد كه اين دو محكوم با قرار وثيقه نيم ميليون دلاري آزاد خواهند شد. اما يك روز بعد از اين خبرها، روابط عمومي قوه قضائيه در اطلاعيهاي ضمن تكذيب خبر آزادي اين دو آمريكايي تاكيد كرد كه در خواست آزادي آنها در دست بررسي است. گفتني است شينبائر و جاش فتل و سارا شورد سال گذشته و به هنگام ورود غير قانوني به مرزهاي ايران بازداشت شدند. سارا شورد پيش از برگزاري دادگاه با وساطت عمانيها و قرار وثيقه آزاد شد و ديگر به ايران بازنگشت. بدينترتيب دادگاه اين آمريكايي بدون حضور ساراشورد در مرداد ماه سال جاري برگزار شد كه طي آن بائر و فتل به تحمل سه سال حبس به دليل ورود غيرقانوني به خاك ايران و پنج سال حبس به دليل جاسوسي براي آمريكا محكوم شدند.
اظهارات وزير و سخنگوي وزارت خارجه
با اين وجود هر چه به سفر رئيسجمهور به آمريكا نزديك ميشويم خبرها و اظهارنظرها در اين خصوص هم بيشتر ميشود. خبرگزاري آسوشيتدپرس در خبري مدعي شده كه يك فروند هواپيما از كشور عمان هم وارد تهران شده تا دو تبعه آمريكا را از ايران خارج كند.
وزير امور خارجه كشورمان هم خبر از آن داد كه قوه قضائيه درصدد تخفيف مجازات دو تبعه آمريكايي است. صالحي در كنفرانس خبري با همتاي ارمني خود درباره خبرهاي منتشر شده در مورد آزادي دو تبعه آمريكايي بازداشت شده در ايران گفت: تصميم در اينباره بر عهده قوه قضائيه است و نظر قوهقضائيه نظر نهايي است. البته در چارچوب رافت اسلامي طبق اطلاعات قوهقضائيه اين قوه درصدد تخفيف مجازات آنهاست. آنها تلاش ميكنند به نحوي موضوع را مديريت كنند كه علاوه بر اينكه عدالت برقرار شود، رافت اسلامي نيز شامل آنان شود. با توجه به پادرمياني برخي از سران كشورهاي منطقه و آمادگي براي لبيك گويي به اين پادرمياني انتظار داريم كه انشاءالله قوه قضائيه در آينده نزديك نظر خود را در اين چارچوب ارائه كند. وزير امور خارجه كشورمان همچنين درباره ايرانيان دربند در آمريكا و كساني كه تحت مراقبت در جاهاي ديگر هستند، اظهار كرد: انتظار داريم كه دولت آمريكا با علم به اينكه به طور مستند اعلام ميكنيم كه ايرانيان دربند در آمريكا بدون گناه و با بهانههاي واهي در زندان هستند، از اين فرصت استفاده كرده و آنان را آزاد كند. وي ادامه داد: البته مسائل قضايي مسائلي مستقل از تصميمات قوه مجريه بوده و در مسائل قضايي قوه مجريه خود به نحوي مشاركت دارد. اين رايزني نيز در انتقال پادرمياني برخي سران منطقهاي انجام ميگيرد و ما اميدواريم كه موضوع به نحوي پايان يابد كه هم خانوادههاي ايراني منتظر و هم خانواده دو تبعه آمريكايي بازداشت شده در ايران با خبرهاي مسرتبخشي روبهرو شوند. سخنگوي وزارت امور خارجه هم روز گذشته درباره وضعيت آزادي دو تبعه آمريكايي، گفت: پرونده در دست قوه قضائيه است و طبق شرايطي كه قوهقضائيه اعلام ميكند ميتوانند با وثيقه آزاد شوند. رامين مهمانپرست در گفتوگو با ايلنا، افزود: به هر جهت مسئوليت مسائل قضايي با قوه قضائيه است و آنها بايد پاسخگو باشند.
ميانجيگري عراقيها و عمانيها
اظهارنظر در اين خصوص تنها به مقامات كشورمان محدود نشده و وزير خارجه كشور عراق هم از ايران خواسته تا اين دو آمريكايي را آزاد كند. به گزارش ايسنا هوشيار زيباري روز جمعه در گفتوگو با خبرگزاري آسوشيتدپرس گفت كه مقامات عراقي از ايران خواستهاند اتباع آمريكايي را در اقدامي بشردوستانه آزاد كند.
زيباري در اين گفتوگوي تلفني افزود: اظهارات اخير رئيسجمهور ايران دليلي است كه ما خوشبين باشيم. وزير امور خارجه عراق ادامه داد: اكنون همه منتظر اقدام بعدي ايران براي پايان دادن به اين مسئله هستند. بنا بر گزارش آسوشيتدپرس، عراق و عمان نمايندگان عاليرتبهشان را به تهران فرستادهاند تا در ترتيبات مربوط به آزادي شينبائر و جاش فتل، دو تبعه آمريكايي مشاركت داشته باشند. مقامات سوئيس نيز به عنوان نمايندگان آمريكا در اين موضوع دخيل هستند. يك مقام عماني به آسوشيتدپرس گفته است كه دست كم دو مشاور نزديك سلطان قابوس بن سعيد از روز چهارشنبه كه عمان هواپيمايي را براي خروج دو آمريكايي از ايران به تهران اعزام كرد، در ايران به سر ميبردند. عمان با تهران و واشنگتن روابط نزديكي دارد. يك مقام عراقي نيز گفت كه يك هيات از قانونگذاران عراقي نيز در تهران هستند تا به مذاكرات ديپلماتيك براي آزادي شين و جاش بپيوندند.
يك مقام عاليرتبه دولت عراق به آسوشيتدپرس گفت كه نوري المالكي، نخست وزير عراق و جلال طالباني، رئيسجمهور اين كشور هر دو از «تلاشها براي كمك به آزادي اتباع آمريكايي با دلايل بشردوستانه» حمايت ميكنند. يك مقام عماني نيز به اين خبرگزاري گفت كه هواپيماي متعلق به اين كشور منتظر است تا جاش و شين را از ايران خارج كند. شفيعي، وكيل اين دو آمريكايي همچنين روز پنجشنبه به شبكه خبري «سي.ان.ان» گفته است كه تمامي اوراق لازم براي آزادي آنها به قيد وثيقه را تكميل كرده است اما انتظار ندارد قضات پيش از روز شنبه در اين زمينه اقدامي انجام دهند. در همين ارتباط هيلاري كلينتون، وزير امور خارجه آمريكا نيزروز پنجشنبه در كنفرانس خبري در سانفرانسيسكو گفت: همچنان اميدواريم اين دو آمريكايي جوان به عنوان بخشي از اقدام بشردوستانه توسط دولت ايران آزاد شوند. وي در عين حال گفت كه اميدوار است روند آزادي آنها تسريع شود.
ایران نباید به آمریکا امتیاز دهد
علاوه بر اظهارات مقامات رسمي، برخي فعالان سياسي و نمايندگان مجلس نيز در اظهاراتي به موضوع آزادي دو آمريكايي محكوم به جاسوسي واكنش نشان دادند. معاون بینالملل حزب موتلفه اسلامی با اشاره به اینکه در آستانه سفر احمدی نژاد به نیویورک موضوع آزادی دو تبعه آمریکایی مطرح شده است تصریح کرد: ایران نباید با آزادی دو زندانی به آمریکا امتیاز دهد. حمیدرضا ترقی در گفتوگو با مهر،اظهار داشت: ایران به عنوان حسن نیت موضوع آزادی این دو تبعه آمریکایی را مطرح کرده البته هنوز آزادی آنها قطعی نشده است. وی به برنامه برگزاری مجمع عمومی سازمانمللمتحد در روزهای آینده اشاره کرد و گفت: رئیس جمهور ایران طبق دوره های گذشته در مجمع عمومی این سازمان شرکت می کند، از این رو طرح موضوع وعده آزادی دو تبعه آمریکایی قبل از سفر احمدی نژاد به نیویورک عنوان شد تا بازتاب آن در این سفر دیده شود. این فعال سیاسی ادامه داد: البته معتقدم نباید امتیازی به آمریکا داد. پرویز سروری عضو كميسيون امنيت ملي مجلس هم در همينباره گفت: این افراد با اتهام جاسوسی و به دلیل شواهد و قرائن بسیار در این زمینه دستگیر شدند. اینکه رئیس جمهور در چند روز گذشته بدون اطلاع قوهقضائیه قول آزادی این دو جاسوس را بدهد دخالت در قوا محسوب می شود و بر اساس قانون اساسی قوه مجریه به هیچ وجه اجازه ندارد در خصوص متهمان به جاسوسی تصمیم بگیرد. رئیس کمیته امنیت داخلی مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه اطلاعی از نحوه آزادی این دو زندانی آمریکایی ندارم، گفت: اگر قرار است بدون اینکه جمهوری اسلامی ایران امتیازی از دولت آمریکا بگیرد این افراد آزاد شوند، این مغایر با روح انقلاب اسلامی است.