ناتواني هولدينگ «دوبي ورلد» که مهمترين شرکت سرمايه‌گذاري حکومت دوبي محسوب مي‌شود، در بازپرداخت وام‌هاي خارجي اين شرکت را ناچار ساخته که با فروش اموال و دارايي‌هايش، اين بدهي‌ها را بازپرداخت کند.

به گزارش مشرق، نشريه اقتصادي اکونوميست در گزارشي درباره اوضاع ناگوار اقتصادي دبي نوشت: "دوبي ورلد" طي ساليان گذشته به عنوان پرچمدار منطقه دوبي در جهان شناخته شده و نقش اصلي را در معرفي دوبي به عنوان قطب تجاري منطقه بر عهده داشته است. دوبي ورلد مالک شرکت‌هاي بزرگي همچون «دي.پي ورلد» است که چند سال پيش تلاش آن براي خريد 6 بندر آمريکا، سر و صداي بسياري به پا کرد. «نخيل» ديگر شرکت زيرمجموعه دوبي ورلد است که در ساخت‌وساز شهره است و برج‌هاي معروف دوبي را اين شرکت ساخته است.
دوبي ورلد در سال 2006 توسط محمد بن راشد آل مکتوم –حاکم دوبي و نخست‌وزير امارات- تاسيس شد که در اوج رونق فعاليت‌هاي آن، 50 هزار نفر پرسنل داشت و در بيش از 100 شهر بزرگ در سراسر جهان نمايندگي داير کرد. اين شرکت طي سال‌هاي اخير سرمايه‌گذاري‌هاي کلاني در بخش املاک در آمريکا، انگلستان و آفريقاي جنوبي انجام داد. زماني اين شرکت آنقدر قدرتمند شد که در سال 2008 که اتحاديه اروپا خواستار شفافيت بيشتر صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري شد و دوبي ورلد تهديد کرد سرمايه خود از اروپا را خارج مي‌کند، موجي از ترس و نگراني در اين قاره ايجاد شد.
اما با آغاز دوران رکود در اقتصاد امارات، در 26 نوامبر 2009 دوبي ورلد اعلام کرد که از بازپرداخت وام‌هاي دريافتي از بانک هاي بزرگ اروپايي و آمريکايي ناتوان است. اين بزرگترين بدهي دولتي پس از بحران بدهي هاي آرژانتين در سال 2001 بود. دوبي ورلد درخواست کرد که 26 ميليارد دلار از بدهي‌هاي اين شرکت به مدت 6 ماه استمهال شود. انتشار اين خبر، بر بازارهاي سرمايه و کالاي آمريکا و اروپا به شدت اثر منفي گذارد.

علت توقف رشد و رونق دوبي ورلد، رکود وحشتناک بخش مسکن در دوبي بود که در طي بحران اخير اقتصادي جهان طي سال‌هاي 2007 تا 2010، پس از 6 سال متوالي رشد حبابي، در نهايت متوقف شد و سقوط کرد. به دنبال اين وقايع، دوبي ورلد 10 هزار تن از کارکنان خود در سراسر جهان را اخراج کرد. در آن زمان بدهي اين شرکت 59 ميليارددلار بود که تقريبا سه چهارم کل بدهي 80 ميليارد دلاري دولت امارات محسوب مي‌شد. در دسامبر 2009 دوبي ورلد از بازپرداخت 5/3 ميليارد دلار از وام سررسيدشده خود ناکام ماند. به دنبال اين وقايع، موسسات معتبر تعيين ريسک جهان، رتبه ريسک دولت دوبي را به شدت کاهش دادند و اوضاع براي دريافت وام‌هاي جديد توسط دوبي، سخت‌تر شد. اوضاع دوبي از ابتداي سال 2010 به چنان وخامتي رسيد که اميرنشين ابوظبي پذيرفت به دوبي ورلد کمک کند به طوري که 10 ميليارد دلار از بدهي انباشته دوبي را بر عهده گرفت که فقط 4 ميليارد دلار آن بابت زيان اين شرکت در بخش املاک بود. متعاقبا دوبي ورلد براي کاستن از نگراني‌ها مدير سابق بانک يو.بي.اس را به عنوان مشاور برگزيد.
در اواسط سال 2010 نيز دوبي ورلد توانست با بانک‌هاي وام‌دهنده‌اش به توافق برسد که 24 ميليارد دلار از وام‌ هايشان به اين شرکت را استمهال کنند.
اما اين تلاش‌ها نيز نتوانست از بحران اقتصادي حکومت دوبي، بکاهد به طوري که دوبي ورلد در تازه‌ترين اقدام ناگزير شده با فروش اموال و دارايي‌ها، بدهي‌هايش را بپردازد، اقدامي که «اکونوميست» آن را «آخرين تقلاي دوبي» ناميده است.
طبق گزارش 16 سپتامبر (پنجشنبه گذشته) اکونوميست، دوبي ورلد اعلام کرده که مي‌تواند طي 8 سال آينده بيش از 19 ميليارد دلار از دارايي‌هاي خود را به فروش برساند تا بدين ترتيب با دريافت وام‌هاي جديد، بتواند وام‌هاي سررسيده شده فعلي خود را بپردازد.
موضوع ديگري که اخيرا مورد انتقاد قرار گرفته، انتشار آمار جديد درباره ميزان بدهي دوبي است. در حالي که پيش از اين دولت دوبي ميزان بدهي دوبي ورلد را 26 ميليارد دلار اعلام کرده بود، در تازه‌ترين گزارش رقم واقعي اين بدهي را 40 ميليارد دلار اعلام کرد. اين موضوع سبب واکنش شديد بانکداران نسبت به عدم صداقت دوبي در ارائه آمارها شده است. اعتراف دولت دوبي به ارائه آمارهاي نادرست درباره ميزان بدهي دوبي ورلد، اکونوميست را به اين نتيجه رسانده که دوبي براي بازيابي موقعيت مالي واقتصادي سابق خود، راه دشواري در پيش خواهد داشت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس