کد خبر 659
تاریخ انتشار: ۲۸ تیر ۱۳۸۹ - ۱۰:۴۶

به فاصله پنج روز بعد از بازگشت شهرام اميري به ايران، منابع آگاه در تهران اطلاعات جديدي درباره اهداف ربوده شدن شهرام اميري در عربستان فاش کردند.

به گزارش مشرق، «جوان» نوشت: تاکنون چند سناريو درباره ناپديد شدن شهرام اميري در خردادماه سال 1388 منتشر شده و در حالي که منابع غربي اصرار دارند بگويند او با ميل خود ايران را ترک کرده، طرف ايراني مي‌گويد آژانس اطلاعات مرکزي امريکا(سيا) با کمک رياض، اميري را هنگام سفر حج ربوده است.
همزمان با اين نبرد رسانه‌اي دستگاه‌هاي اطلاعاتي امريکا و ايران، روز شنبه روزنامه تلگراف چاپ انگليس اطلاعات جديدي درباره ربوده شدن شهرام اميري منتشر کرد که هرچند بخش‌‌هايي از واقعيت در آن وجود دارد، ولي بخش مهمي از واقعيت ناپديد شدن شهرام اميري در خرداد ماه سال 1388 با جهت‌گيري‌هاي خاص منعکس شده است. يک منبع آگاه در تهران روز گذشته در گفت‌وگو با خبرنگار «جوان» بخش‌هايي از گزارش تلگراف را تأييد کرد و گفت: ناپديد شدن اميري بخشي از حلقه مفقود يک سناريوي گسترده‌تر اطلاعاتي است که امريکايي‌ها در سال 2005 کليد زدند، در فوريه 2007 با ربوده شدن عليرضا عسگري توسعه پيدا کرد و با ترور مسعود علي محمدي دانشمند فيزيک شتابگرها و نماينده جمهوري اسلامي ايران در مرکز بين‌المللي سينکروترون معروف به سزامي، تکميل شد.
اوايل سال 2005، دولت امريکا براي کند کردن شتاب فعاليت‌هاي هسته‌اي ايران طرح تخليه دانشمندان مرتبط با برنامه هسته‌اي ايران را در دستور کار خود قرار داد. هرچند رسانه‌‌هاي امريکايي سال گذشته فاش کردند که دولت امريکا از سال 2005 طرحي با نام «تخليه مغزهاي هسته‌اي‌» ايران را دنبال مي‌کند ولي به گفته اين منبع آگاه، دستگاه اطلاعاتي ايران قبلاً از طريق دستگاه‌هاي اطلاعاتي يک کشور ثالث از اين طرح آگاه شده بود.
براساس اين طرح، دولت امريکا با همکاري دستگاه اطلاعاتي اسراييل فهرست بلندي از افراد مرتبط با برنامه هسته‌‌اي ايران را تهيه و از اوايل سال 2007 طرح تخليه مغزهاي هسته‌اي ايران به اجرا درآمد. اين منبع آگاه مي‌گويد:«اولين حادثه، ربوده شدن عليرضا عسگري در ترکيه در سال 2007 بود. ما بعد از اين حادثه فهميديم امريکايي‌ها يک پروژه بلندپروازانه دارند. در نتيجه ما هم شروع کرديم به فهرست‌برداري از کساني که به نوعي مي‌توانستند طعمه دستگاه اطلاعاتي امريکا قرار گيرند. البته اينگونه نظارت‌ها از قبل هم وجود داشت ولي بعد از ربوده شدن عليرضا عسگري بيشتر شد.»

حرف‌هايي که يک شکل بود
اين منبع آگاه ضمن تأييد موضوع افزايش حفاظت‌ها بعد از ربوده شدن عليرضا عسگري در ترکيه، گفت: عليرضا عسگري تنها کسي نبود که منابع مشکوک سعي کردند با آنها تماس بگيرند؛ ما طي اين مدت مطلع شديم که آمريکايي‌ها سعي دارند تعدادي از افراد مرتبط با برنامه‌ هسته‌اي ايران را بربايند. حرف‌هايي که به آنها زده مي‌شد، يکسان بود:«شما بياييد و اطلاعات بدهيد ما شما را تضمين مي‌کنيم.»
به گفته اين منابع آگاه، در يک مورد، حتي اسراييلي‌ها سعي کردند به برخي نمايندگان ما در يک سازمان بين‌المللي که ارتباط چنداني هم به بحث هسته‌اي نداشت نزديک شوند که خود روزنامه‌هاي اسراييلي هم اواخر سال قبل بعد از ترور مسعود علي محمدي اين موضوع را فاش کردند.
به گفته وي که خواست نامش فاش نشود، شهرام اميري در اين بين يک مورد ويژه بود. يک منبع ديگر مي‌گويد: «آنها لااقل دو بار با اميري تماس گرفته بودند و او هم اين مسأله را با ما در ميان گذاشته بود.» هر دو منبع بخشي از گزارش روزنامه‌ تلگراف را تأييد مي‌کنند، از جمله اينکه افراد ناشناس به او پنج ميليون دلار پيشنهاد کرده بودند. منبع دوم مي‌گويد: ما به اميري گفتيم که پيشنهاد آنها را قبول کند.
روزنامه تلگراف در بخشي از گزارش خود فاش کرده که سازمان سيا در حال بررسي اين موضوع است که آيا اميري در مدتي که امريکا با او تماس برقرار کرده، براي دستگاه اطلاعاتي ايران کار مي‌کرد و آيا يک جاسوس دوجانبه بود؟

با اميري ارتباط داشتيم
هر دو منبع يادشده تأييد مي‌کنند اميري طي مدتي که در ايران بوده و بعد توسط امريکايي‌ها ربوده شد، با ايران ارتباط داشته است . منبع اول گويد: اميري با ما ارتباط داشت و همانطور که ديديد ما قادر بوديم تصوير ويدئويي از او به دست بياوريم ولي او وضعيت خاصي داشت که امريکايي‌ها نمي‌توانستند صدمه‌اي به او بزنند يا اينکه او را مثل عليرضا عسگري نيست کنند.
از اين منبع درباره بخشي از گزارش روز شنبه روزنامه تلگراف سؤال کرديم؛ او گفت: اينکه تلگراف مي‌گويد اميري در طول اين مدت با ايران ارتباط داشته درست است ولي اين روزنامه به دنبال اين است که يک نتيجه شيطنت‌آميز از اين بحث بگيرد و بگويد گزارش 16 نهاد اطلاعاتي امريکا در سال 2007 که مي‌گويد ايران بعد از سال 2003 فعاليت‌هاي هسته‌اي نظامي نداشته دست‌پخت اميري و اطلاعات جهت‌داري است که او به امريکايي‌ها داده است.
وي افزود: اينکه ما با شهرام اميري در طول اين مدت ارتباط داشتيم، به خاطر دستيابي به يکسري اطلاعات ديگر بود که ان‌شاء‌الله به مرور زمان آن را آشکار مي‌کنيم.
اين منبع در عين حال دخالت مسأله پرستيژ اطلاعاتي را هم در بازگرداندن شهرام اميري به ايران رد نکرد.

چند سؤال
روزنامه تلگراف در گزارش خود با به چالش کشيدن اين ادعاي امريکا که مي‌گويد اميري به خواست خود به عربستان و بعد به امريکا سفر کرده، اين سؤال را مطرح مي‌کند که اگر اميري يک دانشمند هسته‌اي بوده، پس چطور مقام‌هاي ايراني بدون در نظر گرفتن موقعيت حساس‌اش، اجازه داده‌اند او تنها به عربستان سفر کند؟
اين روزنامه همچنين اين سؤال را مطرح کرده که اگر اميري به ميل خود مي‌خواست ايران را ترک کند، پس چرا خانواده خود را در ايران رها کرد وهمراه خود نبرد؟
يکي از دو منبع آگاه در گفت‌وگو با خبرنگار جوان دو سؤال ديگر را هم مطرح مي‌کند: «امريکايي‌ها مي‌گويند اميري با ميل خودش به امريکا رفته، اگر اينطور است، پس چرا او را مثل عليرضا عسگري نگه نداشتند و سربه‌نيست نکردند؟ برخي منابع مي‌گويند دستگاه اطلاعاتي ايران خانواده اميري را تهديد کرده و او به خاطر خانواده‌اش مجبور شده که به ايران برگردد؛ اگر اينطور است پس چرا ما با خانواده عليرضا عسگري چنين برخوردي نمي‌کنيم؟»
وي افزود: شرايطي که شهرام اميري با آن روبه‌رو بود، يک وضعيت اطلاعاتي ويژه بود. اين وضعيت را ما ايجاد کرديم به طوري که امريکايي‌ها نمي‌توانستند او را مخفي يا سربه‌نيست کنند. آخر کار هم مجبور شدند او را با اسکورت به ما تحويل بدهند. اصطلاحاً اميري در نقطه توازن اطلاعاتي قرار داشت.
وي که خواست نامش فاش نشود درباره ارتباط سناريوي سناريوي اميري با علي محمدي گفت: هر دو نفر در چارچوب پروژه تخليه مغزهاي هسته‌اي سال 2005 بودند. آنها نتوانستند علي‌محمدي را بربايند، به خاطر همين دست به ترور او زدند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس