کد خبر 65771
تاریخ انتشار: ۱۸ شهریور ۱۳۹۰ - ۱۱:۴۱

مدیر عامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر ضمن پیش‌بینی افزایش قیمت جهانی طلا تا آذرماه و رسیدن بهای سکه به ۷۵۰ هزار تومان به مردم توصیه کرد :سرمایه‌گذاری‌ کوتاه‌ مدت در این بازار انجام ندهند.

به گزارش مشرق، علی فخر موحدی در گفت‌وگو با فارس در خصوص وضعیت فعلی بازار طلا و جواهر در داخل و خارج از کشور، اظهار داشت: گاهی اوقات به دلیل عدم عرضه شمش طلا توسط نهادهای دولتی و خصوصی به متقاضیان بازار در بخش‌های تولید، فروش و مصرف‌کنندگان عمومی نوساناتی در این بازارها مشاهده می‌شود.
وی با بیان اینکه زمانی که عرضه طلا به واحدهای مذکور کاهش یابد میزان رشد کاذب قیمت‌ها در بازار افزایش پیدا می‌کند، افزود: گاهی اوقات این رشد کاذب وجود دارد و گاهی اوقات وجود ندارد به عبارت دیگر "حباب" در برخی مقاطع به وجود می‌آید و در برخی مقاطع از بین می‌رود.
این کارشناس بازار طلا و جواهر ادامه داد: واردات و عرضه شمش طلا فقط توسط بانک مرکزی انجام نمی شود بلکه از طرق گوناگون و به صورت وسیع این واردات انجام می شود، البته به دلایل گوناگون از جمله تعطیلی پنج شنبه و جمعه در ایران و بعد از آن شنبه و یکشنبه در جهان عملاً در ایران ۳ روز کاری بین المللی داریم و از طرفی نوسانات لحظه ای طلا و ارز باعث می شود گاهی طلا به طرق گوناگون از کشور خارج و یا وارد شود و این تفاوت ها موجب به اصطلاح ایجاد حباب می شود.
مدیر عامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر ادامه داد: اما متأسفانه، هم‌اکنون، نرخ ارز عامل دیگری است که به نوسانات قیمتی طلا در بازار دامن می‌زند؛ این نرخ با توجه به سیاست‌های اعلام نشده بانک مرکزی تغییراتی را در قیمت طلا به وجود می آورد که در کمتر کشوری در جهان شاهد آن هستیم، تقریباً هیچ شاهد مثالی را نمی توانیم در جهان داشته باشیم که مردم جلوی بانک ها برای خرید طلا یا ارز صف بکشند!

* خانم‌های خانه‌دار، خریداران ارزهای گران

این فعال بازار طلا و جواهر تصریح کرد: افزایش نرخ ارز موجب دل‌نگرانی مردم و هجوم آنها به بازار دلار و ارز شد که براساس گزارش‌های میدانی بسیاری از افرادی که تبدیل به واسطه‌های خرید و فروش سکه یا ارز شده اند، خانم‌های خانه‌دار بودند!
موحدی با بیان اینکه تبدیل سرمایه‌های مردم به ارز اصلاً کار منطقی و درستی نیست ولی دل‌نگرانی های موجود و رفتارهای ضد و نقیض باعث آن شده که بخشی از پتانسیل اقتصادی ما به سمت دلالی برود، افزود: این موارد دست به دست هم داد تا بازار کاذبی برای خرید و فروش سکه توسط بانک مرکزی در سایر بانک‌ها به وجود بیاید.
مدیر عامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر ادامه داد: فروش سکه در شعب بانک‌ها در حقیقت بازار دلالی را برای عده‌ای خاص به وجود آورده تا روزانه با در دست داشتن کارت ملی مقابل بانک‌ها سکه بخرند و با تفاوتی در بازار به فروش برسانند.

* دخالت بانک مرکزی از طریق فروش سکه در بانک‌ها درست نبود

وی ضمن اینکه دخالت بانک مرکزی از طریق فروش سکه در شعب منتخب بانک‌ها را کار درستی ندانست، گفت: بانک مرکزی ابزارهای دیگری برای کنترل بازار در اختیار دارد که بهتر است به جای فروش سکه از همان ابزارها استفاده کند، در واقع هر وقت احساسی در جامعه به وجود بیاید که کالایی سهمیه بندی خواهد شد، شاهد تقاضای کاذب خواهیم بود.
موحدی اضافه کرد: از سوی دیگر رئیس کل بانک مرکزی و وزیر اقتصاد چندین بار در شرایط حساس بازار در مصاحبه‌های خود از مردم درخواست کردند که اگر نیاز ندارند به سمت خرید و فروش سکه و ارز نروند.
مدیر عامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر با اشاره به اینکه وضعیت فعلی و ضربان بازار خلاف صحبت‌های مقامات مسئول را نشان می‌دهد، افزود: این نوع رفتارها و مصاحبه‌ها باعث می‌شود که عده‌ای سکه سهمیه‌ای از بانک بگیرند و در بازار آزاد بفروشند.
این مقام مسئول با انتقاد از سیاست فروش سهمیه‌بندی سکه در شعب بانک‌ها، بیان کرد: سیاست کوپنی سال‌ها در ایران تجربه شده و در برخی مقاطع جواب هم داده اما باید توجه داشت که این سیاست برای شرایط فعلی جوابگو نیست.
وی ادامه داد: سیاست مذکور موجب ایجاد رانت‌های مختلفی برای عده‌ای در جامعه در کالای گوناگون شد و همان اتفاق هم‌اکنون نیز برای بازار ارز و سکه در حال وقوع است.

* سهیمه‌بندی سکه راه را برای دلالان باز کرد

موحدی در بخش دیگری از این گفت‌وگو با بیان اینکه باید مردم و سرمایه‌هایشان به سمت بازار معاملات مختلف هدایت شوند، گفت: معاملات آپشن و آتی از انواع این معاملات هستند که مردم باید به سمت آنها هدایت شوند.
‌مدیر عامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر تأکید کرد: مردم باید یاد بگیرند با حضور در این معاملات، خرید و فروش خود را انجام دهند و بازار بورس را تقویت نمایند نه خرید و جمع آوری سکه به صورت فیزیکی و ذخیره سازی آن.
به اعتقاد موحدی، اتفاقاتی که ناشی از سیاست سهمیه‌بندی سکه و عرضه از طریق شعب بانکی در بازار سکه روی می‌دهد برای فعالان و کسبه این بخش مشکل‌ساز شده است.
وی افزود: فعالیت کسبه‌ای که مسیرهای طولانی را برای کسب مجوز فعالیت در عرصه صرافی و طلا و جواهر و سکه طی کرده‌اند با توجه به سیاست‌های اخیر بازار دچار اختلال شده چراکه عده‌ای دلال و واسطه در حال جولان دادن در این میدان هستند.
این فعال بازار طلا و جواهر با بیان اینکه استفاده از توان کسبه فعال و دارای مجوز می‌تواند برای بانک مرکزی مفید باشد، تصریح کرد:‌ از سوی دیگر باید توجه داشت که بانک مرکزی نباید دست خود را برای همه باز کند.

* رکود تورمی با سیاست‌های غلط کنترل بازار

موحدی گفت: زمانی که بانک مرکزی از طریق بانک‌ها عرضه سکه را انجام می‌دهد چه اشکالی دارد از طریق واحدهای طلا و سکه فروشی همین سکه‌ها را ارائه نماید.
وی اشاره کرد که سیاستگذاران اقتصادی نباید در مقابل حجم نقدینگی، لجام گسیخته صف آرایی کرده و منابع طلایی و ذخایر ارزی کشور را که با شرایط سختی برای کشور تهیه شده است به منابع آزاد تبدیل کرده و به صورت سرمایه راکد، روانه خانه های مردم نمایند.
به گفته این کارشناس بازار طلا و جواهر بهتر است برای سرمایه های سرگردان و در اختیار گروه های مختلف فکری کرد. توصیه من، ایجاد فضای کسب و کار، بازنگری در قانون تجارت و کار و تشویق همه به تولید است. یادمان نرود که امسال، سال جهاد اقتصادی است.
مدیر عامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر تصریح کرد: در تمام دنیا این امتحان داده شده که اگر سرمایه‌های مولد از چرخه اقتصادی خارج و به سمت سرمایه‌های راکد برود ضربه‌ای به اقتصاد وارد خواهد شد که یکی از نتایج آن، تورم و بعد از آن رکود تورمی خواهد بود.

* سکه‌۷۵۰ هزار تومان می‌شود

موحدی ضمن پیش‌بینی آینده بازار جهانی و داخلی طلا، گفت: پیش‌بینی بنده این است که در چند ماه آینده و قبل از سال ۲۰۱۲ طلا بتواند سطح مقاوت ۲۰۰۰ دلار در اونس را بشکند و به بالاتر از این نرخ برسد.
وی ادامه داد: پیش‌بینی تحلیل‌گران بین‌المللی این است که طلا در ماه‌های نوامبر و دسامبر (آذرماه، دی ماه) به هر اونس ۲۳۰۰ دلار برسد.
مدیر عامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر درباره وضعیت نرخ فروش سکه در بازار داخلی با افزایش قیمت جهانی طلا، تصریح کرد: اگر طلا در هر اونس بتواند مرز ۲۳۰۰ دلار را در بورس‌ها بزند حتماً سکه در بازار داخلی در آذرماه به ۷۵۰ هزار تومان خواهد رسید.
موحدی به مردم توصیه کرد: آنهایی که واقعاً‌ سررشته‌ای در این بازار ندارند با دقت و با نظر افراد خبره وارد معاملات خرید و فروش طلا شوند.

* سکه بخریم یا نه؟!

وی در پاسخ به این سؤال که آیا شرایط فعلی برای خرید سکه و طلا مناسب است یا خیر؟ گفت: قیمت طلا تابع قیمت ارز در کشور ما و تابع قیمت طلا در سطح بین‌المللی است اگر این موارد کنار هم معکوس عمل کنند نمودارهای شاخص پایین خواهند آمد اما اگر این شاخص‌ها کنار هم مثبت باشند نمودار بالا می‌رود.
مدیر عامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر تصریح کرد: اما قیمت جهانی طلا طبق آنچه کارشناسان بین‌المللی پیش‌بینی می‌کنند به سمت رشد است به همین دلیل بنده نمی‌توانم به افراد توصیه کنم که سکه بخرند یا خیر.

* خریداران طلا دل شیر داشته باشند و تصمیم کوتاه مدت نگیرند

موحدی اضافه کرد: متقاضیان خرید طلا می‌توانند با بررسی جامع با قیمتهایی که در ۶ ماه الی یک سال گذشته و همچنین اتفاقات جهانی تصمیم بگیرند که سکه بخرند یا نخرند.
وی افزود:‌ اما کسانی که تصمیم گرفتند سکه بخرند برای کوتاه مدت این تصمیم را نگیرند و با تأمل در این معاملات وارد شوند.
موحدی گفت: اگر کسی در بخش بازار طلا و سکه سرمایه ‌گذاری کرد باید دل شیر داشته باشد و با نوسان نزولی ناراحت و با نوسان صعودی خوشحال نشود.

* بحران‌های جدید در راه هستند

موحدی در ادامه به بیان پیش‌بینی‌های احتمالی از آینده بازار طلا پرداخت و گفت: در آینده نه چندان دور باتوجه به اتفاقاتی که در حوزه کشورهای اروپایی رخ داده، مشکلات عدیده‌ای که یونان با آنها برخورد کرده و مبالغ نجومی که بانک مرکزی اتحادیه اروپا به یونان کمک کرده، اتفاقاتی که در اسپانیا، ایرلند، دانمارک و نروژ رخ داده، اروپا را یک کانون آماده بحران می‌بینیم که بعد از این اتفاقات در ایتالیا و فرانسه شاهد تظاهرات باشیم و احتمالاً به کشورهای دیگر نیز رسوخ پیدا کند.
وی افزود: از سوی دیگر اتفاقاتی که در شمال آفریقا در تونس، لیبی، مصر و کشورهای خاورمیانه مثل سوریه و یمن افتاد نشانه‌هایی را به فعالان اقتصادی و همچنین مسئولان اجتماعی و سیاسی می‌دهد که با تأمل بیشتر این موارد را رصد کنند و قدر سرمایه های ارزی و طلایی موجود را بدانند.
موحدی با بیان اینکه مسئولان اجتماعی و سیاسی باید اتفاقات دنیا را دقیقاً‌ بررسی کرده و این مسائل را در سطح بین‌المللی رصد نمایند، گفت: بانک‌های مرکزی اروپا، آمریکا و سایر بانک‌های بین‌المللی به این نتیجه رسیده‌اند که مصرف شمش طلا به لحاظ صنعتی درحال رشد بوده و ۷۰ برابر مصرف زینتی است.
مدیر عامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر هم زمانی افزایش مصرف طلا در صنعت را بی ارتباط با ورشکستگی بانک‌ها و بروز اتفاقات اخیر اروپا، آمریکا، شمال آفریقا و کشورهای خاورمیانه ندانست.

* نگاهی به تأثیر نوسانات نفتی بر بازار طلا

وی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر کنار گذاشتن اینها با ارقامی که برای نفت مشاهده می‌شود به این معناست در دنیایی که اکثر کشورهای نفت‌خیز در حوزه خاورمیانه وجود دارند تصرف کشور نفتی لیبی حامل پیامی به این کشورهاست.
موحدی ادامه داد: جای تأمل دارد‌ در زمانی که بورس‌های بین‌المللی سقوط می‌کنند، بانک‌های مرکزی کشورهای دنیا ورشکسته می‌شوند و قیمت طلا افزایش می‌یابد آنچه منابع کشورهایی مثل ما را تأمین می‌کند در حال سقوط است.
وی با اشاره به اتفاقات روی داده در کشورهای منطقه گفت: درحال حاضر باید به صورت منطقی نفت بالای ۱۵۰ دلار را ببینیم درصورتی که در این زمان قیمت نفت ۸۰ الی ۸۵ دلار است.
مدیر عامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر تصریح کرد:‌ باید با نگاهی کاملاً کارشناسی و دقیق به اتفاقات منطقه توجه و بررسی کرد که کشورهای سلطه گر چه مسائلی را در آینده به وجود می‌آورند و چه منافع و مضراتی از اتفاقات منطقه می‌برند.

* آنهایی که از افزایش قیمت طلا متضرر می‌شوند

این کارشناس بازار طلا و جواهر افزود: افزایش قیمت جهانی برای عده عمده‌ای از گروه‌های صنعتی فاجعه است؛ فکر نکنید بالا رفتن قیمت طلا به نفع عده‌ای است بالعکس در آینده شاهد رشد قیمت اکثر کالاهایی خواهیم بود که در آن از طلا به صورت مستقیم و غیر مستقیم استفاده می شود، از جمله گروه کالاهای الکترونیکی، پزشکی، نانو و غیره.
موحدی در همین ارتباط به مسئولان بورس کالا و سایر بورس‌ها توصیه کرد: تا زمانی که شرایط این معاملات را به صورت بین‌المللی نداریم وارد معاملات آپشن نشوند چراکه این معاملات ضررهای عمده‌ای را به هر دوطرف می‌تواند وارد کند.
وی ادامه داد: اگر پای بورس‌بازهای بین‌المللی در این مورد در کشور ما باز شود به راحتی از نقاط ضعف ما می‌توانند استفاده نمایند.

* طلا در هفته‌های آتی گران می‌شود

این مقام مسئول در بازار طلا و جواهر اضافه کرد: باید مراقب باشیم که منابع ارزی و طلایی کشور را به خاطر دلالی به بازی نگیریم و با مردم صادق باشیم.
موحدی با بیان اینکه اتفاقاتی که در دنیا می‌افتد پیش‌بینی بالا و پایین رفتن قیمت طلا را تا حدودی امکان‌پذیر می‌کند، گفت: در هفته ‌های آینده با توجه به پایان تعطیلات اروپا و پایان مهلت‌ معاملات فیچرز و آپشن به منظور فروش طلا و همچنین سقوط نرخ شاخص‌های بورس در اروپا و آمریکا در سطح بین‌المللی مردم به سمتی هدایت می‌شوند که در آن امنیت بیشتری را حس نمایند، که در حال حاضر خرید و معاملات طلایی در دنیا هدف گیری شده است.
مدیر عامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر ادامه داد: همچنین توافقات پنهانی بین چین و آمریکا انجام شده است؛ به دلیل اینکه آمریکا یکی از بزرگترین بدهکارهای دنیا به چین است و از سوی دیگر آمریکا یکی از کشورهایی است که بیشترین ذخایر طلا را در اختیار دارد.
وی افزود: در طرف مقابل این توافق پنهانی، کشور چین قرار دارد که یکی از بزرگترین طلبکارهای آمریکاست و همچنین چین یکی از کشورهایی است که جزء بزرگترین خریداران طلا به حساب می‌‌آید.

* پشت‌پرده "bric " و نقش آن در نوسانات جهانی طلا

به گفته موحدی، از سوی دیگر کشورهای چین، هند، روسیه و برزیل صندوقی را در برزیل تشکیل داده‌اند که یکی از وظایف این صندوق، تأمین منابع مالی برای این چهار کشور است که به عنوان اقتصادهای نوظهور دنیا ظهور کردند.
این کارشناس بازار طلا ادامه داد: این صندوق با نام "bric " در برزیل توسط کشورهای مذکور ثبت شده و به صورت عجیب و سیری ناپذیر در دنیا به جذب سرمایه‌های کلان به خصوص خرید شمش طلا برای این کشورها می‌پردازد. این مجموعه در بسیاری از صنایع، حضور جدی و نقش اساسی را ایفا می کند.
وی اضافه کرد: باید توجه داشت از آنجایی که یکی از قدرت‌های بزرگ دنیا در حوزه it کشور هند در حوزه صنایع مخابراتی و گوشی‌های تلفن همراه کشور چین و در حوزه منابع طلایی برزیل و روسیه هستند، حضور این قدرت‌ها در کنار هم به کشورهای در حال توسعه نشانه‌هایی را می‌دهد.
مدیر عامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر اذعان داشت: آنچه در این موارد حائز اهمیت است این بوده که کشورهای مذکور برای دنیا فکر نمی‌کنند بلکه تمام سیاست‌های این کشورها بیانگر جمع‌آوری منافع از هر راهی برای اقتصادهای خودشان است.
این فعال بازار طلا و جواهر گفت: بعد از اتفاقاتی که برای یونان افتاد کشور چین در یکی از گزارش‌های خود اعلام کرد که حاضر است تمام کشور یونان را به عنوان یکی از بزرگترین طلبکارهای اتحادیه اروپا بخرد.
وی با بیان اینکه شاید مورد مذکور در نگاه اول به یک شوخی شبیه باشد، افزود: اما اگر به صورت جدی به این مسأله نگاه شود این نتیجه حاصل خواهد شد که مورد مذکور یکی از بزرگترین چالش‌هایی خواهد بود که در آینده، دنیا با آن مواجه می‌شود.
موحدی تأکید کرد: باتوجه به این موارد باید تدابیری در نظر گرفته شود که ایران نیز مشابه سایر کشورها خود را محدود به بازارهای داخلی نکند و این موارد روند رشد صادراتی کشور را می‌طلبد، که در سال جهاد اقتصادی شاهد حضور تجار ایرانی در تمام کشورهای جهان باشیم.
این مقام مسئول در بازار طلا و جواهر ابراز امیدواری کرد که با ادغام وزارت‌خانه‌های صنایع و معادن و وزارت بازرگانی و همچنین با مدیریت آقای غضنفری در این وزارت‌خانه‌ها فرصت خوبی برای صنعتگران، بازرگانان و تجار بوجود آید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 2
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • سیدمحمدطباطبائی ۱۲:۵۸ - ۱۳۹۰/۰۶/۱۸
    0 0
    باسلام و تشکر-خبرخوبی بود به نظر من بهتر است از تحلیل های اقتصاددانان خارجی نیز در اخبار خود درج کنید.
  • بنده خدا ۱۳:۱۵ - ۱۳۹۰/۰۶/۱۸
    0 0
    متاسفم برای جامعه اسلامی که باید نماد تجمل یعنی طلا نظام اقتصادی ان کشور را به هم بزند

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس