به گزارش مشرق به نقل از فارس، تغذيه در طول ماه رمضان از اهميت زيادي برخوردار است و رفتارها نوع تغذيه در ماه رمضان با ساير ماهها متفاوت است همچنين روش صحيح تغذيه در ماه مبارك رمضان يكي از موارد مهمي است كه لازم است مورد توجه قرار گيرد تا از عوارض جسمي يا عصبي جلوگيري شود.
سيد علي ابوالحبيب، متخصص داخلي و محقق طب اسلامي در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبري فارس «توانا» درباره تغذيه صحيح در ماه رمضان ميگويد: اسلام توصيه كرده است كه در ماه رمضان در طول شبانه روز 2 وعده غذا مصرف شود كه اين دو وعده شامل صبحانه و عصرانه است البته طب نوين مصرف سه وعده غذا در روز را توصيه كرده است.
* سحري معادل صبحانه بايد سبك باشد
به گفته وي در ماه رمضان مصرف سحري بسيار اهميت دارد. سحري معادل صبحانه عادي افراد است يعني مصرف يك غذاي بسيار سبك، در وعده سحر نبايد زيادهخوري صورت گيرد ولي وعده افطار وعدهاي است كه معادل عصرانه كه ميتوان از مواد غذايي متفاوتي استفاده كرد.
اين محقق طب اسلامي ميافزايد: در بدن انسان چهار طبع صفرا، دم، بلغم و سودا وجود دارد كه از اين چهار طبع صفراويها و سوداويها كمخوراك هستند همچنين دمويها و بلغميها اشتهاي زيادي به مصرف زياد غذا دارند.
ابوالحبيب بيان ميكند: بلغمي كساني هستند كه در هر 4 فصل احساس سرما ميكنند ولي گروه سوداوي مزاج خيلي احساس سردي نميكنند اما در بين گرم مزاجان، گروه صفرا مزاج هميشه و در هر چهار فصل حرارت بدنشان بالاست و هميشه از گرما شاكي هستند اما گروه دموي مزاج، فقط در فصول بهار و تابستان از گرما شاكي هستند و در بقيه فصول خيلي احساس بدي ندارند.
وي ادامه ميدهد: صفراويها در تمام فصول سال، خصوصاً در تابستان دماي بدنشان بالاست، آن قدر كه در هيچ فصلي نياز به پوشانيدن بدن خود ندارند. دمويها فقط در فصول گرم سال ( يعني در تابستان) حرارت بدنشان بالاست ولي در پاييز و زمستان به لباس گرم احتياج پيدا ميكنند، بلغميها، افرادي هستند كه در تمام فصول سال، خصوصاً در زمستان احتياج مبرم به پوشيدن لباس گرم دارند.
اين محقق طب اسلامي ميافزايد: سوداويها، هم مثل دمويها فقط در فصول سرد سال (يعني پاييز و زمستان) به لباس گرم احتياج دارند و در ساير فصول بر خلاف بلغميها، خيلي احساس سردي نداشته وحالت عادي دارند و بالاخره گروه پنجمي وجود دارند كه اگر چه با يكي از شرايط گفته شده فوق منطبق بوده ولي قسمتي از بدنشان (مثل نوك انگشتان دست) هميشه سرد است يا هميشه گرم است(مثل كف پاها).
* در ماه رمضان از پرخوري بايد پرهيز كرد و كمخوري را بايد پيشه گرفت
ابوالحبيب ميگويد: بايد وعده سحر طوري مصرف شود كه كالري مورد نياز روزانه را تأمين كنند. در ماه رمضان از پرخوري بايد پرهيز كرد و كمخوري را بايد پيشه گرفت. كمخوري اثرات مهمي را در بدن به جا ميگذارد به عنوان مثال ميتوان گفت كه در داخل عضلات و در بين چربيها اخلاطي مخفي است كه فقط با گرسنگي طولاني از بدن خارج ميشود و به بيان ساده ميتوان گفت كه در بين عضلات و چربيهاي بدن مواد سمي مخفي شده است كه در زمان روزهداري به مصرف ميرسد.
وي ميگويد: اگر يك فرد 30 روز كامل روزه بگيرد به طور كامل مواد سمي از بدن وي خارج ميشود و فرداي عيد فطر بدني سالم دارد و سموم بدن به صورت علمي و معنوي از بين رفته است و روح نيز تحت تاثير جسمانيات ما تولد جديدي پيدا كرده است.
اين محقق طب اسلامي اضافه ميكند: هر چه در طول 11 ماه در بدن ذخيره شده است در اين 30 روز از بين ميرود بدن انسان حدود يك كيلو و نيم سم اضافي در خود محفوظ ميكند و اين فقط از طريق روزهداري طولاني از بين ميرود.
ابوالحبيب ميافزايد: در ماه رمضان حتماً بايد افطار و سحري خورده شود از نظر طب سنتي پس از گرفتن يك روزه كامل خلط صفرا در بدن افزايش پيدا ميكند بايد دانست كه غذاي مصرفي در وعده افطار طوري انتخاب شود كه موجب ازدياد صفرا نشود به دليل اينكه در زمان افطار صفرا در بدن زياد است و بايد مواد غذايي خنك و با طبع سرد مصرف شود.
* مصرف مواد غذايي انرژيزا در وعده افطار صفراي بدن را افزايش ميدهد
وي اظهار ميدارد: مصرف مواد غذايي انرژيزا مانند زولبيا باميه، پيتزا و غذاي چرب در وعده افطار صفراي بدن را افزايش ميدهد زماني كه صفرا در بدن زياد شود بيماريهاي زيادي نيز بروز پيدا ميكند كه ميتوان به ريزش مو، صدا در گوش، داغي كف پا، سياه شدن پوست و گرگرفتگي اشاره كرد.
اين محقق طب اسلامي ميگويد: صفرا مزاج خشك و گرم است و ميتوان در وعده افطار از مواد غذايي خنك استفاده كرد. در زمان افطار بايد مراقب ازدياد صفرا باشيم. ميتوان از شربتهاي خنك مانند كاسني، سكنجبين و خاكشير در وعده افطار مصرف كنند و حتي از ميوههاي آبدار مانند هندوانه، آلو و هلو نيز ميتوان مصرف كرد.
ابوالحبيب اضافه ميكند: غذايي كه در وعده افطار خورده ميشود تا سحر آماده براي جذب خون ميشود. از ساعت 12 شب تا 6 صبح ساعات سردي بدن است كه بلغم در خون زياد است كه براي اينكه اين بلغم از خون خارج شود، بايد مواد غذايي گرم در وعده سحر مصرف شود مانند غذاهايي مانند فسنجان، خرما، حلوا ارده و عسل كه اين موادغذايي بلغم را از بدن خارج ميكند. اگر در وعده سحر نيز غذاهاي سرد خورده شود، طبع بدن به سمت سردي ميرود و فرد را دچار بيماريهايي مانند آرتروز ميكند.
وي ادامه ميدهد: غذاهاي خورده شده در وعده سحر بايد گرم و خشك و ضد بلغم باشد. در سحر نبايد غذاهاي سنگين خورده شود. در زمان افطار صفرا رو به ازدياد است و در وعده سحر بلغم كه بايد به تعادل برسد. پس بايد با توجه به اين طبعها غذاي موردنظر را انتخاب و مصرف كرد. اگر كه اين مسائل رعايت نشود و در وعده افطار بيشتر غذاهاي گرم و صفرازا خورده شود و در وعده سحر غذاهاي سرد مصرف شود بدن دچار مشكل ميشود.
* فداكاري و عزت نفس با روزه داري افزايش پيدا ميكند
اين محقق طب اسلامي ميافزايد: ميتوان روزه را با يك استكان آبجوش سرد شده و يك خرما باز كرد. اين كار تشنگي بدن را كه به حالت اورژانسي رسيده است، برطرف ميكند. ماه رمضان خواص غيرطبي مانند گذشت، فداكاري و عزتنفس را نيز دارد كه اين خصلتها در افرادي كه روزه ميگيرند، افزايش پيدا ميكند.
ابوالحبيب ميگويد: افرادي كه گرممزاج هستند با استفاده از مواد غذايي سرد معدهشان تغيير نميكند ولي بلغمي مزاجها به دليل اينكه طبع سرد دارند و معده آنها سرد است با مصرف غذاهايي كه طبع سرد دارند، زخم و ورم معده با گذشت زمان ايجاد ميشود.
وي بيان ميدارد: براي پيشگيري از سوزش و درد معده ميتوان قبل از مصرف وعده سحر و افطار يك استكان عرق بومادران همراه با عرق نعناع مصرف كرد به دليل اينكه عرق بومادران از ترشح اسيد معده پيشگيري ميكند و مانع بروز دردهاي معده در روزهداران ميشود.
اين محقق طب اسلامي معتقد است: البته ميتوان گفت كه در وعده سحر و وعده افطار نبايد به طور خالص گرمي يا به طور خالص سردي خورد بايد در وعده سحر 70 درصد مواد غذايي از جنس گرمي و 30 درصد از مواد سرد باشد و در وعده افطار اين رويه بر عكس است يعني 70 درصد مواد سرد و 30 درصد مواد گرم خورده شود. ميتوان در وعده افطار از مركباتي مانند پرتقال استفاده كرد همچنين هندوانه، آبزرشك و خاكشير نيز از صفراي توليد شده در طول روز را از بين ميبرد.
ابوالحبيب ادامه ميدهد: كساني كه داراي معدههاي ضعيف هستند بايد در ماه رمضان در مصرف برخي از غذاها احتياط كنند البته سه نوع معده داريم يكي معده سالم كه معده معتدلي است و مصرف غذاهاي گرم و سرد تأثيري بر آن ندارد. ديگري معده سرد يا بلغمي است كه زماني كه غذاهاي سرد مثل ميوههاي تابستاني، آلو، هلو و زردآلو مصرف ميكنند دچار دلدرد و نفخ معده ميشود كه اين نوع معده باعث بروز باد در سراسر شكم ميشود همچنين يبوست نيز ايجاد ميكند. معده گرم معدهاي است كه اگر مواد غذايي گرم خورده شود، موجب ازدياد صفرا ميشود كه موجب بروز سردرد، گرگرفتگي، جوش و كهير ميكند.
*در زمان افطار و سحر افراد صفرا و بلغم را رعايت كنند
وي ميافزايد: پس ميتوان توصيه كرد در زمان افطار و سحر افراد صفرا و بلغم را رعايت كنند ميتوان از مواد گياهي مثل شيرينبيان و تركيبي از بومادران و عرق نعناع به عنوان داروي متعادل كننده معده قبل از سحر و بعد از افطار استفاده كرد تا در طول روز از بروز سردرد، سوزش معده و بيحالي پيشگيري ميكند.
اين محقق طب اسلامي اضافه ميكند: يك فرد پرخور كه رعايت سردي و گرمي غذا را نكرده و نوشيدني زياد نيز مصرف كرده و در وعده افطار و سحر نيز به مقدار زياد غذا مصرف كرده در آينده دچار بيماريهاي گوارشي ميشود پس بهتر است كه مردم غذاهاي متعادل مصرف كنند. در وعده سحر از مواد غذايي كالريزا مانند برنج و ميوههايي مانند خرما، انجير و گوشت ميتوان استفاده كرد.