به گزارش مشرق به نقل از مهر، لوح کورش که قرار است به مدت چهارماه در ايران بماند فردا از محفظه ويژه، با حضور رئيس موزه ملي بريتانيا و نمايندگاني از دو کشور ايران و انگلستان باز و پس از اعتبارسنجي و انجام مراحل مقدماتي براي نمايش عمومي آماده مي شود.
اين لوح توسط جان کرتيس، مدير بخش خاورميانه موزه ملي بريتانيا به صورت پلمپ شده و با حفاظت ويژه به موزه ملي ايران تحويل و در خزانه آن قرار گرفت.
" منشور حقوق بشر کوروش موسوم به استوانه کوروش استوانهاي سفالين است که در سال ??? پيش از ميلاد به فرمان کوروش پادشاه بزرگ هخامنشي ساخته شد، اين استوانه که جنس آن از گل رس است ?? سانتيمتر طول و ?? سانتيمتر عرض دارد و دور تا دور آن در حدود ?? خط به زبان اکدي و به خط ميخي بابلي نوشته شدهاست.بررسيها نشان داد که نوشتههاي استوانه در سال ??? پيش از ميلاد مسيح به دستور کوروش بزرگ پس از شکست " نبونيد " (بختالنصر) و گشوده شدن شهر بابل نوشته شده و پس از آن به عنوان سنگ بناي يادبودي در پايههاي شهر بابل قرار داده شدهاست."
در حدود سال ???? خورشيدي (????-????) به هنگام کاوشهاي باستانشناسي در بابل در ميان رودان (بين النهرين)، هرمز رسام، باستان شناس بريتانيايي آسوري تبار، استوانه? سفالين منسوب به کوروش کبير را يافت. اين لوح سفالين استوانهاي همان زمان به اين کشور استعمارگر منتقل شد و تاکنون در بخش " ايران باستان " موزه بريتانيا نگهداري ميشود.
ابتدا تصور مي رفت نوشتههاي گرداگرد اين استوانه گلي از فرمانروايان آشور و بابل باشد. اما بررسيهاي بيشتري که پس از گرته برداري و آوانويسي و ترجمه آن انجام شد، نشان داد که اين " نبشته " در سال 538 پيش از ميلاد به فرمان کورش بزرگ هخامنشي و به هنگام ورود به شهر بابل نوشته شده است، نوشته اي که برگردان آن حيرت باستان شناسان را برانگيخت.
" آنگاه که بدون جنگ و پيکار وارد بابل شدم، همه مردم گامهاي مرا با شادماني پذيرفتند … مَردوک (خداي بابلي) دلهاي پاک مردم بابل را متوجه من کرد زيرا من او را ارجمند و گرامي داشتم. ارتش بزرگ من به صلح و آرامي وارد بابل شد … نگذاشتم رنج و آزاري به مردم اين شهر و اين سرزمين وارد آيد. من براي صلح کوشيدم. بردهداري را برانداختم. به بدبختيهاي آنان پايان بخشيدم. فرمان دادم که همه مردم در پرستش خداي خود آزاد باشند و آنان را نيازارند. فرمان دادم هيچکس اهالي شهر را از هستي ساقط نکند. خداي بزرگ از من خرسند شد … فرمان دادم … تمام نيايشگاههايي را که بسته شده بود، بگشايند...اهالي اين محلها را گرد آوردم و خانههاي آنان را که خراب کرده بودند، از نو ساختم. صلح و آرامش را به تمامي مردم اعطا کردم."
اين سخنان پادشاه پيروز و فاتح شهر بابل از آن رو اهميت دارد که بدانيم در کتيبه هاي بازمانده از ديگر پادشان بزرگ و قدرتمند گذشته همچون " آشور نصيرپال " (884 پم.)، " سِـناخِـريب " (689 پم)، " آشور بانيپال " (645 پم.) پادشاهان آشور و " نبوکَد نَصَر دوم " پادشـاه بـابل (565 پم.) چنان پيروزمندانه از غارت و جنايت بر عليه مردم سرزمينهاي مغلوب سخن رانده شده که مو بر تن هر جنبنده اي راست مي کند.
پس از ترجمه و انتشار فرمان کوروش بزرگ شهرت اين استوانه گلي و متن بشردوستانه حک شده بر آن با عناوين "منشور آزادي" و "نخستين منشور جهاني حقوق بشر" شهرتي عالمگير يافت، اما منشور حقوق بشر کوروش تنها يکبار و در جريان جشنهاي ???? ساله ايران به رغم مخالفت دولت وقت بريتانيا براي چند روز به ايران آورده شد و به نمايش در آمد.
منشور حقوق بشر کوروش موسوم به استوانه کوروش صبح جمعه وارد کشور و تحويل موزه ايران باستان شد.