به گزارش مشرق به نقل از فارس، "به درستي كه خداوند ماه رمضان را ميدان مسابقه خلق خود ساخته تا به وسيله طاعتش به رضاي او سبقت گيرند. "
* رمضان معيار تشخيص عيار تقواي بندگان
سخن بالا كلام امام حسن مجتبي(ع) است كه در مورد ماه مبارك رمضان بيان شده و ماهيت اين ماه را بيان ميكند. ماهي كه به نام "ميهماني خدا " ناميده ميشود و خداوند آن را معيار تشخيص عيار تقواي بندگان و سنجش ميزان مقابله آنها با هواي نفس قرار داده است. ماهي كه در آن شيطان به بند كشيده ميشود تا آدمي فرصتي يابد براي زدودن غبار غفلت از روح و جانش.
رمضان ماهي است كه به گفته امام سجاد(ع) ماه صيام و روزه (امساك و خودداري از خوردن و آشاميدن در اوقات معلومه) و ماه اسلام (ماه طاعت و فرمانبري؛ از جهت بسياري طاعت و بندگي، يا ماه دين اسلام براي اين كه واجب شدن روزه آن از مختصات اين امت است) توصيف شده است.
در شهر رمضان امت اسلام روزهدار است تا پاك كند روح و جسمش را از هر آنچه غيرخداست و احرام ميبندد براي رمي به شيطان رانده شده.
* روزهداري در ايران و جهان
حال در اين ماه پرفضيلت مسلمانان در ايران و اقصي نقاط جهان به فرمان آفريدگار خويش لبيك گفته و ماهي را روزهدار سپري ميكنند؛ حتي در اين بين شاهديم كه برخي از مسلمانان ساكن در كشورهاي اروپايي (مهد ليبراليسم و اومانيسم) اين فرضيه را ترك نكرده و بر اجراي آن اهتمام ميورزند تا جايي كه حتي برخي بازيكنان تيمهاي فوتبال مطرح جهان نيز رمضان را روزه ميگيرند.
* روزهداري ستارههاي مسلمان رئال و موافقت مورينيو
يكي از بارزترين اين چهرهها مسعود اوزيل و سامي خديرا 2 بازيكن تيم ملي آلمان و تيم باشگاهي رئال مادريد اسپانيا هستند كه به عنوان ورزشكار حرفهاي در لاليگاي اسپانيا حضور داشته و ماه رمضان را ميهمان خداوند هستند.
2 لژيونر مسلمان براي روزهداري، اين مسئله را با كادر فني تيم كهكشاني، به ويژه خوزه مورينيو سرمربي پرتغالي اين تيم در ميان گذاشته و موافقت ضمني وي را كسب كردند.
براين اساس، در ايامي كه رئال مادريد به امور تمريني ميپردازد، اين 2 بازيكن روزه خواهند گرفت. در روزهاي مسابقه نيز با هماهنگي و اطلاع قبلي، اقدام به عبادت خدا خواهند كرد.
البته فراهم كردن فضا براي روزهداري مسلمان فقط به باشگاه رئال مادريد اسپانيا محدود نميشود؛ بلكه شاهديم كه در ديگر تيمهاي جهان هم مانند بارسلونا شرايط لازم براي روزهداري بازيكنانشان فراهم ميشود، حتي در كشور تركيه به دليل آغاز ماه رمضان و روزه بازيكنان، ليگ را به تعويق انداختند.
* روزهداري بازيكن رئال در اسپانيا و ورزش اجباري دانشجويان روزهدار در ايران
حال در اين بين كه باشگاههاي كشورهاي اروپايي زمينه را براي روزهداري بازيكنان خود فراهم ميكنند، برخي دانشگاههاي ايران در ايام ماه رمضان دانشجويان را مجبور به شركت در كلاسهاي تربيت بدني ميكنند و بدون درنظر گرفتن شرايط جسمي دانشجويان و روزهدار بودن آنها نه تنها شرايط را براي آسيب كمتر به دانشجويان فراهم نميكنند بلكه بر عدم تغيير يا كاهش ساعت آموزشي تاكيد دارند.
* انتقاد نسبت به بيتفاوتي دانشگاهها به ماه رمضان
براساس اين گزارش، يكي از دانشجويان معترض نسبت به برگزاري كلاسهاي تربيتبدني دانشگاهها در ايام ماه رمضان در اين باره ميگويد كه بنده در ترم تابستاني "تربيت بدني 2 " دارم و كلاسهاي اين درس بدون هيچ تغييري نسبت به آغاز ماه رمضان برگزار ميشود؛ حتي مسئولان دانشگاه حاضر نشدند ساعت كلاس را كاهش دهند كه با توجه به گرماي هوا فشار زيادي به دانشجويان ميآيد.
اين دانشجو كه در دانشگاه آزاد واحد تهران شمال واقع در حكيميه كلاسهاي تربيتبدني خود را ميگذارند بيتفاوتي مسئولان اين دانشگاه نسبت به ماه رمضان را زيبنده دانشگاهي كه نام اسلامي را با خود دارد، نميبيند.
يكيديگر از دانشجويان كه در دانشگاه شهيدبهشتي تحصيل ميكند هم در همين زمينه گفت كه كلاسهاي تربيت بدني اين دانشگاه بدون تغيير در ميزان و ساعت، در ماه رمضان در حال برگزاري است.
* تغيير ساعات در ماه رمضان شامل سيستم آموزش نميشود!
وي خاطرنشان ميكند "زماني كه با مسئولان آموزش دانشگاه صحبت كردم تا اگر امكان دارد ساعت برگزاري كلاس را به خاطر روزهدار بودن دانشجويان كاهش دهند، خطاب به ما گفتند كه كاهش ساعت مربوط به ادارات ميشود و چون ما سيستم آموزشي هستيم ساعت را كم نميكنيم.
حال بايد از مسئولان آموزش دانشگاهها پرسيد مگر روزهداري و كاهش تواناييهاي افراد روزهدار مختص سيستم اداري است كه برطبق آن ساعت كاري كارمندان براي جلوگيري از كاهش كارآيي مييابد اما يك دانشجو بايد براي يك واحد درسي در كلاس حاضر شده و در حال روزهداري ورزش كند.
چگونه سرمربي تيم رئال مادريد كه فردي مسلمان نيست و مسئولان اين باشگاه كه آنها هم مسلمان نيستند با روزهداري بازيكنان مسلمان خود كنار آمده و حتي شرايط را براي روزهداري و ورزش كردن توأمان آنها فراهم ميكنند اما در دانشگاههاي جمهوري اسلامي ايران كه امالقراي كشورهاي اسلامي خوانده ميشود، دانشجوي ايراني بايد در ماه رمضان در كلاس تربيت بدني شركت كرده و حتي اگر دانشجويي به روزهدار بودن خود اشاره كرده و خواستار كاهش و يا تغيير ساعت كلاس شود، مسئولان دانشگاه با بيتفاوتي وي را مجبور به شركت در اين كلاس آنهم با زبان روزه كنند.
البته اگر مسائل پزشكي مربوط به اين مسئله و لطمات وارد آمده به بدن يك فرد روزهدار كه هنگام روزه مجبور به انجام حركات ورزشي سنگين باشد را ناديده بگيريم، نبايد از بيتفاوتي مسئولان دانشگاههايي كه نام اسلامي را يدك ميكشند و تمام تلاششان برگزاري همايشهايي با عنوان اسلامي كردن دانشگاهها است به سادگي گذشت.
دانشگاههاي كشور كه اغلب ساعات كلاسهاي تئوري خود در ماه رمضان را تغيير ميدهند و با كاهش ساعت آموزشي و يا تغيير آن شرايط را براي دانشجويان هموار ميكنند چگونه به بهانه عدم امكان تغيير ساعات آموزش، دانشجويان را مجبور به شركت در كلاسهاي تربيت بدني ميكنند.
البته به نظر ميرسد كه دانشگاهها ميتوانند با برنامهريزي صحيح و هدفمندتري برگزاري كلاسهاي تربيتبدني و حتي تئوريهاي خود را به گونهاي برگزار كنند كه ضمن آسيب نديدن ساعات آموزشي دانشجويان، لطمهاي هم به اجراي فرائض ديني از سوي دانشجويان به وجود نيايد.