پس از پایان جنگ تحمیلی و با توجه به استفاده وسیع کشورهای غربی از سامانه های دید در شب در جنگهای اخیر، صنایع دفاعی جمهوری اسلامی ایران بر آن شد تا نسبت به طراحی و تولید سامانه های دید در شب و سامانه های اپتیک حرارتی اقدام کند.

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، شاید در حدود 70 و یا 80 سال قبل، دیدن در تاریکی و یا هوای مه آلود بیشتر شبیه به داستانهای علمی و تخیلی بود اما امروزه این مسئله نه تنها دیگر یک رویا نیست و یک حقیقت ملموس به شمار می رود.

اکنون در بسیاری از ارتش های جهان و همین طور در بخش های تجاری، سامانه های دید در شب و دوربین های حرارتی به تعداد زیادی وجود دارند.

شاید با شنیدن واژه «دوربین دید در شب»، بسیاری از افراد به یاد یک فیلم جنگی و یا جاسوسی بیافتند که در آن فردی این دوربین ها را بر روی چشم خود می گذارد تا بتواند در تاریکی شب شخص مورد نظر را پیدا کند.

بر اساس یک تقسیم بندی کلی، سامانه های دید در شب بر اساس دو تکنولوژی کار می کنند؛ در یک حالت این سامانه ها با جمع آوری تشعشعات فرو سرخ که چشمان انسان توانایی دیدن آن را در حالت عادی ندارد و رساندن آن به میزان طیف مورد نظر، به ما کمک می کند که فضای رو بروی خود را ببینیم.

با دوربین های دید در شب عادی شما می توانید در شبی ابری و بدون نور ماه، انسانی را در فاصله حدودا 180 متری ببینید.

اما دومین حالت، زمانی است که شما با استفاده از سیستم های حرارتی مورد نظر و با استفاده از تشعشعات حاصل شده از حرارت سطح اشیاء و موجودات زنده قادر به دیدن آنها می شوید. از جمله مزیتهای سیستم دوم نسبت به سیستم اول این است که سامانه های حرارتی نه تنها در شب و بلکه در شرایط بد آب و هوایی مثل شرایط طوفانی و یا مه غلیظ و یا در مناطق جنگلی نیز کاربرد دارد.

این سامانه ها تاریخچه جالبی نیز دارند. در سال 1935 میلادی دکتر ولادیمیر زوریکین که یک کارشناس الکترونیک روسی الاصل مقیم آمریکا بود یک سامانه دید در شب را به بازار تجاری آمریکا معرفی کرد.

هرچند اولین استفاده نظامی از سامانه های دید در شب توسط کشور آلمان و در جنگ دوم جهانی صورت گرفت. کمپانی AEG آلمان از سال 1935 کار بر روی مدل نظامی سامانه های دید در شب را آغاز کرد و در اوایل سال 1939 میلادی اولین مدلهای نظامی سامانه های دید در شب به ارتش آلمان تحویل داده شد.


تانک پانتر مجهز به سامانه دید در شب


در طول جنگ دوم جهانی در حدود 50 دستگاه از تانکهای پانتر آلمانی به سامانه های دید در شب مجهز شدند. در اواخر جنگ دوم جهانی نیز سامانه دید در شب ومپایر (خون آشام) بر روی سلاح هجومی Sturmgewehr 44 نیروی زمینی ارتش آلمان نصب شد.

در مقابل، ارتش ایالات متحده آمریکا نیز سامانه های دید در شب M1 و M3 را برای کمک به تیراندازان خود وارد خدمت کرد. این سامانه ها در طول جنگ کره نیز به کار رفتند.


سرباز آلمانی مسلح به Sturmgewehr 44 و دوربین دید در شب

در جنگ ویتنام نیز نسل بعدی دوربین های دید در شب که عمدتا بر روی سلاح های انفرادی نصب می شدند ، به مانند سامانه " AN/PVS-2" وارد خدمت شدند.

البته یکی از عمده مشکلات سامانه های دید در شب در سالهای گذشته، سنگینی وزن و بزرگ بودن حجم آنها بود که در طول سالهای مختلف سعی بر آن شد تا وزن و حجم این سامانه ها کاهش یابد.

امروزه این سامانه ها در اشکال بسیار متنوع و متفاوت در سامانه های مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. استفاده از این سامانه ها در بالگردها ،هواپیماهای رزمی و پرنده های بدون سرنشین از جمله جدیدترین انواع استفاده از این سامانه ها هستند.

ایران نیز از جمله کشورهایی بود که در سالهای قبل از انقلاب اقدام به وارد کردن سامانه های دید در شب در تعداد محدودی از کشورهای غربی کرد اما بعد از پیروزی انقلاب و آغاز جنگ تحمیلی و تاکید نیروهای مسلح بر انجام عملیات در شب، اهمیت این سامانه ها هر چه بیشتر برای کشورمان مشخص شد.

در آن دوران و با توجه به نبود دانش و زیر ساختهای لازم و همچنین تحریم همه جانبه از سمت کشورهای صاحب تکنولوژی، عملا امکان تهیه و یا طراحی و یا ساخت این گونه سامانه ها در داخل وجود نداشت ولی در سالهای پس از پایان جنگ تحمیلی و همچنین با توجه به استفاده وسیع کشورهای غربی از سامانه های دید در شب در جنگهای اخیر و تاثیرات بسزایی که این سامانه ها در افزایش توان رزم آنها داشته است، صنایع دفاعی جمهوری اسلامی ایران نیز بر آن شد تا نسبت به طراحی و تولید سامانه های دید در شب و سامانه های اپتیک حرارتی اقدام کند.

دوربین دید در شب خلبانی مدل شباهنگ

این سیستم یکی از آخرین ابداعات صنایع اپتیکی جمهوری اسلامی ایران است و به خلبان بالگردها توانایی پرواز درشب را اعطاء می کند. این دوربین ها قابلیت نصب بر روی کلاهک های استاندارد خلبانی و چرخش و حرکت در زوایای مختلف را دارا هستند.

وزن این سیستم تنها 550 گرم بوده و برای فعالیت به تنها 2 عدد باطری قلمی احتیاج دارد. این دوربین از میدان دید 40 درجه بهره می گیرد و از دمای 51- تا 45+ قابلیت انجام عملیات را داراست.


سامانه مدرن و بومی شباهنگ

برای پی بردن به اهمیت هر چه بیشتر این سامانه می توان به استفاده بسیار زیاد نیروهای غربی از بالگردها خود در شب در سالهای اخیر اشاره کرد؛ امری که بدون استفاده از دوربین های دید در شب غیرممکن بود.

ذکر این نکته خالی از لطف نخواهد بود که امروزه بالگردها به بخش جدایی ناپذیری از عملیاتهای ناتو در افغانستان تبدیل شده اند و با نگاهی به تجربه شوروی سابق در مراحل اولیه جنگ افغانستان و عدم تجهیز بالگردهای روسی به سیستم های دید در شب، مشکلاتی را برای پشتیبانی از نیروهای روسی به وجود آورد موجب شد تا هم روسها و هم غربی ها در بالگردهای جدید خود مثل Mil28 و یا AH64 از سیستم های دید در شب استفاده کنند.

سرهنگ احمد آبادی فرمانده پایگاه هوانیروز در اصفهان در تاریخ 27 فروردین 1389 در مصاحبه ای با خبرگزاری فارس از تجهیز بالگردهای هوانیروز به سامانه های دید در شب خبر داده بود که این دوربین می تواند یکی از این سامانه ها باشد.

برای مقایسه دوربین دید در شب شباهنگ با محصولات سایر کشورها نیز می توان به دوربین دید در شب نسل سوم NVS6 ساخت شرکت مشهور کانادایی NEWCON OPTIK اشاره کرد که به مانند دوربین ایرانی دارای وزنی در حدود 550 گرم بوده و از دو باطری قلمی برای شارژ بهره می برد. میدان دید این دوربین نیز در حدود 40 درجه است.

این شرکت با بیش از دو دهه سابقه با نهادهای نظامی و غیرنظامی بیش از 60 کشور جهان در ارتباط بوده و همپایی تکنولوژی ساخته شده در کشورمان با تجهیزات این کارخانه مدرن غربی می تواند مصداقی روشن از رسیدن تکنولوژی دفاعی کشورمان به سطح برتر جهان باشد و از این پس دشمن باید در معدلات خود، ارتقاء توان بالگردهای کبری را به دیگر توانمندیهای نیروهای مسلح اضافه کند..

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 23
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • ۰۶:۱۵ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۷
    0 0
    لطفا اگر مطلبي را از جايي كپي ميكنيد، رفرنسش را هم بياوريد
  • ۰۷:۲۸ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۷
    0 0
    مگه سیستم فرو سرخ غیر از سیستم حرارتیه؟!
  • علیرضا ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۷
    2 0
    ایول به المان دید در شب اونم 70 سال پیش!
  • «اشناس ۱۱:۵۲ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۷
    0 0
    توروخدا اخبار قدیمی رو منشر نکنید.این سیستمی که شما میگید از 8 سال پیش تو هوانیروز عملیاتی شده الان چهار 5 سالی هست که کبرا های ما توان شلیک در شب رو هم پیدا کردن الان به تدریج وزارت دفاع در حال جایگزینی سیستم الکترو مکانیکی کبرای های قدیمی با نوع الکترو اپتیکی نسل جدید و شیشه ای کردن کابین با ابزارهای قدیمیه
  • ۱۲:۲۱ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۷
    0 0
    مجبورید اسم شرکت رو بگید تا اونم اگه تحریم نشده بود تحریم شه و تحت نظر قرار بگیره؟؟؟
  • ۱۳:۲۶ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۷
    0 0
    داداش از کجا فهمیدی کپیه؟ بگو ما هم روشن شیم
  • ۱۳:۲۷ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۷
    0 0
    خب اون الکتوراپتیک که میگی همینه دیگه! کجاش مال 8 سال پیشه؟ ما که هرچی گشتیم اینو جایی ندیده بودیم
  • یدی ۱۴:۰۵ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۷
    0 0
    مهم اینه:::::::خدا قوت جوانان ایران اسلامی.به پیش به پیش به پیش
  • مهدی ۱۴:۴۵ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۷
    0 0
    حالا سوال اینجاست کیفیتش واقعا بهتر از نمونه خارجیه یا نه؟
  • ۱۷:۲۰ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۷
    0 0
    دمتون گرم یکی از انگیزه هی اصلی که من به سایتتون سر میزنم مقالات خوبی است که در حوزه دستاوردهای صنعت دفاعی منتشر میکنید .متشکرولطفا بیشترش کنید
  • ۲۰:۴۰ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۷
    0 0
    خداییش زدی تو خال!ما باید انتقاممونو از اونایی که باعث شدن از اروپاییها عقب بمونن بگیریم!
  • ۰۰:۱۵ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۸
    0 0
    اول لینکه برای دوستان که در مورد هلیکوپترهای کبراهای موجود در ایران اطلاعات کمی دارن بگم گه هلیکوپترهای کبرای ایران به دو دسته تاو با قابلیت پرتاب موشک تاو و نان تاو با توان پرتاب فقط راکت تقسیم می شن.هلیکوپترهای تاو ایرانی دماغه جلوشون سیستم الکترو مکانیکی هدایت موشک ضد تانک تاو رو داره.اول اینکه ایران حدود 10 ساله به تکنولوژی ساخت دوربین های دید در شب رسیده و توی رژه ها و حتی سایت صنایع الکترونیک ایران می تونید چند محصول ساخت ایران رو ببینید که دوربین های دید در شب و بسته به برد و کاربدشون از دروبین های نفری تا نصب روی وسیله طبقه بندی می شه و الان ارتش و سپاه به اونها کاملا مجهز شده.در ضمن هلیکوپتر کبرا در ایران به نام تیزتک در اصفهان تولید می شه و تا حالا تعداد قابل ملاحظه از اونها تبدیل سپاه و هوانیروز شده.این هلیکوپتر الان در ایران در حال به روز شدنه از جمله بروز رسانی انجام شده جایگذینی الات دقیق با نمونه های کاملا دیجیتال ساخت داخل و به اصطلاح شیشه ای کردن کاکپیت و ضد گلوله ای کردن شیشه کاکپیته.از دیگه بازسازی های انجام شده تبدیل سایت مکاینکال اپتیک دماغه به نمونه الکترواپتیک و حتی تبدیل نمونه های نان تاو به آن تاو و تبیدل کردن نمونه های راکت انداز به موشک اندازه .این مورد از کارهای پیشه پا افتاده برای صنایع اپتیک وزارت دفاعه.هم اکنون تکنولوژی ساخت رادارهای اپتیکی و فراصورخ و سایت های اپتیکی نظارت و کنترل آتش هوایی با کیفیت بسیار بالا در کشور نهادینه شده.محصول این تکنولوژی رو هم می تونن دوستان در سامانه مدرن موشکی مرصاد مجهز به رادار اپتیکی و انواع سامانه های نظارت هوایی فراصورخ با برد بالای تولیدی وزارت دفاع ببینند که الان داره تولید می شه و در رژه ها می شه به راحتی و به وفور دید.تکنولوژی رادارای و الکتوراپتیکی الان در وزارت دفاع ایران دیگه قدیمی شده و به صورت روتین در اومده.اما در جواب اون دوستی که گفت چرا ما ندیدیم باید گفت مگه قرار همه مردم همه چیزو ببینند.اونا که باید ببینن و لازمه ببینن این تکنولوژی ها رو دیدن دوستان هم اگه شک دارن یه چرخی توی سایت ها نظامی بزنن و جستجو کنن و چندتا رژه رو برن ببینن و یکم علاقمند باشن می تونن ببینن.الان سامانه هواپیمای بدون سرنشین مهاجر توان ارسال تصویر در تمام طول شبانه روز رو از فاصله بسیار دور به صورت آن لاین داره سامانه تصویر برداری اون هم ساخت داخله دیگه تبدیل یه سامانه قدیمی کبرا به نوع جیدیدش یه کار پیش پا افتادست. وزارت دفاعمون و دوستان خیلی دست کم گرفت.الان تکنولوژی راداری و اپتیکی به مرحله بلوغ در کشور رسیده.محصولاتی که می بینید از صدا و سیما نشون داده می شه قدیمیاش هستن.
  • ۰۸:۱۰ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۸
    0 0
    الان این اطلاعاتی که شما میدید،اطلاعاتی نیست که طبقه بندی داشته باشه!؟!؟
  • ۰۹:۳۲ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۸
    0 0
    اقاچرا پیگیر این صحبت فرمانده سپاه نمیشوید که گفت به دستاوردهایی رسیدیم که شبیه معجزه است پس چی شد؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • رحمان ۱۰:۵۰ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۸
    0 0
    نترس بذار تحريم كنند سريعتر ميسازيم مرگ بر آمريكا
  • ۱۳:۳۸ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۸
    0 0
    یعنی اونا اینقدر شوتن که این چیزارو نمیدونن و ما باید بهشون بگیم که کدوم شرکت داره چیکار میکنه!
  • ۱۷:۵۰ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۸
    0 0
    اقا رحمن درست میگن
  • ممد ۰۶:۵۲ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۹
    0 0
    عليرضا نگو اي ول به آلمان بگو خودت چه قدر از دنيا عقبي كه به جاي تلاش و اختراع برا پيشرفت مملكتت فقط مي شيني و به اين اون ايول مي گي!! نه آلمانيا شب و روز زحمت كشيدن تا به اين جا ها رسيدن تو برا مملكتت چي كار كردي؟؟؟
  • علیرضا ۱۴:۰۲ - ۱۳۹۰/۰۵/۱۰
    0 0
    منم خوشحالم که کشورم به این فناوری رسیده اما به المان افتخارنکردم و نمیکنم بلکه به دانشمندانش احسنت گفتم که انچنان پیشرو بودن که دانش 70 سال پیش هنوزم برای خیلی ها باورنکردنیه نمونه سادش موشک کروز موشک بالستیک و....امابرای کشورم هرکاری که لازم باشه کردم و میکنم
  • ۱۶:۱۲ - ۱۳۹۰/۰۵/۲۴
    0 0
    جز تسلیحات فوق محرمانه هست!....هیس!!!!
  • محمد مهدی ۰۱:۲۰ - ۱۳۹۰/۰۶/۱۴
    0 1
    اینا همه تبلیغات و بلوفه ایران همون پیکان رو هم نمیتونست درست تولید کنه دوربین وهلی کوپتر و اینجور چیزا رو از چین میخرن میگن ماتولید کردیم.توان هوایی وپدافند هوایی ایران افتضاح کل موشکهای چینی ای هم که ایران داره به نام شهاب و این قبیل چیزا تو تور پاتریوت گیر میکنه چه برسه به سیستم جدید ضد هوایی رژیم اشغالگر. کاش حرفای بلال راست بود یا کاش منم میتونستم این دروغ ها رو باور کنم لااقل از خوندن این مطالب احساس غرور کنم نه فریب . انشالله ما در تعاملات جهانی هوشمندانه تر برخورد کنیم که کسی تهدیدمان نکند ودیگر ما را وحشی تروریست و متعصب نخوانند
  • حسین ۰۲:۰۴ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۲
    0 0
    متاسفم برای امثال تو انسان خودباخته! و نادان...
  • جهاد ۱۷:۲۹ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۶
    0 0
    سلام من سال 79 سرباز هوانیروز بودم که هلی کوپتر کبرای ضد تیر ایران پرواز کرد وسیستم دیجیتال روی او نصب شده بود ایول به مردهای ایران زمین از هر قشری وزبانی

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس