به گزارش مشرق به نقل از فارس، سومين بقعه متبركه شهر تهران از نظر قدمت تاريخ موجود در آن و عظيمترين زيارتگاه در تهران بقعه امامزاده زيد است كه در مركز بازار تهران و در انتهاي جنوبي بازار بزازها به نام بازار امير قرار دارد.
بقعه امامزاده زيد به طوري كه از تاريخ صندوق قديمي آن (902هجري)بر ميآيد، پيش از دوران سلطنت سلسله شاهان صفويه در تهران داير بوده است؛ بر روي اين صندوق دو حاشيه افقي يكي در قسمت بالاي چهار ضلع صندوق و ديگري در پايين آن تعبيه شده است ضمن اينكه تاريخ موجود بر صندوق بقعه گواه اين امر است كه پنج سال قبل از رسميت يافتن مذهب شيعه داير بوده است.
حاشيه بالايي حاوي كتيبهاي است كه آن را به خط ثلث به طور برجسته منبتكاري كردهاند و مشتمل بر دو آيه اول آية الكرسي است.
يك نظر اين است كه نسب امامزاده زيد، حسني و از اولاد حسن المثني و پسر عموي حضرت عبدالعظيم (ع) از احفاد امام حسن مجتبي (ع) است، اما در شجرهنامه آن حضرت آمده كه وي از فرزندان يحيي بن زيد بن علي ابن الحسين (ع) است.
غير از صندوق روي مرقد مطهر، ساير قسمتهاي بقعه امامزاده زيد تماماً از آثار دوره قاجاريه است همچنين بناي صحن، ايوان و حجرات در زمان سلطنت ناصر الدين شاه احداث شده است و در داخل بقعه بر روي در خاتم كه ميان ايوان و حرم قرار دارد، دو تاريخ 1297 و 1309 خوانده ميشود.
اين دو تاريخ در پايان دو كتيبه كاشي نيز نقش شده و معرّف تعميرات بنا در قرن 13 هجري است. از نكات جذاب اين بقعه اين است كه مقبره لطفعلي خان زند از سرداران دوره زنديه كه بر روي آن سنگ مرمري به نام وي نصب شده است و به دست آغامحمدخان قاجار مقتول شد، در ايوان جنب بقعه قرار دارد.
كاشيكاري گنبد و تجديد تعمير ايوان و آيينهكاري رواق، حرم و مقبره جنب آن در خلال سالهاي 1315_1316 شمسي انجام يافته است همچنين صحن قبلي اين بقعه امروزه به مدرسه تبديل شده است.