به گزارش مشرق، پرويز عليزاده در گفت و گو با ايسنا افزود: در حال حاضر بسياري از تکدي گران ساعت کار، محل و موقعيت از پيش تعيين شده دارند و در ساعت معيني توسط خودروهاي سواري جمع آوري مي شوند و وقتي سازمانهاي متولي و مسوولان شهرداري و نيروي انتظامي در صدد جمع آوري آنها مي شوند از طريق پيامک يکديگر را باخبر ميکنند و از دست نيروها ميگريزند.
وي گفت: به غير از مواردي که برخي افراد به صورت سازمان يافته اقدام به تشکيل باندهاي گدايي کرده و در اين جهت از زنان و بي سرپرست، معلولان، سالمندان، کودکان و اطفال استفاده ميکنند، عوامل زيادي در گرايش افراد به تکديگري و جود دارد.
وي اعتياد و بويژه تغيير الگوي مصرف و مصرف مواد صنعتي، ناتواني و معلوليت جسمي و رواني، از کارافتادگي و سالمندي، بي سرپرست بودن کودکان و اطفال را از مهمترين اين عوامل عنوان و افزود: زنان خياباني که پس از گذشت سن و سال به لحاظ طرد شدن و عدم امکان کار جنسي به تکديگري روي مي آورند. پايين بودن سطح درآمد ملي، وقوع قحطي، رکود شديد اقتصادي، افزايش نرخ بيکاري، تورم شديد و ناگهاني، غير عادلانه بودن توزيع سرمايه ملي، فقدان اشتغال در روستاها که باعث مهاجرت به شهرها و زندگي حاشيهاي، تن پروري و لاقيدي و لاابالي بودن برخي افراد که گدايي را راه آسان و سهل جهت کسب درآمد مي دانند، از ديگر علل وجود اين معضل است.
معاون پيشگيري از جرايم دادگستري، در خصوص تکديگري از نظر قضايي گفت: به موجب ماده 712 قانون مجازات اسلامي هر کس تکديگري يا کلاشي را پيشه خود قرار داده و از اين راه امرار معاش كرده يا ولگردي كند به حبس از يک تا سه ماه محکوم خواهد شد و چنانچه با وجود توان مالي مرتکب عمل فوق شود علاوه بر مجازات مذکور کليه اموالي که از طريق تکدي و کلاشي به دست آورده مصادره خواهد شد.
وي ادامه داد: با توجه به بند اول ماده 3 قانون، وصول برخي از درآمدهاي دولت و مصرف آن در موارد معين مصوب 1373 به لحاظ اينکه حداکثر مجازات کمتر از 91 روز حبس است، مجازات حبس تبديل به جزاي نقدي حداکثر تا يک ميليون ريال شده و به موجب قانون شوراهاي حل اختلاف «بند اول ماده 9» رسيدگي به اين موضوع در صلاحيت شوراهاي حل اختلاف است.
عليزاده در خصوص والديني که کودکان خود را وادار به تکديگري ميکنند نيز گفت: طبق ماده 713 قانون مجازات اسلامي، هرکس طفل صغير و غير رشيدي را وسيلهي تکديگري قرار دهد يا افرادي را به اين بگمارد از سه ماه تا دو سال حبس و استرداد کليه اموالي که از طريق مذکور به دست آورده محکوم خواهد شد که واژهي هرکس در اين ماده اعم از والدين و يا ساير افراد که به صورت سازمان يافته از کودکان جهت تکديگري استفاده مي کنند است.
وي بيان کرد: طبق بند 5 ماده 55 قانون شهرداري، جلوگيري از گدايي، واداشتن گدايان به کار و آموزش عمومي به عنوان وظيفه شهرداري ذکر شده و به استناد ماده واحده قانون تشکيل سازمان بهزيستي نيز حمايت از خانواده هاي بي سرپرست و نيازمند، ارايهي خدمات مختلف به کودکان و تدارک امکانات پيشگيري و توانبخشي حرفه اي و اجتماعي معلولان جسماني و رواني، نگهداري از کودکان و اطفال بيسرپرست و معلولان غير قابل توان بخشي و سالمندان از وظايف سازمان بهزيستي عنوان شده و با توجه به اينکه قسمتي از متکديان، معلولان و سالمندان بي سرپرست و از خانه رانده شده و کودکان بي سرپرست است وظيفهي بهزيستي در اين زمينه بسيار خطير است.
اين مقام مسوول تصريح کرد: نيروي انتظامي نيز به لحاظ وظيفهاي که در برخورد با جرايم مشهود دارد و تکديگري نيز جرم محسوب مي شود، بايد به دستگيري متکديان اقدام كند ولي چون ساير نهادها از جمله بهزيستي، شهرداري، دانشگاه علوم پزشکي و رفاه تامين اجتماعي و غيره به وظايف خود عمل نمي کنند عملاً اقدام نيروي انتظامي نتيجه اي در بر نداشته و متکديان به راحتي در چرخه ي تکديگري قرار مي گيرند.
وي با اشاره به اينکه آماري از تکديگران کشور و استان در دست نيست، افزود: اين امر مستلزم همکاري کليه نهادها در ارايهي اطلاعات و ايجاد يک بانک اطلاعات است. با همکاري شهرداري و ساير نهادهاي متولي تصميمات کلي در جهت تفکيک و نگهداري متکديان نيازمند اتخاذ شده که در اين زمينه که متکديان از سطح شهر جمع آوري و معتادين به مراکز ترک اعتياد معرفي مي شوند، کودکان و سالمندان نيازمند واقعي به بهزيستي، بيماران رواني به بيمارستانهاي روانپزشکي، نيازمندان واقعي بيکار به سازمانها و نهادهاي حمايت کننده، متکديان شهرهاي ديگر به شهرهاي خود بدرقه و در نهايت متکديان سابقه دار و سازمان يافته و باندي و افرادي که تکديگري را پيشه خود کرده اند به مراجع قضايي معرفي ميشوند.
معاون پيشگيري از جرايم دادگستري استان آذربايجان غربي تصريح کرد: هنوز اين تصميمات عملي نشده و مستلزم اختصاص محلي توسط شهرداري است که توافقاتي انجام شده و لازم است کليه نهادهاي متولي در اين خصوص همکاري کنند.
وي فرهنگ گداپروري و کمک به متکديان توسط مردم را يکي از مهمترين علل افزايش روز افزون متکديان دانست و گفت: لازم است نسبت با مشکل اصلي اين حوضه يعني گداپروري مبارزه و به فرهنگسازي در جهت عدم هرگونه مساعدت به متکديان در جامعه ترويج شود تا مردم چنانچه علاقه به مساعدت دارند به مراکز و نهادهاي مردمي و غير دولتي يا دولتي مراجعه كنند.
عليزاده ادامه داد: در اين زمينه شهرهايي از جمله تبريز توانسته اند با ترويج فرهنگ بيتفاوتي در برابر تکديگران به عنوان شهر بي گدا مطرح شوند در حالي که افراد خير زيادي نيز از طريق موسسات مربوطه مساعدتهاي لازم را انجام مي دهند.
معاون پيشگيري از جرم دادگستري آذربايجان غربي گفت: درآمدهاي زياد متکديان و استفاده از شيوه هاي نوين و استفاده از فناوري، باعث بوجود آمدن مافياي تکديگري به خصوص در پايتخت و کلانشهرها شده است.