به گزارش مشرق به نقل از ايكوپرس، مهندس جواد نجم الدین دركمتر از دوسال توانست ايران خودرو را به سوي يك هدف راهبردي در رشد و توسعه همه جانبه سوق دهد و اين روند را نهادينه كند. رشد توليد، فروش و عرضه محصولات جديد و افزاريش قيمت سهام اين شركت در بورس، بيش از هر چيز در سايه ايجاد تحولات ساختاري، اصلاح ساختار مالي و كاهش هزينه هاي سربار در ايران خودرو پديد آمد كه از ايده هاي راهبردي نجم الدين الهام گرفته بود، وي با شناخت عميق از قابليت ها و توانمندي هاي ايران خودرو موفق شد، ساز رشد و توسعه اين گروه صنعتي را درمسير تعالي كوك و امید تازه ای را دردل سهامداران زنده کند؛ از اين رو سهامداران طعم سود واقعی را در سال جاري خواهند چشید.
در اين گزارش نگاهی گذرا به عملکرد گروه صنعتی ایران خودرو درحوزه های مختلف می پردازیم که درپی می آید:
افزایش قیمت سهام
در سال ۱۳۸۹ قيمت سهام شركت ايران خودرو در بازار تغییرات شگرف پیدا کرد.از ويژگي هاي بازار سرمايه، پويايي و حساسيت آن به متغيرهاي محيطي و دروني بنگاه ها است. لذا فعالان بازار، ضمن بررسی عوامل محيطي تاثير گذار بر صنايع و بنگاه ها و عوامل دروني آن ها، جذابيت و سودآوري كوتاه مدت و بلند مدت بالقوه و بالفعل يك سهم را برآورد می کنند و با توجه به استراتژي سرمايه گذاري خود در مورد عرضه يا تقاضاي يك سهم يا مجموعه اي از سهام تصميم می گیرند.
نتایج بررسي بازار سرمايه كشور در سال ۱۳۸۹ نشان می دهد كه شاخص كل بازدهي بورس ۸۴.۵ درصد و شاخص بازدهي صنعت ۸۶.۵ درصد بوده است.
بازدهی در بازار سرمایه
صنعت خودرو و قطعات از جذاب ترين بخش ها براي فعالان بازار سرمايه در سال گذشته بوده و دليل اصلي اين مطلب نيز نرخ بازدهي آن است كه از شاخص كل بورس و شاخص كل صنعت بالاتر است. شاخص بازدهي ثبت شده براي صنعت خودرو و قطعات، ۱۳۶ درصد است كه در مقايسه با شاخص كل بورس، ۶۱ درصد و شاخص كل صنعت، ۵۷ درصد بالاتر است. اين موضوع پتانسيل بالاي صنعت خودرو و قطعات براي رشد و سرمايه گذاري را نشان می دهد.
جایگاه گروه صنعتی ایران خودرو
بازار سهام ۱۲ شركت متعلق به گروه صنعتي ايران خودرو (به غير از بانك پارسيان) با توجه به تغييرات عرضه و تقاضا و قيمت، از رونق مناسبي برخوردار بوده، به نحوي كه ارزش بازار گروه از ۱۷ هزار و ۸۵۱ ميليارد ريال ابتداي سال ۱۳۸۹ به ۳۶ هزار و ۲۷۵ ميليارد ريال افزايش یافته كه بيانگر ۱۳۷ درصد افزايش و بازدهي سرمايه (captal gain) است. در ابتداي سال ۸۹ گروه صنعتي ایران خودرو ۳۳ درصد ارزش کل بازار صنعت خودرو و قطعات را به خود اختصاص داده که در پایان سال، به ۴۰.۵ درصد افزايش يافته است.
بازدهي قيمت سهام گروه صنعتي ایران خودرو به میزان ۱۳۷ درصد و ارتقای جايگاه آن در صنعت خودرو و قطعات، بيانگر مطلوبیت اين گروه نزد فعالان بازار سرمايه و بازار سهام است. بررسي ها نشان می دهد که بازار سهام شركت ايران خودرو نيز از رونق بسيار خوبي برخوردار بوده است.
عوامل داخلی موثر بر رشد ارزش بازار
عوامل محيطي و شرايط صنعت خودرو در رونق بازار سهام ایران خودرو تاثير گذار بوده، لكن علل اصلي اين موضوع را بايد در عوامل داخلي شركت جستجو كرد. سياست ها و برنامه هاي جامع مديريت در حوزه هاي مختلف توليد، كيفيت، فروش، خدمات پس از فروش، مالي و اقتصادي و ساير بخش هاي عملياتي، و اجراي موفق و موثر این برنامه ها، زمينه ارتقای موقعيت و جايگاه سهام شركت در بازار سرمايه را فراهم آورده است. امروز سهام ايران خودرو از سهام هاي موفق بورس و تبلور ظرفيت هاي فني، عملياتي و مديریتي و ارزش هاي ذاتي شركت به شمار می رود.
ارزش بازار سهام شركت در ابتداي سال گذشته، هفت هزار و ۷۹۹ ميليارد ريال و در پايان سال ۲۸ هزار و ۲۲ ميليارد ريال بوده كه بيانگر بازدهي سرمايه معادل ۲۵۹ درصد است. ضمن اين كه با احتساب سود نقدي مجمع سال ۸۸ ، شاخص بازدهي كل سهام شركت، به ۲۶۵ درصد بالغ شده است.
ارزش بازار شركت در ابتداي سال گذشته، ۲۹ درصد ارزش كل بازار صنعت خودرو و قطعات بوده كه در پايان سال به ۳۱ درصد رسیده است.
در نتیجه برنامه ها و اقدامات منسجم مديریت و كاركنان که این نتایج را به دست داده، زيان انباشته سال هاي قبل جبران شده و با وجود تقسيم سود در مجمع سال ۱۳۸۸، عملكرد شركت در سال ۸۹ از بودجه مصوب نیز بسيار فراتر رفت. اين موضوع باعث شد، شركت در سال گذشته سه بار تعديل مثبت سود هر سهم را داشته باشد. سود هر سهم در بودجه اوليه مصوب ۳۸۵ ريال بود كه با سه نوبت تعديل، به ۵۰۸ ريال افزايش يافت. برنامه های پیش روی شرکت نشان می دهد که روند رو به رشد ارزش بازار سهام در سال جاری نیز ادامه می یابد و انتظار نتایج درخشان تری می رود.
تولید ۸۶۰ هزار دستگاه سواری در سال ۹۰
ایران خودرو در سال جاری ۸۶۰ هزار دستگاه انواع خودرو سواری تولید می کند که نسبت به سال قبل۱۲ درصد رشد نشان می دهد .
سهم مدل های مختلف در این میان از این قرار است: ۲۵۵هزار دستگاه پژو ۲۰۶ ، ۱۶۰ هزار دستگاه پژو ۴۰۵ ، ۲۰۰ هزار دستگاه سمند ، ۱۰۰ هزار دستگاه پارس و ۴۰ هزار دستگاه تندر۹۰ .
در سال جاری ، ۱۰ هزار دستگاه سوزوکی گراند ویتارا ، ۶۵ هزار دستگاه وانت باردو و ۲۰ هزار دستگاه پژو روآ نیز تولید و روانه بازار خواهد شد.
ایران خودرو در سال گذشته ۷۵۵ هزارو ۵۵۵ دستگاه انواع سواری تولید و روانه بازار کرد که رکورد تازه ای در افزایش تیراژ تولید به شمار می رود.
صدور ۹ درصد توليد ايران خودرو در سال جهاد اقتصادي
مدیر عامل گروه صنعتي ايران خودرو راه ۹۰ اين شرکت را بر پايه اهداف راهبردي در زمینه های کيفيت، قيمت، کسب رضايت حداکثري مشتريان از خدمات پس از فروش، توليد محصولات جديد و توسعه بازار هاي هدف، بنا نهاده است.
در برنامه راه ۹۰ این گروه صنعتی، راهكارهايي براي تحقق شعار جهاد اقتصادي در پیش گرفته و هدف کسب رضايت ۷۰ درصدي مشتريان از خدمات، به تمامي نمايندگي هاي مجاز سراسر کشور ابلاغ شده است.
ارتقاي کيفيت تمامي محصولات به رتبه خوب و خيلي خوب و صادرات ۹ درصد كل توليد از ديگر برنامه هاي راه ۹۰ ايران خودرو است. در این خصوص، افزايش بازده سايت هاي توليدي و كسب ۵۱ درصدي سهم بازار خودرو از نظر تیراژ توليد و۶۰ درصد سهم ريالي هدف گذاری شده است.
سه محصول جدید و دو مدل سال
ايران خودرو به منظور پاسخ گويي به نياز بازار و توسعه حضور در بازار جهاني در سال ۹۰، طراحي و توليد حداقل سه محصول جديد و دو مدل سال را در برنامه قرار داده است.
كسب دانش طراحي و توسعه محصولات به عنوان يكي از اصلي ترين مزيت هاي رقابتي از اولویت ویژه در برنامه ایران خودرو برخوردار بوده و حداقل سه درصد از ميزان فروش به تحقيق و توسعه و اجراي پروژه هاي مرتبط با سال۹۰ اختصاص مي يابد.
سرانجام
با تداوم برنامه هاي تحول گراي مديريت ارشد در زمینه های مختلف، انتظار مي رود سهام گروه صنعتي ايران خودرو، به ويژه شركت ايران خودرو، در سال جهاد اقتصادي نيز جايگاه مناسب خود در بازار سرمايه تثبيت و آن را توسعه بخشد.
مدیر عامل گروه صنعتی ایران خودرو با برنامه های راهبردی خود توانست ساز ایران خودرو درمسیر تعالی و پویایی کوک کند.